Ukázka
Ukázka
Ukázka
Reportér Tintin a jeho psík Filuta se vydávají do revolučního Ruska, aby tam zažili neuvěřitelná dobrodružství a se slávou se vrátili zpět. Tak se v lednu 1929 v Belgii zrodila jedna z nejslavnějších komiksových postav – reportér Tintin. Jeho úplně první příběh je celý černobílý a hlavní postava teprve získává své obrysy, které si pak podrží dalších 54 let. Komiks je však neobvykle dlouhý a má celkem 140 stran. Je zajímavou četbou pro všechny příznivce Tintina i neobvyklým tipem pro sběratele komiksů. Belgický tvůrce Hergé se nám tu představuje kresbou, která teprve dozrává, ale je patrné, že je to kreslíř, který dbá na detaily, historicky věrné kulisy i na humor, kterým zlehčuje napínavý příběh s mnoha honičkami a zázračnými útěky.

Vycházelo na pokračování mezi lety 1929–1930, první souborné vydání vyšlo v roce 1930 pod nakladatelstvím Casterman.

V říjnu 2017 vyšlo také souborné vydání prvních 12 dílů s ISBN 978-80-00-04642-6


Scénář
Hergé
Art
Hergé
Obálka
Hergé
Překlad
Kateřina Vinšová
Redakce
Lubomír Kuba, Ondřej Müller
Žánry
dobrodružný, humorný
ISBN/ISSN
978-80-00-04645-7 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
220 x 295 mm
Tisk
černobílý
Váha
575 g
Stran
144
Cena
199 Kč
Originál
Les Aventures de Tintin #01: Tintin au pays des Soviets (Casterman, 1999)
Varianty
Tintinova dobrodružství #01: Tintin v zemi Sovětů (3. vydání) (2021)
Tintinova dobrodružství #01: Tintin v zemi Sovětů (2. vydání) (2017)
Tintinova dobrodružství #01: Tintin v zemi Sovětů (2011)
  • Django
    Hergé tady nevědomky nebo úmyslně skvělé vystihl SSSR. Celkově lepší průměr.
  • instageek_cz
    U prvního a dodnes jediného černobílého Tintina vás okamžitě zaujme kresba, která mi silně připomínala slavné „švejkovské“ ilustrace Josefa Lady. Zároveň jsem obdivoval, jak Hergé dokáže i v tak jednoduchém stylu vytvářet nadupané dynamické panely, na nichž celé dění vidíte úplně jako filmovou akční scénu.

    Nudit se nebudete, Tintin každou chvíli před někým utíká, ujíždí v autě či na drezíně, případně se někam řítí v letadle, pokaždé v doprovodu roztomilého, vtipného a chytrého pejska Filuty. Ten dění často komentuje, ale přispívá nejen slovy – pro svého páníčka je rovnocenným parťákem a leckdy mu zachrání krk!

    Sovětští agenti totiž chtějí toho novinářského „buržousta“ z Belgie bez milosti odpravit. Všude po něm jdou a mám pocit, že ho jednou i viditelně postřelí. Na to však Tintin nijak nereaguje, tady je to totiž docela brutální drsňák!:)) V obleku ruského kozáka je mu fuk, jestli spráská člověka nebo medvěda (kterého složí dobře trefeným highkickem na bradu:)) ).

    Tintin si vždy poradí – buďto MacGyverovsky něco sestrojí, nebo si pomůže důvtipem, případně se na něj usměje štěstěna. Jako když při pobytu ve vězení a čekání na popravu zjistí, že se v jeho cele válí na zemi skafandr... který se přesně hodí, když tenhle belgický rek s čupřinou uvolní cihlu ve zdi tak, aby se dovnitř začala hrnout voda a on mohl odplavat pryč:))

    Je to sakra bláznivé čtení a taky vzácný kus komiksové historie, takže doporučuji:)
  • Spider-man
    Tintina mám rád, už z doby tv seriálu vyílaného v 90. letech na Nově, i z komiksů...ať už na pokračovaní v časopise Květy či vydávaného v komiksových albech. Tohle je jeho první dobrodružství a bohužel se jedná o protikomunistickou propagandu aneb ukažme dětem, jak bylo sovětské Rusko zlé, podlé a nenávistné.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.1.2020 13:35Tintinova dobrodružství #01: Tintin v zemi Sovětů
    Je to už komiksový dějepis, ale i na tu dobu je pořád slušně zpracované. Jakékoliv scény s auty, lokomotivou či letadlem jsou fakt prostorové a dobře podporují sled panelů za sebou. Takže chápu touhu po docenění tohoto komiksu (viz komentáře níže). I přesto, že je Tintin v začátcích a má svůj výraz, Filuta nevyjímaje, tak je pořád rozpoznatelný, akorát není tak detektivní a přátelský. Tady je Tintin na stopě a jde do boje. Pere se, bije se, střílí se. Je to jedna akce za akcí. Naprosto je vidět, že to vycházelo ve stripech, takže musí být vždy někde nějaké zakončení nebo posun do nové lokace. Přesto všechno to odsýpá a čte se dobře. Touha ukázat hnus a špínu komunismu se Hergému docela povedla, akorát při tom sledu akcí, není vidět ze SSSR mnoho, přesto dostatek. Hlavně nám ukazuje machinace a způsob jednání tajné služby aj. Je to opravdu dobové a musí se trochu určité věci brát s nadhledem. Karikaturní prvky a zdánlivá všemohoucnost Tintina je místy komická, ale on se ten komiks tak i tváří, a je dobré, že to neznevažuje nic z myšlenky a tématu, kterou chtěl Hergé rozvinout. Tohle je fakt jednohubka a už jen tím, že je i první, je jaksi na okraji a moc lidí se k tomu nevrací. Nevím ani proč a je to škoda. Tohle si zaslouží stejnou pozornost jako kterýkoliv jiný Tintin a ať chceme nebo nechceme, pořád je to Tintin. Hergé začal tady a docela by mě i zajímala ona nová kolorovaná verze. B&W verze ale funguje a když pominu dobový kontext a dobové zpracování, já se bavil a dávám 4 hvězdy (dal bych 4,5).
  • Cinema Ranger
    Tintina mám rád a proto jsem si nemohl nechat ujít jeho první komiks. Bavilo mě to.
    Škoda, že zde není tak docenění.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš21.8.2019 08:44Tintinova dobrodružství #01: Tintin v zemi Sovětů
    Od Tintina som čakal teda viac, ale dám mu ešte do budúcna šancu, aj keď prvý diel je neuveriteľne úmorný a to sa prosím pekne furt dačo deje, je to dynamické, ale chýbajú tomu lepšie pointy a vtípky. Nezasmial som sa ani raz.
  • George Walker Bush
    "Tintine! Jsi mrtvý...? Řekni ano nebo ne, odpověz mi!"

    Nevědomky jsem sáhl po dalším Tintinovi a ejhle, on to jeho úplně první příběh! Velezajímavé. Jak říká Kaluž u předešlého vydání, jedná se skutečně o silnou agitku, navíc je onen sled bláznivých a nekončících dobrodružství a lapálií více úmorný než humorný. Ovšem je třeba si přiznat, že zatímco řada levicových intelektuálů mezi válkami blouznilo o sovětském blahobytu, ať už ze záměrně lživých či pouze naivně idealistických důvodů, Hergé bolševický režim prohlédl "již" v letech 1929/1930.

    Celkový dojem: 60%
  • Kaluž
    „Místo pravých kulek jsem tam dal papírové kuličky.“ (Tintin bezprostředně po své popravě dokazuje, že Sověti rozhodně neměli prozíravost v krvi)

    Tohle je agitka nejhrubšího zrna. Bolševik jako ukrutné zlo. Vykořisťování vlastního lidu za účelem exportu národního bohatství a demonstrace sovětského blahobytu. A do toho všeho šaškování "zkušeného" reportéra a jeho psa. Prakticky od samého začátku je Tintin non stop na útěku před všudypřítomnou a krvelačnou GPU (ne, nešlo o náročné grafické procesory, ale o tajnou službu, předchůdce KGB). Místy vtipné příhody (hlavně díky své nepravděpodobnosti) se střídají s těmi zcela nehumornými (bída sovětského lidu) a vytvářejí tak zvláštní kontrast. Pobavila mě skutečnost, že Lenin, Trockij a Stalin ukrývají poklady uloupené lidu pod dřevěnou chatkou postavenou na pusté stepi. A již v útlých začátcích kresleného reportéra jsme svědky jeho vyjímečnosti. Tintin zde například skolí opilého medvěda a dokonce kudlou porazí statný strom, z jehož kmene pak vyřeže dvě funkční letadlové vrtule. MacGyver hadr. Kresba je naivně dětinská, ale je zábavné sledovat, jak se postupem času Hergému vykreslovala ruka, a jak se jeho Tintin více a více podobá tomu, jak ho zná většina z nás. Ovšem Filutu měl v ruce již tehdy, pasáž, kdy je Tintinův věrný psík převlečen za tygra byla bezvadná.
    Škoda jen, že český vydavatel nepřidal nějaký úvod o tom, ve kterých letech byl tento seriál nakreslen a vydáván, jaké měl ohlasy apod.. Musel jsem tedy brouzdat internety, zrod hrdiny se datuje k roku 1929!
  • royan
    Neuvědomil jsem si, že většina alb byla Hergém později přepracována do modernější vykreslenější podoby. Až na Tintina v zemi Sovětů, proto tak rozdílná kvalita v kresbě oproti následujícím dílům.
  • royan
    Tenhle Tintin se opravdu těžko hodnotí z pohledu čtenáře, který zná všechny pozdější Tintiny. Obsahuje velmi naivní a neuvěřitelné scény (Tintin kýchne a zeď se rozpadne), tak ale také bezpočet vtipných scének a hlášek. Kresebně je zde Hergé tak nějak v plenkách, až se nechce uvěřit, že rok po tomto albu vznikl Tintin v Kongu, který je v tomto směru už na vyšší urovni. Tintin v zemi Sovětů je především čirá velmi naivní zábava z doby, která dnes už nemá téměř žádné pamětníky a tak by se k němu asi mělo přistupovat. Nicméně si nemohu opět odpustit výtku k nakladateli (tak jak jsem to učinil u Tintina v Kongu). Myslím si, že by si takový stařičký komiks i vzhledem ke svému neobvylému tematu zasloužil odstavec osvětlující čtenáři dobu a okolnosti jeho vzniku.
49197