Ukázka
Ukázka
Ukázka
Batman se střetne se svým nejděsivějším protivníkem.

Z Arkhamovy léčebny zmizí Joker a z hrozných stop, jež po sobě zanechal, nedokáže ani Batman vyčíst, k čemu vlastně došlo. V celém Gotham City se dějí prapodivné, hrozné věci a zdá se, že za tím vším je nový zloduch, který si nechá říkat Dollmaker.

Ten nyní unesl další dvě oběti – mladou nevinnou dívku a policejního komisaře Jima Gordona. Chce-li je Batman zachránit, musí Dollmakerovi jako návnadu předhodit něco mnohem lákavějšího – sebe samotného.

Když má již Dollmaker Batmana ve své moci, hodlá jej prodat tomu zájemci, který za něj zaplatí nejvíc. Dokáže Batman nakonec uniknout i z tohoto zajetí? A podaří se mu vypátrat Dollmakerovo tajemství a zjistit, kam se vlastně poděl Joker? Nebo nakonec zvítězí Dollmaker?

Obsahuje sešity série Batman Detective Comics (New 52) #1-7 (září 2011 - březen 2012)

Scénář
Tony S. Daniel
Art
Tony S. Daniel, Joel Gomez, Szymon Kudranski
Ink
Sandu Florea, Rob Hunter, Ryan Winn
Barvy
Tomeu Morey
Obálka
Tony S. Daniel, Tomeu Morey, Ryan Winn
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7507-743-1 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
168 x 258 mm
Tisk
barevný
Váha
539 g
Stran
176
Cena
399 Kč
Originál
Batman Detective Comics #01: Faces of Death (DC Comics, 2012)
Varianty
DC Comics - Legenda o Batmanovi #056: Tváře smrti (2021)
Batman Detective Comics #01: Tváře smrti (2. vydání) (2017)
Batman Detective Comics #01: Tváře smrti (paperback) (2013)
Batman Detective Comics #01: Tváře smrti (pevná vazba) (2013)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš21.5.2022 10:10DC Comics - Legenda o Batmanovi #056: Tváře smrti
    Takto. Ono to nie je zlé. Kto si chce užiť temného Temného rytiera, príde si na svoje. Batman je nahnevaný, zlý, nekompromisný a drsný ako hladné šteňatá rotvajlera. Je taký temný, že keď stojí v tme, sú vidieť len zlovestne prižmúrené oči. Mláti každého, kto si to zaslúži, cerí zuby bolesťou, ponuro stojí v daždi a plášť mu avantgardne veje za svalnatým telom, aké by mal problém prebiť aj Schwarzenegger. A, samozrejme, má plán v pláne. V tomto nie je problém. Problém je v tom, že na pecky Soví tribunál alebo Gotham Central sa proste nechytá ani omylom. Ako ma to okamžite chytilo a vravel som si, že toto je jasná štvorhviezdičková záležitosť, tak ma to rýchlo prestalo baviť. Napriek hŕstke nadpriemerných momentov sú Tváře smrti len snaživý priemer s výbornou výtvarnou stránkou. Za tou stojí Tony S. Daniel (kreslil napr. Batman R.I.P.), ilustrátor a scenárista v jednej osobe. Tváře smrti je fajn vlastniť kvôli kresbe a inkerstvu. Scenár však budí rozpaky. Komiks sa síce dá čítať bez znalosti ostatných batmanoviek, ale aj tak budete mať neustále pocit, že vám niečo uniká, že niektoré zvraty súvisia s iným komiksom. Po skvelom rozjazde sa príbeh prepadne sám do seba. Joker mizne zo scény a nahradia ho záporáci, ktorí sa na gothamského klauna zločinu nechytajú. Dostaví sa tiež plno chaotických momentov. A zamilovaný Bruce, česť výnimkám, nie je moja šálka kávy. Ono sa to síce snaží pôsobiť ako detektívna batmanovka, ale v skutočnosti je to povrchný akčný komiks. Myslel som, že druhé prečítanie to zlepší, ale pravdupovediac to zhoršilo. Daniel si ako scenárista zaslúži (svojráznu, nepopieram) pochvalu za majstrovské odvedenie našej pozornosti. Ani si to poriadne nevšimnete a Joker mizne z deja (a už sa nevráti) a štafetu preberú postavy, ktoré počiatočnú zápletku odvlečú úplne opačným smerom, až si na konci uvedomíte (a možno nie), že ste sa vlastne vo finále dostali tak ďaleko od úvodu, že už to s ním nemá nič spoločné a vám neostane nič iné, než to vzdať alebo pátrať po tom, v ktorých iných komiksoch (a sériách) boli dokončené v Tvářích smrti začaté udalosti. Preto ma prekvapuje, že sú Tváře smrti v češtine také populárne: najskôr ich vydalo BB/art v r. 2013, 2017 nasledovala reedícia a v r. 2021 príbeh opätovne vychádza v Legende o Batmanovi. Ale nič proti ničomu a ako vravím: nakreslené je to parádne. Bonusy: 5 čierno-bielych skíc.
  • adam
    z obalky som sa tešil na jokera no je iba v prvej časti niektore batmanove bubliny nešli ani prečitat čo ale bolo dobre zaporak dollmaker a ako prišiel joker o tvar idealne si potom prečitat smrt rodiny inak fajn priemerny komiks
  • Sagikkun
    Ach jo, a přitom tady to vypadalo slibně...
    Tváře smrti mě na začátku navnadily dokonce i na Batmana dost temnou atmosférou. Autor se toho nebál, jeho verze Gothamu je ještě více prohnilá a brutální než obvykle a jeho dva originální padouši mají správný hororový nádech. Kresba vypadá dobře a premisa příběhu na začátku taky, čte se to svižně. Dokonce i skvělá obálka knihy odpovídá tomu, co v knize skutečně je, což mě překvapilo.
    Jenže...
    Opravdu si nejsem jistý, zda-li jsem nedával dostatečný pozor, ale je v tom hrozný guláš a pokud to člověk chce pochopit, tak musí tomu věnovat všechny jednotky pozornosti, 100% je málo. A ani potom není zaručené, že to bude skutečně dávat smysl. První část příběhu má v sobě dějové linky a prvky, které vyšumí do ztracena a autor se ani náznakem neobtěžuje naznačit, co se to vlastně stalo. Druhá část je neskutečně chaotická kvůli tuně postav, které ani neměly v už tak nezajímavém příběhu významnou roli... a střihům, kdy se skáče z místa na místo a já už pak nějak rezignoval na snahu se v tom orientovat. A i přes to, že jsou Dollmaker a Snakeskin postavy nové a vlastně i dobré, tak ale nefungují takhle blízko vedle sebe. Člověk si uvědomí, že jsou si ti dva celkem podobní, protože oba dva mají vzbuzovat hrůzu svými tvářemi.

    Suma sumárum, atmosféra a výjevy jsou skvělé. Je to mnohem temnější Batman než obvykle a to mi sedělo. Bohužel všechno ostatní je průser. Scénář je chaotický a v druhé části uspěchaný, překombinovaný hlavními i vedlejšími postavami, něco vyšumí do ztracena a něco ani nedává smysl.
  • hroubek
    Tento komiks má parádní obálku. Hned upoutá naší pozornost a my jako čtenáři chceme vědět hned více. Komiks obsahuje dva uzavřené příběhy. Oba mají spoustu kladů, nicméně obsahují i pár neduhů, což mě ve výsledku trochu zamrzelo. Kreslíř a scénárista Tony S. Daniel je rozjede zajímavé a drsné příběhy s Gotham City. Děj má spád, krásnou kresbu a velmi nekompromisního Batmana. Čte se to velmi dobře, až na jednu nepříjemnou věc. Příběhy v komiksu jsou zbytečně překombinované, rychlé a mnohdy nedávají tak úplně smysl. A to je velká škoda, protože jinak by tento komiks byl velkou peckou. Takhle jde o hodně dobrý komiks s Batmanem.
  • Norri
    První část s Dollmakerem je krásně temná a brutální! Druhá část s Pinguinovým Icebergem už je slabší a měl jsem trošku problém se do toho děje dostat. Místy jsou fajn hlášky. Kresba je dobrý mainstream. Vyšší hodnocení dávám kvůli první části. Ta mě potěšila.
  • Palebras
    Jasně že to není nic moc převratného, ale já se bavil. Příběhy samozřejmě dále pokračují napříč sériemi, takže tento book je pouhým rozjezdem. Každopádně se mi líbila kresba. Dokáže vtáhnout do děje a působí prostě fajn. Oba příběhy jedou ve slušném tempu a čtou se opravdu dobře.. Tento kousek byl mým úplně prvním komiksem, který jsem si kdy koupil a nastartoval mou zálibu ve čtení tohoto média, takže normálně bych hodnotil za 4*, ale nemůžu zde jinak než za 5*
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš7.8.2019 05:14Batman Detective Comics #01: Tváře smrti (paperback)
    Nie je to zlé a hlavne kresba a záporák sa vydarili. Má to svoje chyby a tou hlavnou je prekombinovaný príbeh, ale prvá temná polovica komiksu s Dollmakerom je vydarená a síce je druhá polka horšia, nenudil som sa.
  • R3nd4
    Takové zmatené čtení za pár dnu si na to ani nevzpomenu
  • JohnyG
    Danielova kresba Batmana i Jima Gordona je osobitá a opradu se mi líbila. První půlka byla fajn, Jokerova tvář přibitá na zdi a Dollmakerovi sešívanci a spousta akce. V druhé půlce jsem se víc ztrácel v postavách a přestalo to být temné, drsné a šílené, takže už mě to tolik nebavilo. Škoda, že se nedrží víc nějaké stěžejní linky, protože když se toho nakousne víc, tak je to pak takové chaotické. Ve výsledku jde o celkem průměrný book.
  • trudoš
    Podobně, jako v případě alb Batman a syn či Batman R.I.P., i zde se jedná o výsek událostí, které sice mají začátek a konec, ale zbytek vyprávění jako by na to nereagoval. V první části se tedy zabýváme atraktivním padouchem jménem Dollmaker, který zaujme zvrácenou spoluprací s Jokerem, pak následuje kraťas mimo hlavní linii, no a v druhé půlce se už autor věnuje jinému tématu. Pravda, obě tyhle části mají jakýs takýs závěr, ale že by byly uspokojivě zastřiženy všechny nitky příběhu, to se říct nedá. Hlavní protagonisté mizí do ztracena a nepodstatný plebs je buď mrtvý, nebo zatčený. Výsledný dojem navíc ruší množství vedlejších postav na jedno použití, které pouze zvyšují celkový chaos v souvislostech. Naštěstí Tony S. Daniel není tak psychedelický jako Grant Morrison a jde víc po akci, má však problém udržet zápletku na uzdě, což má za efekt drobné zmatky ohledně toho, co že se to na panelech vlastně děje. Tak jen doufám, že to všechno je pouze rozjezd k něčemu smysluplnějšímu.
  • luky.kuky10
    Dva příběhy, skvělá kresba a pro mě hodně zábavy. Příběh s doolmakerem se mi hodně líbil hlavně díky rozjetí linie s Jokerem. Co se týče příběhu s pinguinem, tak to bylo trošku slabší, ale taky jsem se u něj bavil.
  • choze
    Když jsem se na přebalu dočetl, že se můžu těšit na milióntý první únos komisaře Gordona a trilióntýprvní útěk Jokera z Arkhamu (uteče tu dokonce 2x!), bryskně jsem celou záležitost vyhodnotil jako TOTÁLNÍ ztrátu času. Příběh o Dollmakerovi mě ale příjemně (byť nijak zásadně) překvapil a svoje momenty měla i story s Penguinem (kterého nesnáším). SPOJLER! Přece jen ne v každém příběhu přijde Joker o xicht a malé holčičky porcují nožem policajty... A vždycky potěší Batman, ve kterém povinně nedefilují všichni padouši netopýřího univerza. Plus se mi to zamlouvalo i kresebně (třeba ta úvodní dvoustrana s Batmanem, za nímž vidíme mlhou zahalený Gotham), byť to opět nepřekračuje hranice mainstreamu. Takže nečekaná docela-spokojenost.
  • Drekorian
    Buď jsem blbec a nepochopil jsem nějakou hlubokomyslnou přesahovou myšlenku, nebo je tenhle komiks slušně řečeno o ničem. Příliš nefandím autorům, kteří zároveň píší scénář a zároveň kreslí, protože typicky (neříkám, že zcela vždy) z toho vyleze nějaká takováhle matlanina. Daniel skáče mezi příběhy, vždycky něco rozvrtá a pak opustí. Někde jsou ty výtky asi neoprávněné, Jokera je třeba jen natýzovat, aby smetanu slízl Snyder v třetí knize Batmana, ale na to, abych u první knihy nevěděl, která bije, to se mi snad u komiksu ještě nestalo. Kresba pěkná, libivá a zasloužila by si lepší příběh.
  • jh666
    Sice to není nic světoborného, ale pořád jde o povedený komiks. Jeho největší předností je skvělá Danielova kresba. Tento kreslíř ale není špatný ani jako scénárista. První příběh s Dollmakerem se skutečně povedlo. Příběh s Tučňákem byl už o něco slabší, ale i jeho kresba zvedala z průměru. 71 %
  • MultiScorey
    Příběh tohoto komiksu ušel, nic převratného, ale ušel. Ale co mě znovu dostalo do kolen byla kresba, ta byla doopravdy vynikající. Musím uznat, že kdyby tam nebyla takováto kresba, tak bych možná strhl i 2 hvězdy, jelikož to bylo to, co si mě na tom nejvíce získalo.
  • Flash
    Pro mě parádní rozjezd série, začátek booku je velice akční a ujetý správným směrem.Inu smysl pro domácí operace musí člověk mít cit a charakter. Těším se na pokračování. Příběh s Catwoman si nějak nedokážu zařadit, úplně jiná kresba, a vůbec se netýká dějové linky. A druhá půlka knihy je fantastická, to co rozjíždí Tučňák se svým podlým kasínem v Gothamu. To vypadá na to,že někdo tu bude mít dost práce. A co se týče všech těch postav( myslím ty holky) nebylo by na škodu nějaký úvodník, se seznámením s postavami,které si člověk nedokáže úplně zařadit.
  • J.T.honza
    Když se na obálku knihy dostane Joker, člověk by tak nějak čekal, že vnitřek bude hlavně o něm. Ale ouha, místo toho je tady Dollmaker, který přináší zajímavou zápletku, kterou je radost číst, bohužel ale končí neuspokojivým finále, které vyzní do ztracena a opět si budete muset nalistovat o pár stránek dozadu, aby vám vůbec došlo, že TOHLE už je myšleno jako (nejspíš dočasný) konec.

    Pak se příběh s Batmanem, který má opět jinačí holku, jejíž origin neznáme (a už mě fakt nebaví, jak jsou všechny vztahy superhrdinů a Batmana zvláště postaveny na klišé - holka na mě někde čeká a já makám až do zemdlení, páč za tím kompem musím příjít na to, jak záporáka porazit), přesune směrem k Penguinovi a jeho poskokům a i když i zde zase platí poučka, že záporáky musíme ukázat, ale nikdy s nimi uspokojivě bojovat nebo je snad nechat vyloženě vyhrát/prohrát, čte se to příjemně.

    Nakonec dávám slabší čtyři hvězdičky, protože ač to není nic zlomového, tak jak jsem hodně čekal od Sovích příběhů a ty mě pak spíše zklamaly, tak od Detective Comics jsem na základě zdejšího hodnocení nečekal nic a naopak mě docela mile překvapily. Jsem zvědavý na druhý díl.
  • Fry
    "Batman Detective Comics #01: Tváře smrti" - Tak jsem se konečně pustil už i do téhle u nás na trhu třetí Batmanovské řady z NEW 52 a i když jsem čekal trošku něco jiného, byl jsem hodně spokojen. Batman vyšetřuje případy hrozivých smrtí a narazí na Jokera, který skoro vzápětí putuje do "Arkhamu", ale tam se moc dlouho neohřeje a zůstává tu po něm jen jedna hnusná a krvavá stopa. Následně Batman zjistí, kdo je nejspíše zodpovědný za ony hrozivé vraždy a na scénu se dostává "Dollmaker". Druhý příběh je naladěn trošku jinak, ale příjemněji jinak... Záporákem je tentokrát totiž "Penguin", ale... nebo vlastně ne, no zkrátka tento příběh je trošku komplikovanější, ale o to víc poutavější. Jediné, co mi nesedlo byl kraťoučký "mezi příběh": "Ruská ruleta", která nemá s příběhy snad vůbec nic společné. Za mě 5*!
  • Schramm
    Především zklamání. Příběh s Dollmakerem je sice solidní, přesto končí tak nějak ne úplně uspokojivě. A zbytek je totální průměr. Možná je problém v tom, že mě zmátlo to slůvko DETECTIVE. Obecně drží tuhle knihu nad vodou Joker.
  • luky.kuky10
    Dva příběhy, skvělá kresba a pro mě hodně zábavy. Příběh s doolmakerem se mi hodně líbil a už teď se těšim na další pokračování které u nás vyjde. Co se týče příběhu s pinguinem, tak to bylo trošku slabší, ale taky jsem se u něj bavil.

    moje hodnocení 70%
  • stepan.tichy
    Tak DC nepřekvapili, ale dostal jsem to co jsem chtěl. První číslo bylo super a teprve se ukáže důsledek ve Snyderově Batmanovi o pár čísel později :) Každopádně příběh s Dollmakerem byl fajn, s Penguinem to bylo horší, ale dalo se to. Celkově dobrej průměr, kterej se v parným létu dá přečíst na jeden zátah a člověk od toho má přesně tu porci Dark Knighta, kterou potřebuje :)
  • rooty
    Zatím nejhorší Batman,jakého jsem četl,vlastně už ani nevím, o čem to bylo..moc mě to nebavilo..jinak kresba pěkná.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.6.2013 15:10Batman Detective Comics #01: Tváře smrti (paperback)
    Konečně normální Batman... možná proto, že si na nic nehraje. První část a celkem nechutně děsivý Dollmaker mě bavil, druhá část s Penguinem už byla o dost nudnější. Škoda, že se to z té normálnosti nevymanilo trochu někam do větších výšin.

    Celkový dojem: 60%
  • erik
    Mainstreamová kresba a nekomplikovaný príbeh, ako dlho som čakal na niečo podobné v Batmanovom podaní! Nič viac sa tu nenachádza. Úvodný príbeh je akože drsný a nejeden orgán sa dostane z vnútornej steny brušnej dutiny na vonkajšiu, ale je slasť čítať niečo, o čom si autor (a davy uctievačov) nemyslí, že je veľké (a prázdne) umenie. Škoda, že ďalšie príbehy, ktoré knihu nafukujú, sú skôr podpriemerné, i keď spĺňajú nároky na odreagovanie pri nejakej tej akcii. Pravda, Penguin sa konečne dostal do Čiech, to kvitujem.

    Po R.I.P. je každý komiks lepší a to tomuto dielku výrazne pomohlo. Bola slasť čítať niečo, čo sa síce netvári ako seriózna záležitosť, ale aspoň sa človek necíti ako lúzer, ktorý si nešľahol s autorom.
  • yojimbo
    První příběh je, pokud ho člověk srovnává s druhým, skvělý. Dollmaker, ač záporák spíš na efekt, se povedl - tihle vyšinutí psychopati jsou v kurzu již od dob Mlčení jehňátek. Příběh je díky němu správně temný a zvrácený, ale člověk se nemůže ubránit myšlenkám, že to šlo napsat lépe. Druhý příběh je pak jako studená sprcha - Penguin, pokud ho zrovna nehraje Danny DeVito, je dost slabý protivník, stejně jako děj točící se kolem Batmanovy holky na jedno použití. Jako celek průměr, žádný skvost. A podle zahraničních recenzí si tento status Detective Comics i nadále udrží, s občasným vymácháním ve vodách podprůměru. Člověk se alespoň o to více těší na Snyderova Batmana.
  • hartmi
    Ještě chci reagovat na ono "nelogické" zmizení Jokera. Tím co Joker na začátku prvního příběhu udělal zvedl novou vlnu nenávisti proti Batmanovi, jak je patrné v druhém příběhu. Navíc si tím nejspíš připravil půdu pro něco většího. Uvidíme co přinese (údajně) listopadové pokračování.
  • hartmi
    Tenhle Batman se mi líbil. Po vizuální stránce nemá chybu a všechny tři příběhy mě bavily. Taky oceňuju odlišnost první a druhé části knihy - první je temný thriller se správně zvrhlým záporákem a ve druhé jde vlastně jen o prachy a mocenské boje podsvětí, do nichž se Batman náhodou připlete. To vše ještě doplňuje příjemné intermezzo s Catwoman. Rozhodně se těším na druhý díl!
  • Walome
    Zajímavé hodnocení místních. Mně se Batman líbil, jo, souhlasím s tím, že Joker najednou nelogicky zmizí a linka s holčičkou je taky trochu mimo, ale celkově na mě tenhle komiks působil velice kladně, jak kresbou, tak scénářem. Ono to šílenství do sebe tak hezky zapadá. Některé panely nemají chybu. Doufám, že se dočkáme dalšího dílu a nestane se z toho další série, která se začala vydávat a pak upadne.

    Lenny, prosím tě, co myslíš tím druhým příběhem? Catwoman?
  • kaylin
    Tony S. Daniel není špatný scénárista a jeho kvality rozhodně nepodrývá to, že od třináctého dílu už na sérii "Detective Comics" nedělá. Odkroutil si rok, a to stačilo. V další knize si ho ještě budeme moct užít. Batman v jeho podání však není nutně takový, jak bychom očekávali. Nejsou to klasické detektivní příběhy, jak se komiks tituluje, ale vlastně je to akční efektní podívaná, kde je nějaké to tajemství, ale jeho odhalování není tak napínavé jako například v komiksech Jepha Loeba "Batman: Dlouhý Halloween". Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/65-batman-detective-comics-1-tvare.html
  • kaylin
    Tony S. Daniel je přesto lepším kreslířem než scénáristou. Nejen u jedné, ale hned u několika jím nakreslených stran jsem si říkal, že by se skvěle vyjímaly na stěně jako plakáty. Jeho stránkové panely jsou naprosto úžasné, dynamické a propracované. Naučil se skvěle Batmana kreslit a dává mu něco navíc. Jeho plášť se rozprostírá jako temnota, bohužel jeho tělo sem tam vypadá trochu robotické, respektive metalické. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/65-batman-detective-comics-1-tvare.html
  • Lenny
    Všichni říkají jak je tenhle Batman slabej... a fakt je slabej. Kniha obsahuje dva příběhy - první se točí kolem Dollmakera, záporáka který si užívá pižlání různých orgánů. A příběh mi tak nějak nedává smysl... původně se točí okolo Jokera, který ale mizí do pozadí. Zůstává tak akorát Dollmaket a jeho gang, který má patrně šokovat, ale spíš nudil. Příběhu chybí výraznější finále - to že Batman zmáčkne čudlík a díky tomu se osvobodí je vážně slabota.
    Druhý příběh je o něco lepší, ale zabíjí ho imho hromada postav, v kterých se čtenář často ztrácí - ale přesto je to přinejlepším průměr.
  • The Genius
    Kresbu u Tváří smrti má stejně jako v Batman R.I.P. na starosti Tony S. Daniel. Tentokrát má naštěstí pod kontrolou i scénář, který funguje mnohem lépe než ten Morrisonův. Příběh sice není tak detektivní, jak by se vzhledem k názvu série slušelo, spíš se jedná o průměrný mainstream, ale má velmi zajímavé chvilky. A hlavně je poznat, že si zde Daniel teprve připravuje půdu na něco většího.

    Rozhodoval jsem se mezi 3 a 4 hvězdami, je to tak někde mezi.

    Menší ohlédnutí za tituly s Batmanem za posledních 12 měsíců u nás na mém blogu - http://mygenius.blog.cz/1305/neni-vsechno-zlato-co-se-netopyri
  • Roiser
    Po příšerné Batman RIP knize konečně něco, co mi zas vrátilo chuť ke čtení Batmanových příběhů. Má sice své problémy, ale aspoň to dává smysl. Za největší problém považuji zbytečné množství neřádů a vedlejších postav, v kterých jsem se ke konci knihy začal docela ztrácet. Není to nic vyloženě ohromujícího nebo nového, ale zajímavé a napínavé to bezesporu je a navíc kresba je pefektní. Mnohonásobně lepší, než ten děs s podtitulem RIP.
116071111