Klasický černobílý komiks Jeana-Clauda Foresta ze šedesátých let se stal legendou, kromě jiného i díky slavnému filmovému zpracování Rogera Vadima s Jane Fondovou v titulní roli. Barbarella, jejíž komiksovou podobu autor vytvořil podle Brigitte Bardotové, cestuje z planety na planetu a zažívá fantastická dobrodružství. Je to samostatná, smyslná hrdinka a v jejích příbězích se silně doráží dobová sexuální revoluce i myšlenky hippies. Hrdinka na cestách kosmem potkává různé nezvyklé mimozemšťany, netvory, roboty a anděly, a klasickým se kromě mnoha jiných stalo například její utkání se strojem na rozkoš, „orgasmotronem“, který utahá a zničí. Plníme dluh, který česká nakladatelství měla k základním dílům světového komiksu, a kromě prvního původního alba přinášíme v jednom svazku i pokračování z roku 1974, nazvané Hněv minutožroutů. Barbarella se tu se svým kočovným podnikem dostává do jiného rozměru a zaplete se do složitého mocenského boje o planetu Spectra.

Vyšlo jako 3. svazek velké řady edice Argomiks

Scénář
Jean-Claude Forest
Art
Jean-Claude Forest
Obálka
Kája Saudek
Lettering
Pavel Růt
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Hana Gelnarová, Richard Klíčník, Pavel Růt, Ivana Tomková
Žánry
dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-257-2242-8 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
černobílý
Váha
1033 g
Stran
168
Náklad
500ks
Cena
498 Kč
Originál
Barbarella (Les Humanoïdes Associés, 2015)
Varianty
Barbarella (2017)
Barbarella (limitovaná edice) (2017)
  • house192
    house19226.1.2022 14:45Barbarella
    Dnes už to tolik neohromí, ale číst to v sedmdesátkách ve škole pod lavicí, to by byla těžká hlína!
  • Tomket.Tom
    Tomket.Tom4.6.2019 09:50Barbarella (limitovaná edice)
    4x jsem při čtení usnul a to už je trohu moc. Přitom první půlka knihy byla poměrně fajn.
  • VanTom
    VanTom16.5.2018 20:55Barbarella
    Z historického hlediska nepochybně důležité dílko bohužel jinými (univerzálními a "Minutožroutově hňevu" odolavšími) kvalitami dvakrát neoplývá. Pulpová sci-fi ptákovina se možná trefila do doby sexuální revoluce, ale dnes bych ji neoznačil ani jako erotickou, jen lechtivou a možná provokativní. Pitomoučký příběh se hrne dál a dál bez rozmyslu (jak zazní v předmluvě, autor jej dopředu nijak neplánoval, nechával se nést proudem vyprávění) a vytahuje jeden brakový zvrat (místo, udělátko, postavu) za druhým. Na druhou stranu se nebere vážně a četl se mi i docela dobře, tedy aspoň první album, které nezahltilo množství hloupého vysvětlujícího textu. Samotná Barbarella pak postrádá jakoukoliv osobnost, tedy krom bezstarostné chutě na dobrodružství a milování („V náručí koho z nich ten triumf dobra nad zlem asi nejdřív oslavím?“ :-)). Kresba mi přišla sotva průměrná a ve druhé knize až odfláklá.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš9.5.2018 17:03Barbarella
    Se spoustou již přeci jen zestárlé klasiky (nejen v komiksu) se mi často povede dobově se naladit a v kontextu doby uznat kvality a hlavně vliv na díla budoucí. Bohužel Barbarella se stala jedním z nemnoha případů, kdy se mi to nepodařilo. Jsem rád, že mám tohle ve své knihovničce a bezesporu to ovlivnilo spoustu budoucí popkultury, ale bohužel mě to chvílemi dost nudilo či přišlo až moc naivní. Není to žádný průser a za přečtení pro fanouška komiksu určitě stojí, ale jak grafická, tak scenáristická stránka už prostě až příliš zestárla a autor svou fantazii až moc pouští na špacír na úkor stavby a dynamiky příběhu. Ze všech těch pozdějších následovníků bych zmínil v knize opominutou Druunu, s níž je podobnost obrovská aneb husička vše řešící sexem bezstarostně proplouvá bizarním a nebezpečným světem budoucnosti.
  • perak
    perak28.3.2018 09:23Barbarella
    První část se mi celkem s přihlédnutím na stáří komiksu líbila. Ač příběh byl jednoduchý, tak to bylo poměrně čtivé, úsměvné, bavilo to. Druhá část to ale zcela zazdila. To jsem dočetl jen silou vůle. Hrozně upovídané, ale především jakoby to vypadlo z pohádky o pejskovi a kočičce, jak vařili dort. Autor skáče z jednoho nápadu na druhý, výsledný produkt je však těžko stravitelný.
  • S4TW
    Že se omlouvám, ale tohle je dosti podprůměrný komiks, kdyby se nejednalo o komiks ze sedmdesátých let, tak bych se nebál ho nazvat i brakem, ale v jistých směrech mám aspoň malé pochopení, minimálně na tehdejší pohled na vědu, vesmír, sci-fi a tak. Nicméně i přesto bych řekl, že je to slabší, jak to nejhorší, co jsme mohli číst v rámci UKK (ano, dokonce i ty nejretrovější retra). Příběh je strašně slabí, hlavní zápletka je... nooo... takové práskání prázdné slámy a vlastně je úplně jedno o čem to je, protože je to stejně blbost. Hlavní postava je prostě hloupá holka, která, když si neví rady, tak se s kýmkoliv (čímkoliv) vyspí. Jdeme se poprat, vlastně ne, já se s tebou vyspím. No, laciné to je až hanba. Navíc, na to, že je komiks vyprávěn v poměrně přímé časové linii, kdy autor v čase téměř nepřeskakuje, tak to celé působí tak zasekaně, jako když přeskakuje, prostě neumí hezky příběh navázat, aby tak jakože plynul... A toho balastu, vymýšlení jedné ptákoviny za druhou, jen aby se pokusil zaujmout (stejně to vždy sklouzne ke kozám, protože si asi sám neví rady). Já nevím, možná to tak je psáno naschvál, ale ono to není ani vtipné, je to prostě hrozný bizár. Kresba není asi úplně špatná, ale sedat z ní na zadek taky nebudete. Přiznám se, kupoval jsem to především kvůli obálce Saudka, ale teď přemýšlím, jestli si tenhle kousek vůbec nechávat. Nebojím se to říct, asi nejhorší komiks, co jsem kdy četl... Fakt jsem se někdy až smál tomu, jak je to hloupé.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 10:32Barbarella (limitovaná edice)
    Po prvním albu jsem to zavřel a poslal do světa. Prej klasika, ty vole :D
  • Norri
    Norri mecenáš29.1.2018 08:18Barbarella (limitovaná edice)
    Při čtení Barbarelly jsem si vzpomněl na televizní seriál Comeback. Jeden díl se věnoval pornu a postava, které se tam říká Ozzák, tam říká, že na pornu se mu nejvíce líbí ty příběhy, protože jim rozumí. Sex že přetáčí, protože sex je pro děcka a že ten ho nezajímá. Barbarella je jako porno, ze kterého vystříháte všechny sexuální scény a zbyde jenom ta omáčka okolo. Příběhy jsou jednoduché a hodně bizarní. Kresba je ve své jednoduchosti krásná. Jsem rád, že u nás tato kniha vyšla. Asi není úplně pro každého, ale pokud se o komiks někdo zajímá více, tak jej tento výlet do historie potěší. Kniha obsahuje předmluvy, které Barbarellu zasazují do historických okolností a dodávají ji určitou hloubku. Na rozdíl od normální obálky je limitovaná obálka s obrázkem od Káji Saudka naprosto libová.
  • Lenny
    Lenny mecenáš15.1.2018 17:08Barbarella
    První díl mě nadchl svou hravostí, druhý naopak nudil tunou textu.
    Víc na http://bit.ly/2DAoqtx
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš30.11.2017 13:54Barbarella (limitovaná edice)
    Bylo to utrpení, ale dočteno. Scénář slaboučký a řádně mimózní. Práce s dějem a panely jednou za čas řádně zaskřípe na druhou stranu kresba je skvělá. Z celé knihy mne bavil úvod a doslov. Ale musím říci, že pro pohled do historie evropského comicsu je Barbarella vhodným komiksem. Film, který vychází z prvního svazku, mne bavil více:).

    Co mi vadí je překlad a řekněme pouze dostatečné nalití textu do bublin. Rozdělovat slova v bublinách je v takové míře na prd, v jednom případě se text do bublin nevešel. Text se prostě špatně čte. Forest rád nedokončuje věty, takže v jedné bublině je třeba třikrát "..." Nasrala mne úvodní stránka druhého svazku, jde pouze o bílou stránku s třemi slovy, a Argu utekla chyba jako prase. Minuto-žroutův hŇev. Argo, chce to víc zamakat na jazykových korekturách. Takhle mi přijde, že po nalití textu šla Barbarella rovnou do tiskárny a děj se vůle páně.

    Co mne nadchlo je vyňuňaná plátěná záložka a obálka.
  • disclose
    disclose22.11.2017 07:12Barbarella
    obalka nic moc a to premahani abych ji vubec docetl nuda...nevim proc ale prvni pribeh byl docela fajn ale ten novejsi utrpeni....priste az se dostanu do problemu uz vim co udelat...ukazu prsa...ale asi mi nepomuze...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.11.2017 16:02Barbarella
    Nechci zpochybňovat jakýsi komiksově-historický význam a kontext, ve kterém Barbarella vycházela (viz předmluva a doslov). Nechci zpochybňovat kultovnost díla, relativně příjemnou kresbu, gejzír nápadů, který z Foresta někdy stříká, vtípky a sympatickou erotičnost. Ovšem ruku na srdce, jedná se o ptákovinku a naivní hloupost, byť roztomilou a rozkošnou. Zatímco Bible, Gargantua a Pantagruel nebo třeba Idiot k nám budou pravděpodobně promlouvat napříč generacemi a věky, tohle zestárlo rychle. Jak podotkl kamarád, který má jinak Barbarellu rád: Barbarella je přesně ten důvod, proč si lidé o komiksu často myslí, že se jedná o pokleslý žánr. Takže ve zkratce - respektuju vzhledem k době, ale dneska si to čtu a strašně se nudím.

    Celkový dojem: 40%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš13.11.2017 06:31Barbarella (limitovaná edice)
    Původní obavy, že by se komiks u nás nechytl, nakonec nepadly na úrodnou půdu, protože TENTO komiks má všechno! Je v podstatě pro všechny generace, nemyslím ale obsahem, ale svou existencí. Nechápu ty tehdy mladé ábíčkáře, ohníčkáře či mladosvěťáky, že po tomhle nehrábnou, možná ano ale se Saudkem, v tom případě těmhle velké pardon. Tento komiks je ikonou! Už jenom to, že avizovali že vyjde, jsem věděl, že ho musím mít! Jenom abych věděl, jak to tenkrát bylo a co na tom všichni mají. Je to dobová záležitost, to se prostě musí vidět, v rámci všeobecného vzdělání. Tento komiks si určitě ještě jednou přečtu v krátké chvíli. Normálně mám delší odstup. Prostě mě to zajímá. Chci zachytit každý detail, aby mi nic neuniklo a konečně se podívat na film. Jako bych na to čekal, jak prozaické by někdo mohl říct. U mě se z Barbarelly stal rituál. Pozitivum: úchvatná a na tu dobu nadčasová kresba. Náznaky ženských ňader a odhalení určitých částí těla, opět v náznacích, dělá z Barbarelly skutečného člověka, který má příběh a své postavení. Není to laciná ukázka nahé "baby". Celkově ta kresba je velmi dobře udělaná, taková vystihující, detailní, ale vše v náznacích, nic není přímo naservírované. Negativum: je vidět, že čistě černobílé to nebylo. Občas to působí novinově až zastarale. Chybí tam to stínování - viz bonus se slovenským překladem, nebo jak to má Frnacie v novém vydání v modré či růžové. Ničemu to nevadí, ale někdy je poznat, že to působí plytce až levně. Škoda. Další negativum je příběh. Občas jsem se ztrácel. Moc se skáče z jedné linie do druhé a občas jsem měl pocit, že to na sebe navazuje jen formálně. Proto to další čtení co nejdřív! Nicméně celkově je to pastva pro oč a edice od Arga, na rozdíl od Moby Dicka není až tak zmršená. Tady vše je dokonale vyvážené a ta cena!! Fakt levné na můj vkus a Saudkova verze jen o 100 kč dražší, taky mi to nevadí, ba naopak. Klidně mohla být celá edice v Saudkově, ale tam jde určitě o práva. Doporučuji a podpořte tento komiks. Je to ikona, je to nádhera, je to sexy, je to sci-fi a je to hlavně klasika posouvající žánr. Dobrá práce ARGO!
  • louza
    louza8.11.2017 16:43Barbarella (limitovaná edice)
    Jedním slovem - lahůdka. Jde vlastně o dvě knihy. První půlka knihy obsahuje legendární příběhy Barbarelly, které původně vycházely v časopiseckém vydání, což je na jejich struktuře trochu znát. Druhá půlka je pak koncepční příběh Hněv minutožrouta, kde se ostřejší předěly vytrácí. Série i kniha jsou však v jádru podobné. Hlavní hrdinka přechází z jednoho sci-fi dobrodružství do druhého a čelí různým nástrahám. Ačkoli postavička Barbarelly proslula jako svůdná nymfa, nejde o erotický komiks, erotika tu zdaleka nejde tak na dřeň jako v případě Druuny, nebo různých Manarových porno libůstkách. Lechtivost je tady jako příjemný přídavek pro zpestření a děj na ní nestojí. Kniha naopak překvapí svojí fantaskní nápaditostí. Příběhy jako takové jsou přímočaré a ničím nevybočují z pulpovitosti abíčkového dobrodrůža, jsou však doslova našlapány neskutečným množstvím fantasktních motivů, různých charakterů, příšer, tajemných měst i fyzikálních jevů, při nichž čtenář nezůstává na pochybách, že autorův hulící matroš v době vzniku knihy byl velmi kvalitní. Přesto to všechno dává nějakým ujetým způsobem smysl. Za rozmanitými příběhy nezaostává ani kresba, která je sice maličko šmahem braná, ale kvalitní. Hodně v tomto případě pomáhá i velký formát, který tady plní svou funkci a nechává čisté pérovky ukázkově dýchat. Argo naštěstí nepodlehlo zahraničním náladám, takže Barbarellu otiskli černobíle a ušetřili nás úchylného mono coloringu prasat z Humanoids. Invenci naopak projevili při výběru limitované obálky, kde použili výtečný Saudkův plakát a ještě ho elegantně přelakovali. Nádherná pocta klasice. Při přímém srovnání s Muriel však nezbývá zamáčknout slzu. Kde jsme mohli být kdyby...
  • cyboy
    cyboy mecenáš4.11.2017 22:04Barbarella (limitovaná edice)
    Barbarellu nemohu posuzovat jinak, nez ze dvou uhlu.
    Ten prvni tvori jeji takrikajic historicka hodnota a fakt, ze primo i neprimo inspirovala nepocitane hrdinek, filmu a komiksu. V tom smyslu je treba se pred komiksem sklonit a prijmout ho jako vypoved o dobe a samozrejme jako jeden z "posvatnych" komiksu. Z tohoto uhlu pohledu Barbarellu beru a jsem rad ze jsem si ji precetl.
    Pak ale prichazi na radu druhy uhel pohledu. Predesilam, ze obecne je mi uplne jedno kdy dilo vyslo a jaky se kolem neho strhl nebo nestrhl humbuk a jdu vzdy a predevsim po obsahu. Jak s oblibou rikam - kvalitni pribeh si vystaci i s hulkovymi panacky a absenci pribehu nevynahradi ani ta nejdokonalejsi kresba. Barbarella pro me z tohoto uhlu pohledu bohuzel spada do te druhe kategorie. Pribeh je desne naivni (pokud se vubec o pribehu da mluvit - spis to misty vypada jako by autor zbesile pridaval nove sceny a doufal, ze to nakonec nejak dopadne) a fakt, ze Barbarella nebo jina zena na kazdem druhem panelu ukazuje prsa, s tim proste nic nenadela. Mozna, ze kdysi to bylo desne skandalni, ale dnes je to spis trapne a mnohdy to vypada, ze ta nahota je tam jen proto aby tam byla a aby to tehdejsi ctenare sokovalo. Z pohledu ctenare, ktery jde po obsahu slo zkratka o pomerne zdrcujici zazitek mnohdy logikou a naivnosti pripominajici mnoha cisla UKK/NHM.
    Nevim jak smysluplne pretavit tyto dva ambivalentni postoje do jednoho hodnoceni, proto radeji uvedu hodnoceni dve.
    Z historickeho pohledu: 80%
    Z pohledu moderniho ctenare: 60%
3312153
  • louza
    louza29.11.2017 14:15Barbarella (limitovaná edice)
    Mě to přijde dobrý. Jsou to takový obecně ne moc známý věci, který bych si sám od sebe asi v originále nekoupil, ale když mi to někdo přeloží a hezky zabalí z rozumnou cenu což ty knihy od Arga splňují, tak si rád rozšířím obzory. Takový sojčák se mi líbil moc.

    Ricarderon : Ok. Malá velká. Chápu. A četnost s jakou to bude vycházet? Zatím je to dost rychlý...vypadá to skoro jako čtvrtletník ;-)
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš23.11.2017 17:11Barbarella (limitovaná edice)
    Milý Bado, teď jsem se vážně rozesmál nahlas. :-) High five!
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš20.11.2017 13:56Barbarella (limitovaná edice)
    Ricarderon - čo vás vedie k vydávaniu tak neznámych a priemerných komiksov ako je Lady Mechanika, Cromwell Stone a Šílená ze Sacre Coeur? Veď je toľko skvelých, krásnych a omnoho zaujímavejších európskych komiksov. Nechápem.
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš20.11.2017 12:49Barbarella (limitovaná edice)
    @louza: Ano, takže ti přijde slabší, to je v pořádku. Započítejmě třeba i to, že nakladatel musí pracovat s podklady, které dostane.
    Co se týče edice Argomiks - má velkou a malou řadu. Jejich soupis nám zatím kvůli počtu svazků přijde nadbytečný. Každopádně tam bude patřit i Cromwell Stone (vychází za týden), jako další pak Šílená ze Sacre Coeur, Svět edeny a Esmera. Další tituly oznámíme po uzavření smluv.
  • Agent24
    Agent2420.11.2017 08:59Barbarella (limitovaná edice)
    Jedna limitka se ještě včera válela v Kolíně u Kosmasu. Byla tak vzadu, že si jí nejspíš nikdo ani nevšimne. :-)
  • louza
    louza18.11.2017 23:14Barbarella (limitovaná edice)
    Kabukiman : to už bohužel opravdu ne. Takhle konec konců zněla odpověď prodavače krakatitu už před týdnem "Měli jsme asi dvě hodiny. Zkuste aukro."
  • Kabukiman
    Kabukiman17.11.2017 12:31Barbarella (limitovaná edice)
    Hmmm...limitku už očividně neseženu....:( To zase budou na Aukru ceny...:(
  • louza
    louza15.11.2017 10:33Barbarella (limitovaná edice)
    Richarde, nechci nějak moc zabředávat do offtopicu, ale limitka Mechanicy byla ze třetí knihy, která jak známo už na rozdíl od jedničky (regulérní verze) sérii neprodává a ze všech možných mechanických obálek (google potvrdí) je opravdu nejslabší a není to jen můj názor. Snad je to vidět i na prodejích, které musí být u limitky fakt jen spekulativního rázu. Narozdíl od Barbarelly, kterou si stihli za ty dvě hodniny koupit snad i nějakcí fanoušci a ne jen samí aukro boys.

    Zpět k tématu. Mechanica je značená jako první kniha v sérii. Barbarella dvojka. Mají stejný formát i podobně řešený layout hřbetu. Mezi tím vyšel Moby Dick a před tím třeba Sojčák, které jsou taky komiksy od arga...všechno se to váří jako Argo komiks. Jsem tím poněkud zmaten. Je někde přehledný popis těch řad, jejich koncepce a výčet toho co obsahují?
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš14.11.2017 10:32Barbarella (limitovaná edice)
    @Darth Raelchi: Barbarella se prodává i v běžné verzi velmi slušně. S nelimitní obálkou (obal kniha nikdy neměla). Tolik k uvedení na pravou míru a hodnocení prodejů po týdnu na trhu. A ještě tedy: "edice od Arga není až tak zmršená"... To je taky radost číst.:)

  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš14.11.2017 10:28Barbarella (limitovaná edice)
    Hele, louza, mě tohle fascinuje: "hnusnější než řadovka". Děláš, jako by byly "hnusné"! To, že ti jedna přijde lepší než druhá, nedělá z té druhé ještě hnusnou.
  • louza
    louza8.11.2017 16:45Barbarella (limitovaná edice)
    Ta obálka je neskutečně nádherná. Argo jí ještě částečně přelakovalo, takže vyzní dokonale bombasticky. Satisfakce za Lady Mechaniku, kde byla limitka hnusnější než řadovka.
  • baatcha
    baatcha4.11.2017 17:18Barbarella (limitovaná edice)
    Bada-buuum! :D Ale jo, ta obálka za to stojí.
  • Lenny
    Lenny mecenáš4.11.2017 14:35Barbarella (limitovaná edice)
    baatcha: jen obálkou
  • baatcha
    baatcha4.11.2017 13:56Barbarella (limitovaná edice)
    Netušíte, čím se limitovaná edice liší od normální verze, tedy kromě ceny a té totálně bombové obálky od Saudka?