Ukázka
Ukázka
Ukázka
Fred Dewilde je pseudonym padesátiletého francouzského grafika, jednoho z těch, co přežili teroristický útok na pařížský klub Bataclan v listopadu 2015. Po obrovské úlevě, že z té hrůzy vyvázl živý a zdravý, následoval šok, strach a hlavně záplava otázek. Fred Dewilde se s traumatem vyrovnal po svém: svůj děsivý zážitek převyprávěl v komiksu, kde čtyři útočníci dostali podobu kostlivců-jezdců z Apokalypsy, následné pocity, noční můry, provinilost přeživšího a zkušenosti s vyšetřováním a s reakcemi přátel a rodiny popsal v krátkých a výstižných textech, také doprovázených jeho vlastními ilustracemi.

Scénář
Fred Dewilde
Art
Fred Dewilde
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Katarína Horňáčková
Redakce
Ludmila Böhmová, Milan Dorazil, Ivana Tomková
Žánry
životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-2154-4 (Argo)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
222 x 314 mm
Tisk
černobílý
Váha
239 g
Stran
48
Cena
198 Kč
Originál
Mon Bataclan (Lemieux Éditeur)
  • Netorack
    Netorack21.10.2020 16:17Můj Bataclan
    V podstatě psychoterapie a vypsání se autora z asi opravdu traumatického zážitku, jehož sílu si ostatní neumí ani představit. Jsem rád, že jsem si to přečetl, spíše ale kvůli věcnému obsahu, než že by to bylo komiksové dílo.
  • choze
    choze12.10.2020 13:16Můj Bataclan
    Komiks je krátký, kresebně nic moc a nic moc se mnou ani neudělal. Následující text popisující co bylo pak - autorovo trauma, návrat do normálního života a zamyšlení se nad tím, co se stalo a proč - zaujme snahou vidět věci v širších souvislostech a hledáním odpovědnosti u celé (francouzské) společnosti.
  • Lobok257
    Lobok25726.3.2018 11:53Můj Bataclan
    Komiks je tu spíše jen na úvod... Úvod do myšlenek člověka, který zažil/přežil... Sonda do posttraumatického stavu, kdy návrat do obyčejného života s obyčejnými "starostmi" je skoro až nemožný. Text, který převažuje nad obrazy, možná vystihuje prázdnotu a zmatek mysli lépe, než by vyjádřil samotný komiks. Pátrá po příčinách tragédie, řešení nenalézá... Nenechat se pohltit strachem a nenávistí... ?
  • 3DD!3
    3DD!325.10.2017 10:37Můj Bataclan
    Část je vyprávěná skrze komiks, ale větší prostor je věnovaný myšlenkám a úvahám samotného Dewilda. Táty od rodiny, který se chtěl jen z koncertu dostat domů živý. Jeho myšlenky nikam nevedou, vlastně ani nikam vést nemají, jde jen o názor. Jde pouze o formu terapie.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.8.2017 17:30Můj Bataclan
    Nedlouhý komiks rozhodně neoslní po výtvarné stránce, ale emoce rozhodně vzbudí, místy z něho skutečně mrazí. Stejně jako doplňující text (neměl by Dewilde podobně jako Antoine Leiris se svou Vous n'aurez pas ma haine napsat spíše knihu?) působí trochu jako chaotické uvažování a popisování pátého přes deváté, ale ve skutečnosti se zde dotýká mnoho závažných témat jako je pocit viny, nenávist, paušalizace, ghettoizace či smrt. A to optikou díky zkušenosti, kterou my naštěstí nemáme. Snad dílo jako určitý druh psychoterapie pomohlo.

    Celkový dojem: 60%
3292