Víte, kdo poprvé vyslovil výraz železná opona? Patřilo Československo mezi první tři země, kde se začaly stavět domy z panelů? V kterých částech Prahy nastupovali lidé do stanic metra Fučíkova, Moskevská, Leninova? A podařilo se někomu překonat rekord Emila Zátopka z olympijských her v Helsinkách v roce 1952, na kterých vyhrál hned 3 zlaté medaile?
Na tyto otázky a spoustu dalších najdete odpovědi v této výjimečné obrázkové publikaci. Bohatě ilustrovaný komiks provází dějinami poválečného Československa a érou totality ve všech jejích podobách. Přístupnou a srozumitelnou formou přivádí mladé čtenáře ke komplikované a proměnlivé době let 1945–1989 v Československu, která v mnohém předurčila i současný vývoj demokratické společnosti. Dospěláci zase zavzpomínají na svoje dětství a mládí.

Ocenění Muriel 2017 v kategorii Nejlepší původní kniha.

Scénář
Jiří Černý
Art
Lukáš Fibrich
Redakce
Miroslav Hadinec, Jana Jůzlová, Jana Kotrlová
Žánry
dětský, historický, naučný
ISBN/ISSN
978-80-242-5575-0 (Knižní klub (Euromedia Group, a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
167 x 252 mm
Tisk
barevný
Váha
539 g
Stran
136
Cena
249 Kč
  • louza
    Jako velký fanoušek původní knihy nemůžu neocenit snahu o detail a vyčerpávající informace. Leč bohužel tohle období českých dějin je jedna velká depka, nebo autoři alespoň zvolili témata, aby to tak bylo. Na jednu stranu je důležité, aby děti měli povědomí o tomto mezidobí. Na strunu druhou se mi to samotnému četlo velice těžce a nikoho bych nepranýřoval kdyby se raději vrátil k původním pověstem. Sám už se k opětovnému čtení nechystám.
  • kaylin
    Při čtení knihy "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" jsem si zase po nějaké době říkal, že je fajn, že žijeme v době, jaké žijeme, i když i ona má svoje negativa. Ta svoboda, kterou ale máme, je nezaplatitelná. Stejně má ale člověk pocit, že někteří vlastně svobodu nechtějí, raději se nechají strhnout idiotskými názory, ať už jakékoli strany, a slepě jdou za nimi. Jako kdybychom si ještě nezvykli na to, že můžeme myslet sami za sebe. Ne, komiks "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" rozhodně není o tom, aby na nás nějak agitoval, tohle je čistě můj pocit. A právě skutečnost, že to není agitace, že to je zjednodušený ale pořád dobrý přehled o naší nedávné historii, je podle mě kniha "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" jednou z těch, které by děti mohli přečíst, aby nezapomněli, v jaké zemi se narodili a že i ona má temnou minulost.
  • mcleek
    Jednoznačný vrchol celé série - scénářem i kresbou. A ty detaily!!! :-)
  • Michal Opitz
    Bomba. Byl jsem skeptický, protože 1.díl Obrázků je kultovní záležitost nejen mého dětství (a dějepisného vzdělávání). Tohle je rozhodně důstojný nástupce, ne-li ještě lépe zpracovaná knížka než 1 (2.díl nepočítám). Muselo to dát pekelnou práci, ale hrozně moc se to vyplatilo. Chtěl bych tenhle book mít na základce - myslím,že bych se do moderních českých dějin dostal daleko snadněji.
  • filmator
    Sice to není typický komiks, ale další část z volné série "Obrázků z dějin". Kdo zná, ví, co čekat - komiksové pruhy, pod nimiž je ještě doprovodný text. Vynikající jsou kresby Lukáše Fibricha, baví mě ještě víc než klasické Kalouskovy z první knihy. Reálie, drobné detaily, vystihnutí rysů osob i přes karikaturní pojetí - výborné! Bylo by super, kdyby L.F. mohl překreslit předešlý díl (Obrázky z československých dějin). A měli by si ho podržet i pro další knihy ze série. Pokud budou, ale doba po Sametové revoluci už by taky stála za zmapování.
  • Landauer
    Skvělá knížka! Recenze a rozhovor s autorem zde: http://www.youtube.com/watch?v=pfynVRxER58&t=1514s