Alternativní obálka
Ukázka
Ukázka

+ 4 další ukázky

Olympijské hry 2008 v Pekingu: Somálka Samia Jusuf Omarová zaběhla nejlepší čas svého života a stala se miláčkem publika, třebaže v cíli skončila poslední. Když se vrátila zpět do vlasti, nesměla už trénovat. Vládnoucí muslimští fundamentalisté ženám zakázali věnovat se sportu. Samia ale na svůj sen startovat na příští olympiádě v Londýně vsadila všechno a vydala se na dalekou cestu do Evropy, aby tam mohla svobodně žít a sportovat. Utopila se v nafukovacím člunu ve svých jednadvaceti letech kousek od italského pobřeží. Pravdivý příběh somálské běžkyně symbolizuje tragický osud bezpočtu bezejmenných uprchlíků. Přední německý komiksový kreslíř Reinhard Kleist znovu dokazuje, že i obtížné společenské téma lze vyprávět napínavě a s citem. Českým čtenářům je dobře znám biografickými komiksy Boxer a Cash. I see a darkness, ověnčenými několika význačnými mezinárodními cenami.

Scénář
Reinhard Kleist
Art
Reinhard Kleist
Obálka
Reinhard Kleist
Lettering
Daniel Trojan
Překlad
Alena Pokorná
Redakce
Ludmila Böhmová, Milan Dorazil, Michaela Škultéty
Žánry
sportovní, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-2145-2 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 237 mm
Tisk
černobílý
Stran
152
Cena
298 Kč
Originál
Der Traum von Olympia: Die Geschichte von Samia Yusuf Omar (Carlsen Verlag, 2015)
  • sala
    Hrdinkou tohoto příběhu je somálka Samia Jusuf Omar, lecos se o ní dá najít na internetu //wiki, you tube//. Celé se to odehrává na pozadí migrační krize,
    takže kniha vyvolává určité kontroverze. Nicméně o to v příběhu vůbec nejde, myslím že R.K. jen trochu využil toho že migrace rezonuje v Evropě. Je to příběh olympijské sportovkyně, která je v podstatě na špatném místě ve špatném čase a moc s tím nedokáže udělat. Takže se rozhodne opustit svou zem v touze že v Evropě na ni čeká lepší budoucnost i ta sportovní na další olympiádě.
    Kniha je podle skutečné události, nicméně konverzace kterou Samia vedla, jak přes facebook nebo tel. se nedochovala.Tady autor musel improvizovat,
    ale konzultoval to se sestrou Samii.
    Děj je poměrně jednoduchej ale kniha je poutavě napsaná.
    Po přečtení tohoto příběhu mi došlo, jak si tady u nás pěkně žijeme a spoustu lidí tady štve že si někdo chce taky žít aspoň trochu dobře. 75%

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.7.2017 11:48Sen o olympiádě: Příběh Samii Jusuf Omarové
    Místo zcela irelevantních konspiračních blábolů a antimigrantské čecháčkovské frustrace reprezentované kolegy pode mnou bych se radši věnoval komiksu, který jsem zrovna teď dočetl, což považuji za takový základní přepdoklad k tomu, abych si něco dovolil hodnotit. Například srovnávat toto dílo s komiksem Jednou se zase setkáme, Sanam je minimálně po formální stránce značně mimo mísu.

    Otázka fikce či nefikce mi též přijde zcela druhořadá, neboť autor zcela otevřeně přiznává, že tento příběh založený na skutečné události je doplněn fabulací, která je však zcela normální výtvarnickou licencí a nikterak nemění význam a vyznění celé knihy/příběhu. Respektive argument "je to fikce, nejsou to fakta, proto se mi to nelíbí" mi přijde sám o sobě velice podivný, nehledě na to, že to není tak úplně pravda. A zcela logicky, mám-li takto trapně apelovat na selský rozum - Kleist nebyl se Samií na korbě auta uprostřed Libyjské pouště a jaksi ji nenatáčel, aby o tom mohl podat věrné svědectví. Rádobycynické komentáře k tomu, že se uprchlíci prostě topí na moři a no a co, snad už ani nechci blížeji komentovat, jsou totiž jen trapné a ignorantské, lhostejno, zdali máme k imigraci pozitivní či negativní vztah.

    Na Kleistovi obdivuji, že si umí vždy vybrat velmi zajímavé a vážné téma, které umí celkem zdařile scénáristicky zpracovat (cestopisně - Kuba, hudební životopis - Cash, holocaust - Boxer, atd.). O jeho příjemné kresbě se snad ani nemusím zmiňovat. Zde snad skutečně nejde tolik o životopisný příběh konkrétní osoby, ale o obecný princip a dění, které jsou Samiinou anabází reprezentovány. A to vše, jak je zmíněno v doslovu, "bez falešného patosu".

    Ačkoli byl tento komiks mnohokrát oceněn a vychvalován, zase tak zásadní mi úplně nepřijde. Přesto se jedná o povedenou knihu a snad i složenou poctu jedné nešťastné a přespříliš ambiciozní dívce.

    Celkový dojem: 70%
  • cyboy
    Prvni Kleistova kniha, ktera se mi nelibila. A to predevsim protoze jde z velke casti o fikci (jak sam v predmluve rika) a nikoliv o fakta, resp. zivotpis. Navic ten pribeh je zajimavy jen tim, ze ma ukazat jaka je hruza, ze se uprchlici topi na mori. Jusuf je somalska divka, ktera beha a na somalsko mozna beha dobre, ale ve skutecnosti dobre nebeha. A protoze do Pekingu mohly staty nominovat dva sportovce bez kvalifikace, tak si somalsti pohlavari vybrali ji. Dobehla o 10s za ostatnimi (samozrejme za velkeho jasotu) a myslela si, ze ma na to byt v Londyne lepsi a kdyz se rozhodla utect do evropy, aby se tam naucila poradne behat, tak se po ceste utopila. Tecka. To je asi jako kdyby za mnou prisli a nabidli mi ucast na olympiade jen protoze taky beham a zrovna jsem mel cas. Emoce to ze me nevytlacilo, ackoliv se Kleist snazil.
    60%
  • sala
    Já nemyslel nikoho konkrétně ale potrefená husa se ozvala.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš12.7.2018 13:44Sen o olympiádě: Příběh Samii Jusuf Omarové
    Ty vole :D
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.7.2018 12:20Sen o olympiádě: Příběh Samii Jusuf Omarové
  • Kabukiman
    sala- Po přečtení tohoto příběhu mi došlo, jak si tady u nás pěkně žijeme a spoustu lidí tady štve že si někdo chce taky žít aspoň trochu dobře. - Myslím, že tak trochu hodně mimo asi budeš ty... Myslím, že vůbec ale vůůůůůbec nikoho tady neštve, že si někdo chce žít taky dobře. Lidi se vážně nepostavili proti uprchlíkům, protože jim nepřejou, abys si někdo žil taky dobře... At si žijí dobře, ale tam u nich, ne na náš úkor. To zní zase trošku drsně pro mnohé levicové liberály, ale pravda je taková, že si v evropě žijí dobře na náš úkor- nemakají, berou sociální dávky, nechtějí se zařadit do naší kultury /jako třeba asiati/, ale místo toho vytvářejí svoje gheta, čtvrtě, kde prosazují své právo a zvyky, které vedly v podstatě k tomu, že se v jejich zemích nedalo žít... To, že jsme tady něco vybudovali neznamená, že to automaticky musíme rozdat všem obyvatelům všech afrických nebo muslimských zemí... To je jako bych chodil měsíc do práce, ale o vejplatě bych se o ní musel rozdělit se všema bezďákama, netáhlama a drbanama na ulici, protože se chtěj mít taky dobře jako já...to fakt nemusim, tak to ve světě nechodí a není to nějaká moje morální povinnost. Můžeme jako evropané pomoci afričanům a arabům v jejich domovech, ale nemáme povinnost si je tahat sem i s jejich problémy a nechat se jimi vykořisťovat na sociálních dávkách a stamilionových podporách všelijakým "neziskovkám" plných typů podobným GWB...
  • sala
    No, po přečtení této ,, diskuze,, , mne docela šokovalo kolik komiksáků je trochu hodně mimo a to jsem tu knihu četl.
  • Darker
    Díky všem za komentáře, aspoň vím, že se této propagandě mám vyhnout. Ať je možná napsána a nakreslena hezky, ne díky, radši Loba :)
    Hlavně nezačínejte další války o migranty, ty kačeří stačili.
  • Kapis
    cyboy: no vidíš a já to tam (to, co zmiňuješ v posledním odstavci) furt nikde v celém bloku komentů neviděl. Asi jsem pochopil psaný text:) No ale spíš myslím, že xenofobní (frustročecháček) bylo mířeno na Kukuba a irelevantní konspirátor mým směrem. Ale napsals to pěkně :)
  • cyboy
    Vazne jsem vahal zda mam na prispevek GWB reagovat, prestoze se zcela evidentne trefuje do meho prispevku. Cela ta slunickove/xenofobni diskuze mi z principu vadi, protoze oba tabory argumentuji propagadou a aktivne zesmesnuji a pohrdaji zdravym kritickym myslenim (v historickem kontextu je tristni a smutne, ze se tomu Evropa, ani cesi, porad neumeji postavit). Nechtel jsem prilevat olej do ohne, ale nakonec prece jen zareaguju.

    GWB zacina vetou: "Místo zcela irelevantních konspiračních blábolů a antimigrantské čecháčkovské frustrace reprezentované kolegy pode mnou bych se radši věnoval komiksu, který jsem zrovna teď dočetl, což považuji za takový základní přepdoklad k tomu, abych si něco dovolil hodnotit."
    - Ano, naprosto souhlasim. Tak proc potom GWB venuje nasledujicich 155 slov rozebirani ostatnich prispevku a pouze 102 slov na hodnoceni samotne knihy? Ma to jiny ucel nez podnecovat bezucelnou diskuzi a moralizovat?

    GWB pise: "Otázka fikce či nefikce mi též přijde zcela druhořadá, neboť autor zcela otevřeně přiznává, že tento příběh založený na skutečné události je doplněn fabulací, která je však zcela normální výtvarnickou licencí a nikterak nemění význam a vyznění celé knihy/příběhu."
    - Zde bych si dovolil pomerne zasadne nesouhlasit. Na prebalu i anotaci se o fabulaci nedozvime vubec nic - vsude se uvadi ze jde o "Pravdivý příběh somálské běžkyně...", zaroven ve svetle predchozi Kleistovy tvorby ctenar jiste neocekava, ze dostane minimalne z 50% fabulaci na tema. V zivotopisnem/historickem dile neni pro fabulaci misto a pokud ji je nutne potreba k udrzeni konzistence pribehu, pak by mela byt minimalni. Tato kniha je sestavena ciste na zaklade nasledujicich skutecnosti: ze se Jusuf dostala na olympiadu (jako slepa k houslim, jak uz jsem psal), ze napsala par facebookovych statusu a ze se nakonec utopila. Kleist samozrejme vedel co dela a proc to dela a diky tomu rozhodne nelze hovorit o dokumentaristice, zivotopisu, ani zurnalistice. Je to proste fabulace na tema, ramovana pribehem ve kterem je ale prilis mnoho bilych mist. Tudiz s tezi ze tato fabulace "nemeni vyznam a vyzneni cele knihy/pribehu" nelze souhlasit, protoze toto vyzneni je tvorene z velke casti fikci a ani GWB, ani Kleist netusi jak to bylo doopravdy. Navic Kleist prvoplanove fabuluje s cilem vymacknout ze ctenare emoci (napr. Jusufina starost o dite na clunu - to je prece naprosta a nedolozitelna fabulace). Zduvodneni toho proc Kleist tolik tlaci na emoci ve vyfabulovanych epizodach necham na dalsich diskutujicich. Ve svetle geopolitickych udalosti a socialnich nalad se samozrejme nejedno vysvetleni nabizi. Ale pojdme dal.

    GWB take pise: "Respektive argument "je to fikce, nejsou to fakta, proto se mi to nelíbí" mi přijde sám o sobě velice podivný, nehledě na to, že to není tak úplně pravda. A zcela logicky, mám-li takto trapně apelovat na selský rozum - Kleist nebyl se Samií na korbě auta uprostřed Libyjské pouště a jaksi ji nenatáčel, aby o tom mohl podat věrné svědectví."
    - Pokud bych dostal do rukou knihu, ktera je "inspirovana skutecnou udalosti", coz by byl popis asi nejvic odpovidajici obsahu, tak bych asi reagoval jinak (a to vcetne toho, ze bych ji asi nekoupil). Kazdopadne GWB ma pravdu - Kleist na te korbe nebyl a na tom clunu take ne, takze se divim, ze Jusuf po ceste nevyresila problem se studenou fuzi, nenasla lek na rakovinu a nerozdala vsechno potrebnym, coz by dodalo pribehu nalezitou hloubku a porad to bylo v souladu s prohlasenim GWB, ktery nechape proc mi vadi nadbytek fikce v "pravdivem pribehu". Kleist se jednoznacne profiloval jako dokumentarista a tady u nej podle me prevazily osobni nazory a potreba vypravet pribeh, ktery zasahne ctenare (coz se take uplne nepovedlo). Pricemz podobnych osudu a dobre dolozenych, ktere by se daly vypravet, by se naslo dost.
    Rad bych se take zastavil u pomerne dechberouciho prohlaseni: "...je to fikce, nejsou to fakta, proto se mi to nelíbí" mi přijde sám o sobě velice podivný, nehledě na to, že to není tak úplně pravda." Co vlastne neni pravda? Ze je to fikce? Nebo ze je to fikce prevlecena za fakta? Nebo snad ze se mi to nelibi? Jak tedy tato "pravda" vypada?

    GWB dale pise: "Rádobycynické komentáře k tomu, že se uprchlíci prostě topí na moři a no a co, snad už ani nechci blížeji komentovat, jsou totiž jen trapné a ignorantské, lhostejno, zdali máme k imigraci pozitivní či negativní vztah."
    - Pokud moje veta z predchoziho komentare: "Navic ten pribeh je zajimavy jen tim, ze ma ukazat jaka je hruza, ze se uprchlici topi na mori." vyzniva cynicky, pak se omlouvam vsem jeho ctenarum. Zapominam na fakt, ze obecne dramaticky klesa schopnost pochopit text. Takze aby bylo jasno - myslel jsem vazne kazde slovo, bez dalsich vyznamu a interpretaci. Jsem skutecne presvedceny ze je to hruza. Zacinam vetu zamerne slovem "navic", protoze navazuju na predchozi kritickou vetu a snazim se vystihnout podstatu knihy, kterou skutecne je pouze demonstrovat fakt, jaka je hruza, ze se uprchlici topi na mori (a spolu s nimi i jejich potencial).
    Neodpustim si malou dousku na zaver - kdyz prispustim, ze by moje veta mohla mit vic vyznamu, pak otazkou je o cem vypovida, ze si v nem GWB nasel zrovna ten xenofobni (?).
  • Kapis
    Tááák, no ano s Bušem narážíme už tradičně u více komentářů a je to vcelku v pořádku, v pořádku je pak určitě i odpovědět. Je i fajn Kakube, že tu jsou lidi, kteří nežijí v politování hodných bludech typu, že Blackwater si můžeš najmout na hlídání zahrádky. Ten jeho koment k nám dvěma je až typický pro voliče strany jednoho takového rakouského incestního omylu. Povýšený, opovrhující ostatními názory, argumentačně nula, nálepkující nás jako konspirátory a frustrované debilní čecháčky, zahalen do vznosných frází. Navíc ještě vkládá do úst něco, co nikdo neříkal – aspoň tedy ani po několikerém přečtení jsem nikde nezaznamenal žádné cynicky trapné a ignorantské projevy spokojenosti nad něčí smrtí na moři.

    Osobně se necítím nijak frustrovaný, u nás v republice máme těch uprchlíků snad dvanáct, nic je tu netáhne, a když můžou, utečou do Německa. Ale pokud člověk zapojí aspoň část mozku, musí mu být jasné, že nechat si pobíhat po zemi volně milión+ lidí, o kterých lautr nic nevím (a ti si třeba pod dvanácti identitama objíždějí sociálky) je čiré bláznovství, hraničící se sebevraždou. Že mezi nimi byli infiltrováni bojovníci IS je nad slunce jasné. Bush a jemu podobní žijou v jakési podivné bublině a jsou schopni nazývat zcela prokázané věci konspiracemi a třeba nad americkou agresí do Iráku bez mandátu RB OSN, navíc pod vylhanou záminkou, mávnout rukou. Vždyť tam v důsledku toho umřelo asi jen 2,5 miliónů lidí a zformoval se Islámský stát. Vždyť to nic není, největší nebezpečí je přece Rusko. Ani mu nevadí, že ti jeho milovaní politici, které “má tak rád“ stáli od počátku u všech tunelů, rozkrádaček a přivedli naši zemi do pozice montovací kolonie, odkud odtečou ročně stovky miliard do zahraničí. To vadí asi jen přiblblým frustrovaným čecháčkům, kteří nepijí férovou hipster kombuchu v divadelní kavárně v Dejvicích.

    To jsem kapku odbočil - imigrace tu byla vždycky, ale není divné, že najednou za poslední 3-4 roky je tak masivní? Neřídí to někdo? Cui bono? Nesnaží se tu Evropu někdo kapku rozvrátit? Že různé neziskovky spolupracují s pašeráky a nabírají ty chudáky přímo u Libyjských břehů, je taky prokázané, není to žádná frustrovaná konspirace. Že za tím stojí mimojiné Soros taky není žádným tajemstvím. Tak jaké konspirace? Irelevantní jsou možná jen ve vztahu tady k tomu komiksu, ale jak jsem psal níže, dle mého i toto tu patří. Ale teda mám-li se vyjádřit k osmnáctileté Somálkyni, tak jsem četl teď příběh z Vídně, kde přesně taková napadla nějakou 54-letou ženskou, protože se ji nelíbilo, že venčí psy před svojim barákem. Německy neumím, může to být vymyšlené, přiznávám, ale docela to zapadá. O tom se ale asi komiksy kreslit nebudou. Taky jsem četl docela seriózní studii v Hospodářkách (ano, já četl článek v novinách zkurvysyna Bakaly – dej mu satan ostrý kůl do řiti na věčné časy, amen!) proč třeba od Afghánců přichází asi desetkrát vyšší počet znásilnění a sexuálních útoků než od Syřanů. Nebylo to hezké čtení. A hospodářky bych nenazýval zrovna konspiračním médiem. Proč třeba vznikají aplikace “No-go zone“ a jak je vůbec možné mít ve vlastní zemi oblasti, kde se bojí vlézt i policajti? Z toho, co se děje ve Švédsku mě jímá hrůza.

    No, stačilo. Kakubimane, zbytkům zdravého rozumu zdar a až zase vznikne spontánně nějaký komiks třeba o gender vyrovnané homo rodině postižených černochů, kteří na gay-pridu bojovali proti ruské agresi, tak je třeba upozornit, ať to nepřehlídnu!! ;)
  • Kabukiman
    Kapis- nojo pluralita názorů jo, ale tak nějak už se u podobných děl dá očekávat, že já i ty jsme tak nějak ideově ostře vs. GWB. Že jak na sebe narazíme u komentářů, tak je zle:))) Já jsem na ty jeho politický názory stejně alergickej jako on na ty moje (a asi i tvoje:). A já tady tak děsně nerad řešim politiku....jen se neudržim u některejch slov - čecháček, xenofob,nácek,konspirace....tohle jak slyšim,tak pak reaguju aniž bych se na to raději nevykašlal :D :D :D Příště už nebudu reagovat ani kdyby vyšel komiks o tom, jak je mnohem lepší koupat se v burkinách než v plavkách nebo že halal kebab je daleko zdravější než čecháčkovskej guláš :D
  • Kapis
    No, dovolím si uctivě zkraje upozornit nováčky s id>6000, že tady i ten koment-prostor u komiksů vždy sloužil tak trochu i k diskuzi, ať už chytré či přiblblé, která se ostatně vždy točí ohledně daného titulu, ať už ideologicky nebo peristalticky. Nesouhlasím s tím, že tadyto naše tlachání zapleveluje komentáře. Hovno! Nálady, vyjadřování, cítění (a tak vůbec) lidí a jejich postoje v dané době jsou taky hodnotícím kritériem. A ano, i když jsme zrovna s Kakubimanem tento komiks neviděli. I násilně vzbuzen ve čtyři ráno poznám, že je vytvořen na politickou objednávku. Stejně jako třeba ta “Oficiální zpráva o 11/9“ – tohle by prostě nikdo z vlastní vůle pro radost nevymýšlel a nekreslil. A hlavně, na této databázi, kde se zatím zaplaťbuch furt cítím tak trochu doma, kde nejsou zkurvené reklamy po všech stranách, a místní Guru uznává zákon silnějšího Orangutána, se nic nemaže a přečíst si něco po sobě po dvanácti letech je občas osvěžující, když si člověk uvědomí, jaký že to byl hňup. A přitom jak píše Dostojevskij, lidé se nemění, jen se jako krysy jsou schopni čemukoli přizpůsobit. Proto si comicsdb cením a proto tu tyhle diskuze patří!

    Ctím Voltairovy zásady – nesouhlasím s Bušem asi komplet ve všem, ale nedovolil bych, aby nemohl předkládat své názory. Pluralita názorů musí být. Odpověď se mi líhne v hlavě jak malé kavče a hned jak vyčistím všechny koberce a čalounění tím Karcherem, co jsem si dnes za těžké love půjčil, tak mu (kavčeti) dám prostor se proklofat a velice slušně a korektně budu kurva reagovat na ty jeho (Bušovy) nevybíravé impertinence.
  • Kabukiman
    Vypovědní hodnotu to má jasnou, proto jsem reagoval:) Antiimigrantská čecháčkovská frustrace reprezentovaná kolegy... Nebaví mě už tyhle řeči a tahle sorta pohrdající čechy a sebe sama nadřazující se nad "hloupé čecháčky". Vím,že jsem se nevěnoval komiksu, protože to je sračka už podle popisu o čem to je a cíl vydávání takového "veledíla" je víc než jasný. Nebudeme si hrát na náhody, je to propaganda mající otupovad hrany odporu proti uprchlíkům. A to neni žádná konspirační teorie frustrovaného čecháčka,ale realita. Teda pro všechny, krom levičáků. Ty žijou v nějaké alternativní realitě plné blbých frustrovaných spoluobčanů a lodí plných nadaných atletů a inženýrů.... Vzhledem k tomu,že uprchlíky neziskové organizace naloďují hned u břehu a vozí je do itálie jako překupníci (ne, to fakt taky neni konspirační teorie), tak to Samie holt nevyšlo. Pokud to neni vylhaný od A až po Z, jak se často ukazuje později...
    Vzhledem k tomu,že tohle neni forum na to, co tady ted píšu, tak s tim končim a dál nereaguju,takže můžete v klidu psát jakej jsem čecháček, přiblblej apod nebo jak se vám komiks líbil. Je mi to u mojí čecháčkovské frustrované prdele :)
    Ps: Kapis, doufám,že je taky pošleš do brusele!!! :D :D :D
  • rajot
    Kabukiman: narozdil od tebe to popisuje vecne a konstruktivne a jeho komentar ma nakou vypovedni hodnotu. Tvoje reakcionarsky "(ne)argumenty" jsou ostatne v souladu s tvym predchozim prispevkem, tedy znacne priblble.
  • Kabukiman
    Celou dobu jsem věděl, že sem nějaký ty svoje sluníčkový rádoby moudra blinkneš :D Nedalo ti to co? :D Ooo jak ty nesnášíš "čecháčkovskou frustraci" :D Taky uprchlíci nemůžou za naše zkažený životy,co? :D Že jsi neodepsal hned? Byl jsi si užít na vejletě v Hamburku s dalšíma levicovejma chytrákama? :D
  • Kapis
    Kakubiman: Ještě by tam mohlo být trochu toho chápavého lidského pochválení amerických “demokratizačních“ nelegálních agresí do Íráku, Libye a Sýrie, s milióny mrtvých, které toho nejsou vůbec, ale vůbec primární příčinou a neotevřely ani za mák cestu do Evropy stovkám tisíců. Přihodit do toho koktejlu trochu té ruské agrese, cosi málo o diktátoru Asadovi a belzebubovi Putinovi, kteří naopak jsou příčinou veškerých světových problémů, okořenit to prospěšností neziskovek a užitečností různých Sorosů. Srdceryvný doslov mohl napsat některý z odepsaných politiků se srdíčkem na správném místě, třeba Kocáb nebo Ruml a hned by to celkově bylo určitě vyváženější. Punc férové nezávislosti a striktní objektivity pak tomu mohli dodat ostřílení matadoři politického komentování a specialisté na geo a zahraniční politiku Jirka přemlufbábu Rafťák a Vojta more Dyk. ;)

    Ano, máš pravdu, propaganda dnešních dnů je sice mnohem sofistikovanější, ale průhledná a trapná je o hodně více, než za starých časů, kdy byla zcela zřejmá a působila směšně. Tomguhle se smát moc nedá.
  • Kabukiman
    Tyhle propagandy ala hluboké lidské příběhy fakt ne-e :D Tohodle fakt nejsem cílová skupina :D Už tady byl takovej pokus jednou, jestli se nepletu, tak nějakej chudák školáček a jeho těžká cesta za lepším životem... :D Na to už jsem asi moc starej, abych se nechal blbnout propagandou vládnoucího režimu. To si raděj dám Strážce a jejich branná cvičení a vzpomínání na kradení továren dělnickou třídou :D Tahle dnešní propaganda se mi příčí mnohem víc...

    Cyboy-jasně že jde o fikci, protože ty čluny jsou plné chlápků s IQ tykve a ne inženýrů a olympioniček, jak je nám v rámci vyvolání soucitu a tím potlačení kritického myšlení namlouváno :D