V Banátu je šest vesnic s většinovým obyvatelstvem českého původu – Svatá Helena, Gerník, Šumice, Rovensko, Bígr a Eibenthal. Tato kniha vypráví o cestě Ileany a Petry za poznáním současného života Čechů v Banátu, o putování jejich předků ze staré vlasti do hor nad Dunajem a o návratech jejich potomků do dnešního Česka. Díky jejich neobvyklému cestovnímu deníku si tak můžete snadno udělat obrázek o dvousetletém úsilí této osobité české komunity o uchování své kultury.

Scénář
Petra Dobruská, Ileana Surducan
Art
Ileana Surducan
Lettering
Milan Chodanič
Překlad
Petra Dobruská, Petr Skořepa
Redakce
Jana Bromová, Romana Jarolínová, Magdaléna Lindaurová
Žánry
cestopis
ISBN/ISSN
978-80-204-4618-3 (Mladá fronta)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
155 x 235 mm
Tisk
barevný
Stran
64
Cena
229 Kč
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš14.5.2018 15:15Češi v Banátu
    Tento komentář píšu částečně jako reakci na veletrh knihy 2018, kde vůbec nebylo předem zaneseno v komiksovém programu, že se tu sejdou obě komiksové autorky a budou společně mluvit o tvorbě tohoto komiksu. Dokonce jsem v sekci hostů nenašel medailonek ani jedné z nich. Považuji to za programově nezvládnuté (anebo se to celé nějak muselo semlít na poslední chvíli po vydání oficiálních materiálů). Autorky totiž umí mluvit zajímavě a Ileana je již zkušená ilustrátorka a komiksová tvůrkyně a během autogramiády lidem vysekla do knihy (které laskavě zdarma darovala MF, moc děkuji) tak krásné obrázky, že vypadají jako vytištěné. Měl jsem štěstí, že jsem šel zrovna okolo, když začal program a setkání s Ileanou považuji za jeden z nejsilnějších zážitků Světa knihy.
    Důvodem je existence tohoto komiksu, o kterém se zřejmě u nás moc neví.
    Obsahově se dotýká dokumentace českých vesnic v Rumunsku na malebném, hornatém území Banát. Osobně jsem byl snad jen v okolí Svaté Heleny cca v roce 2007, ačkoliv můj otec tam jezdíval pravidelně na botanické exkurze se studenty. Kdo v Banátu byl, ví, že není možno si tento kraj nezamilovat.
    Autorky se pustily do krásně ilustrovaného komiksově-dokumentárně laděného vyprávění o všech vesnicích a je to jen dobře, protože většina z vesnic postupně podléhá vymírání a vylidňování, lidé se stěhují pryč za rodinou nebo za prací zpět do Čech. V Šumici nedávno zanikla škola. Nutno podotknout, že osidlování Banátu českými krajany začalo v pol. 19. století.
    Vyprávění v komiksu je sice podpořeno logicky větším množstvím textu, což může na dnešní poměry působit lehce těžkopádně, ale pořád působí soudržně a Ileana má velmi hezký styl, díky kterému je radost se na komiks dívat a určitě je vhodný zejména pro děti.
    Navíc ona sama je milá, pohledná autorka ;)
    Abych to nějak shrnul, tak koupi Čechů v Banátu považuji za národní povinnost pro každého, kdo se považuje za Čecha, hlavně aby viděl, kam až se naši krajani dostali.

22
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš15.5.2018 12:33Češi v Banátu
    GWB: Když o tom přemýšlím, tak mám dojem, že se to prodávalo hlavně jako suvenýr právě v banátských vesnicích (čekal jsem tenkrát cca 3 měsíce, než mi to přivezl známý). Ale asi před dvěma-třemi lety jsem to viděl prodávat i u nás, tak jsem si myslel, že se to dostalo i do našeho oběhu. Zejména, když v té edici vyšly i knížky Ocelová křídla a Mickey na Dunaji, které byly/jsou u nás v prodeji. Mohu poslat podklady k přidání.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.5.2018 12:06Češi v Banátu
    Kazumaki: Hm, tak Nýčko v Banátu v knihovně vůbec není, nemůžu tedy ani přidat:(