Komiksový epos začíná vcelku nevinně, hlavní postava jede navštívit rodiče a sourozence. Když však dorazí na místo, kde rodina bydlela, zjistí, že tým podivných archeologů ze země právě vykopává pozůstatky domu. Na rodné hroudě již bylo založeno archeologické muzeum vykopávek, kde se hrdinova rodina stává hlavní atrakcí. Klubko nečekaně očekávaných událostí se začne rozmotávat a oživlá rodina se hrdinovi začne bez okolků vnucovat do života. Objevuje se sundavací penis, mrtvola pod stolem, okna k pornofilním sousedům, pokoutní laťkové sprchy uprostřed restaurace, máma jakožto přemoudřelá siamská dvojčata, stáda násilných stromů… Autor na knize pracoval přes osmnáct let a nechal se inspirovat vlastními zážitky ze snů. Vykopávka nejprve vycházela po kapitolách v autorově seattleském periodiku Death and Candy a ve švédském komiksovém měsíčníku Galago, knižně byla poprvé publikována v roce 2016 ve Stockholmu.


Švédský originál má název "Utgrävningen"

Scénář
Max Andersson
Art
Max Andersson
Obálka
Max Andersson
Lettering
Eva Nečasová
Překlad
Jonáš Thál
Redakce
Ondřej Kavalír
Žánry
satirický, ze života
ISBN/ISSN
978-80-87260-82-1 (Labyrint)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
148 x 201 mm
Tisk
černobílý
Váha
724 g
Stran
380
Cena
395 Kč
Originál
The Excavation ()
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš9.5.2023 14:58Vykopávka
    Připomíná mi to moje sny v horečkách. Absolutní magořina.
  • james89
    james8912.10.2020 12:59Vykopávka
    Nějak nevím, jak tenhle komiks hodnotit. Taková haluzárna, která se kvůli formátu 1 okno / 1 stránka četla celkem rychle. Děj mi celou dobu připadal jak nakreslený sen, kde jsou nečekaný různý časový a dějový skoky. V proslovu na poslední stránce je uvedeno, že autor čerpal ze svých snů, což mě v tomto směru potěšilo. 4* dávám za určitou originalitu.
  • Netorack
    Netorack26.2.2020 14:13Vykopávka
    Tak já nevím. Pixy a Kontejner jsou pro mě pecky největší. Ale s touto knihou jsem se nějak nepotkal, vůbec mě nevtáhla a v podstatě mě nezajímalo, co se stane dál. A nepomáhá, že se dějové linky objevují a zase mizejí (což je tedy asi záměr autora). Takže bych z knihy vypíchl takových pět šest zvratů nebo neotřelých nápadů, které mě pobavily hodně, ale to znamená stovky stránek, které jsem prostě proletěl. Dám tři hvězdy a jdu vzpomínat, kde mám Pixyho.
  • trudoš
    trudoš editor7.9.2019 05:47Vykopávka
    Jak píše anotace, Vykopávka je značně inspirována snovými obrazy a v tomhle ohledu funguje hodně dobře. Holdujete-li tedy příběhům, kde logika nejen že dostává padáka, ale taky přes držku, právě jste našli nového komiksového kamaráda. Ovšem čekáte-li od Maxe Anderssona něco srozumitelného, obávám se, že narazíte. Tvrději než tvrdě.
    Ale k ději - no, ten žádný není. Lépe řečeno, je stejně proměnný jako sny samy. Což v praxi znamená, že se ledabyle opouští jedna dějová linie, aby se zvolna mohlo přejít na druhou, která pak přeskočí na třetí, čtvrtou… a tak dál, dokud noční můra prostě neskončí. Jde tedy spíše o sled volných asociací, než plnohodnotný vývoj událostí, a i když je to chvílemi krásně ujeté s občasnými záblesky geniality, stejně často člověk nechápavě kroutí hlavou, když výjevy přesáhnou hranici morální snesitelnosti. Jako celek tak u mě dílko pohořelo, protože pro jeho pochopení jsem příliš příčetný, ale svoje kouzlo bezesporu má. Stejně jako pár skutečně děsivých okamžiků.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš8.1.2017 19:40Vykopávka
    Dobrá, pro mne ne tak zábavné, jako třeba "Pixy," ale lepší než "Plackopes." Pořád v tom vidím ad absurdum dotažené mezilidské vztahy - což mne baví. Nesednul mi formát knihy a styl jedna stránka = jeden panel. Já bych rád více komiksového umění a k tomu patří práce s panely.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.11.2016 18:10Vykopávka
    Andersson je prostě ujetej autor a jeho nejnovější komiks je logicky taky dobrá ujeťárna. Kalužova charakteristika "tak trochu zvláštní" je pak skutečným eufemismem:) Jsem velký fanda absurdity a snových adaptací, ale Max mi přes všechny skvělé komiksové momenty a dokonalé wtf okénka, které jeho díla obsahují, přijde místy trochu nudný. Rozhodně komiks nezatracuji, stojí za přečtení, ale trochu mě zklamal, podobně jako kdysi Bosenský plackopes.

    Celkový dojem: 60%
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.11.2016 07:08Vykopávka
    Psát článek o publikaci, o které již předem víte, že v týhle republice svým obsahem zaujme jen okrajovou část čtenářstva, je tak trochu zvláštní... nicméně budu rád, když se díky němu fanouškovská základna Maxe Anderssona zase o pár ujetých duší rozroste, protože jeho Vykopávka si pozornost rozhodně zaslouží.

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2016/11/vykopavka.html
39941