Tři vojenští důstojníci, dva prošli československými legiemi, třetí byl příliš mladý, aby se k nim stihl přidat. Zato patřil k výjimečným střelcům a odvahy měl na rozdávání. Po obsazení Československa hitlerovským Německem 15. března 1939 se zapojili do armádou organizovaného odboje Obrana národa. Po několika čistkách gestapo odbojovou skupinu zdecimovalo a naši tři důstojníci se postupně stali klíčovými osobnostmi domácího odboje. Tři králové – Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek. První dva gestapo popravilo, třetí zemřel v boji při pokusu o jeho zatčení. Jejich příběh jsme zachytili ve výpravném stostránkovém komiksu, který pokrývá činnost Tří králů od jara 1939 až do smrti posledního z nich na počátku léta 1942. Příběh vám navíc dá nahlédnout do činnosti dalších významných skupin domácího odboje, protože naši tři hrdinové tyto skupiny propojovali. Tři králové patří k největším hrdinům a morálním vzorům našeho národa.

Scénář
Zdeněk Ležák
Art
Michal Kocián
Obálka
Michal Kocián
Redakce
Richard Klíčník
Žánry
akční, historický
ISBN/ISSN
978-80-2572-321-0 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
220 x 285 mm
Tisk
barevný
Stran
128
Cena
398 Kč
  • Palebras
    Palebras20.6.2021 20:12Tři králové
    Tři králové jsou komiks, na který jsem narazil poměrně náhodou a přiznám se, že mé znalosti týkající se odbojářů a dalších tehdejších zcela určitě záslužných akcí a činů, jsou opravdu na mizivé úrovni. Proto jsem byl rád, že budu mít možnost přečíst si něco o hrdinech našeho odboje a hlavně si doplním pár znalostí z naší historie. Úvodem zmíním, že Tři králové tak trochu doplácí na svou délku. Vymyslet zajímavý příběh na sto stranách není nic moc jednoduchého, ale to zde ani nebylo záměrem. Zdeněk Ležák nám servíruje nejzásadnější momenty odboje a proto se neztrácí čas a jde se z akce do akce, situace střídá situaci a nikdo se s ničím příliš nepáře. Já osobně jsem nebyl tímto stylem vyprávění vyveden z míry a musím říct, že mi absolutně nevadil. Nebyl čas na zbytečné vytáčky, všechno plynule odsýpalo a relativně dost věcí navíc, mohl člověk vyčíst z medailonků na konci knihy, kde dostal čtenář potřebné informace o koho že se vlastně jedná. Problém byl jedině ten, že pod jednotlivými popisky postav, byly vyznačeny stránky na kterých se daná postava vyskytuje, avšak samotný komiks číslován není. Takže orientace nebyla příliš dobrá. Nepotěšilo ani pár gramatických chyb. Co se kresby týče, tak zde nemám co bych vytknul. Líbily se mi jak postavy, tak samotné prostředí a celkově hodně dobrá práce. Určitě jsem se dozvěděl něco nového, i když vše není zcela úplně historicky přesné, ale to je již zmíněno v předmluvě. S komiksem jsem byl spokojen, je však třeba počítat s rychlejším tempem bez zbytečné omáčky. Dobrá práce která stojí za přečtení.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:50Tři králové
    Mašín, Morávek, Balabán, druhoválečný odboj. Zásadní téma, zajímavá věc. Kresba je moc pěkná, taková ruční, propracovaná a realistická. Autor umí vyprávět. A je to hodně promarněná příležitost. Protože to není úplně dobře pojato. Autoři se nám snaží ukázat co nejvíc činů a událostí aktivit této trojice, ale protože mají omezený prostor, je to všechno hrozně letem světem. Co pár stránek nové téma. Kontextu je tu málo (což trochu zachraňují medailonky osob vzadu, ale chápete, že při čtení se tam člověk dívat nechce), a takových věcí, co jdou na dřeň, nebo zanechají skutečný umělecký dojem, taky. Takže to není vstupní brána pro lidi, co ty tři neznají, protože se nebudou chytat, ani něco pro fajnšmejkry, kteří se nedozví nic nového. A i těm, co mají znalostí tak akorát (třeba já) bude chybět, že se vlastně nedozvěděli něco, co si nemohli přečíst v stručném životopise. Dva příklady za všechny. (Nebudu si hlídat SPOILERY, předpokládám, že každý ví, jak končili odbojáři). Morávek se dozví o popravě Balabána - kolik prostoru dostane smutek vojáka nad ztrátou přítele a spolubojovníka? Jeden panel, kde si zakryje oči. Morávek se setká z Gabčíkem (a jinými členy Silver A, ale ti jsou jen namalovaní na pozadí, nic neřeknou, a kdyby neměli medailonek vzadu, ani si jich nevšimnu). Morávek nesouhlasí s atentátem, ale Gabčík ho přesvědčí, aby jim slíbil pomoc. Hele, dala by se napsat divadelní hra, kterou by tvořil jen jejich dialog. Tady na to jsou tři bubliny. To není nadsázka, jsou doslova tři. Zklamání celkově. Ještě zmíním SFX (to jsou ty citoslovce vepsané do panelu). Normálně si jich nevšímám, ale tady jsou žluté a fialové, napsané výrazným fontem, a fakt strašně ruší. A že má Mašín, padající po osudném klopýtnutí k nohám gestapáků přes záda napsáno PÁD je prostě prasárna, který ten zásadní moment úplně ničí. Uf. No, rozjel jsem se, protože mě ten z většiny zahozený potenciál fakt mrzí.
  • sedw
    sedw16.6.2018 22:28Tři králové
    Co se týče tématu, rozhodně je jeho převedení do komiksu úctyhodné. Mám však stejné výtky, jako kolegové níže - nepřehledná kresba a příliš zkratkovitý děj. Chápu, že téma je obsáhlé, ale možná by neuškodil větší rozsah a větší propracování děje, aby se čtenář mohl s postavami více sžít a finále tak na něj mělo větší dopad.
  • perak
    perak6.2.2018 12:08Tři králové
    Kniha zaujme již svým přebalem navozujícím atmosféru starých knih. Je dobře si připomenout hrdinství a odvahu lidí, kterí dokázali aktivně vzdorovat nacistickému režimu. Příběh není jen o skupině B-M-M, ale i o spoustě dalších lidí, kteří v rámci odboje položili své životy. Kniha je trochu zkratkovitá, s velkým počtem postav, ale pokud autoři chtěli obsáhnout hlavní milníky této části naší historie, asi v rámci komiksu o mnoho víc udělat nešlo. Velkým plusem je pak velký formát knihy, zvýrazňující kresbu a umocňující především obrazy násilí a emocí. Na druhou stranu i přes takto velký formát jsem měl občas problém orientovat se v jednotlivých postavách. Velkým plusem jsou závěrečné medailonky - škoda, že odkazují na stránky v knize, kde se jednotlivé postavy objevují, avšak stránky v knize nejsou číslované.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin22.1.2018 00:03Tři králové
    Konečně jsem se dozvěděla, jak vypadal ten místní odboj a kdože jsou to Tři Králové...Je to svižné (sic zkratkovité a okleštěné) a středoškolákovi bych to doporučila k přečtení.
    ...ale kresba mi nesedla a nejvíc mi vadilo, že se z ní nedá odvodit věk postav...reálie doby nejsou vykreslené...baráky se hroutí...
    Je to takové ambivalentní. Neurazí, nenadchne.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš21.1.2018 23:37Tři králové
    Nebavilo ma to. Scenár je dosť skratkovitý, skáče z jednej scény na druhú a je dosť zbrklý. Kresba nie je zlá, ale tváre postáv sa na seba dosť podobajú a ťažko sa rozlišuje kto je kto. Scenáristicky mohli byť tiež lepšie a zaujímavejšie napísané. Bolo mi úplne jedno kto kde je, čo tam robí, kto umrie a podobne. Tento komiks je naozaj len taký obrázkový opis daných udalostí. Inak som za to ale rád, že tu niečo takéto vzniklo a nech tu vychádza našich komiksov čo najviac.
  • rajot
    rajot3.1.2018 21:09Tři králové
    Největší plus za zvolený námět a odvyprávění příběhu, který by jednoznačně odvyprávěný být měl (trefně to níž popsal GWB).

    Co se týče kresby, bohužel akční scény tady M.Kociánovi zrovna nejdou a občas se trochu pletou obličeje skrz jejich přílišnou podobnost. I přesto všechno je ale kresba úchvatná a velký formát tomu vyloženě prospěl. Největším neduhem, kterým ale komiks dle mého trpí, je jeho přílišná zkratkovitost. Občas to působí jako kdybyste si přehrávali film na pc, které prostě moc nestíhá, občas se obraz škubne a pak se objeví o pár políček dál. Někdy jsem se musel i přesvědčovat, že jsem něco nepřeskočil. Děj je tím tak spíš rozdělen do dílčích epizod, celek trpí občasnou chaotičností a k postavám si člověk nestačí vybudovat bližší vztah, takže při jejich konci se nedostavuje potřebný emoční efekt (možná způsobeno i tím, že načteno mám z tohoto období a holocaustu opravdu dost). Nemůžu nezmínit také rozpačitý, no spíš wtf moment, kdy vtrhne Gestapo do bytu kde se skrývá Morávek a ten vyskočíc z postele že uteče, ještě než se začne oblékat, zapálí si jako první cigáro... To jako vážně? :) Pochválit bych naopak chtěl závěrečné medailonky, které pomohou v orientaci a rozšíří znalosti o zúčastněných osobách, a taky předmluvu.

    Škoda, moc rád bych dal nejvyšší počet bodů, ale z tohoto důvodu rozhodně nemůžu. Jsem určitě rád, že tohle u nás vyšlo a můžu to mít v knihovně (hlavně díky námětu, kresbě a vůbec provedení celkově), potenciál ale zůstal za očekáváním.

  • mcleek
    mcleek2.1.2018 15:32Tři králové
    Pravda, tohle není komiks superhrdinský, ale pravdivě hrdinský. Kniha splnila očekávání. Skvělé jsou medailonky, galerie i předmluva. Jen je možná škoda, že komiks nešel cestou absolutní historické věrohodnosti (něco se mi podařilo odhalit, na hodně změněných detailů proti skutečnosti upozorňuje sám autor). Kresba je óká, volba barev je výborná. Jen houšť a větší kapky! 90%
  • mearez
    mearez1.1.2018 15:28Tři králové
    Takže. Toto jsem dostal k Vánocům. Už dříve jsem četl příběhy dua Ležák/KOcián v ABC, nikdy mě nebavily, už jen proto, že Ležák miluje sci-fi, a ruku na srdce, dneska už nic originálního nevymyslíte. Tohoto komiksu jsem se bál, i přes to, že má tady pozitivní hodnocení. Jenže. Jako rprvní plus bych asi zmínil to, že se ke mě dostalo něco, o čem jsem zatím nikdy neslyšel (jako odboj jsem znal, ale Tři krále ne). Tento komiks je snad jedinej, u kterýho mě mrazilo jako nikdy. Skoro doslova mi tuhla krev v žilách. Poprava v půlce i na konci měla úžesnej ,,feeling'' posledního vzdoru, ale zároveň smutku, no spíš strachu, z brzké smrti, přesně jako Máj od Máchy. Příběh mi přijde napsanej spíše jako ke knize, obrázky slouží jako lehčí doplnění, což u mainstreamu neplatí. Konec s meadilonky je super, protože mě osobně se nejde orientovat v KOciánově kresbě, kord když máte na panelu pět osob a ještě se dvě z nich oslovujou ,,Pepku''. Rozvržení panelů je fakt super, ale takhle to Kocián dělá pořád, asi aby se vyvaroval podobností s mainstreamem. Poslední pozitivní věc na závěr bych asi zmínil, že Argo se u mě vytáhlo, protože tento komiks vypadá, jako by pocházel přímo z doby před sedmdesáti-osmdesáti lety. Plus za velký formát, toto je můj první komiks, kterej měl větší formát jak UKK. Myslim si, že provedení obálky, desek, za kvalitu papíru a ostních estetických věcí, je mnohem lepší, než US deluxky, omnibusy nebo zvětšený formáty. S přebalem mám u komiksů většinou problém, ale tady jsem ho uvítal, ani sám nevím proč, ale to je fuk, ražený zlatý nápis na přebalu je neposlední třešnička dortu.Kniha je krásně vizuálně provedená, ale konec chvály.
    Na komiksu mi vadí, že autorovy moc nejde kreslit akce. Většinou to působí kostrbatě, když Morávek střelí do jednoho poldy, na dalšim panelu do druhýho, na dašim do třetího,... Je to trochu otravný, ale nejsem profesionální kreslíř, abych soudil. Poslední výtka jsou snad jen zvukový efekty, ale to je jen takový menší problém, ale vzhledem k tomu, že toto je primárně historický a naučný komiks, tak to budu ignorovat.
    Finální verdikt: 90%. Líbilo se mi to jako prase, rozhodně se k tomu někdy vrátim, super komiks, a myslim si, že toto by se mělo dostat do rukou teenagerům, jako jsem já (nesuďte mě, prosím). Jako fanda superhrdinského mainstreamu je to pro mě příjemná změna.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.11.2017 16:35Tři králové
    "Věřím v Boha a ve své pistole!"

    Vedle takové bitvy u Thermopyl, obrácení sv. Augustina, Churchillových výroků či příletu von Greima do Berlína v dubnu 1945, patří připálení si Morávkovy cigarety od Oskara Fleischera k mým absolutně top oblíbeným "historickým historkám". Tři králové byli neskuteční frajeři a hrdinové, kterých Čechy vyprodukovali ve své době mnohem méně než třeba sousední Poláci, ovšem i tak jich bylo mnoho a patří jim můj neskonalý obdiv a úcta. V dnešní době, kdy se takový Ivan Bartoš musí zpovídat z toho, že je antifašista (protože by to snad mělo být něco ošklivého), je dobré si připomenout, jak se s nácky nakládá. Dnes mají "slušní Češi" osypky z toho, že občas nějaký ten plešoun či nevzdělaný rasista dostane po čuni, že je to prý násilné, že antifa je "extremistická". Ovšem kdysi se to dělalo jinak a trochu drsněji, neumím si představit, že by se s hitlerovci mělo jednat s kopretinou v ruce a s pochopením v srdci.

    Nechci hodnotit komiks příliš po formální stránce (nakreslený typicky ucházejícně až slušně, jak to od Kociána známe), ale je dobře akčně napsaný. Nicméně vyhrává zde na celé čáře obsah a téma. Člověk si připomene osudy hlavních aktérů, ale dozví se ledaskdy i spousta nových a zajímavých věcí. O pokusu o atentát na Himmlera v Praze jsem třeba doteď nikdy neslyšel. A tak člověk se zaujetím čte finální medailonky, brouzdá opět po internetech a wikipediích a hledá, čte si, proklikává... manželé Krupkovi, Jan Smudek, agent A-54, gilotina v pankrácké věznici, atd., atd. A nakonec z toho dostává slušnou depresi, když si uvědomí, kolik lidí bylo během krátké doby popraveno a kolik hajzlů uteklo, či změnilo kabát, neb od Gestapa k NKVD/KGB nebylo nikdy daleko...

    Celkový dojem: 90%
  • cyboy
    cyboy mecenáš4.11.2017 22:17Tři králové
    Jsem naprosto nadseny. Zpocatku mi vadila zkratkovitost deje, ale cim dal jsem se dostaval, tim vic jsem chapal, ze autor to presne tak zamyslel. Bez zbytecne omacky serviruje zasadni momenty, ktere skutecne mnohdy pusobi jak z sestakoveho romanu a tim obnazuje onu desnou dobu a vyjimecnost i pokleslost ztvarnovanych postav.
    Opet jedna z knih, ktera by se idealne mela dostat do rukou kazdemu skolakovi. Mame tendenci zapominat a mijet pomniky a mista bez pozastaveni a mnohdy i v nevedomosti. A to je proste spatne. Ta mista tu jsou a my bychom tu nejspis bez tech lidi nebyli.
    Jako krystalicky derivat funkcnosti nacistickeho i komunistickeho rezimu doporucuji medailon Jaroslava Nachtmanna.
    Skvela kniha.
    100%
111872