Příběh Stana Leeho, který toužil po slávě a získal ji díky Spider-Manovi, Avengers, Fantastické čtyřce nebo X-Menům. Příběh Jacka Kirbyho, o němž jste nikdy neslyšeli, přestože v kině fandíte i jeho hrdinům. Příběh o autorských právech, kdo na nich vydělal a kdo ostrouhal. Příběh o proměně kreslených superhrdinů ve figurky, reklamní předměty, videohry, televizní seriály a velkorozpočtové filmy. Příběh o budování značky i kultu osobnosti. Příběh o tom, že komerční úspěch je pěkná věc, ale někdy vás přinutí dělat dost ošklivé věci nejlepším kamarádům. Tohle je skutečný a srdcervoucí příběh vydavatelství Marvel.

Přečíst ukázku: http://paseka.cz/webdata/0000004492_20161025144111BWOQQYFE.pdf

Překlad
Richard Podaný
Publicistika
Sean Howe
Redakce
Pavel Kořínek, Lukáš Růžička
Žánry
publicistika
ISBN/ISSN
978-80-7432-708-7 (Paseka)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 240 mm
Váha
1373 g
Stran
496
Cena
490 Kč
Originál
Marvel Comics: The Untold Story ()
  • louza
    Docela špičkově napsaná kniha s velkou úrovní detailu, která rozšíří obzor nejednomu nerdovi a z laika nerda vyrobí. Howe začíná svědomitě od začátku. Tedy od Goodmana a čtyřicátých let, kterým je v prvních kapitolách věnováno až překvapivě hodně faktografického prostoru místo očekávaných několika formálních vět. Marvel nevyrostl na zelené louce a první dvě kapitoly jeho pozdější vliv jasně uvozují. Těžiště knihy je ale hlavně ve třech dekádách od začátku šedesátých do konce osmdesátých let. Jsou tu čtivě shrnuty osudy desítek, snad i stovky tvůrců, které znáte z tiráží a které byly pro Marvel nějakým způsobem klíčové. Přičemž některé svou oddanost někdy krásnému, někdy tvrdému byznysu zaplatily i zdravím, nebo životem.

    Autor odvádí skvělou reportážní práci, nevytrhává nic z kontextu, nesoudí, nekloní se na stranu jednotlivců ani korporace a i když jde hlavně o Marvel, nezřídka zmiňuje i jiné, třeba i konkurenční společnosti. Přináší tak kompletní svědectví nejen o Marvelu, ale o celém vývoji amerického komiksového média viděném optikou Marvelu. Pokud Marvel sledujete dlouhodobě, tak hodně z příběhu odtušíte i mezi řádky komiksů. Za sebe můžu říct, že jsem vždycky cítil šedesátkové nadšení, sedmdesátkovou profesionalizaci, osmdesátkový řád i devadesátkovou zběsilou komerci, stejně tak jako silný vliv filmového průmyslu po miléniu. Teď už to necítím - teď už to díky Howeově knize vím.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš9.5.2020 18:30Marvel - Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku
    Dobrá kniha, určitě nutnost si to přečíst, pokud vás bere mainstream a popkultura. Kdo je na underground a celkově neholduje americkému komiksu, tak mu tohle nic neřekne, spíš ho to ještě víc odradí od jakékoliv četby supráků. Kniha je dobrá v tom, že vám dá nějaký ucelený příběh o Marvelu od A do Z. Chytnete se a dobře vás uvedou do historického kontextu a zlatá éra tu je pěkně vykreslená. Co mi na knize vadí je, že je místy tendenční a o určitých lidech a bodech nemluví, nebo na ně nebere takový zřetel, viz britská invaze a Watchmen. Přijde mi, že se podle daných částí řeší vždycky jedno dané téma, buď je to samý Kirby, Kirby, Kirby, nebo pak zase Ditko a Adams, pak zase Claremont, Englehart a Byrne, pak zase McFarlane, Larsen a Lee - a na to pak nabalují firemní a mimofiremní dění. Kniha má další nevýhodu v podobě nadužívání pojmů a čísel. Kolikrát mi přišlo, že se sice doba měnila, ale jako bych četl něco pořád dokola, akorát v jiné době a s jinými čísly. Celkově mi to občas splývalo a mátlo mě to. Poslední taková věc co mi nesedla byla samotná délka knihy, zkrátit to min. o 150 stran, držet se víc o čem to bylo, než nám předkládat fakta a nudná čísla. Nicméně tato negativa je ta mínus 1 hvězda. Jinak proti knize nic nemám, četlo se to dobře a bavilo mě to, a samozřejmě obohatilo. Stan Lee tam měl poměrně rozporuplnou úlohu a přiznám se, dost těžko ji dokážu pojmout a pochopit, o čem to teda bylo, co teda fakt dělal a jak teda? Pak mě zaujalo, jak to teda bylo s těmi filmy. Ono se tam o něčem psalo, ale ve finále mi přišlo, že to jaksi vyšumělo, a bylo to v knize jen proto, aby to tam bylo. Navíc mi vynechali mé oblíbené 90-ové animáky TAS. Ale jinak jako ok, určitě to stojí za přečtení a došlo mi, že Marvel už je od počátku jedna velká potápějící se loď, kterou už ani Disney nespasí, ale já jsem optimista, a třeba dojde ke změně.
  • DEmnoG
    Výborně připravená kniha. Pokrývá historii Marvelu od roku 1939 do roku 2010 a na to, o jaké množství faktických dat se jedná, se povedlo vytvořit čtivý text. Alespoň pro mne, ale uznávám, že jsem zvyklí číst rozsahově a fakticky narvané bichle. Musím ocenit mravenčí práci, kterou autor přípravě věnoval. Vydolovat, kdo a kdy pro Marvel za těch 70 let pracoval, za co měl odpovědnost, kdo Marvel a proč vlastnil, je úctyhodný výkon. Howe do textu včlenit pohled na běžné fungovaní korporací, které neumí pružně reagovat na krize trhu a občas dávají přednost krátkodobým cílům, které vedou v dlouhodobém horizontu k úpadku, mění o 180 stupňů strategii firmy s každým novým výkonným ředitelem a podřezávají větev nejen sobě, ale i svým distributorům. Inu, všechno se dá dělat dobře nebo blbě. A to co děláme dobře se nakonec může projevit jako cesta do záhuby. A naopak.

    Co mi přišlo milé je pohled na komiks jako na produkt, na podceňovaní autorů jako tvůrců zisku a na fanoušky jako dojné krávy. Potěšilo mne, jak natvrdo je cyklus restartovaní sérii, zachovaní statut quo postav, rozdílných sběratelským obálek s kreténskými hologramy stejného čísla pod heslem "dáváme fanouškům co chtějí" popsán jako útok na portmonky fanoušků.

    Neumím posoudit objektivnost textu, ale myslím, že to ani není potřeba. Pro názor je dobré pracovat s více zdroji, takže tuhle knihu beru jako jeden z pramenů.

    Co mne zamrzelo je český název titulu, který mne odrazoval od koupě. Čekal jsem milionté přetřásání nasranosti Jacka Kirbyho a Steva Ditka na Marvel a věčného propagátora Marvelu a sebesama Stana Lee. Originální "Marvel Comics: The Untold Story" na mne působí méně bulvárně. Co se mi na druhou stranu líbí je česká verze obálky.

    Nu, za pět večerů přečteno, dobrá kniha, jsem rád, že u nás vyšla. V angličtině bych měl problém tohle přečíst. Vřele doporučuji.
  • Tyfus
  • kaylin
    Marvel si prošel různými obdobími a kniha "Marvel: Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku" je dobře zachycuje. Pokud vás baví historie, v tomhle případě i se snahou o objektivitu, případně o zjištění různých názorů, je tohle kniha pro vás. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/08/1500-marvel-co-jste-nemeli-vedet-o.html
  • mearez
    Lepší knihu jsem dlouho nečetl a ani asi ještě dlouho číst nebudu. Líbí se mi jak krásně do detailů popisuje autor začátky a jak to ke konci graduje k úpadku společnosti. Knize ale musím vytknou jedno: Ta část s obchodováním a akciemi je únavná. Jediná část, která mě fakt nebavila. Ale to je jen drobek ve srovnání s chlebem, který je krásně upečený a který chutná lépe než vypadá. Přesně taková je tato kniha. 5*

  • Doppelganger
    Jedním slovem: Fantastické!

    Rozhodně to není kniha pro lidi, co s komiksem teprve začínají a doufají, že se zde něco dozví. Je to pro nerdy a geeky, kteří už mají něco načteno a orientují se v pár (desítkách) jmen z historie Marvelu. Kniha se vzájemně výborně doplňuje s UKK/NHM a pomůže pochopit, proč je který příběh důležitý, nebo osvětlí okolnosti jeho vzniku. Po přečtení už se na některé komiksy a jejich tvůrce už nikdy nebudu dívat stejně :)

    Musím však vytknout slabší poslední kapitolu knihy pokrývající období cca 1996-2012, kterou vzal autor opravdu letem světem a skákal v čase tam a zpátky, jako by chtěl ještě narychlo zmínit některé zásadní události, ale už neměl prostor či dost podkladů, což oproti předchozím propracovaným kapitolám působí špatným dojmem.
    Taky mě trochu mrzela absence jakéhokoliv obrazového doprovodu - ukázky z komiksů zde nejsou potřeba, ale fotky jednotlivých osobností, nebo fotky z kanceláří/akcí Marvelu by potěšily. Takto člověk během čtení musí občas googlovat.

    Nicméně se jedná o nepostradatelnou publikaci pro fanoušky Marvelu a můžu jen vřele doporučit.
  • Lenny
    Skvělá knížka pro komiksové nerdy a nadšence do Marvelu. Howe jde dost do detailu (někdy víc než chcete) a přináší jedinečný pohled do zákulisí.
    Podrobnější recenze s plusy i mínusy knihy na: http://www.youtube.com/watch?v=0H041VMiZ9w
  • petrsimcik
    Úžasná knížka. Ne že by si to člověk všechno pamatoval, ale i když člověk zná jen omnibusy co u nás vyšly a UKK + třeba i věci z Netopejra, tak se mu to při čtení v hlavně krásně spojuje protože příběh Marvelu je tu vyprávěný skrze ilustrátory a různé plánované zvraty v komiksech ať už jako příklad tvůrčí invence tak marketingová rozhodnutí. Přesně jsem si říkal JO, TO JE UKK Fénix, a teď píšou o Příchodu Galactuse a ...

    Krom toho že vám začně všecho +- zapadat na správné místo je fajn že vám tahle knížka poradí čemu se zdaleka vyhnout :) - co bylo motivováno jen a jen tím aby se to nějak prodávalo a co naopak vzešlo třeba z konzumace velkého množství halucinogenů :)

    A pak že nejde napsat o komiksu bez jediného obrázku.
24511