Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Rozvědčík, autorský komiks Marty Morice, odhaluje zákulisí velkých historických událostí. Hlavní hrdina, Mirek Polreich, rezident zpravodajské služby Československé mise při OSN v letech 1965 – 1969 se podílel jako mediátor na procesu zakončení bojů ve Vietnamu a na přípravě schůzky prezidenta Johnsona a premiéra Kosygina v Glassboro v roce 1967. Toto setkání znamenalo obrat v mezinárodní politice bipolárního světa. Komiks tak poukazuje na výsadní postavení Československé zpravodajské služby a na výjimečnou pozici Československého státu ve světové politice v době Pražského jara. Zároveň jde o dokument z šedé zóny československých dějin, o které se příliš nemluví.

Scénář
Marta Morice
Art
Marta Morice
Lettering
Pavel Růt
Redakce
Richard Klíčník
Žánry
historický, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-2071-4 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
160 x 230 mm
Tisk
barevný
Váha
400 g
Stran
120
Cena
298 Kč
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.5.2017 14:21Rozvědčík
    Komiks není seriózní literatura, a už vůbec ne politická studie. (...) však (...) Uznal jsem, že formy mohou být rozličné a nelze se jim bránit z pouhé neznalosti.

    Tenhle komiks se mi trochu těžce hodnotí. Politické či historické komiksy mě baví již z podstaty, navíc komiks z Arga, zajímavá kresba (trochu maškovsko-babanovská, ale ne kdovíjak líbivá a obálka by šla také lépe zvolit)... jenže je tu řada "jenže".

    Jako by se tato grafická novela neuměla pořádně rozhodnout, zdali jde spíše o biografické vyprávění či historické dílo. Nemám nic proti syntéze obého, to je běžné, ale zde tak trochu přeskakují historky a epizodky sem a tam. Je jistě sympatické zpracovat životní osud příbuzného, který byl bezesporu u velkých událostí dějin 20. stol. a byl v kontaktu s velikány mezinárodní politiky (Brzezinski), na druhou stranu si člověk občas klade otázku, zdali celá role hlavní postavy není trochu zveličována, stejně jako zmiňované události z Glassboro, které se stávají jakýmsi pilířem vyprávění a odůvodněním, proč psát a kreslit o panu Rozvědčíkovi komiks. Dále se neumím s hlavním hrdinou zcela ztotožnit a mé sympatie úplně nemá. Byl vyhozen od rozvědky za relativně mírné názory, nicméně v 50. letech brutální komunismus patrně čile podporoval ("Sdílel jsem všeobecné nadšení pro věc.").

    Celkový dojem: 60%
12731