Alternativní obálka
Ukázka
Ukázka

+ 4 další ukázky

Koupit
Xavier Truchlivý Sněžný, protagonista komiksu Jamese Stafforda Truchlivý amoret pražský, je vpravdě rozporuplný hrdina: barokní andělíček, který ovšem přišel na svět v renesanci (konkrétně na dvoře císaře Rudolfa II).; bytost s tváří dítěte a hořkou moudrostí starce; něžný milovník i zuřivý bojovník, a především: oddaný ochránce Prahy. Své milované město už zachránil víckrát, než si dokáže vzpomenout – mimo jiné před rozběsněným Golemem (s nímž se ovšem poté spřátelil) či před zombie inkarnací Alexandra Velikého a jeho armádou živých mrtvol –, nyní však pracuje jako hlídač v supermarketu a bojí se, aby nepřišel o místo. Jednotlivé kapitoly jeho dobrodružství nás zavedou do rudolfínských či barokních dob, do minulosti zcela nedávné i do žhavé současnosti. Vypráví se tu o politických čistkách padesátých let nebo o normalizační tajné policii, jíž náš hrdina se střídavým úspěchem vzdoruje; dozvíme se, že nechvalně známí pražští taxikáři jsou vlastně členové jednoho proslulého řádu, že asanace Žižkova byla mj. vyvolána zázračným zjevením mluvící hlavy svatého Vojtěcha nebo že se v Praze v 18. století objevil svatý grál, pomohl zachránit město před Luciferem, ale pak jej ukradla straka. Zkrátka a dobře, Truchlivý amoret pražský nabízí natolik bizarní mix historických reálií, fantaskních příběhů, pražského genia loci, černého humoru (typicky britského i typicky českého) a popkulturních narážek, že po jeho přečtení už matičku Prahu nikdy neuvidíme stejnýma očima. Na působivosti dodává komiksu jeho výtvarná stránka, jež je dílem čtyř umělců z různých koutů světa: dvou filipínských kreslířů, AJ Bernarda a Josela Nicolase, rumunské malířky Ralucy Moldovanové a české výtvarnice Lenky Šimečkové. Za pozornost stojí i soundtrack k dílu, který lze najít na stránkách projektu (www.theputto.com) a který je dílem Rogera O’Donnella, klávesisty legendární skupiny The Cure: ten byl komiksem – zvláště jeho kapitolou, jež se točí kolem latinské verze alba Disintegration – natolik nadšen, že pro projekt speciálně složil několik skladeb.

Scénář
James Stafford
Art
AJ Bernard, Raluca Moldovanová, Josel Nicolas, Lenka Šimečková
Překlad
Jana Fischerová
Redakce
Petr Onufer
Žánry
městská fantasy
ISBN/ISSN
978-80-257-2123-0 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
160 x 230 mm
Váha
480 g
Stran
152
Cena
348 Kč
Originál
The Sorrowful Putto of Prague ()
  • deefha
    deefha mecenáš23.1. 21:11Truchlivý amoret pražský
    Výjimečně dobré.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš18.2.2022 07:13Truchlivý amoret pražský
    Rozkošné. Jedinečné. Originálne. Milostný list Prahe napísaný Jamesom Staffordom. Už tá obálka. Xavier Truchlivý Sněžný je okrídlený drsný anjel s imidžom bucľatého bábätka. Nedajte sa však oklamať! Chráni Prahu viac ako 4OO rokov, disponuje zabijackymi šípmi, špičkovými informáciami, škatuľkou cigariet, nekonečnými zásobami (samozrejme fľaškového) piva a za kamoša z mokrej štvrte má neodolateľného Golema (spin-off naňho). Tohto trudnomyseľného melancholika je temer nemožné nezamilovať si. Komiks je rozdelený do množstva krátkych kapitol nejeden raz s údernými, nečakanými pointami a to alebo humornými (Krotitelia duchov 2), alebo mrazivými (obesenec). Najlepšia je asi poviedka o huslistke, ktorá je síce krátka, ale o to krvavejšie vám roztrhne srdce. Niektoré kapitoly sú oddelené mystifikačným textovým materiálom (napr. sken týždenníka Český vlastenec z roku 1897). Každá kapitola je iná nielen po príbehovej, ale často i výtvarnej stránke, keďže sa na komikse podieľala štvorica ilustrátorov (vrátane Češky Lenky Šimečkovej). Mňa najviac uchvátil nezameniteľný štýl Filipínčina AJ Bernarda (ktorého unikátna práca dostala najväčší priestor). Zaujímavé je, že Stafford sa počas tvorby nestretol ani s jedným z ilustrátorov; všetka komunikácia prebiehala elektronicky. Čo je ostatne zrejme dobre, lebo keď je hotový scenár, mal by scenárista odstúpiť nabok a prenechať priestor pre realizáciu ilustrátorovi. Z komiksu razí scenáristova zamilovanosť do hlavného mesta českej krajiny. Má naštudované historické udalosti, báje, mýty. Hrá sa s nimi, zaplieta ich, preplieta ich, baví sa. Spolu to tvorí mix, aký sa často nevidí. Rád by som si niekedy prečítal crossover Xaviera, Hellboya, Péráka a Rýchlych Šípov. Medzi bonusmi nájdete Staffordovo záverečné slovo, concept arty, svieže medailóniky, dvojstranové poďakovanie, obsah a rubriky soundtrack a on-line. Komiks disponuje červenou lacetkou.
  • Murphy722
    Murphy72225.6.2019 08:25Truchlivý amoret pražský
    Matička Praha je vlastně jedna velká epizoda. Ať už to člověk bere po stránce historické, lidské, osudové či z jiného konce. Báje a pověsti Prahy autor spojil do jednoho velice zajímavého celku a já bych si dal i další nášup. Čtenář se střetává s rozzuřeným Janíčkem z Pomuka, který mlátí svým atributickým křížem amorka do hlavy, díky jedné roztržce, zatímco Golem rabiho Löwa v utajení posrkává škopek v hospodě "U Černého vola". Co víc by si milovník Prahy, legend a historie mohl více přát?
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko20.11.2018 07:02Truchlivý amoret pražský
    na můj vkus, moc epizodické a málo příběhové ..ale atmosféru TO má, o tom žádná
  • Kabukiman
    Kabukiman25.8.2018 16:36Truchlivý amoret pražský
    Sakra tohle bylo divný! :D Ale líbilo se mi to! :D
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš12.11.2017 08:18Truchlivý amoret pražský
    Co to je sakra Amoret? To zní nějak divně, říkal jsem si... to je jako něco řeckého? Pak tam je nějaká Praha, anglický autor, ale potom už rozpoznávám známá jména, Lenka Šimečková (díky Ti Aarghu!), tu znám, tu jsem už někde viděl. Její kresba je prostě úchvatná a krásná. Taková vtahující, cítíte se, jako by vás ovinula svým závojem a vtáhla přímo dovnitř kresby. Proto jsem ani neváhal a koupil tento komiks. Něco jsem si o tom přečetl mezitím, pak nějaký koment od Samuela L. Jacksona, dobrý, má to nějaký doprovodný soundtrack na webu. Vše znělo nějak moc dobře, jako by se někdo snažil za každou cenu prorazit a ukázat nám, že tady je něco prostě neskutečného, znáte to ne GABO! GABO! GABO! Pak jsem si ten komiks přečetl a byl jsem v rozpacích. Co si o tom mám jako myslet? Co mi tím chce autor říct? Kresba je skvělá, za všech autorů. Každý je jiný a projevuje se jinak a zdůrazňuje něco jiného ve své kresbě. To respektuji. Ale ten scénář mi prostě neseděl. Nedávalo mi to logiku. Postrádalo to veškerý smysl. Bohužel takto může komiks působit na první dojem. Nenechte se ale odradit, protože až při druhém čtení mi už začaly některé věci dávat větší smysl. Najednou to jaksi působilo odlehčeně. Jakoby, tak to prostě je, tak to berte. Začal jsem si užívat humoru a satiry v různých panelech. Je to zároveň pocta a soustředění se na určité čechismy, které můžou přijít cizinci zajímavé nebo zaražení hodné. Ten komunistický prvek a otrávenost Amoreta v průběhu let je prostě vidět, něco jako my Češi jsme tu už tak dlouho, furt něco bylo a někdo přišel a něco udělal, tak nás prostě nechte být v klidu si dělat svoje a popíjet pivko - berte trochu s nadsázkou. Každopádně mě tento komiks překvapil a dostal mě svou vytříbeností a kvalitou, kterou autor dává na odiv svými znalostmi reálií a úctou k Česku. Nakonec jsem velmi spokojený a sám autor je skvělý člověk, skromný, milý, úslužný, ale zároveň správně "cáklý". Určitě to stojí za přečtení a potažmo i zakoupení, protože se jen tak nesetkáte s takovou "antologií" a poměrně širokou paletou Česku méně známých kreslířů - vyjma LEnky Šimečkové, tu už mnozí z nás můžou znát déle. Jestli chcete něco originálního, neotřelého a zároveň vytříbeného, běžte do tohoto komiksu.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.6.2017 18:13Truchlivý amoret pražský
    Neříkám, že to není celkem příjemné počtení, ale jsem trochu zklamán. Až na pár výjimek mi pointy nepřišly tak zábavné, stejně jako typ humoru, který mě trochu míjí.

    Celkový dojem: 60%
  • Norri
    Norri mecenáš18.5.2017 09:52Truchlivý amoret pražský
    Kniha rozhodně splnila očekávání. Drsný andílek, který si nebere servítky, své soky nemilosrdně likviduje a sype hlášky jako Bruce Willis ve svých nejlepších rolích. Největší devizou jsou skvěle vypointované příběhy. Výtvarně je kniha příjemně rozmanitá. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/truchlivy-amoret-prazsky
  • cyboy
    cyboy mecenáš16.5.2017 23:14Truchlivý amoret pražský
    Tohle jsem si nechal az na konec veletrzni hromadky a rikal jsem si, ze to bude ona prislovecna tresnicka na dortu. A asi jsem se spletl. Pisu asi, protoze vlastne nevim, moje dojmy jsou velmi rozpacite. Knihu tvori serie kratkych, prakticky nenavazujicich pribehu Amoreta prazskeho z nichz nektere jsou dobre a nektere uz mene. Celkove jsem asi zklamany, protoze jsem cekal neco kontinualnejsiho a nikoliv jen stripy po metastazi. Kazdopadne abych nebyl spatne pochopen - nerikam ze je to spatne, jen jsem cekal trochu neco jineho. Pokud by nekdy v budoucnu vyslo pokracovani tak si ho temer jiste koupim (pisu temer, protoze si to budu muset precist minimalne jeste jednou abych se rozhodnul). Komiks rozhodne stoji za pozornost, protoze kdyby nic jineho, tak originalni je a to se pocita.
    80%
7141311