Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Jak by vypadaly Rychlé šípy, kdyby vznikly ve 21. století?

Pět nejlepších kamarádek si chce užít léto na dívčím skautském táboře a utužit svoje přátelství, jenže jim plány neustále hatí tříoké lišky, vodní příšery nebo zdivočelí skauti z chlapeckého tábora. Naštěstí nemají problém tomu všemu nakopat zadek a klidně i vyhrát páku nad oživlou sochou. A když budou mít štěstí, ani nenakrknou potetovanou vedoucí.

Záleskautky se právem staly kultem pro moderní čtenářky i čtenáře a oblíbíte si je, pokud jste odrostli realistickým příběhům Rainy Telgemeierové nebo dobrodružstvím modrovlasé Hildy, s níž mají Jo, April, Mal, Molly a Ripley mnoho společného — ulítlou formou podporují hodnoty, jako jsou přátelství, tolerance, ochrana přírody a odvaha. Je nám jasné, že tohle všechno zní moc dobře na to, aby to byla pravda. A přitom je to ještě lepší!

Obsahuje sešity série Lumberjanes #1-4 (duben 2014 - červenec 2014)

Scénář
Grace Ellis, Noelle Stevenson, Shannon Watters
Art
Brooke A. Allen (Brooklyn)
Obálka
Noelle Stevenson
Lettering
Eva Nečasová
Překlad
Martina Knápková
Redakce
Pavel Kořínek, Lukáš Růžička
Žánry
dobrodružný, fantasy, humorný, klubácký, young adult
ISBN/ISSN
978-80-7432-818-3 (Paseka)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
160 x 246 mm
Tisk
barevný
Váha
500 g
Stran
128
Cena
299 Kč
Originál
Lumberjanes #01: Beware The Kitten Holy (BOOM! Box, 2015)
  • Lobok257
    Nejni mi 12let a nejsem holka, ale proč by to mělo vadit? Zvědavost mi nedala a cože to jsou ty Lumberjanes za "fenomén", samá skvělá komiksová cena? A nestačím se divit. Je to celé takové nijaké, ploché a nevtipné, snad jen prostředí skautského tábora originální, trocha té černé magie neuškodí. Nejsem holka a není mi 12, proč jsem se ale třeba u komiksu Pupíky skvěle bavil? Jde to, ale tady to nehledejte.
  • trudoš
    Výtvarná stránka mnohem zajímavější, než vlastní premisa příběhu, kterou jsem měl problém pobrat. To ovšem neznamená, že by mě komiks nebavil. Jen jak vyprávění chybí jakýkoliv úvod, chvilku trvalo, než jsem si zvykl na pokřivená pravidla hry, v nichž je normální, že malé skautky bojují s tříokými liškami. Když ale popustíte uzdu představivosti a přestanete se zabývat takovými podružnostmi, jako je realita, chytne vás živelná atmosféra na sto procent. Hodně za to můžou svérázné postavičky z dívčího tábora, kterým prostě nelze odolat. Humor celkově příjemný, v některých momentech nutí k smíchu kopancem do bránice, jindy zase pobaví jednoduchými popkulturními odkazy. V důsledku mi tak skutečně nejvíc vadila ta neuchopitelnost, kdy bez znalosti autorského záměru nejsem schopen říci, co jsem to vlastně četl - zběsilé dobrodružství napříč fantazií, ujetý sen několika kamarádek, nebo fantasy dobrodružství v lesních kulisách? Těžko říct. Budu zkrátka potřebovat další díly, abych na to přišel.
  • sedw
    Tak toto mě naprosto minulo. Na komiks jsem se hodně těšil, ale dočetl jsem se sebezapřením. Další díl si nekoupím.
  • karl173
    Tohle je takové to odpočinkové čtivo, u kterého můžete v poklidu vypnout a užít si nenáročné dobrodružství na letním táboře. Poměrně hezky se na to kouká. Kresba má takový jednodušší styl. Sem tam se můžete i uchechnout pokud vás bere jednoduchý humor pro děti. A to je vlastně vše. Nic víc tato kniha neobsahuje. Mohla by, ale autorkám se vyloženě nechce pouštět se do něčeho složitějšího. A to nemluvím o tom, aby z toho udělali náročné čtení. Spíš mluvím o tom, že by si autorky s tím mohli dát trochu více práce a u příběhu se snažili trochu více zamyslet. Možná že se něco takového stane v příštím díle. Konec tomu totiž trochu napovídá. Ovšem, prozatím je to opravdu jen jednoduchý komiks při kterém vypnete mozek a necháte se unášet prostým příběhem. Ale není to špatné. 60%
  • aza
    Záleskautky jsou praštěné, uječené a moc tlačí na pilu.Ty zmiňované hodnoty (přátelství atd.) jsou vyzdvihované prvoplánově (uděláme pár ujetých gest, aby každý viděl, že "až za hrob"...), vtípky povrchní, postavy černobílé. Nápadů až moc - co třeba trochu osekat, ale jít do hloubky?
    Nicméně jedu hvězdu dávám za kresbu, jednu za ty nápady a jednu za Ripley.
    50%
  • perak
    Toto mne moc neoslovilo, ani děti to moc nebavilo. V průběhu čtení jsem se podivoval, za co tady tomuto dílu byly dány různé ceny. Příběh jednoduchý, postavy, které nezaujmou a ani nejsou moc propracované a ta část nadpřirozena, která se v knize objeví, ale není ani náznakem vysvětlena, toho moc nezachrání. Takž kvůli konci tomu dám ještě šanci, ale zatím spíše zklamání.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš27.5.2018 00:43Záleskautky - Lumberjanes #01: Střez se svaté kočičky
    Dostalo to ceny Willa Eisnera? To už tie ceny vyhráva naozaj hocičo. Nebolo to však úplne zlé a pár vtípkov bolo fajn. Celé je to však až príliš bizarné a možné je v tom komiksu naozaj všetko. Pre malé deti to rozhodne nie je už len preto, že to obsahuje aj náznak lesbického vzťahu. Nechápem, ako sa tu u nás môže vydať niečo takéto? Kopec skvelých komiksov, ktoré by sa aj oveľa lepšie predávali a je o ne veľký záujem je ignorovaných a takéto bizarnosti sa tu vydajú? Nejak mi to hlava nebere. Pokračovať už v tejto sérii nebudem.
  • mearez
    Na Záleskautky jsem se po yt recenzích těšil, a i přes to, že moc nemusim LGBT témata a stronch female chacters, a jak už jsem psal u Rocketa z Marvel NOW, dětskej humor v komiksech mi moc nesedí. Platilo to doteď. Záleskautky se mi líbily, i přes to, že se u komiksů moc nesměju, a pokud jo, tak jen u komiksů typu Goon nebo Deadpool. Záleskautky jsou cartoon zábava, která má pěknou kresbu. Příběh se začínal rozjíždět až na konci knihy, ale to ničemu nevadí. Parádní atmoška, prostě super Příjemné překvápko a zároveň za dlouhou dobu nejzajímavější komiksový objev. Zatim absolutní spokojenost. Za mě 5*. Btw zpracování knihy a spousta varian coverů na konci je super.
  • filmator
    Těžko hodnotit... Nejsem cílovka, tak mě příběh nestrnul, ač u Hildy se bavím moc. Možná je to tím, že tohle je pro starší čtenáře, zejména holky. A plně v kompetenci dámského tvůrčího týmu :-) Sbírání bobříků je asi jediná podobnost s Rychlými šípy, tak se nenechte nachytat. Kresba - dynamika příběhu, rozložení panelů a kompozice super, barvy taky, jen mi to přijde jak obarvené rychlé skici z tabletu. Nejlépe je na tom galerie obálek vzadu. Neříkám, že bych čekal néjakou vypiplanou detailní kresbu, ale srovnej to třeba s tím Pearsonem (zase Hilda): je prostě rozdíl mezi jednoduchou, ale čistou kresbou, a rychlými náčrtky, až čmáranicemi. Jako co se stalo s tou kánoí poté, co ji vytáhly na břeh? To se rozpadla, vybouchla, nebo na ni něco spadlo? No nic, neteř to nejspíš bude bavit, takže díky. Třeba komiks přitáhne děti do skauta, což by taky bylo fajn. Uvidíme, co další díl.
  • Schramm
    Tak tohle je ve výsledku vcelku příjemné překvapení. Další knihu prubnu taky. Záleskautky jsou ovšem asi především optimistcká zpráva o stavu českého trhu - před pár lety by asi nebyla šance, aby tu něco takového vyšlo.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.11.2017 10:42Záleskautky - Lumberjanes #01: Střez se svaté kočičky
    K přečtení mě donutil až Zackův komentář - pokud má šéf po tak dlouhé době potřebu něco napsat ke komiksu a ještě k tomu přihodit pětihvězdičkové absolutorium, tak se na to holt musím podívat taky. No a zjišťuju, že každý prostě máme jiný vkus. Metafora s chlupatou dekou mě snad navnadila nejvíc, ale řekl bych, že najdu mnoho jiných děl, kde bych se tak cítil. U Záleskautek to na mě tolik nefunguje. Místy jsem se docela zasmál, minimálně dvě členky party jsou dost retardované, těžce jsem soucítil s Jen, ale jinak mě příběh svou ztřeštěností kdovíjak nezaujal, dokonce bych řekl, že je to místy až přiblblé.

    Celkový dojem: 60%
  • Zack
    Mne se Lumberjanes libi z jednoho, ale zato zasadniho duvodu: Atmosfera. Ten pocit letniho dobrodruzstvi, kde realita a magie nemaji mezi sebou viditelnou hranici, mi dlouho nic tak nevratilo jako tahle serie. K tomu to nemene mile vytvarne zpracovani. Pro me je to proste takovy ten mily prijemny comics, ktery se me nepokousi sokovat, vytocit, nutit se zamyslet nad sebou ci svetem, comicsovy ekvivalent nesmyslne chlupaty ale strasne prijemny deky, ktera nema jinou funkci nez ze je cloveku v ni prijemne.
  • Walome
    Příjemné překvapení. Dostal jsem to na recenzák a jsem rád, protože jinak bych se k tomu nedostal, působilo to na mě příliš hipster! A ono je, ale i tak fajn.

    Více na: http://www.youtube.com/watch?v=L2DGW_zUWYI
  • kaylin
    Kniha "Záleskautky - Lumberjanes: Střez se svaté kočičky" mě nedokázala uchvátit, ale třeba se to podaří dalším dílům. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/06/1463-zaleskautky-lumberjanes-1-strez-se.html
  • cyboy
    Koupil jsem to hlavne kvuli detem a jedno je jiste - tohle neni typ detskeho komiksu, ve kterem by si neco nasli i dospeli. Pokud je vam vic nez deset a mate mozek, tak to neni pro vas. Je mozne ze to dostalo mraky cen, ale proboha za co? Pribeh je desive trivialni, kresba zvlastni (nerikam, ze oskliva) a dialogy vyslovene infantilni (az na edukativni snahy, ktere pusobi jako pest na oko). Ale je dost dobre mozne, ze v komiksech pro deti do deseti let to nema konkurenci (neumim posoudit, moc jsem jich necetl), kazdopadne pokud to nemate pro deti, tak to nekupujte, protoze to za to nestoji. Mozna, ze v dalsich dilech se to nejak vyvine, ale infantilni to myslim bude stale. Srovnani s Hildou je uplne, ale uplne mimo misu. A ze se podle toho chysta film jen dokazuje jak moc jsou filmova studia zoufala. Uvidim co na to reknou deti, ale ja dobrovolne dalsi dil nekupuju.
    60%
991742