Koupit
Parta nejpodivuhodnějších teenagerů světa musí čelit novému nebezpečí, kterým je doktor Karl Lykos a jeho alter ego, okřídlený ještěří postrach Sauron.
Ale tím nesnáze týmu teprve začínají, protože se budou muset vypořádat i s nečekaným návratem přátel i nepřátel, které dlouho považovali za mrtvé.
Připravte se na porci klasických dobrodružství, která svět X-Menů převrátí vzhůru nohama.

V české mutaci vyšel tento svazek jako 101. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity série X-Men (vol. 1) #60-66 a Amazing Adventures (vol. 2) #11


Scénář
Gerry Conway, Dennis O'Neil, Roy Thomas
Art
Neal Adams, Sal Buscema, Don Heck (Donny), Tom Sutton
Ink
Sam Grainger, Tom Palmer, Sydney Shores
Barvy
Neal Adams, Sam Grainger, Tom Palmer
Obálka
Neal Adams, Tom Palmer
Lettering
KEPLER Sl
Překlad
Changer the Elder
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
632 g
Stran
176
Cena
249 Kč
Originál
X-Men: In the Shadow of Sauron (Marvel)
  • ludek.n
    Roy Thomas a Neal Adams pokračují přesně tam, kde skončil Soumrak mutantů. Přestože pro původní X-Meny to byla labutí píseň a série se po 66. sešitě na pár let odmlčela (než byla znovu reinkarnována v nové podobě), dali do toho oba pánové vše, co mohli. Že to nestačilo v 70. létech (a nestačí to bohužel ani dnes), je věc druhá. V prvních sešitech této knihy ještě dokončujeme přerod Alexe Summerse v Havoka, což s sebou přináší postavit se jak okřídlenému Sauronovi, tak společně s Ka-zarem navrátivšímu se Magnetovi. Následuje Donem Heckem nakreslená epizoda s japonským Sunfirem, načež nás Dennis O´Neil seznámí s mimozemskou hrozbou v podobě Z´Noxů, plenitelů planet. Souboj s nimi je tak zničující, že X-Meni budou ve finále potřebovat pomoc i Bruce Bannera alias Hulka. Jako bonus je přidána samostatná kapitola o Hanku McCoyovi a jeho proměně z Beasta v chlupatou Bestii. Je kuriózní, že série spějící ke svému zániku se v posledních okamžicích (především díky Roy Thomasovi) nadechla k novému životu, oprostila se od banálních, tuctových zápletek, hýřila nápady a inovovala se i po stránce výtvarné. Historie nakonec jasně ukázala, že X-Meny nikdo do koše házet nebude, a tak kniha Ve stínu Saurona možná ukazuje konec jedné éry, ale ne hrdinů jako takových.
  • VanTom
    Nepatrně lepší scénáře než v první knize (ale pořád hloupé, ploché, s nepřirozenými, "nabobtnalými" dialogy) stále drží nad vodou úžasně dynamická a s panely inovativně pracující kresba Neala Adamse (i zaskakujícího Dona Hecka, naopak Sal Buscema výrazně ztrácí). Bonusový Beastův sešit pak představuje stravitelný průměr v obou disciplínách.
  • karl173
    Po předchozím díle, který se na poměry retra povedl jsem byl celkem natěšený na pokračování. A už jenom proto, že zůstal scénárista i kreslíř. U retra se to stává často že kvalita klesá či stoupá v každém sešitě a největší mírou se pod tím podepisuje střídání hlavních tvůrců. Ovšem jelikož co sešit to příběh a tudíž se může stát že kvalita se bude měnit i se stejným týmem. Tedy hlavně co se týče příběhu. A tady tomu přesně je. Neil Adams jako kreslíř kvalitu stále ještě drží a opravdu se na to kouká hezky. Jakmile se ale o kresbu stará někdo jiný, tak jde kvalita komiksu znatelně dolů. A vzhledem k tomu, že příběhy jsou v této knize tentokrát často nic moc, tak při výměně kreslíře je daný sešit sotva průměrný. A to se stávalo především od poloviny knihy, kdy kvalita klesala postupně dolů až nakonec skončila u velmi slabé série jménem Amazing Adventure s podtitulem Beast. Tento hokus pokus jsem četl už v NHM a stačil mi jeden jediný sešit, abych si vzpomněl co mi na této sérii tehdy nejvíc vadilo. Hnusná kresba, slabý scénář, tuna zbytečného textu a jeden z nejtrapnějších originů, který jsem četl. I přes tu pachuť z posledního sešitu si ale dokážu vzpomenout na to lepší, co ještě v první polovině kniha nabízela, což byla především kresba pár slušných sešitů, byť slovo pár je možná naprosto přesný počet a díky tomu dávám 55%
  • Darth Raelchi
    Jedním slovem: BOMBA. Pokračujeme na vlně nastavenou v čísle 56, knihy první v UKK. Záběry na Saurona zblízka jsou efektní a vynikající. Zajímavé je, že pořád nějak nevím, nebo spíš nechápu, jak se ten Sauron stal tím, kým je. Je to pořád opředené nějakou mystikou a ten origin je jen takový formální. Schválně nebo ne, má to své kouzlo a Saurona vnímám jako suverénního záporáka (nezáporáka). On je to vlastně chudák a ztrápená duše. Každá stránka do toho všeho nabízí jiné rozložení panelů a tím to vše působí akčněji (chápejte ve smyslu odsýpavosti příběhu, ne že by tam musela zrovna být nějaká akční scéna). Obličeje postav nejsou zaměnitelné, což místy dřív neplatilo. Strany 5 a 6 v čísle 61 nádherně ukazují Saurona v celé své pýše a k tomu ty panely uvnitř dvoustrany. Skvělé a mistrné. Každá postava na každé straně (panelu) dýchá a žije. Adams umí skvěle nakreslit postavy a děj postav - co si myslí, jak reaguje, emoce a co říkají neverbálně. Dokonce i Profesor X ukáže i svou temnou stránku osobnosti. Je to přece jen člověk. Téhle sbírce kazí dojem č. 66, které nevím proč kreslil Sal Buscema, ale ten svému bratrovi nesahá ani po kotníky - v Avengers ať si dělá co chce, beztak je to mišmaš, ale tady je zbytečný a nevkusný, aspoň to trochu vypadá jako Adamsova politika. Amazing Adventures #11 jsou úsměvné ohlédnutí se za dalšími příběhy s X-meny bez své řady. Nakreslené je to docela vkusně a příběh také není k zahození. Taková příjemná jednohubka a zakončení krásné knihy. Opět skvělé!
  • S4TW
    Nejlepší retro kresba, jako jsem v UKK viděl (samozřejmě ta, kterou kreslil Neal Adams). A to nejen samotná kresba, ale i originální a v té době revoluční práce s panely, která i dnes působí velmi svěže. Ta kresba má všechno, práci s panely, výborné barvy, dynamiku, úžasné postavy a souboje. No a zároveň tu máme snad největší brak, co se týče scénáře. Jako sorry, ale Sauron, což je týpek, kterého škrábl nějaký pterodaktyl a on sám je teď ještěří pták... pak ještě ta neskutečná volovina, jak zastaví Xavier mimozemskou invazi? To jsem nevěděl, jestli se mám smát nebo plakat. Ve finále je po stránce scénáře nejlepší poslední sešit s Beastem, který v téhle knize působí jako zjevení z jiné planety. Do toho se chovají i samotné postavy trapně, přičtěte absolutně zbytečnou ukecanost (kam se hrab Stan Lee). Ne, díky bože, že se v té době X-Meni zrušili, aspoň mohlo pak vzniknout něco velkého a nepokračoval tenhle brak. Ale i tak ta kresba tu knihu jednoduše zachraňuje, takže doporučuji jen prohlížet, pak si možná i přijdete, že držíte veledílo. Kresba - 5*, scénář - 1*.
  • kaylin
    Možná už máme vyšší nároky, nevím, ale já tohle číst v době vydání, tak se k tomu poslednímu číslu série nedostanu ani zdaleka. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/11/1316-ultimatni-komiksovy-komplet-100-x.html
  • louza
    Na klasiku překvapivě povedená kresba. Příběhově jde však o knihu poplatnou své době, navíc opentlenou určitou anti čtivostí. Není to vyloženě špatné, ale čtenář tu nenajde nic co by ho k příběhům výrazně přikovalo. Je vidět, že X-Manům dochází dech a spěli po právu k zániku.
  • Azalin
    Kdyby radši dovydávali Whedonovy X-Meny.. ty utnou v půlce a vydají tohle.. :(
  • jh666
    Tihle X-Meni nejsou žádná hitparáda, ale na druhou stranu jsem je čekal horší. Naopak mě první dva příběhy (Sauron a hlavně Magneto) docela bavily. Roy Thomas zde podle mě odvedl jednu ze svých lepších prací (rozhodně mě to bavilo víc, než jeho Avengers a Hulk). Poslední příběhy už jsou na tom už hůř, a to včetně bonusu s Beastem, na který jsem se těšil a který zklamal. Povedená je pak Adamsova kresba.
  • cyboy
    Asi uz jsem tou "klasikou" vazne unaveny. Chvilemi je to tak hloupe, ze jsem to musel odkladat. Cela kniha ma jedine plus - kresba je dynamicka, jednotlive panely zasahuji do jinych a vubec jejich usporadani je hodne netradicni (na tu dobu). Pribehy a dialogy jsou pak v primem kontrastu.
    65% (a to jen proto, ze pridavam 10% za zajimavou kresbu).
33336
Četl/a (76)
2scha, Abbott, Al0f0k, Alfred, Alikkk, Azik2586, Bubákolog, calvin10, Carnage, Cemino, Chaolinek, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, Elnie, erik, Fox01, Glumal, Gustik5, hromotlk, invape, JackOneil, JaroKakashi, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Joshua_T, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Koci, Librarian, ludek.n, Magi621, Mariomichal, Martinb, mearez, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, namdnas, NecRoman, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, petrSF, punisher, raenius, Rinter, robertsedmik, roswelll, S313, S4TW, seneke, Sir_Pete, Spike, Symbi, t0mas, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, TZcomics, VanTom, vrazdinek, xflori01, yardaformi, Yefery, Zdendy, zlejzmrd
(210)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, 81splinter, Abbott, Abe, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, Anton Whatever, Azbest, Azik2586, batoo, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, Bubákolog, burzum, Caiiiczech, calvin10, CaptainMarty, Carnage, Cemino, Chaolinek, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, Dinik, disclose, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, Elnie, erik, ertefol, fifas, filemon, Filip123, firesnake, Fox01, Fry, gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Gustik5, hahahoho, Hebled, herrman, hicks, hlavathor, holubdema, Honzin, Houbař, hovad2, hromotlk, hugosnowden, Hulik, hypermlok, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, Jack043, JackOneil, James, JaroKakashi, Jay-jay, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jjjirik, José, Joshua_T, kallenved, karl173, kaylin, KdG, kendor007, Keno, Knowho/Wullcann38, Knuckless, Koci, kolik111, komiksák007, krupan, Krvavý Patejl, Lenny, Librarian, Lobok257, Lukas366, maara, Magi621, Mariomichal, markic, Marthy76, Martinb, Masinfira, Matio, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, MP, Mrtvejbazen, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, Norri, novass, nx, OldaB, Olesh, opytz, PatrikTheMighty, pavel, pearlxjam, pechna, petrSF, Piros0013, Pista, pk123x, Poseidon1978, punisher, Radkos, raenius, raimi, Ricarderon, RicHard. , Rickettsia, Rinter, robertsedmik, roswelll, Rowan, royan, Rumburaq, S313, S4TW, Saiffer, saja, Salien, Saran, Schramm, semi41, seneke, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, spagr, Spike, suricattaontheway, Symbi, t0mas, tacmud, the.kasztan, TheoDread, Tialster, tom99, Tomasino79, Tominos, tomned, tomve, trudoš, tulipstros, Tyfus, TZcomics, VanTom, Vítek, vranakx, vrazdinek, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, yarda, yardaformi, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, zikaa, zlejzmrd
Chce (5)
Badgu.y1902, deadpool, delsemela, FatMonster, Maty48
Shání (2)
delta11, Mates17