Ukázka
Ukázka
Ukázka
Komiksová série Zlatá klasika představuje výběr nejlepších příběhů z Kačerova od nejslavnějších disneyovských autorů, s jejichž přispěním vznikl unikátní svět, který dodnes dokáže bavit komiksové fanoušky po celém světě. Don Rosa je jedním z nejznámějších vypravěčů a kreslířů disneyovských komiksů. Proslavil ho příběh Syn slunce a mnohá jeho díla byla oceněna. První svazek Zlaté klasiky je věnován právě jemu.

Scénář
Don Rosa
Art
Don Rosa
Překlad
Miloš Komanec
Publicistika
Don Rosa, Olaf Moriarty Solstrand, Oystein Sorensen
Redakce
Lucie Kučová, Alena Mrázová
Žánry
dětský, dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-252-3955-1 (Albatros (Albatros Media a.s.))
978-80-252-3955-1 (Egmont ČR (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
165 x 252 mm
Tisk
barevný
Váha
430 g
Stran
200
Cena
349 Kč
Originál
Hall of Fame: Don Rosa (Disney Enterprises, Inc., 2004)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.12.2022 22:31Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Nad tímhle jsem dlouho ohrnoval nos, ale v jistém momentě jsem si říkal, že to chci poznat a udělal jsem dobře. Tohle je fakt pecka. Super kresba, super příběhy, drží pohromadě, ctí tradici a má to vlastní rukopis, čitelný rukopis. Epické příběhy Rosovi svědčí a chci víc. Paráda.
  • Delphín
    ,,Bohatý je ten, koho baví jeho práce a uspět může jen tehdy, má-li věrné přátele."
    Byla to nádherná nostalgie do dětských let, kdy jsem nadšeně ujížděl na Velkolepém Spideym a Kačerech. Jasně, české vydání bohužel má pár překladatelských failů ale jsem schopen to přejít. Při čtení Rosovo příběhů jsem se totiž kochal dějem i kresbou, která obsahuje několik skrytých vtípků.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš24.8.2021 16:20Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Neodolal som a v rámci hľadania strateného detstva som si zakúpil zbierku káčerovských komiksov od ilustrátora a scenáristu Dona Rosu (nájdete tu ale aj pár príbehov, ktoré nenapísal, „iba“ nakreslil). Rosa je pokladaný za nasledovateľa legendárneho disneyovského ilustrátora Carla Barksa (ktorého diela v edícii Zlatá klasika vyšli ako tretie v poradí). Komiksy, ktoré v Zlaté klasice nájdete, pochádzajú z 80. rokov 20. storočia a boli publikované v časopisoch Uncle Scrooge alebo Walt Disney´s Comics & Stories. Kresba ma spoľahlivo, nezadržateľne vrátila do 90. rokov, keď som jednak frčal na disneyovských seriáloch (okrem Káčerova ešte napr. Rýchla rota) a jednak mi rodičia kupovali komiksy, ktoré u nás v tom období vydával Egmont (Duck Tales, Mickey Mouse, Káčer Donald...). Príjemne ma prekvapilo, že Rosa sa špecializuje na dlhšie, dalo by sa povedať (v rámci disneyoviek) epické príbehy. Najviac ma zaujal dva príbehy z tohto súdka: indianajonesovský Syn Slunce a Poslední saně do Dawsonu, ktoré sa odohrávajú na Klondiku počas zlatej horúčky z konca 19. storočia; príbehy vracajúce sa do minulosti a ukazujúce nám, ako strýko Držgroš zbohatol (a najmä to, aký bol, keď ešte peniaze nepovažoval za najdôležitejšiu vec v živote, áno aj taká doba existovala), považujem dlhodobo za najlepšie od Disneyho. Musel som si zvykať na český preklad; hlavou som krútil najmä nad Dlhoprstými, ktorí sú v češtine nudní (prepáčte) Rafani. Najviac ma ale dostali Mladí svišti Hui, Dui, Lui preložení ako Kulík, Dulík, Bubík. Vyzdvihnúť nepochybne musím nielen úžasnú, krásnu, farebnú, hravú a vynaliezavú kresbu plnú rozkošných detailov (nezabudnem na rezignovaný pohľad Huia, Duia a Luia z „poviedky“ Mytologická manažerie). Scenáre sú zábavné a plné vtipných hlášok a dialógov („Proste si nasadíme padáky a padáme.“). Vyzdvihnúť treba tiež peknú obálku s tvrdou väzbou a masívne textové bonusy. Každý z komiksov uvádza Rosovo úvodné slovo, v ktorom nás oboznámi s tým, za akých okolností ten-ktorý príbeh vznikal. A na samom začiatku knihy sa dokonca nachádza 7 strán (!) exkluzívnych fotiek, obrázkov a textu, kde načrieme hlboko do minulosti, do charakteristiky Rosovej tvorby, do jeho životopisu a do zasadeniu jeho tvorby do širšieho komiksov-historického kontextu. Za mňa určite 4*. Zamrazilo ma každopádne z panela, v ktorom sa Donald chystá konzumovať pečené kuracie stehno. Rozporuplný dojem som mal aj z miestami po antimorálnej stránky (strýko Držgroš Donalda po zásluhe neodmení za jeho služby a keď Donald zistí, že mu sused nepomôže, brutálne sa mu pomstí). Trochu nechápem posadnutosti „podpisom“ D.U.C.K., na ktorý je v jednotlivých úvodných slovách kladený azda až priveľký význam (ale zas aspoň je sranda hľadať ich, keďže sú zakaždým šikovne zamaskované v komikse).
  • Richie82
    Knihu jsem koupil i s ostatními třemi díly a pokud to Egmont dotáhne do konce, můžeme se těšit na pěknou sbírku komiksů která má co nabídnout, jak do kvality zpracování tak skvělého humoru, kdy se na nás budou valit best ofky těch nejlepších autorů jenž se na příběhy s Donaldem a Skrblíkem podíleli a zanechali svůj vlastní styl. Knihy jsou dobře zpracované a těch chyb tam zas tolik není, rozhodně ne tolik aby mi to bránilo ve čtení a komiksy si užít. Ale jak už jsem zmínil, tahle Zlatá klasika rozhodně stojí za to a je radost to číst. Tak doufám že to Egmont dotáhne do konce a vydá všech padesát knih (ti co neví tak ať se mrknou na norskou stránku Egmontu a její edičák Hall Of Fame).
  • Venomslav12stars
    Venomslav12stars12.9.2018 15:28Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    na kačery nejsem ale pobavil jsem se
  • Norri
    Norri mecenáš15.5.2018 23:48Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Nejsem dlouhodobý fanoušek kačerů a už vůbec ne jejich znalec. Miloval jsem akorát starý animovaný seriál a jednou jsem už držel v ruce Super Komiks. To jenom abych zasadil své hodnocení do správného rámce. Rosovy příběhy jsou zábavné a vtipné. Jeho kresba je v rámci kačeřích příběhů skvělá. Hlavně v dynamických scénách, kde něco lítá, šplouchá anebo se tříští je naprosto dokonalý. Na úplně jiný level posouvá knihu Rosovo povídání ke každému příběhu. Je to neskutečný nerd. A teď troška kritiky. Když už se vydavatel drbal s drobounkými nápisy někde v knize, proč nemohl dát správnou perspektivu nápisu na poměrně velké ceduli.
  • Hunter
    Kniha odflaklá bez absolutní péče..Donald McKvák a krize 2002 naprostý faily. Jinak příběhy jsou super a proto davám 3* s plusem. Kresba je také hodně super. Rosa krásně a detailně kreslí vše co jde narozdíl třeba od druhého booku věnovanému Romanu Scarpovi který kreslí o hodně lehčím stylem. Ale určitě to kupte nic tím nezkazíte a i přes tyhle faily si jde knihu parádně užít.
  • mike731
    Jestli je tohle to nejlepší, co můžou kačeří komiksy nabídnout, tak si nejsem úplně jistý, jestli si chci přečíst ten 'zbytek'.
    Jediný příběh, u kterého jsem neusínal nudou, byly 'Poslední saně do Dawsonu', které mě zároveň nalákaly na 'Život a dobu', které se snad nakonec dočkáme i v češtině.
    Pochválit musím také kresbu v delší příbězích se Skrblíkem ('Syn slunce' a 'Peněžní toky'), na které je vidět, že si s ní Rosa opravdu vyhrál.
    Jinak ale kačeři nejsou nic pro mě.
  • Ter
    Odkaz pre Egmont ČR: To koho ste najali na preklad Zlatej klasiky?! Odkedy Skrblik zdraví "nazdarek"? Čo robí v texte "kríza roku 2002"? Ten komiks je z roku 1987!!! A pán prekladateľ to zaklincoval výrazom "bazmek" - to fakt? Inak nie je to podstatne meno, ale sloveso, nie jedno ale dve slová "baszd meg" a znamená to "pojeb sa"! Ďakujem redakcii Egmontu, že si najala takéhoto profika, ktorý túto knihu tak nádherne pojebal. Skončil som s čítaním asi v štvrtine a pokračovať ani nebudem, lebo sa to nedá čítať.
  • Doncek4321
    Doncek43211.10.2017 13:58Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Nedalo mi to a musel jsem si to koupit po tom jak to Lenny vyhejtoval. Nikdy jsem si kacery nekupoval, znam pouze serial... Mno pribehy byli dost v pohode. S grafikou horsi a to pismo se mi moc nelibilo taky. Ale zvyknout se na to da. Popravde, me prijde jakoby to prodavali za tom produkt o kacerech, tak by to tak melo vypadat. V tom to trochu skripe. Mozna kdyby to vyslo jako paperback tak se to da omluvit. Ale za ty prachy, cenove stejne jak UKK, dost super. Koupim vse co vyjde.
  • rewkon
    Brilantní propracovaná kresba.
  • Tyfus
    Nebýt místních pozitivních recenzí, tak bych to vůbec nečetl. Měl jsem za to, že kačeři jsou čtení jenom pro děti. A hrozně jsem se mýlil. Strašně mě to bavilo!
  • S4TW
    Výborný nostalgický návrat do dětství, kdy jsem Kačerovské příběhy hltal. Navíc je to psané velmi chytře, kdy autor využívá velké množství odkazů, vtípků, narážek a skvěle využívá celou mytologii okolo postav z Kačerova (především čerpá z odkazu Carla Barkse). Vrcholem pro mě byl příběh Poslední saně do Dawsonu, které bych hodnotil plným počtem. Ale i ostatní příběhy byly nadprůměrně zábavné, kratší měly vtipnou pointu (i když záchvat smíchu se teda ani zdaleka nekonal), delší měly skvěle vykonstruovaný příběh. Ke kresbě se těžko vyjádřím, sám autor s ní nebyl spokojený, takže asi tak. Na druhou stranu to neskutečné množství detailů, hraní si se čtenářem (odkazy, podpis D.U.C.K. atd.) to mě hodně bavilo. Stejně tak chválím jednotlivé předmluvy, které mě vždy dokázaly pořádně navnadit a zároveň mi poodhalily nové informace a zajímavosti - ať už ze světa Kačerů či samotného psaní. No a na závěr si musím také postěžovat na zpracování. Vem čert velikost, kvalitu papíru či fonty. Ale kvalitu překladu, překlepy či rozpixelované obrázky, to odpustit nedokážu a skutečně to může lehce snížit kvalitu prožitku. Těžko říct, jestli se jedná o nejlepší Kačery, na to toho mám málo načteno, ale určitě jsem se velmi dobře bavil a Poslední saně do Dawsonu jen tak nic nepřekoná, ostatní příběhy hodnotím velmi nadprůměrně, ale nechám si ještě otevřená vrátka, třeba něco zaujme ještě víc.
  • Koci
    Nepatřím mezi fanoušky kačerů ale tuto knihu jsem si neskutečně užil. Samozřejmě je to takové podivuhodně jakoby "spíchnuté horkou jehlou" ale čert to pal. Luxus to je!
  • baatcha
    Naprostá bomba! Kupujte to po kilech, ať vyjdou i další! Perte do do svých dětí, do babiček a dědečků, narvěte to sousedovi do schránky! A teď vážně. V rámci Kačeřích válek jsem napřed stál na straně Lennyho. Jak jinak vnímat tuhle maloformátovou knížku s obálkou á la učíme se Photoshop, s místy rozhrkaným překladem, tištěnou na bílém kancelářském papíru, s divnýma SFXkama a jedním krásně rozpixelovaným náhledem obálky? Pak jsem se začetl - a slovy Dana Černého, kurva vole Lenny, to je mrda jízda! Otištěné příběhy mají takovou šťávu, že veškeré vydavatelovy faily jdou stranou. (Dokonce ani ten formát není tak úplně mimo - ve stejné velikosti vydával Egmont v 90. letech Mickey Mouse. :D ) Tleskám a nadšeně vyhlížím pokračování!

    Landauer: Docela by mě zajímalo, proč si myslíš, že vydávání Zlaté klasiky je jakousi první vlaštovkou, po které by do několika let mohla následovat mnohem luxusnější knižní vydání kačerů. To přece není ani náhodou egmontovská politika a nikdo jiný tu monopol na Disneye nemá. I Zlatou klasiku vnímám jako jakési egmontí UKK, včetně šití horkou jehlou a následných chyb. A nepřijde mi, že by zrovna UKK otevřelo trh pro luxusnější věci.
  • Spider-man
    Spider-man3.7.2017 23:05Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Dona Rosa, super. Příběhy fajn, byť některé už u nás vyšly. To zpracování sice má mouchy, které zmiňoval Lenny, ale za 349 vočí, proč ne. Poslední saně do Dawsonu byly fakt citovka. Ale trošku mě vytáčí jiný detail. V každém příběhu se dá najít Rosovo věnování D.U.C.K., jen v příběhu Recalled wreck, kde dává Donald zpátky po částech své auto, jsem to věnování nemohl najít. V předmluvě sám Rosa říká "vzdejte to". Já se však vzdávám dost nerad, takže jsem každý panel usilovně prohledal asi 4krát a nic. Až jsem to nevydržel a poradil se se strejdou Googlem a ejhle, hledal bych marně. Věnování je totiž na obálce příběhu, která samozřejmě není součástí této edice. Aspoň to tam mohl Egmont uvést. I an takovýchle drobnostech je vidět, že tomu Egmont nedal tu fanouškovskou 100 procentní péči.
  • Buchtic
    Příběhy jsou boží v této knize. Ovšem formát mohl být aspoň A4
  • Walome
    Walome mecenáš28.6.2017 16:37Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Ty příběhy mě bavily hodně, zpracování je horší.
  • Landauer
    Je to prostě super! Dočkal jsem se! Don Rosa tu vyšel v samostatný knížce, která navíc nedopadla vůbec špatně. Pevná vazba, hromady bonusů, překlad na úrovni (i když šotek si zařádil a pár failů pro nerdy se tam taky najde), formát ok, cena ok. Je vidět, že se vydavatelé přes klacky pod nohama, co jim tam naházel Disney opravdu snažili. A to se cení. A je super, že to není jen naházená změť komiksů bez ladu a skladu, která by sice děckám stačila, ale náročnější čtenáře by nechala chladnými. Pokud vezmu poměr cena/výkon, je to za 5*! A moc se těším na další knížky.
  • petrsimcik
    petrsimcik27.6.2017 12:58Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Ano, mohlo by to být lepší (co se týče zpracování).
    - Lepší přebal bez kýčovité flaštičky tuše, která je nakolážovaná i uvnitř knihy a působí neskutečně amatérsky, bez photoshopových stínů pod postavičkami v předělech (proč proboha).
    - Bez občasných typografických zvěrstev která opravdu nebyla nutná - jako je třeba plakát na plavbu kde chtěl být někdo hodně tvůrčí a nějak to nevyšlo - divím se, že ta deformace fontu prošla.
    - Bez drobností které na tom našel Leny a Dan.

    Na druhou stranu chválím lesklou ultralevnou obálku :) protože mi to knihu už 2x ochránilo když ji četly děti - čokoláda se dala v pohodě setřít a uvnitř naštěstí nebyla.

    Ale když vezmu jakýkoli Super Komiks, nebo kačeří časák, tak je ten rozdíl jasně patrný, přímo propastný a je vidět že péče tomu věnována byla. To se do budoucna snad vychytá a ten obsah prostě stojí za to. Don Rosa nejen, že vytváří promyšlené a "dospělé" příběhy ale i kresbě věnuje naprosto nadstandardní péči a rozdíl je jasně patrný. Měl jsem podobné pocity jako když Hellboye na chvíli převzal Richard Corben. Ta kresba úplně mění atmosféru a vy máte i u kačerů nutkání ji opravdu vychutnávat.
  • kaylin
    "Zlatá klasika 1: Don Rosa" je skvělá kniha, respektive je to kniha, která obsahuje skvělé příběhy. Přece jen by ale člověk čekal, že to bude ještě o něco lepší. Jak Rosovy příběhy, tak čtenáři si zaslouží knihu v tom nejlepší možném provedení. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/06/1467-zlata-klasika-1-don-rosa-70.html
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo27.6.2017 11:08Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Don Rosa byl opravdu Steven Spielberg kačerovských příběhů. Krásné hravé epizody se spoustou nápadů a s žádným zbytečným zdržovaním. Je až neuvěřitelný s jakou lehkostí a s citem pro detail je to vyprávěný. Radost číst, užil jsem si to možná i víc, než kdybych to četl v sedmi letech. Už se těším na Život a Dobu Skrblíka McKváka a další výběry od Dona Rosy, snad se k nim egmont dopracuje. "Největším Skrblíkovým bohatstvím jsou jeho vzpomínky!" 100%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš27.6.2017 10:46Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Rosovy legendární komiksy v českém knižním vydání - lahůdka! I přes pár překladatelských políčků je to pořád nutnost. Návrat do dětství pro dospělé, ale mladší se jistě taky chytnou. Doufám, a těším se také na poslední svazek, takže určitě kupujte.
  • cyboy
    cyboy mecenáš27.6.2017 10:41Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Moji prvni komiksovi kaceri a dobry. Zadny z pribehu neurazi a mnohdy i pobavi. Koupil jsem kvuli detem, ale asi si necham :)
    80%
  • louza
    Reprezentativní výběr z pera živoucí legendy, který je i přes nezpochybnitelně dětský obsah cílen spíše na sběratele a starší čtenáře, kteří s kačery vyrůstali. Rosovy příběhy jsou dospělejší, než je u Disneyho běžné a kromě kreslených příběhů kniha obsahuje i propracovaný profil autora a komentář ke každému obsaženému dílku. Příběhy v mnohém čerpají či navazují na kánon Carla Barkse, na němž je také postavená slavná televizní série, takže to co v knize najdeme bude i pro jen lehce kačery dotčeného čtenáře příjemně povědomé. Stěžejními příběhy jsou samozřejmě dobrodružné epičtější příběhy Syn slunce, nebo jeden z dalších návratů na Klondaik. Rosa však baví i krátkými skeči. Viz Donaldovo auto, či záškoláctví malých kačerů. Výborná kniha.
3629101
  • Venomslav12stars
    Venomslav12stars11.9.2018 16:32Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Já si to dneska půjčil v knihovně
  • blackJag
    blackJag admin25.4.2018 15:57Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Té první knize se tak dařilo? První jsem na Arkhamu zaregistroval položku jako vyprodanou a teď nově naskladněnou jako dotisk 2018, je to možné?
  • suchosch
    Příběh "Peníze dělají peníze" (str. 43) vyšel v http://comicsdb.cz/comics/1157/mickey-mouse-1993-07
  • baatcha
    Landauer: Jo aha, koukám, že to s těma SFXkama jsi psal ty. :D
  • Landauer
    baatcha: Fantagraphics to taky neměli vůbec lehký při záskávání práv, byl to docela boj, ale díky neústupnosti nakladatelství a díky fanouškům se to povedlo. Takže já bych neházel hned ručník do ringu.
  • baatcha
    Scarface: Kolos je holt kolos, ale zrovna konkurenční Egmont podezírám z toho, že na "rozhodnutí kolosu" hází veškeré své faily. U první Zlaté klasiky se myslím dušoval - a omlouvám se, jestli se pletu - že po něm Disney chce překládat všechna sfx jedním fontem, a proto vypadají tak děsně, jak vypadají. A že přes to nejede vlak. A ejhle, u třetí knihy to najednou jde a sfxka jsou v původní podobě.

    S4TW: To jo, ale přesto je jejich přístup ke čtenářům mnohem vstřícnější. I když jak koukám, co píše Scarface, tak je vydávání titulů oproti mým představám spíš slušná loterie. :D
  • Scarface
    S Usagim to bylo komplikovanější. Prvních sedm dílů patřilo jinému nakladatelství a v osmém díle byly Želvy nindža, což by mohlo v té době hodit na Usagiho punc vyloženě dětského komiksu. Takže jsme začali devítkou. Začali jsme ho vydávat hlavně proto, že byl Ludo obrovským fandou téhle série a my s Petrem jsme mu chtěli udělat radost. A hele... ono se to prodávalo. Fanoušky máme rádi, je ohromně důležité s nimi spolupracovat - ale je spousta titulů, které jsou oslavované na netu, mají tady ohromné hodnocení - a je jim to prd platný. Usagi se prostě prodával.
    A je těžký asi říkat, jak bychom vydali Barkse či Rosu. Asi by tady hrálo roli, že Rosu mám hodně rád, že bych strašně rád, aby u nás vyšel - ale rozhodně bychom nešli stylem luxusních publikací pro skalní fanoušky, spíš bychom se ho snažili dostat v solidní úpravě k co nejvíce lidem. A máme zkušenosti s jednáním se zahraničními kolosy a víme, že to není žádná sranda, takže by se klidně mohlo stát, že nám předloží nekvalitní obrázek a řeknou, že buď použijeme to, co máme, nebo ať jdeme od válu. A nevím, jak bychom se zachovali. Přeskočili jsme jednu Simpsonovskou knihu z podobných důvodů (tam se to týkalo nutnosti použít anglický název), ale kdyby šlo o celou řadu?
  • S4TW
    baatcha: S tou Crewí si to taky trochu maluješ, respektive přístupu fanoušků k nim. Mnoho jejich věcí je ztrátových, takže jim tu péči fanoušci úplně nevracejí. Naopak jim vydělávají (jak sami tvrdí) masové věci stylu AC, Bart či Živí Mrtví... Jo, má to lepší papír, možná více pečují o překlad, ale formát či nějaké bonusy... Takže těžko říct, jak by vypadalo jejich vydání, v tomhle bych víc věřil CC...
  • baatcha
    Lenny: Já si právě říkal, že jestli někdo, tak Crew.
  • Lenny
    Lenny mecenáš3.1.2018 11:59Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    baatcha: Jenže jiných Kačerů se nedočkáme, Egmont práva na tak silnou značku nepustí =/. Crwáci třeba kolikrát říkali, že by moc rádi vydávali Rosu, ale nemůžou...
  • baatcha
    Landauer: Bohužel je potřeba si uvědomit, kdo to vydává. Crew je malé nakladatelství s redakcí o dvou lidech, které od svých počátků stojí na fanoušcích. A Pavlovský+Litoš moc dobře ví, že když fanouškům vyjdou vstříc, tak se jim to vrátí (čistě pragmaticky - když mají fanoušci zájem o komiks, tak jej oni jako správní obchodníci vydají a vrátí se jim to). Oproti tomu Egmont/Albatros je totální spotřební moloch, který na přání a reakce fanoušků s prominutím sere. Bohužel mě o tom přesvědčil jejich přístup ke Zlaté klasice, kterou na Crweconu vychválili jako rodinný poklad, jemuž chtějí věnovat nejvyšší možnou péči a raketovou rychlostí vydat pět knih do Vánoc. Načež se vydání Carla Barkse postupně odkládalo, až se zpozdilo skoro o půl roku. Na stránkách Egmontu a Albatrosu se nikdo neobtěžoval dát ani sebemenší info. Na jejich fb nereagují skoro vůbec. Nad Vicarem a Life and Times leží velký otazník - možná vyjdou na jaře, možná vůbec. Pokud tu vznikne silná kačeří základna, bude si spíš kupovat knížky ze zahraničí, což je krok, ke kterému jsem přistoupil já. Jop, Fantagraphics. Kvalita knih a výběr příběhů je úplně jinde. A jestli tu někdy někdo začne vydávat kačery v kvalitě, stoprocentně to nebude Egmont, protože ten toho není ani náhodou schopný.
  • Landauer
    baatcha: Protože kdyby tu vznikla silná kačeří základna (fůra těch komiksů je prostě luxus, hlavně Rosa (držitel Eisnerovy ceny právě za kačery) a Barks, ale najdou se i další), vznikl by tu i patřičný tlak na vydavatele. Stačí vzpomenout Usagiho. Bez fanovské základny bychom se nedočkali ani Yokai ani dalších speciálek ani vlastně celé série, jen max. pár paperbackových ochutnávek s rozrastrovanou linkou a podivným pořadím (jako první tu vyšla devátá knížka).
  • baatcha
    Landauer: Úředníci zas****! A já myslel, že je to egmontovská lenost, když od 90. let jede grafickou úpravu podle jednoho mustru. Úplně vidím tu smlouvu, co ji Disney Egmontu předložil: "... a trváme na tom, že grafiku všech vydávaných titulů bude mít od teď už navždy na starosti vaše uklízečka!" Okej, tak já budu držet palce, ať tvá věštba vyjde, protože v téhle podobě dostává (nejen) ta Rosova drobnokresba krapet na prdel.
  • Landauer
    baatcha: Egmontovská politika je dost omezená tím, co jim dovolí Disney. Nemyslím si, že má českej Egmont zájem na hnusným fontu a hnusnejch SFXkách. Sakra, na tom nemá zájem nikdo! Kromě retardovanjech Disney úředníků. A ten font nebo SFXka fakt nejsou z lenosti nebo nedbalosti českýho Egmontu, protože dneska to už není vůbec žádnej problém, vyměnit debilní font za komiksovější a hezčí, nebo prostě jenom ponechat původní daleko hezčí SFXka (to by nakonec bylo ještě jednodušší, než to celý pokurvit tak, jak to můžeme vidět třeba v SUPER komiksu). Spousta tady těch kokotin, včetně formátu, včetně vzhledu obálky (ač je sebehnusnější) jsou příkazy přímo od Disneye. A českej Egmont i kdyby chtěl, s tím nic neudělá. Proč to tak je? Protože Disney už nějakou dobu funguje spíš jako finanční úřad než jako tvůrčí líheň. Hromady kravaťáků činí rozhodnutí podle norem, tabulek, návodů a průzkumů. Proto je třeba tvrdá fanovská základna, která má chuť a energii postavit se tomuhle molochovi a vydupat si volnější podmínky, což se povedlo třeba Fantagraphics Books, která si po docela pěkný přetahovaný s Disneyem vymohla naprosto monumentální a úžasnou sérii edic The Carl Barks Library, The Don Rosa Library ap. Podobně je to s Italama, kde vycházejí moc pěkný kačeří booky (samozřejmě hlavně od italských autorů), částečně i v Německu, kde začínali dost podobně (mám dvě alba z 80. let z obrovský série alb komiksů jen od Carla Barkse, a to právě byly ty vlaštovky - paperback, hnusnej font, hnusný SFX, nulový doprovodný informace, jméno autora na obálce téměř k přehlédnutí... a dneska tam vycházejí moc pěkně vyvedený edice... se stejným fontem teda, jakej je právě v týhle knížce :-) ale vypadají celkově daleko líp). Mám za to, že pokud tu vznikne dost silná fanovská základna, bude mít Egmont lepší vyjednávací pozici. Mrkni třeba na Usagiho, jak opatrný Crewáci byli, když tady tuhle sérii rozjížděli: paperback, malej formát (co jsem mrkal, tak ve světě vychází ve větším), nezačali dokonce ani od prvního čísla... A dneska? Usagi tu má tak silnou fanovskou základnu, že nejenže dovydali předcházející knížky a série pokračuje, ale vyšly tu i speciálky (Vesmírný Usagi a luxusně vypravená jednohubka Yokai) a dokonce samotný Stan Sakai přijel do Prahy, aby se tu fanouškům podepisoval a rozhodně nebyl zklamán. Mno a teď si představ, kdyby tu - nedej bože - byl zarytej fanda Usagiho a totálně vyhejtil první knížku, co tu s Usagim vyšla, protože ta knížka má fůry nedostatků! Už jenom to, že tady ta série nezačala vycházet od prvního čísla! Rozrastrovaná linka! Hnus! Paperback! Malej formát! I v překladu by se určitě něco našlo atd. Tak všichni, co Usagiho neznali, by si řekli - tak do toho teda nejdu. A my bysme přišli o jednu z nejlepších komiksovejch sérií, co se tu kdy objevila. Takže fanovská základna dělá moc a fanovský základny vznikají prvními vlaštovkami. Kačeři tu mají velmi silnou základnu (poznal jsem to na Crweconu, Festivalu fantazie v Chotěboři a překvapivě i na Junktownu), ale to mají kačeři obecně, ale Carl Barks, Don Rosa a další machři jsou tady zatím velkou neznámou a takhle knížka je klíčová pro to, aby se to změnilo. Není ideální nebo dokonalá, ale je klíčová.
  • petrsimcik
    petrsimcik4.7.2017 23:41Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Andre: Má to vyjít tusim jako pátá kniha před Vánoci.
  • andre
    andre mecenáš4.7.2017 20:50Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Bohuzel jsem nebyl crweconu (musel jsem na dovcu), nerikali nahodou zda ma byt v teto serii zakomponovano i "life and times" jako v soucasne US edici od FG, nebo zda se bude jednat o 8 knih bez "life and times" jako treba v nemecku? Neb prvni knihy jak US tak Nemecka jsou co se pribehu tyka identicke s tou nasi (akorat je par pribehu zprehazenych). .... Ale co koukam na "publicistickou cast" tak se bude asi spis jednat o tu evropskou verzi bez "life"
  • petrsimcik
    petrsimcik4.7.2017 08:41Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Spider-man: tak on ti jasně psal, že to nemáš hledat :)
  • petrsimcik
    petrsimcik27.6.2017 21:47Disney Zlatá klasika #01: Don Rosa
    Ter: Je to Don Rosa :)
  • jh666
    Ter: zkus se podívat kousek nahoru
  • Ter
    Je to paperback alebo hardcover?
Četl/a (91)
81splinter, Baffman55, binnmode, Blackthunder, borknagar1, calviti, cyboy, D.K.Logic, dajik, DanQ, Darth Raelchi, deefha, Delphín, DEmnoG, Doncek4321, Doppelganger, Draco nobilis, Dzoglik, erik, Filip123, filosh, Final, flipflop, foudy, Fox01, georg, Goldfinch, Gustik5, Hanussen, Hunter, Ivan Kucera, James, Jáňa, jankie, Jay-jay, jh666, jiskra, JORDY, kallenved, Kaluž, kaylin, KdG, Kerbellos, kinak, Kitykatyn, Koci, lacoste, lantan1, Le Porello, Light, luky.kuky10, me, mineralk, mira1239, misa, miuanek, MonsterGyre, mostlysilly, NecRoman, Noci, Norri, Olesh, Poseidon1978, rewkon, Richie82, Rinter, rockyt, RudyRod, S4TW, Schramm, Sv1hl1k, t0mas, the.kasztan, Thurin, Tiba, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, tukak, Tyfus, TZcomics, Ukko, Velkej šéf, Venomslav12stars, vita, Vojtěch 393, VXP, Walome, yogi, Zdendy, zlejzmrd
(181)
2scha, 81splinter, Alfred, Arabam, Awakener, Azbest, Baffman55, batoo, beanek, Benji, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Blackthunder, Blair, borknagar1, Buchtic, burzum, calviti, CaptainMarty, cyboy, Dali, Dani El, DanQ, Darth Raelchi, DAxik, deefha, DEmnoG, Dinik, disclose, Doncek4321, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, DracoAn, dre, dvoracekpetr1, dvory, Dzoglik, erik, felis, filemon, Filip123, filosh, Final, flipflop, Fox01, georg, Goldfinch, Gustik5, Hanussen, Hebled, hlavathor, Honza R., hugosnowden, Hunter, hyba1991, invape, Ivan Kucera, Jak, James, james dixon, Jáňa, jankie, Jay-jay, jerry67, jh666, jiskra, jjjirik, JORDY, Josh, kadas97, KadetJaina, kallenved, Kaluž, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, Kerbellos, Kitykatyn, Koci, komik.sx, komiksák007, krupan, Krvavý Patejl, lacoste, Laik, Landauer, Le Porello, Lenny, libormatejka, listr, Lobok257, luky.kuky10, M4rsellino, maara, Mamut12, markic, Matio, ma_fecko, mcleek, me, meffis, merhyx, Mikei, MIKER65, mineralk, mira1239, misa, Mitthrawnuruodo, miuanek, moiqpiom, MonsterGyre, mostlysilly, namdnas, NecRoman, Nightmare, Noci, NOD82, Norri, Olesh, Paldini, paulhunter, pechna, petrsimcik, phob, pk123x, Poseidon1978, RadimNemec, rewkon, Ricarderon, Richie82, Rinter, rockyt, Rowan, royan, RudyRod, S4TW, Schramm, SHORTY, Skot, snuk, Spider-man, Staník, Stara.kryta, Stlucius, strougy, suchosch, t0mas, tacmud, The Genius, the.kasztan, Thurin, Tialster, Tiba, Tomket.Tom, tomned, Tony TwoDee, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, TZcomics, Ukko, Valis, vallyslayer, Velkej šéf, Venomslav12stars, vishnar, vita, vranakx, VXP, Wiruss, xai, xintax, xxaannddeerr, yogi, Zdendy, zdennanek, zlejzmrd
Chce (8)
Badgu.y1902, Blacklarch, flynander, Keenkeen, Maty48, monty.cl, skepsi, sleepless
Nabízí (2)
Alfred, Ivan Kucera