Koupit
Podivuhodná, poetická a ironická bajka proslulého francouzského tvůrce komiksu (česky vyšlo Nebeský bibendum, Pan Ovocňák, Král sjezdovky, Doba ledová, Flašinet) sleduje paralelní osudy dvou bytostí. V první řadě tu máme psího automechanika, který potají staví podivuhodný automobil, kterým se hodlá dostat na druhou stranu Atlantiku za svou ztracenou láskou. Druhou představitelkou je obtloustlá krátkozraká prasnice, která v širém světě hledá svoje zatoulané selátko.

Posmutnělý i posměšný náčrt nedokonalého světa, skoro podobného tomu našemu, zvládá vše, co umí Nicolas de Crécy nejlépe: dojmout, udivit, nadchnout, rozesmát, rozplakat. Nenechte si jeho nový fantaskní příběh s působivými, avšak křehkými ilustracemi, ujít.

Vydání integral - čtyři alba v jednom.
Podpořeno Francouzským kulturním institutem v Praze (Ministerstva zahraničních věcí Francie).

Identický dotisk v únoru 2020


Scénář
Nicolas de Crécy
Art
Nicolas de Crécy
Barvy
Nicolas de Crécy
Obálka
Nicolas de Crécy
Lettering
Kristýna Tučková
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Pavel Kořínek, Ivana Pecháčková
Žánry
fantasy, satirický, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7558-033-7 (Meander)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
196 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
860 g
Stran
224
Cena
598 Kč
Originál
Salvatore (Dupuis, 2010)
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš7.6.2023 20:38Salvatore
    Tohle mi strašně moc sedlo. Krásné po všech stránkách, snad bude pokračování.

    (ok, pokračování nebude - škoda, ale nevadí)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš30.12.2021 02:16Salvatore
    „Jak někdo může takhle zavraždit nevinné dítě? A dokonce ho pak ani nesníst?“

    Miluju ten komiks! Každičkou jeho stránku. A chci toho víc!
  • faster86
    faster867.3.2021 02:08Salvatore
    ja vlastně ani nevím co k tomu pořádně napsat, není to nijak zajímavé, ale není to ani propadák
  • puml
    puml11.12.2019 17:13Salvatore
    Surreálné a přitom dětsky naivní, a rozhodně méně temné než Nebeské bibendum. Celkově se jedná o výtečný příběh, jehož jediným mínusem je neukončenost. Poslední díl, v českém překladu závěrečná část, vyšla v roce 2010. Tak jen doufám, že autor na Salvatora nezanevřel. Doporučuji.
  • mcleek
    mcleek1.11.2018 16:27Salvatore
    Tak tady jsem byl hodně zklamán. De Crécyho neznám a po téhle zkušenosti ani dále poznávat asi nebudu. Příběh je absolutně neukončený, a ačkoliv jsou postavy poměrně zajímavě načrtnuty, já se při čtení nudil a musel se nutit k dalšímu čtení. Navíc je příběh plný paradoxů (viz Brest) a opravdu o žádném z hrdinů se nedozvíme, jak jeho putování skončilo. 40% a víc ani ťuk.
  • flynander
    flynander29.12.2017 19:05Salvatore
    Cesta je víc než cíl. Komplexní dílo, ve kterém si každý najde to svoje. :)
  • kaylin
    kaylin16.12.2017 06:32Salvatore
    Nicolas de Crécy si tvorbu tohoto komiksu užíval, což se přeneslo i na čtenáře, jenž se rozhodně nebude nudit. S každou další částí si jen uvědomíte, jak je přesah komiksu "Salvatore" velký. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/12/1590-salvatore-85.html
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.12.2017 21:57Salvatore
    Nečekal jsem, že mě Crécy tak chytne. Doba ledová super, Nebeský bibendum rovněž super a Salvatore úplně super. Tak krásnou "pohádku" pro netypické a nevšední dospělé jsem už dlouho nečetl. Naposledy jsem něco tak ujetého viděl v kině ve filmu Obchod pro sebevrahy. Oni ti Francouzi to prostě umí vždycky tak zvláštně okořenit a celkově ten dojem pak vypadá jaksi "mimo běžnou realitu". Hned mi naskočilo couch gag v Simpsonech, kde je to na téma francouzské animáky jako Trio z Belleville, Iluzionista apod. Jak tam Homer baští ty šneky. Prostě tohle mi Salavatore nechává za obraz v hlavě. Zajímavé je, že těm postavám a příběhu věříte. Vůbec bych se nedivil, kdyby mi kolem přešla prasnice ptát se na své děti, v době kdy čtu tento komiks. Kresba působí "jasno-linkově", ale zdání klame. Asi to je cílené, ale kresba na mě působí nedotaženě a pak se to jen dobarví, ale celkový efekt pak na mě působí, jako z nějakého starého filmu typu, tohle bylo tenkrát, jo... Nevím, proč to všechno tady píšu, ale takové pocity a asociace mi naskakovaly a naskakují, když se řekne Salvatore od Crécyho. Přitom ten příběh je v podstatě prostinký, ale ten QUEST za milovanou, ta oddanost a taškařicová bezskupulóznost je prostě k popukání. I tady tomu věřím, a nejradši bych Salvatorovi pomohl při pátrání. prostě jedinečný komiks a vůbec mi nevadí, že pokračování zatím není ani ve Francii, prý se plánuje, ale to co máme u nás, mají i Francouzi u nich. Takže doufejme, ale i přesto by to takto mohlo být, tedy bez pokračování. Výborná práce Meander! 5 z 5!
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš2.12.2017 14:42Salvatore
    Hup tam pět. Na co de Crécy šáhne, to je dobré. Libí, baví a potěší na duši i srdci. Chtěl jsem si koupit kresbičku, ale podle ceny se zdá, že práce de Crécy se nelíbí jenom mne. Tak trošku věřím, že v následujících deseti letech napíše pokračování.
  • cyboy
    cyboy mecenáš16.11.2017 23:05Salvatore
    Po Bibendumovi jsem se toho silene bal a vyslovene jsem se tomu vyhybal. De Crecy me ale prekvapil a to veskrze pozitivne. Pribeh drzi pohromade, postavy mluvi srozumitelnym jazykem (vzpomente na Bibenduma) a celkove jde o prijemny zazitek. Vadi mi pouze naprosta absence zaveru byt jedine ze vsech dejovych linek. Prijde mi to jako by de Crecy ztratil chut to dal kreslit/vypravet a je to skoda, zajimalo by me jak je to dal. Neukonceni hlavni dejove linky se da chapat i metaforicky, ale u tech ostatnich linek ty metafory hledam opravdu tezko, resp. nenachazim je vubec. Proste napad prisel a po ceste se utopil v mnozstvi vedlejsich dejovych linii a pak uz nezbyl cas, prostor a chut to cele nejak alespon v naznaku uzavrit. Mozna de Crecymu krivdim a pise dalsi pokracovani, nevim.
    Ale abych nebyl spatne pochopeny - jako celek se mi to libilo velmi, jen ta absence jakehokoliv konce je drtiva a jen kvuli tomu ubiram jednu hvezdu.
    80%
    Edit: s odstupem a v souvislosti s mym komentarem v Diskuzi jsem se rozhodl zmenit hodnoceni, tak aby bylo k autorovi i Salvatoremu spravedlive.
    90%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin8.11.2017 09:34Salvatore
    - "A stejně je podle mě jedinej hodnotnej spisovatel Isidore Ducasse."
    - "Ducasse? Vodkecanej! Kdepak, nejlepší je Lautrémont!"


    Patrně asi nejlepší a nejzábavnější dílo, co jsem doposud od Crécyho četl. Opět nádherně nakreslené, do poslední stránky mě zajímá, jak to všechno dopadne (poněkud mě zaskočilo "pokračování příště"), nechybí tomu všudypřítomný humor a společenská satira.

    Celkový dojem: 90%
  • S4TW
    S4TW2.11.2017 20:14Salvatore
    Je skvělé, že se Meander nebojí a vydává tu takováto díla, která rozhodně nejsou pro každého. Tohle je kniha plná emocí a to především jejich neustálým střídání. Je to veselé, smutné, dojemné, hrozné, šokující a já nevím co ještě zároveň. Taky je to těžké čtivo, které budete zpracovávat ještě dlouho dobu po dočtení a každé nové přečtení vám poodhalí a ukáže nové věci, kterých jste si napoprvé nestihli všimnout. Odehrává se zde neskutečný příběh v rádoby skutečném světě, kdy jsou lidé nahrazeni zvířaty, která ovšem mají lidské vlastnosti. Navíc se autor vůbec nebojí zabřednout i do dnešních aktuálních témat, jako je fungování úřadů, předsudky či konzumní společnost (těch věcí tam je mnohem víc). Ač jsem se několikrát upřímně zasmál vtipným situacím, tak jsem zároveň měl chvílemi knedlík v krku z dojemných scén. Kresba je originální, na jednu stranu působí místy nedokonale, na tu druhou jako umělecké dílo, ale společně s barvami skvěle vystihuje a podtrhuje atmosféru. Nebudu lhát, je to celkem nálož tohle číst, ale já jsem nesmírně rád, že to tu vyšlo a že jsem poznal tohoto autora (moje druhá zkušenost), teď jen doufat, že zde vyjde i pokračování, páč je to nechutně otevřený konec....
18721
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.11.2017 15:55Salvatore
    Díky za info!
  • cyboy
    cyboy mecenáš18.11.2017 03:56Salvatore
    Trochu jsem googlil a nevypada to, ze bude pokracovani. Celeho Salvatora vydal v pruhehu peti let (2005, 2006, 2009, 2010) pricemz v te dobe vydaval i jina alba. Sedm let odstup od posledniho dilu je tudiz v ramci serie hodne vyjimecna pauza. Nasel jsem taky par rozhovoru s de Crecym, ale o pokracovani Salvatora nikde ani slovo.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.11.2017 13:16Salvatore
    Hm, to co říkáš, je klidně možné... mám z toho brouka v hlavě:)
  • cyboy
    cyboy mecenáš17.11.2017 12:28Salvatore
    To mas pravdu, ale u de Crecyho by me neprekvapilo, kdyby i to byla metafora. ;) Vsechny postavy spojuje jedna vec a to je hledani (lasky, matky, ditete, pratelstvi a cesty zivotem) a dotazeno ad absurdum v ramci umeleckeho konceptu, ktery by mi na de Crecyho sedel, tato hledani neskonci driv nez postavy zemrou. Pokud by to tak de Crecy skutecne myslel a nechal to tak, tak by se mi to asi libilo. Je to trochu masochisticke, ale je to tak.
    Kazdopadne by bylo fajn, kdyby vazne nekdy nejake pokracovani vyslo.
    On za muj pocit neukoncenosti muze sam autor - precetl jsem si znova jeho doslov a nemuzu si pomoct, ale mam z nej pocit, ze tim dela za Salvatorem tecku. Ale mozna jen zbytecne hledam mezi radky neco co tam neni.
    Nicmene jak tak pisu tento komentar tak mi dochazi, ze mi Slavatore uviznul v hlave a musim o nem premyslet, cimz se jendoznacne dostava nad vetsinu komiksove produkce. Rozhodl jsem se proto ze mu zmenim hodnoceni a dam mu plny pocet. A jelikoz je to poprve co tak ucinim, tak to o Salvatorovi hodne vypovida.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.11.2017 01:10Salvatore
    Cyboy: Pokud se nemýlím, kniha končí textem "pokračování příště"... :-)