Píše se rok 1975. Spojené státy americké chystají oslavy dvoustého výročí vyhlášení nezávislosti, avšak skryté síly osnují jejich pád do naprostého chaosu - a svého područí. Captain America a Falcon zoufale hledají způsob, jak spiklence odhalit dřív, než se jim povede spustit zkázonosnou zbraň. Dokážou plán zhoubných fanatiků překazit, nebo Ameriku zaplaví vliv zákeřné mentabomby a navrátí ji do časů otrokářství?

V české mutaci vyšel tento svazek jako 118. v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity série Captain America (Vol. 1) #193-200


Scénář
Jack Kirby
Art
Jack Kirby
Ink
Douglas Bruce Berry, Mike (Mickey) Esposito (Mickey Demeo, Mickey Dee, Joe Gaudioso), Frank Giacoia
Barvy
Janice Cohen, Phil Rachelson, Don Warfield, Michele Wolfman
Obálka
Jack Kirby, John Romita Sr.
Lettering
KEPLER Sl
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
590 g
Stran
160
Cena
249 Kč
Originál
Captain America and the Falcon: Madbomb (Marvel)
  • ludek.n
    O dvoustých narozeninách Spojených států Amerika zemře, pokud Captain America nezabrání spiklencům v odpálení mentabomby. Spojené státy v roce 1976 slaví své dvousté výročí a Marvel slaví návrat svého krále Jacka Kirbyho zpátky do svých řad. Ten se kromě mnoha jiných projektů ujímá i svého dítka, které vypiplal od kolébky až do zralého věku plného úspěchů - Captaina Ameriky. Načasování je dokonalé: dvousté výročí a dvousté číslo. Osm sešitů tvořících kompletní příběh Mentabomby nesvěřil Jack Kirby nikomu ze svých marvelovských kolegů. Sám se postaral o scénář, redakční práce, obálky i kresbu. A že se s tím nehodlá mazlit, je jasné už od prvních panelů. Žádné dlouhé úvody, seznamovací tanečky či řeči dokola kolem, Captain Amerika a jeho druh ve zbrani Falcon jdou hned zkraje rovnýma nohama, štítem a pěstmi přímo do akce. Ještě snad ani neoschla barva první stránky a oni se už musejí vypořádat s chaosem násilí, jež způsobila mentabomba. Jack Kirby je komiksový matador, a tak zkušeně řídí loďku peřejemi příběhu. Ví, kdy ji nechat řádit v peřejích a také kdy je čas zakormidlovat do tišiny. Kresba je dynamická a plná napětí. Uchvátí často zařazované jedno a dvojstránkové panely, jakož i detaily. (Menta)bomba na čtení i pokoukání.
  • VanTom
    Na to, jak mi ze začátku přišel příběh pitomý a kresba odfláklá, tak se mi Mentabomba nakonec četla nadstandardně dobře a překvapivě příjemně. Dějově sice jde o totální béčkový, špiónský brak, bezelstně vlastenecký a přímočarý, nicméně v ničem se nehrabe tak dlouho, aby to začalo vadit. Nejspíš už ve své době zastaralá Kirbyho kresba pak možná působí humpoláckým dojmem bez větších detailů či experimentů v panelování (pěkně 6 pravidelných rámečků na stránku, maximálně sem tam větší (až dvojstránkový)), ovšem disponuje výtečnou dynamikou a plynulostí.
  • trudoš
    Mentabomba je komiks napsaný a vydaný k dvoustému výročí vyhlášení nezávislosti USA a s tímhle je k tomu třeba přistupovat. Takže ta nacionalistická tónina je pochopitelná, ale stejnou měrou příšerná, přesně ten patos o tom, jak jsou Američané ti úplně nejvíc nejlepší, kterým na světě není rovno. A ty předkusy, jimiž Jack Kirby obdarovává většinu postav, tomu vážně moc nepřidávají, protože díky nim i ikoničtí hrdinové vypadají jako zdegenerovaní šílenci. Dějově je pak dobrodružství na hraně parodie, až člověk chvílemi získává dojem, že to snad ani sám autor nemyslel tak úplně vážně, ale psal podle zavedené představy toho, co je třeba v příběhu vyzdvihnout. Navíc je znát, že zápletka byla rozvržená jen šablonovitě, pročež je tu spousta naprosto zbytečných scének, potřebných jen k tomu, aby se vyplnila jednotlivá čísla. Nejlépe z toho vychází bodré hlášky, které - když budete ignorovat jejich vážnou tóninu - jsou v pravdě geniální. Jinak ale slabota, zdárně poplatná době svého vzniku.
  • JackOneil
    Takový průměr, příběh odsejpá a nenudí, jen jsem čekal trochu víc.
  • mearez
    Jak se píše v Marvelovské bibli od Seana Howeho, když Kirby přišel zpět k Marvelu, všichni se radovali, ale hned po pár číslech všichni včetně Leeho věděli, že Jack ,,Král” Kirby není to co býval. Já s tím souhlasím. Kirby prostě uvíznul v šedesátkách, což čtenáři, kteří prošli Kree-Skrullskou válkou, znovuzrozením X-menů od Claremonta a Weina nebo bravurní ságou o Thanosovi nedokázali překousnout. Já rozhodně nejsem proti retru, mám rád všechny starý X-meny, ať už od Leeho, Thomase nebo Claremonta, Avengers ze smedesátek a sedmdesátek nebo Ditkovo Strange Tales. Takže můžu říct, že se mi tenhle komiks bavil. Problém je v tom, že Mentabomba byla zastaralá už v době vydání.
    Jak jsem zmínil, Kirby umí psát, ale v sedmdesátkách už měli čtenáři jiné nároky než v době Kirbyho odchodu. Příběh ale byl dobrej. Kvalitní scifi akčňák, kterej neurazí, a při troše štěstí dokonce i nadchne. Komiks se ale nedá přečíst najednou. Naštěstí na i na Kirbyho šedesátkovém stylu psaní odráží sedmdesátkové komiksové obrození, takže v komiksu není tolik popisných okýnek. Poslední 4 sešity jsou převyprávěné hrozně rychle, to mi dost vadilo, jen poslední sešit byl celkem dobrej. Kostra příběhu je super, Kirby nás čtenáře nešetří naržkami na černoškou kulturu, patriotickými kecy a a špatně napsanými ženskými charaktery. Vesměs se jedná o fajn retro, ale četl jsem i horší.
    Ke kresbě. Už dříve jsem zmiňval, že Kirby neumí kreslit. Kirby neumí kreslit obličeje, všichni vypadají jak odporní starci nebo jak po lobotomii, popřípadě Cap místy vypadá jako Václav Klaus mladší. Plus perspektiva je pro Kirbyho určitě cizí slovo. Nemám ho rád, má otřesnou kresbu. Neumí kreslit obličeje, takže každej vypadá jako Steve Rogers, a ženy vypadají jak žáby. Koloring je naprosto otřesnej, vechny barvy mají pořád stejný odstín. Kirby neumí ani kreslit akci a přechody mezi panely, což mi fakt vadilo.
    Řeknu to takhle. Klasickej Kirby. Příběh za čtyři hvězdy, kresba za jednu. Nemrzí mě koupě, aspoň jsem si přečetl staršího Captaina, nejenom toho od Brubakera. Capa mám rád, tenhle komiks neni hroznej, ale je převážně jen pro fandy Marvelu a Kirbyho.
    Za mě 3*.
  • Darth Raelchi
    Blbost, blbost a blbost. Kirby v 70. letech, co to jako je... V DC mu to prošlo a tam mu to docela slušelo, ale tady je to vykopávání mrtvol. Vím, že to chtěl Kirby sám a dělal to sám, ale přesto, jeho způsobu kresby a vypravěčství mu ve starém hábitu vůbec nesedí. Kdyby vzal něco nového, prosím, ale tady je to vykradačství a recyklace sebe sama a bohužel zcela mimo mísu. Promiňte mi ten výraz, ale tenhle komiks je vysloveně odporný a Captain America vypadá kolikrát jako po operaci mozku. Tohle byl omyl a šlápnutí vedle. Do toho je to nečitelné a nesrozumitelné. Prostě odpad. Nejhorší, co mohl Kirby se svým odkazem udělat, je tohle.
  • karl173
    Tuhle knihu lze popsat tak jednoduše jako je celý její příběh. Svižná a zábavná akce s Captainem Americou a Falconem, který se snaží zachránit USA na počest oslav 200 let. Nic víc, nic míň. Víc toho tady asi najít opravdu nelze. Ačkoliv Kirbyho styl psaní má klasické retro prvky, je čtení komiksu přesto celkem svižné tempo. Ale i když tento příběh nenapsal vyloženě špatně, tak mi tam něco chybělo. Bylo to zkrátka až moc předvídatelné a jednotvárné. V čem byl Kirby ale lepší byla vždycky kresba. A v tomhle komiksu se mu kresba rozhodně povedla. Po celou dobu jsem si jí opravdu užíval. A to především dvoustránkové panely, které jsou na plakát. Nicméně i tak se jedná zkrátka o jen lehce nadprůměrnou záležitost, která ale umí pobavit. 70%
  • S4TW
    Jednoduše jde o retro průměr. Kresba už je i na svou dobu za zenitem, měl jsem za to, že se mi Kirby líbí, ale zde mi jeho kresba přišla podprůměrná, především výrazy postav jsou vskutku tragické. Nápad má příběh velmi dobrý, ke dvoustému výročí Capa a nezávislosti USA, se něco takového nabízí, ale samotné zpracování je celkem průměrné. Vlastně hned na začátku zjistíte, jak to asi bude a toho se komiks drží, tudíž tu hrozně chybí nějaké převraty v příběhu, šokující události či nečekané zrady. Já se vlastně při čtení dost nudil, naštěstí není komiks příliš dlouhý a čte se celkem svižně. Dalším záporem je záporák (ci). Tady je vlastně hlavním záporákem samotná myšlenka, kdy se pokusí jistá elita o převrat, ale prostě tomu chybí nějaká výraznější tvář, nějaký dechberoucí maskot. Asi už byl Kirby na to trochu starý, ale mě to prostě vůbec nenadchlo, ale zase musím uznat, že komiks rozhodně nepadá na úroveň takového retro Black Panthera, takže ve finále se jedná o průměr, jen bych prostě od Krále čekal daleko víc.
  • jh666
    Ale ano, dobré je to. Kirby má sice i v 70. letech kresbu beze změny, ale ukazuje se jako velmi schopný scénárista. Příběh má sice své mouchy (co to mělo být s tou nemocnou holkou, to bylo fakt mimo mísu) a na rozdíl od jiných soudobých komiksů se skutečně příjemně čte. 70 %
  • kaylin
    "Ultimátní komiksový komplet 116: Captain America a Falcon - Mentabomba" tak nevyznívá úplně špatně. Snaží se řešit složitější otázky, které v konečném důsledku jen naznačuje. Kirby si zase mohl pohrát se zajímavými designy, ale nakonec příběh nijak nepřekvapí a přinese jen očekávaný souboj dobra se zlem. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/07/1478-ultimatni-komiksovy-komplet-116.html
  • Tyfus
    Mi se to líbilo. Z retro komiksů je to to lepší, co v UKK vyšlo (taky mám ještě živě na paměti posledního Black Panthera) a navíc je to Jack Kirby! Jediné co mě trošku zklamalo, byl konec. Přišlo mi to celé ukončené nějak moc na rychlo. Jinak za mě dobrý, přečetl jsem to skoro na jeden zátah.
  • petrsimcik
    Ale jo, je to takové docela dobré oldschool, skoro bych řekl, že taková Bondovka bez Bonda. Už jen krokodýli chybí.

    Poměrně naivní, ale jedna věc mě tam přímo praštila do očí, jak se Cap najednou divil, že záporák nehraje fair-play. To jako vážně? A Redskull, Hitler i ti pozdější hráli fair-play?
  • Fimi
    taková zajímavost, podle příběhu Madbomb měl být natočen původně film Captain America 3, kdyby to neklaplo se Spidermanem, tvůrci chtěli aby za každou cenu Cap bojoval se svými přáteli které Madbomb přemění na monstra, škoda tady ten příběh končí právě tam, kde ta pravá madbomb začíná pokud se nepletu......na druhou stranu, ještě že to klaplo s tim Spideym...

    Ke komiksu, v UKK2 už vyšlo tolik retro patosu a vaty v čele s Pantherem a Deathlokem, že jsem si myslel že horší to být nemůže...a snad to tak tak vydrží, Madbomb je celkem stravitelná jednohubka, která neurazí, ale ničím nenadchne, samozřejmě na Konec Spidermana nebo Smrt Gwen to prostě nemá ale z těch retro čísel je to ten lepší průměr. Za mě celkem spokojenost, Cap a Falcon s Utajenou říší pobavili a zde nezklamali...akorát ta kresba mi na sedmdesátky moc nesedí
  • filozof

    Díky tomuto komiksu dostáváme možnost přečíst si sólovou sérii Jacka Kirbyho, takže jsem rád, že to u nás vyšlo. Je to takové zvláštní. Na jednu stranu se komiks snaží sdělovat hluboké myšlenky a pak tady máme praštěné hlášky a skateboardy. Také musím kritizovat kresbu, protože Jack se od šedesátek příliš neposunul a v roce 75 už vycházely kresebně mnohem lepší komiksy, navíc příliš používá velké panely. Co ale musím ocenit je Kirbyho vyprávěčské umění. Nemusí to být na první pohled jasné, ale tady každý panel posunuje příběh kupředu a to je schopnost, kterou bohužel neovládá i hodně současných autorů. Příběh dokáže skvěle udržet čtenářovu pozornost, proto mě také bavil více než jiné kresebně a scénaristicky lepší komiksy. Jack Kirby možná nepsal to nejlepší v žánru, ale jeho komiksy se velmi dobře četly.
  • cyboy
    Mozna mam po Black Pantherovi posunutou latku, ale tahle klasika neni az takovej prusvih. Jako ano, jsou tam opravdove nesmysly a mista kde si zaporaci odporuji v ramci jedne bubliny, ale ve srovnani s BP je to na Eisnera.
    70%
372631
Četl/a (73)
2scha, Abbott, Al0f0k, Alfred, Alikkk, BreakingAway, Bubákolog, calvin10, Carnage, Chaolinek, chuckboris, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Denis1996, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, erik, Fox01, Gustik5, hicks, hromotlk, hypermlok, invape, JackOneil, Jakub Howlett, Jay-jay, jh666, Joshua_T, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Koci, Librarian, ludek.n, Mariomichal, Martinb, Mates17, mearez, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, namdnas, NecRoman, Olesh, Paldini, PatrikTheMighty, petrSF, punisher, raenius, Raul, Rinter, robertsedmik, roswelll, S4TW, Sir_Pete, Symbi, t0mas, Tony TwoDee, trudoš, Tyfus, TZcomics, VanTom, vrazdinek, xflori01, Zdendy, ZeznikoslavCZ, zlejzmrd
(191)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, Abbott, Abe, Agiru, Al0f0k, Aldo26, Alfi, Alfred, Alikkk, Azbest, Azik2586, batoo, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, BreakingAway, Bubákolog, burzum, Caiiiczech, calvin10, CaptainL, Carnage, Chaolinek, chuckboris, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, Dinik, disclose, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, erik, ertefol, fifas, filemon, Filip123, firesnake, Fry, gezic, Glumal, Gustik5, hahahoho, Hebled, herrman, hicks, hlavathor, holubdema, Honzin, Houbař, hromotlk, hugosnowden, hypermlok, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, Jack043, JackOneil, Jakub Howlett, James, Jay-jay, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jjjirik, José, Joshua_T, kallenved, karl173, kaylin, KdG, kendor007, Keno, Knuckless, Koci, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, Librarian, Lobok257, maara, Mariomichal, markic, Marthy76, Martinb, Mates17, Matio, ma_fecko, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, Mikei, MIKER65, mikina, mimo_provoz, mineralk, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, MP, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, Norri, novass, nx, OldaB, Olesh, PatrikTheMighty, pavel, pechna, petrSF, petrsimcik, Piros0013, pk123x, Poseidon1978, punisher, Radkos, raenius, raimi, RaptoR, Ricarderon, RicHard. , Rinter, robertsedmik, roswelll, Rumburaq, S4TW, Saiffer, saja, Salien, Saran, Schramm, semi41, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, spagr, suricattaontheway, Symbi, t0mas, tacmud, the.kasztan, TheoDread, Tialster, tom99, Tomasino79, tomned, trudoš, tulipstros, Tyfus, TZcomics, VanTom, Vítek, vranakx, vrazdinek, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, yarda, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, ZeznikoslavCZ, zikaa, zlejzmrd
Chce (5)
Badgu.y1902, deadpool, delsemela, Maty48, royan
Nabízí (1)
BreakingAway