Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Příběh dítěte, jež vychoval hřbitov.

Nikdo Owens, přezdívaný Nik, se narodil jako obyčejný kluk. A obyčejným by i zůstal, kdyby jeho rodinu kdosi nevyvraždil a kdyby se Nika neujali a nevychovávali ho duchové, vlkodlaci a další záhrobní bytosti, včetně jeho ochránce, který nepatří do světa živých ani mrtvých.

Nik nesmí opouštět hřbitov, venku mu totiž hrozí nebezpečí v podobě vraha jeho rodiny – člověka jménem Jack. Přesto na hřbitově zažije řadu dobrodružství – poradí si s pradávným, modře potetovaným Piktem, projde branou do opuštěného města ghúlů nebo se setká s podivným, děsivým Ševelem.

Připomíná vám to jiný slavný příběh dítěte vychovávaného mimo jeho přirozené prostředí? Máte pravdu, Knihy hřbitovní jsou poctou i parafrází Knih džunglí Rudyarda Kiplinga.

Adaptace Knihy hřbitovní do podoby obrazové novely je rozdělena do dvou svazků.

Scénář
Neil Gaiman, Philip Craig Russell
Art
Scott Hampton, Tony Harris, Kevin Nowlan, Philip Craig Russell, Stephen B. Scott, Galen Showman, Jill Thompson
Barvy
Lovern Kindzierski
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Jan Kantůrek
Redakce
Marek Barányi (Keram), Ondřej Černý, Václav Dort, Petr Pláteník, Martin Šinkovský, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
adaptace, fantasy, horor
ISBN/ISSN
978-80-88152-15-6 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 245 mm
Tisk
barevný
Váha
662 g
Stran
192
Cena
599 Kč
Originál
The Graveyard Book Graphic Novel, Volume 1 (Harper Collins Publishers, 2014)
  • karl173
    karl173 mecenáš22.2.2020 12:58První kniha hřbitovní
    Příběh začíná morbidně, ale na druhou stranu dokáže od počátku zaujmout. Postupně se z něj, ale stává krásný povídkový příběh o malém chlapci vyrůstajícím na hřbitově mezi mrtvými. Vypravěčský um v kombinaci Gaimana a P.C. Russella je parádní. Kresba hezky zpracovaná a velmi dobře se jí daří vtáhnout vás do děje.
    Já byl tedy s touto knihou velmi spokojený a jsem zvědavý na druhou knihu, jelikož tam by mělo přijít to hlavní. 5*
  • Spike
    Spike6.3.2018 23:22První kniha hřbitovní
    Tak první polovinu Knihy Hřbitovní mám za sebou. Co se mi líbí, stejně jako u Koralíny, že v podstatě nezáleží kolik vám je let, a příběh si užijete skoro stejně. Tohle o svých dílech moc autorů říci nemůže (a to nemyslím nutně jako plus nebo mínus). Story o chlapci který vyrůstá na hřbitově je stejnou měrou roztomilá, morbidní, strhující i rozvláčná, přesně tak aby čtenáře zajímalo co bude a četl dál, ale mohl se i pozastavovat, vracet se a vychutnávat si to. U porovnání s Koralínou zůstanu, neb obojí je adaptací Gaimanových knih do komiksu převedených P. C. Russellem. Kniha Hřbitovní mi osobně sedla ještě o něco víc, neboť se odehrává v širším časovém rozmezí a kromě hlavní dějové linky se více soustřeďujeme i na vedlejší příběhy a odbočky. Nejvíce mě bavily kapitoly s malou Scarlett a s čarodějkou, byly dětsky pohádkové i příjemně lidské. Trošku slabší mi naopak přišly příběhy s ghúly a tancem mrtvých. Co se kresby týče, osobně bych upřednostnil aby byl celý komiks kreslený jednotným stylem, do příběhu se nejvíce hodí Russellova kresba (které se takřka dokonale blíží kresba Galena Showmana) a i když se ostatní nikdy neodkloní až přílišně, zrovna tohle je ten typ příběhu kterému podle mě rozmanitost kresby moc nesvědčí, ale to je jen můj osobní názor a je možné že jsem jen na Russella zvyklý z Koralíny, kterou kreslil celou a tak mi to vyhovovalo. Hodnocení je sice ještě poněkud předčasné protože za sebou mám jen půlku příběhu, ale stejně: kresebně je na tom komiks dobře, za to že by mě v rámci komiksu sedla jednotná kresba srážet nebudu, každý ilustrátor odvedl svůj kus práce dobře. Některé kapitoly byly dle mě skvělé, jiné 'jen' dobré, celkově ale nemůžu mít větších výhrad a můžu knihu jen doporučit. Kvalitní české zpracování už je standartem, ale neublíží to znovu zdůraznit. Na čtení druhé knihy se těším a zároveň trochu obávám jedné věci: jestli se mi něco u Gaimana děje opakovaně, tak to, že závěr na mě nikdy nepůsobí tak silně jako samotný průběh děje. Ne že by svůj příběh svým koncem někdy zkazil nebo ho odflákl... ale nikdy si z něj na zadek nesednu, jestli mi to přijde moc jednoduché, moc jiné než to co jsem očekával... nevím, ale i u jeho sebelepších delších komiksů, ať se bavíme o Sandmanovi nebo ostatních dílech, se mi nikdy nestalo že by na mě závěr působil jako třešnička na dortu, zklamání je silné slovo, ale takové to nenaplněné očekávání, že tak skvělý příběh si zasloužil stejně skvělý konec, a ne jen 'uspokojující'... možná mě chápete, možná tenhle pocit mám jenom já... Každopádně to, že se druhá kniha více zaměří na hlavní linku a méně na ty vedlejší, které mě na první knize bavily nejvíce, mi dělá trochu starosti, ale třeba se mýlím a ten konec mě tentokrát naprosto uspokojí a dám snad i to plné hodnocení.
  • Mitthrawnuruodo
    Mitthrawnuruodo2.9.2017 22:56První kniha hřbitovní
    Celá kniha se mi moc líbila až na kapitolu s ghůly - ta měla škaredou kresbu a vcelku podivný příběh. Jinak paráda a konec výborně navnadil na další knihu.
  • Kapis
    Kapis mecenáš31.5.2017 19:05První kniha hřbitovní
    Předlohu jsem nečetl a nemůžu tudíž porovnat, ale komiks mě chytl hned od začátku hlavně svou originalitou. Kde na to ten Gaiman chodí? A hlavně, původní premisa dobrá, ale autorovi se navíc povedlo vytěžit tento svůj nápad na 100%. Každou kapitolou se otevírají nové nápady a lokace, hrdinové jsou poměrně sympatičtí a špatně se to zavírá nedočtené. Za mně velká spokojenost.
  • Doncek4321
    Doncek432125.2.2017 17:12První kniha hřbitovní
    příjemná pohádka v anglickém stylu...
  • Fives
    Fives8.12.2016 21:16První kniha hřbitovní
    Narozdiel od Duchov mrtvých som sa tu nebál, ale oceňujem, že každú kapitolu nakreslil iný umelec. Celkovo spokojnosť a teším sa na pokračovanie.
  • Walome
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.11.2016 16:26První kniha hřbitovní
    Nedávno jsem četl anglický knižní originál a zklamán jsem nebyl, leč odvařen také ne. Zde se pak u komiksu sešla ona negativa - bývám u adaptací dost opatrný až kritický a již jsem četl podruhé něco, co mě tolik poprvé neoslovilo, ačkoli tentokrát v jiném hávu. A neumím si to vysvětlit, ale gaimanovsko-sandmanovský Russell na mě strašně funguje, zprostředkoval mi skvělý čtenářský zážitek, který doplnil (možná místy předčil) mou vlastní beletristickou imaginaci, což není běžné. Ano, může se to zdát jako fádní převyprávění, ale ponoříte-li se do příběhu, získává v rámci tohoto komiksu své nepopiratelné kouzlo, takové to neuchopitelné a těžko vysvětlitelné... zkrátka morfeovské.

    Celkový dojem: 90%
  • Fimi
    Fimi mecenáš5.11.2016 22:11První kniha hřbitovní
    Samozřejmě, není to Sandman, ale je to Gaiman. Velice příjemná hororová pohádka, co se moc hezky čte a nenudí, já se bavil velmi dobře, na odpolední počtení potěšující. Na druhý se moc těším, snad se tam dozvíme, kdo Nikdo doopravdy je, moc se mi tu líbí jeho zvědavost a nevinnost a ta podoba s Knihou džunglí tam prostě je.....víc takových knih
  • kaylin
    kaylin19.10.2016 07:32První kniha hřbitovní
    P. Craig Russell se ukazuje jako výsostný Gaimanův adaptátor. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/10/1285-prvni-kniha-hrbitovni-85.html
  • Velkej šéf
    Velkej šéf18.10.2016 19:17První kniha hřbitovní
    Taky mě to napadlo, ale říkám si, že zrovna Kantůrek by si snad nemyslel, že "džunglí" je přídavné jméno. Že ne? ŽE NE?

    Co se týče komiksu samotného: Tak je to kniha s líbivou, nepříliš zajímavou kresbou. Příběh je taková příjemná temná pohádka, komiks jako takový naprosto zbytečný přepis. Dobrý příběh, ale ne dobrý komiks.
  • Norri
    Norri mecenáš16.10.2016 17:18První kniha hřbitovní
    Je to takový kříženec knihy pro děti a pro dospělé. Ono to totiž nepůsobí na děti moc dobře, když na prvních čtyřech obrázcích je zakrvavený nůž, mrtvý táta, podřízlá máma a podřízlé dítě. Zbytek už je taková hřbitovní lehárko pro trošku větší děti. Příběhy jsou to zajímavé a postavy dobře napsané. V knize je několik příběhů a pod každým je podepsaný jiný kreslíř. A všichni odvedli výbornou práci. Neposadil jsem se z té knihy sice na prdel, ale na druhý díl se těším.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš13.10.2016 05:10První kniha hřbitovní
    Kniha hřbitovní je stejně fádní a zbytečná jako komiksová adaptace Koraliny. Žádný posun, pouze otrocký přepis vybavený ilustracemi. Já tohle nemám rád, pokud už něco interpretuji, snažím se to oživit a využít všech dostupných předností daného média, nikoliv jen vzít kostru původního celku a osadit ji obrázky. Moc hezky si s tím třeba poradili autoři adaptací Gaimanových povídek (obzvlášt Fábio Moon a Gabriel Bá v How to Talk to Girls at Parties) nebo Mike Carey v Nikdykde. Tam bylo vidět, že šlo o mnohem víc, než jen o ilustrovanou verzi předlohy. Russellovi to zkrátka nějak nejde, dělá ty adaptace moc natvrdo. A stejně obyčejná je i kresba všech zúčastněných výtvarníků. Svůj účel plní a je tam pár dobrých nápadů (nejlépe se s tím porval Galen Showman v Náhrobku pro čarodějku), ale chybí tomu odpich a v důsledku jde vesměs opravdu jen o sekvence ilustrující děj bez nějaké širší invence. Přirovnal bych to asi k Mýtům nebo Luciferovi, tam se taky z obrázků často neposadíte na zadek a prim hraje spíše ten scénář. Určitě bych Knihu hřbitovní doporučil těm, co Gaimanovu předlohu dosud nečetli, je docela možné, že jim to sedne o něco víc než mně.
  • cyboy
    cyboy mecenáš12.10.2016 12:45První kniha hřbitovní
    Priznam se, ze jsem Knihu hrbitova nekoupil a tudiz necetl ciste protoze jsem mel pocit, ze jde o detskou literaturu (i kdyz je fakt ze Koralina se mi libila). A byla to evidentne chyba, kterou budu muset napravit. Gaiman proste umi.
    První kniha hřbitovní je skvela zalezitosti, ktera vzhledove hodne pripomina Sandmana, i kdyz Smrt tady vypada jinak (dokonce jako opak smrti ze Sandmana). Paralela mezi upirem a Sandmanem je zjevna a presto jde o svebytnou, originalni a zajimavou figuru.
    I prestoze kazdy sesit kresli nekdo jiny, tak celkove to nerusi a porad vite kdo je kdo. O pribehu toho zatim moc rict nelze, protoze v prvni knize se s Nikem a hrbitovem teprve seznamujeme formou jednotlivych pribehu, ktere ale svazuje nekolik linek na pozadi. Na poslednich trech stranach je pak rozehravka na pokracovani, ktere si samozrejme koupim hned jak bude venku, protoze jsem vazne zvedavy co bude dal.
    Jedine co bych vytknul je preklad "danse macabre" jako makabrozni tanec. Jako ano, smysl to dava, ale nutne to vazne nebylo. Cesky ekvivalent je tanec smrti, ale chapu ze na "tanec makabrozni" se lepe vymyslely rymy.
    Cteni jsem si vazne uzil a ne, nebyl to tak silny zazitek jako Sandman, ale take to nebylo radove slabsi.
    85%
372751
  • Light
    Light18.10.2016 16:23První kniha hřbitovní
    Nebylo by to touhle logikou Kniha džunglová?
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.10.2016 11:13První kniha hřbitovní
    Doppelganger: Protože The Jungle Book = Kniha džunglí / The Graveyard Book = Kniha hřbitovní
  • Doppelganger
    Doppelganger13.10.2016 13:51První kniha hřbitovní
    vysvětlovalo CC někde, proč to pojmenovali Kniha hřbitovní, když předloha vyšla česky jako Kniha hřbitova?
Četl/a (116)
123peta, 2scha, 353638, Alfred, Alikkk, Anton, BadBoy, Balů103, Benny, ben_bella, binnmode, borknagar1, Bronn, buscheer, calvin10, chcita, Covenant, cyboy, dajik, daon, Darker, DEmnoG, desto, Dezodoo, Doncek4321, Draco nobilis, dvory, Elnie, farnhajt, figis, Final, Fives, foudy, Garp, Georgíno J., Glumal, Grrr, Hellaiser, house192, hypermlok, IndyP, invape, James, jardoom, Jay-jay, Jimbeam90, jindroush, Joshua_T, Kaaos, kallenved, Kaluž, Kapis, karl173, kaylin, kinak, Kocour, Kokuun, Komediant1842, koudak89, kubosos, L4MIOzZ, Lachvos, lacoste, Ladinek82, Librarian, Light, luky.kuky10, Mariohurbanek, mart.in, Martinb, mineralk, Mitthrawnuruodo, motycond, mstefl, mywiel, Norri, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, Ozymandias, PAK, pearlxjam, pechna, perper, Petrisko911 , plema, Poseidon1978, RadimNemec, raenius, Rezet, rockyt, rooty, RudyRod, Satan__666, Schirru, Schramm, Spacecore, Spike, start05, Stlucius, syon, tankgirl, terrordemon, Tomket.Tom, Tony TwoDee, Ukko, Velkej šéf, Walome, wolfgang, Yaromil, yogi, Zavulon, Zbysek2410, zgrywus, Zlord_Antijezis
(204)
2scha, 353638, adam.ra, Alikkk, asgardpepa, Awakener, BadBoy, bananzluty, barthez, bboorreekk, beanek, BeeSee, Benny, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, borknagar1, bronxik, Buchtic, burzum, buscheer, calvin10, calviti, chcita, cobe, Corvus, Covenant, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, daon, Darker, DAxik, Deckard, DEmnoG, desto, Devilek, Dezodoo, disclose, Doncek4321, doophy, Draco nobilis, dre, Elnie, farnhajt, figis, filemon, Final, Fives, Flowtek, Fry, Galupus, Georgíno J., Glumal, gongon44, grinder, Grrr, Hebled, herbert, herrman, house192, hugosnowden, Hulik, husakpetr93, hypermlok, IndyP, invape, Jak, James, jardoom, Jay-jay, Jimbeam90, jindroush, Joshua_T, kallenved, Kapis, Karel Sec, karl173, Kazumaki, kinak, KINIMODUS, Kocour, Kokuun, Komediant1842, koudak89, krvinka56, kubosos, kucik, L4MIOzZ, Lachvos, lacoste, Lenny, Librarian, Lobok257, luky.kuky10, maara, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, markic, mart.in, Martinb, Matio, mcleek, merhyx, mgeralt, Mighty_Morphine, mikado, mikina, mineralk, Miriyak, mirror, Mitak, moiqpiom, moris.cz, MP, Mr.Plysh, mstefl, namdnas, NellUl, Netorack, Nightmare, Noci, Olesh, Onkel 1928, opytz, padre_negro, PAK, Paldini, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, perper, Petrisko911 , pk123x, plema, Poseidon1978, Qee, RadimNemec, raenius, raimi, Ricarderon, Rich, RicHard. , rockyt, rooty, Rowan, RudyRod, Ruw, Salien, Saran, Satan__666, Scaleo1, Schirru, Schramm, Šedo, seezeethree, Skot, sleepless, SmoothNCool, Spike, StanleyHu, Stara.kryta, start05, Stlucius, suricattaontheway, syon, tacmud, tankgirl, the.kasztan, Tialster, TIM.biker, timek, tomastrejbal, Tomket.Tom, TonyT, Trevelyan, trudoš, tukak, tulipstros, Ukko, Valis, vallyslayer, Velkej šéf, vishnar, Vítek, vranakx, vteco, willis, Wiruss, wolfgang, xai, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, yogi, yojimbo, YukioSanUchiha, Zajo original, Zavulon, Zbysek2410, Zlord_Antijezis
Chce (22)
Artigas, Benji, besikv, Černá Krysa, ComicBookGuy, davidek, deefha, delsemela, Fr3d_K, Goldfinch, HevyEli, Himlik, Honza R., kamil, Lojza, lucmartincova, lukedukenuke, Maty48, Meesha, monty.cl, spot, Zod
Shání (7)
Černá Krysa, deefha, delsemela, HevyEli, lucmartincova, Marran, Meesha
Nabízí (3)
BadBoy, chcita, suricattaontheway