Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
V naší současnosti poodhaluje Nicholas Lash roušku tajemství, které ho zavede na tu nejtemnější představitelnou pouť… za svůdnou nestárnoucí ženou, která je na útěku už od třicátých let. A v San Francisku let padesátých se reportér Hank Raines střetává s tou samou dámou a zabředne do děsivého střetu mezi zkorumpovaným policistou a mužem, který je už víc netvorem než člověkem.

Ale kdo je Josephine a co vlastně skrývá? A kolik mužů pro ni zemře a ochotně zabije?

Obsahuje sešity série Fatale #1-5

Scénář
Ed Brubaker
Art
Sean Phillips
Barvy
Dave Stewart
Obálka
Sean Phillips
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
detektivka, horor
ISBN/ISSN
978-80-7507-723-3 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 255 mm
Tisk
barevný
Váha
430 g
Stran
136
Cena
399 Kč
Originál
Fatale #01: Death Chases Me (Image Comics, 2012)
  • Kapis
    Kapis mecenáš19.10.2023 08:54Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Tak tohle je dokonalé. Precizně vystavěný a promyšlený příběh, řádně zamotaný, s prolínajícími se časovými linkami, kdy jednomu člověku se říká více způsoby, aby to nebylo tak jednoduché. Možná až lehce samoúčelně brutální, ale k nadzemskému (nebo podzemskému?) zlu to vlastně docela sedí - co jiného by náleželo k počínání démonického kultu, než krvavé rituály, obětování a párání lidských těl zaživa. K tomu pořádná dávka temnoty, tísnivá atmosféra plíživého strachu a hrůzy, skvěle vystavěné dialogy a parádní neuhlazená noirová kresba Seana Phillipse (i když Rissovy dokonalosti nedosahuje), povedl se hlavně tedy p. Bishop, když se proměňuje. Líbí se mi styl vyprávění ve třetí osobě. Zkrátka dokonalý koktejl, který mne hned pohltil a podmanil si mne. Jsem rád, že jsem se čtením počkal, až je série vydaná komplet a nemusím vyhlížet vydání dalších dílů. Parádní!
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš1.3.2023 16:46Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Toto sa nevďačne hodnotí. Predsa len je to len výsek z veľkého celku, proste jeden epos rozdelený na päť častí. Ale už prvá je riadna jazda, takže si to 4* s prižmúreným chápadlom azda predsa len zaslúži. Brubaker a noir, to je ako spišské párky a plnotučná horčica. Tentokrát Ed svoj milovaný žáner skombinoval s iným, ktorý by sme uňho možno až tak nečakali a to s... hororom! Čo ako hororový fanúšik samozrejme prijímam s nadšením a nečakaným, ale o to príjemnejším prekvapením. Hoc to tak nemusí na prvý pohľad vyzerať, noir a horor je báječný mix, hodia sa k sebe ako, nuž, spišské párky k plnotučnej horčici. Hoci som si myslel, že Brubaker sa v jednotke len jemne naštartuje a zaradí jednotku, maximálne dvojku a najveľkolepejšie veci si pre nás ponechá až do finále ságy, nakoniec potvrdil, že fakt patrí k najlepším žijúcim komiksovým scenáristom a je to pecka už počas prvého dejstva. Ed sa s tým (s ničím) zbytočne nebabre a už v prvej časti príbehu rozpútava solídne žánrové orgie, ktoré uspokoja každého fanúšika ako noir, tak hororu. Áno, je to klasicky brubakerovsky ukecané, ale je samozrejme niečo iné, keď píše dialógy Brubaker a niečo diametrálne odlišné, ako keď píše dialógy niekto, kto ich písať nevie. Atmosféra skvelá, hutná a hustá. V zobrazovaní násilia Fatale zachádza ďaleko, nájde sa prirodzene i nejaká tá erotika a ste zvedaví, čo sa zo zamotaného scenára vyliahne, hoci sa toho možno aj obávate, lebo je vám jasné, že nič pekné, čo vás pohladí po duši. A keďže to robil Sean Phillips (Criminal, Zombie z Marvelu) a farbil Dave Stewart (ktorý má s HPL bohaté skúsenosti vďaka spolupráci s Mikeom Mignolom), tak je to samozrejme fantasticky vyzerá. Takže áno, toto si určite len 3* nezaslúži. Ale faktom je, že v mužských postavách som sa nejeden raz strácal. Rovnako tak časové skoky môžu na niekoho pôsobiť mätúco.
  • tom173
    Nemám rád horrory a už vůbec ne noir. Tohle mě ale bavilo a i když mi Josephine přišla spíše jako naivka, než femme fatale, rád si dám pokračování. Fajn zábavná jednohubka.
  • Palebras
    Palebras30.11.2021 19:01Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Rozhodně naprosto skvělý start série, který má v sobě všechno co lze očekávat od velikána Brubakerova formátu. Opět tedy dostáváme řemeslně vypilovaný scénář říznutý Lovecraftem, který ve všech ohledech šlape jako hodinky a je radost otáčet stránku za stránkou a nechávat se pomalu ale jistě stahovat pomocí slizkých chapadel spletitého příběhu. Brubaker nám servíruje spoustu tajemství, krásných žen a drsných chlapíků a vše korunuje Phlillips, který svou kresbou celý příběh nádherně rámuje a přináší neskutečný pocit autenticity, kdy San Francisco doslova žije a dýchá opravdovou padesátkovou atmosférou. Brubaker chrlí spousty otázek, avšak vše dávkuje s naprostou precizností, aby zbytečně příliš nezahlcoval čtenářovu mysl. Celkově tedy opět vysoko nastavená laťka a jsem zvědav, jak bude celá tahle záhada ohledně Josephine pokračovat. Protože začátek je neskutečná paráda!
  • Norri
    Norri mecenáš12.7.2021 00:49Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Tak tohle je boží…a těžko říct, o jakého boha jde. Že je Ed Brubaker skvělý, vím už dávno, ale přesto mě dokázal překvapit a jsem z první knihy Fatale nadšený. Líbí se mi, jak je celý příběh rozehraný. Sice na konci knihy nejsem o moc chytřejší než na začátku, ale toužím vědět, co bylo a co bude. Líbí se mi, že hlavní postavy nejsou černobílé a ač má hlavní Femme Fatale obrovskou moc a zůstávají za ní mrtví, tak je sama zmítaná osudem a pronásledovaná mocí mnohem větší a děsivější. Ed Brubaker dokázal do Fatale dostat úžasnou atmosféru, která je děsivá a tajemná a smyslná zároveň. Dokonalý kříženec Lovecrafta a Clive Barkera.
    Kresba Seana Phillipse a barvy Dave Stewarta jsou skvělé jako vždy.

    Trošku problém mám se slovem JO, které se v českém překladu často vyskytuje jako souhlas a také jako zkratka jména hlavní postavy Josephine. Občas je to matoucí a chvíli to i vypadá jako záměr, než vám dojde, že to takto funguje jenom v češtině. A když jsem u té kritiky, tak skoky v místě a čase a změna vypravěče také občas docela překvapují, protože chvíli trvá než pochopíte, že už jste jinde. Ale to jen jenom malý detail.
  • sedw
    Poprvé jsem četl asi 2 roky zpět v originále a příběh mě nadchnul. Od té doby jsem přečetl desítky jiných komiksů a už to bylo o něco slabší, ale pořád velmi solidní 4*. Příběh je napínavý a atmosférický, kresba je parádní. Jen už to není takové zjevení.
  • nejakdivne
    nejakdivne mecenáš22.1.2021 00:57Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Jedným dychom.
  • faster86
    faster8619.1.2021 22:56Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Klasický noir se ženskou která všem poplete hlavu (doslovně). Hodně Brubakera a zatím málo strašidel, takže za mě super.
  • esoes
    Mrzí mě na tom zejména jedno, že je to rozkouskované nesmyslně. Mělo to vyjít celé v jedné knize, bylo by to úplně o něčem jiném. Nemluvě o ne moc kvalitní broži.
  • trudoš
    trudoš editor15.5.2020 08:53Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Vysoké hodnocení je z mé strany za autorský nápad a tvůrčí odvahu jít do něčeho jiného než je standard. Navíc jde o horor a toho je v komiksu ještě míň než v literatuře. Ale se spokojeností s obsahem jsem zatím na vážkách.
    Můj problém s Edem Brubakerem spočívá v tom, že i když má ten chlap skvělé nápady, způsob jeho vyprávění mi přijde poněkud umělý. Uznávám, že využívání mužských slabostí a ženských předností jde podobně jako v Criminalu záměrně na ruku tradicím žánru. Jenže proto, abych něčemu propadl, musím tomu i věřit. A v tomhle ohledu mě ústřední femme fatale nepřesvědčila ani na sekundu. Prostě jen další kráska s modrýma očima, ale nic, kvůli čemu bych musel začít šílet.
    Každopádně atmosféra komiksu parádní. Lovecraftovská mystika a krvavý okultismus v kombinaci s klasickým noirem působí na všechny čtenářovy smysly, třebaže se příběh teprve rozjíždí a jen máloco dává nějaký smysl. Teď jen, aby další střípky skládačky odhalily mozaiku, která skutečně naplní vkládaná očekávání.
  • Spike
    Po Criminalu mi bylo jasné že Ed Brubaker a Sean Phillips nic špatného stvořit nedokáží, tak jsem do Fatale šel prostě s očekáváním, jak moc dobré to bude. Jenže to ještě nelze říct... Criminal sestával z uzavřených, jen volně propojených příběhů, kdežto Fatale je jeden dlouhý příběh rozkouskovaný do pěti knih, a tady máme pouze první část. Vlastně jsme hozeni do příběhu a nic moc se nám zatím nevysvětlí, takže na závěry je moc brzy. Ale kdybych měl dojmy nějak shrnout... Fatale má úžasnou atmosféru, jelikož Phillips neztratil nic ze svého umu a jeho kresba se do toho prostě hodí, je vidět že Brubaker mu to píše na tělo. Ačkoli toho pořád víme málo, tempo je rychlé, a než se do toho čtenář pořádně dostane, je konec. To je asi největší (a dost možná jediná) výhrada kterou k tomu mám. Miluju krimi, noir, horor i to když se komiks nebojí být drsný, všechny prvky jsou na svém místě a fungují parádně, jen prostě sotva si to všechno do sebe sedne, jsme na konci tak tam zůstává jistá pachuť... Ale za to autoři nemůžou, věřím že kdybych si Fatale četl v nějakém Omnibusu, bude zážitek stoprocentní. Téma i námět příběhu jsou mi blízké, scénář, kresba i české vydání jsou na perfektní úrovni a já doufám že u dalšího dílu, když už je příběh rozjetý, vklouznu do děje ihned a už to bude na plnou palbu.
    8/10
  • lukascus
    lukascus15.11.2019 20:05Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Nehorázná pecka, kombinace Eda Brubakra a Seana Phillipse je libová, má to spád, je to tajemné, a je to hlavně NOIR!!!
  • Fry
    Fry admin7.4.2019 20:29Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Fatale #01: Smrt je mi v patách - Nádherně nakreslené, zajímavě napsané, ALE měl jsem docela problém s vystupováním postav mezi lidmi, obzvláště pak s Hankem Rainesem, který se po celou knihy chová tak trochu jako kokot. Nemám žádný problém s tím vybudovat hlavní zápletku kolem osobního kouzla Josephine, které podlehne úplně kdokoliv, ale nechat Hanka zcela bez citu a pocitu viny po událostech, kterými si knihou projde je i na mě trochu moc. Nicméně rozhodl jsem se hodnotit veskrze průměrně se zvědavostí na další díly ... Za mě 3*!
  • Olwen
    Vynikající. Každá postava má svou hloubku a děj má příjemnou a tajemnou flow.
  • karl173
    karl173 mecenáš2.11.2018 19:00Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Tak tohle byla paráda. Skvělé vyprávěný příběh, který kombinuje několik prvků dohromady, tak jak to jen nejlépe jde. Parádní dialogy a především velmi uvěřitelné postavy, ke kterým jsem si velmi rychle dokázal vytvářet vztah. Dějové zvraty jsou dávkovány pozvolna a vždy v tom správném okamžiku. Vše podepisuje naprosto parádní kresba. Za mě naprostá pecka. Ještě že už je venku druhý díl, na který se velmi těším. Problém nastane až se bude čekat na knihu třetí. Doufejme že se BB art k této sérii neobrátí zády.
  • Doppelganger
    Doppelganger15.10.2018 14:50Fatale #01: Smrt je mi v patách
    včera jsem si Fatale přečetl po roce podruhé, tentokrát společně s druhým dílem, a ani po roce jsem nepřišel na to, proč je kolem toho tolik povyku.
    Řemeslně je Fatale povedené jak ze scénáristické, tak z výtvarné stránky. Jediné, co musím vytknout, že skoro všichni vypadají podobně (jedna postava pro jistotu dostala bílý proužek vlasů, aby aspoň ona utkvěla na první pohled v paměti), takže musí čtenář neustále dávat pozor, aby se mezi postavami neztratil, což trochu ruší od čtení. Nicméně žádnou genialitu v tom opravdu nevidím.
  • Faix
    Brr... z poslední stránky se mi ještě pořád ježí chlupy na rukou. Pěkné...
    Už se těším na další pokračování...

  • massilia
    massilia26.7.2018 15:52Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Po vychvalovaném Criminalu, který mne nechal spíše chladným, jsem zkusil dalšího Brubakera - a vyšlo to. Konečně komiksový noir, který intencím žánru odpovídá ve všech směrech, ne jen nálepkou. Ideální prostředí - San Francisco padesátých let, ideální postavy - zkázonosná femme fatale, policajt topící se v problémech a novinář nechávající se namotat do spletence osudových událostí. Má to atmosféru, má to spád, Brubaker umí napsat dobré postavy a vystavět zajímavé situace a dialogy. Bylo to tak čtivé, že jsem knihu musel přečíst na jeden zátah. A už se těším na další díly... Počítám, že to bude hustší a hustší...
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin14.6.2018 21:51Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Pozitivně mě to překvapilo. Klobouk dolů po vší tý fame okolo.
  • mike731
    mike73128.3.2018 15:53Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Nuda. Nezajímavý příběh s nulovou atmosférou (tajemno? pche) a přinejlepším průměrnou, avšak nekonzistentní kresbou, kdy ty samé postavy vypadají na každé stránce jinak.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš23.3.2018 09:47Fatale #01: Smrt je mi v patách
    „Ti dva jsou jako Vincent a Jules, jako Alex a Chad, jako Asterix a Obelix... zkrátka prima dvojka slídilů, co řeší problém tvůj. Bez Eda Brubakera a Seana Phillipse by komiksové krimi nebylo tím, čím je dnes. Tedy fantastickou jízdou bez zbytečných mantinelů a bezpečnostních pásů.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2015/11/fatale.html
  • rooty
    Komiks roku 2017. Brubaker tady dokazuje, proc je aktualne nejlepsim komiksovym scenaristou v zanru noir kriminalky, tady navic s pridanymi hororovymi prvky, ktere pribehu davaji jeste vetsi rozmer. K tomu je hlavni hrdinka Josephine jedna z nejosudovejsich a nejpritazlivejsich zen na poli komiksu a jeji historie je pomalu v knihach odkryvana, takze doporucuji u serie vydrzet nadale, protoze to bude jeste opravdu zajimave. :-)
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš19.3.2018 19:39Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Nemôžem si pomôcť, ale nebavilo ma to. Nesympatické postavy v zbrklom príbehu, ktorý je veľmi priemerne napísaný. Príbeh ma vôbec nechytil a celú dobu som len rozmýšľal, ako je možné, že tak vychvaľované dielo ide úplne mimo mňa a nechápal som, čo na tom všetci vidia. Veľké sklamanie a ľutujem, že som to kupoval.
  • Lenny
    Lenny mecenáš10.2.2018 21:04Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Brubaker je v autorských komiksech záruka kvalita, tady tomu není jinak. Skvělý mix noiru a Lovecrafta.
    Víc na http://www.youtube.com/watch?v=bdHXPa_eVp4&t=
  • 3DD!3
    Kombinace hororu a noir detektivky funguje. Brubaker skvěle míchá mysteriózní atmosféru s klasickými policejními postupy a Phillipsova kresba vše výborně podtrhuje. Krásná Jo vytírá s chlapama podlahu, ale nedá se jí nefandit. Těším se na pokračování.
  • Alfi
    Skvelá kniha, noir detektívka vo svete ako z mýtov Ctulhu. Navyše prvá kniha je relatívne uzavretá, takže neskončí v polovici najnapínavejšej vety. Odporúčam.
  • Pista
    Skvěle napsaná a skvěle nakreslená hororová detektivka od Brubakera a Phillipse, co víc si přát. Jedinej problém je, že další díl vyjde za strašně dlouho :/
  • mcleek
    Svatá trojice Brubaker - Philips - Stewart v plné síle. Ne úplně všemu jsem rozuměl, uvidíme, kam se děj posune dál. Jsem rád že to vyšlo v Čechách, zkoušel jsme před lety číst v AJ a moc jsem to nedával... 90%
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš2.1.2018 19:05Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Od určitého počtu přečtených komiksů či viděných filmů si člověk musí dávat velký pozor na set & setting, protože již značně opotřebovaná "divácká" duše má tendenci svou okoralostí nepustit do díla a vše zahazovat do vod průměru. A s novým Edáčkem bych takhle zacházel nerad, takže jsem si na něj udělal speciální vánoční chvilku. Jasně, asi to není úplně nazadekporážející (nicméně viz věta první) a vzhledem k nastavený tvrdosti bych asi snesl více přitlačit na pilu co se týče erotiky, ale za mě po delší době série, kterou budu zatím bez rozmyslu nakupovat.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin2.1.2018 09:47Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Tady se možná rodí skutečně velezajímavá noirová série. Atmosféra, některé momenty i styl vyprávění je dobrý, ale příběhově mě to úplně neodrovnalo. Ale i tak nesmírně kvalitní čtivo.

    Celkový dojem: 80%
  • choze
    Zklamání. Kresebně sexy mix noiru s Lovecraftem, který mě bohužel příběhově nechytil.
  • Ricarderon
  • PAK
    PAK mecenáš21.12.2017 20:30Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Jediná nevýhoda Fatale je ta, že na druhou budeme čekat příliš dlouho.

    Hlavní postavy: hříšně krásná brunetka s uhrančivými křivkami, investigativní novinář, kmotřenec investigativního novináře, prastarý démon, který má na obličeji víc chapadel, než vlasů, démonovi přisluhovači v buřinkách a démonův kult v červených županech.
    Ačkoliv to může znít až příliš ujetě, Fatale je bravurně nakombinovanou směsicí noirové krimi, okultismu, rádoby čistého citu a ryzího zla, kusů těl a krve. Spousty krve. Je to strhující a je to boží. Proč? Protože Brubaker a Phillips. Protože Criminal. Dějová linka nabitá do posledního panelu, kresba sedící k příběhu jako tentononc na hrnec. Uteklo to moc rychle..

    Stylová tečka na konec roku.

    http://www.mdscomics.net/posledni-zenska-tveho-zivota/
  • flipflop
    flipflop9.12.2017 19:30Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Jedna z nejlepších věcí tohoto roku.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.12.2017 21:29Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Musím uznat, že prvotní nezájem vystřídala záhy na to má zvědavost a musím uznat, že se jedná o velmi dobrou a zajímavou rozjíždějící se sérii v naší kotlině. Líbí se mi, že je to moderní komiks a ty hrátky s retro či old schoolem se mi opravdu líbí. Pořád nevím, o co přesně jde, je to takové mlhavé, spíš atmosférické a věřím, že více pochopíme v dalších 4 pokračováních. Snad je BB art vydá... Každopádně se mi tato ochutnávka toho, co nastane, je fakt zdařilá. Líbí se mi ty skoky v čase, projevy postav a jejich detailní záběry. Ta důslednost popisu obrazem je až mrazící! Jsem moc rád, že jsem neodolal a koupil tento zajímavý komiks. Kresba je úchvatná a vystihuje to, co jsem napsal už výše. Horor-noir-detektivka s nádechem Lovecrafta asi nikdy neomrzí, a mě také ne. Prostě dobrá práce BB arte! 4 hvězdy z 5, přece jen jsme na začátku a některé věci nejsou zcela evidentní.
  • kaylin
    Atmosféra je skvělá díky dobovému zasazení i temnému provedení, kdy se opět skvěle ukázal Dave Stewart jako kolorista. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/12/1581-fatale-1-smrt-je-mi-v-patach-80.html
  • Walome
    Walome mecenáš1.12.2017 11:14Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Hodně velké překvapení. Nečekal jsem příjemnou brakovku ani tajemno, které vlastně zůstane skryté i po konci první knihy. Působí to na mě velmi svěže i přesto, že klišé střídá klišé. Ten přístup ke čtenáři je dneska už nevídaný, prostě nevíte co se děje, neznáte pozadí, ale baví vás sledovat nešťastné hrdiny a jste zvědaví, co bude dál.

    Jen to letadlo na začátku mi přišlo dost přepálený, ale třeba se to nějak vysvětlí. A vadily mi ty prokletý hranatý popisující okýnka.
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko27.11.2017 05:53Fatale #01: Smrt je mi v patách
    neselhávající nadstandard, jak scenáristický tak kresebně atmosférický ..to nejlepší, co letos vyšlo
  • cyboy
    cyboy mecenáš22.11.2017 22:37Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Na tohle jsem tesil a na dalsi dil se tesim jeste vic. Criminal to neni, ale mozna jeste bude.
    85%
  • louza
    Po totálně perfektním Criminalu přichází Brubaker s novým konceptem o nestárnoucí ženě prchající před tajemnou sektou, která na svém útěku podle vzoru femme fatale využívá plejádu svých ctitelů mezi něž má tu čest být zahrnut i hlavní hrdina. Příběh je oproti čistě reálnému Criminalu už premisou, ale nově i lovecraftovským feelingem posunut podstatně víc do fantaskna bez toho, aby se vzdal přitažlivé noirové fazóny předchůdce. Na čtenáře čeká spoustu dějových flashbacků a nelineárního vyprávění plného tajemna, zakouřených špeluňek a nezbytných noir nacistů. Skvělý a skvěle napsaný koktejl několika ne zcela sourodých žánrů, které překvapivě velmi dobře fungují pospolu. Nejde o až tak starou věc, ale určitě už dnes jde říct, že Fatale je zásadní dílo komiksové historie.
705692
  • Fimi
    Fimi mecenáš9.3.2019 18:52Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Cyboy to je v pohodě, alespoň jsem chytřejší...já zas do toho tolik nevidím, jen vzdycky roštu když někdo řekne že to bylo úplně crazy, že si někdo dal Challenge, že je něco wtf atd..ale to je asi demence dnešní doby
  • cyboy
    cyboy mecenáš9.3.2019 18:37Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Fimi: :) :) :) :) :)
    Mimochodem "cenglis' je ceska anglictina, tedy to jak cesi mluvi anglicky, nikoliv jak v cestine pouzivaji anglicka slova, to je praseni :) :) .
    Uz prestanu prudit.
  • Fimi
    Fimi mecenáš9.3.2019 09:13Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Tohle praseni češtiny taky moc nemusím, já to mám spojené s raperama o kterých vím že to často používají (rap neposloucham) no a pak to dopadá tak s tou slovní zásobou že jsme měli v práci přednášku a psycholožka řekla že čeština je krásný bohatý jazyk a že je důležité aby lidi spolu mluvili face to face ...takže asi tak..

    Jinak děkuji za vysvětlení, tyhle slova tak zevšedněla že je to dnes asi normální mluvit napůl anglicky tzv čengliš
  • cyboy
    cyboy mecenáš8.3.2019 19:12Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Ja na tom vyrustal taky a se slovem "flow" nemam problem (i kdyz nevim proc bych ho mel pouzivat), nicmene veta: "děj má příjemnou a tajemnou flow" nedava smysl ani cesky (zensky rod), ani anglicky (je tam moc cestiny a nema to ani anglickou syntaxi), ani logicky (prijemnou a tajemnou). Takze dotaz: "Co je flow?" lze chapat jako naprosto opravneny, protoze v teto vete to proste nedava smysl, minimalne je silne matouci. Podle me autor myslel atmosferu, to jedine dava smysl, ale zase je to proti vyznamu "flow". A cely ten minuly povzdech je presne o tom, ze vysledne vyznamove "asi" je rozdilem mezi myslenkou a domnenkou.
    Takze, aniz bych se te chtel dotknout, sice pises, ze tomu rozumis, ale spis si jen myslis, ze tomu rozumis (protoze jistotu z te vety mit nemuzes) a to je zasadni rozdil.
  • Zack
    Zack admin8.3.2019 17:02Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Za me flow uplne v pohode, chapu, co chce rict. Timhle hybridem cestiny a anglictiny mluvi vsichni, co vyrustali na internetu, comicsech a hrach v anglictine. My si rozumime :]
  • cyboy
    cyboy mecenáš8.3.2019 15:00Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Ja proste miluju praseni cestiny anglictinou (a to i v pripadech, kdy se to da cesky rict mnohem snadneji a prilehaveji), kdy nejspis ani pisatel nevi, co chce rict (dost to souvisi s omezujici se slovni zasobou a trendem neschopnosti porozumnet vyznamu psaneho slova a vyjadrit myslenku psanym slovem - zrovna nedavno opet potvrzenym alarmujici statistikou).
    Napsat "děj má příjemnou a tajemnou flow.", znamena, ze citatel ocekava cosi v zenskem rode a snazi se tam doplnit si adekvatni vyraz a jediny, ktery syntakticky zapada je "atmosfera", coz je samozrejme spatne.
    Spravne by melo byt napsano "dej ma prijmne a tajemne flow".
    Tak jako tak je to divne z vyznamoveho hlediska. Nejaky dej ma prijemne a tajemne tempo nebo plynuti? To je cestinsky vyslovene divoky konstrukt. Jeste tak "prijemne", ale "tajemne"?
    Mimochodem vsimnete si, ze toto praseni jazyka se odehrava predevsim na urovni malych jazyku (jako je treba cestina). Kdyby se odehraval na urovni velkych, napr. prave anglictiny, tak by ji za chvili nikdo nerozumnel (tim samozrejme nemyslim pouzivani slov v novych vyznamech, to se samozrejme deje i v anglictine).
  • Lenny
    Lenny mecenáš8.3.2019 12:58Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Fimi: Tempo, plynutí příběhu
  • Fimi
    Fimi mecenáš8.3.2019 12:00Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Co je Flow?
  • louza
    Jj Gotham Central je výborný, jak už si měli fanoušci loni šanci všimnout. BB art s tím bohužel nechvátá. Naštěstí jsou to spíš samostatné knihy než celistvý příběh. Přečetl jsem od Eda co se dalo a líbilo se mi třeba i takový Scene of Crime, kde je znát, že je to prvotina, ale ten potenciál už tam je vidět. Líbil se mi taky Incognito, což je sice superhrdinský, ale má to bezva příběh a takovej trochu old school hero feeling. Jediný co jsem opravdu nedal byl ten Sleeper. Neprokousal jsem se přes první tři sešity, při představě, že by mi přišla tříkilová knížka "tohodle" jsem to radši vzdal...
  • perak
    Criminal je za mne jednoznačně nejvýše, ale ani bych nezatracoval Captaina - na poli hrdinskych komiksu si myslim, že jde o velice dobrý počin.
  • Fimi
    Fimi mecenáš24.11.2017 00:07Fatale #01: Smrt je mi v patách
    a co ten Crime Noir od Bendise, to je hodně srovnáváno s Brubakerem právě
  • Fimi
    Fimi mecenáš24.11.2017 00:07Fatale #01: Smrt je mi v patách
    a vy jste od Eda četli i Sleeper? to vůbec není k sehnání...
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš23.11.2017 21:18Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Tak Pavlovský mi svého času napsal, že Brubakera považuje za výborného autora, ale že vydávají Aarona a asi si nemůžou dovolit dalšího autora drsných příběhů... Jinak můj Top u Brubakera jsou jednoznačně čisté noirovky Criminal a Fade Out. Ze superhrdinských mám stále nachystaného Daredevila, ale pořád jsem se k tomu nedostal, nějak není chuť. Captain mě napoprvé bavil, ale po těch letech už nemám potřebu číst to znova. Velvet mne bavila hodně, KoBK zatím nemám načtené. Kdybych si měl vybrat, jeden jediný komiks od Eda v češtině, volil bych Fade Out. Ani to nemá tolik stran... Takže, snad tady Brubaker konečně prorazí tou Fatale a dojde i na další věci. Je to jednou můj nejoblíbenější autor, tak musím věřit, že naděje umírá poslední! :D
  • rooty
    Taky bych byl radsi, kdyby Fatale vydavala Crew, u nich je to preci jenom vetsi jistota. Nechapu, proc se p. Pavlovsky a spol. k tomu chovaji tak odmitave, pritom se radi mezi fandy noiru. Za me Brubaker umi perfektne kriminalky, Captain a dalsi superhrdinske veci uz me tak nebavily, ale to je asi tim, ze superhrdinske komiksy me prestaly bavit vseobecne. Gotham central je vyborny, skoda ze tam Brubaker s Larkem stejne pridali Batmana, kdyby to nechali ciste na policejni praci, bylo by to jeste lepsi. Vzdycky me to finale timto zklamalo.
    Ale pocitam, ze tady uz to bylo asi na prani vedeni DC, aby to bylo vice prodejne..
  • Fimi
    Fimi mecenáš23.11.2017 18:43Fatale #01: Smrt je mi v patách
    hoši a jak se vám od Brubakera líbí třeba Gotham central? Batman, Daredevil, já mám teda kromě Sleeper snad všechno...a musim říct že u mě vede jasně Fade out a Criminal, ale vše je super, akorát jak tu bylo řečeno, ten Kill se hrozně vleče, ale dobré momenty tam jsou
  • perak
    No, že mají práva jen na první dva díly mne úplně nepřekvapuje. Je to o obchodní taktice, do níž nevidíme. Spíše se divím, že to přiznají:). Každopádně to risknu a budu doufat ve všechna pokračování a i zrychlení plánovaného vydání druhého dílu.
  • louza
    Aby nevznikla mýlka, nejsem nějakým fanatickým stoupencem BB artu. Taky bych byl radši, kdyby to dělal někdo jiný. Ale karty jsou rozdaný a zrovna na tuhle knihu byly rozdány až v dobách, kdy BB art svoje závazky vůči čtenářům ještě (možná až skoro fanaticky) plnil. Na druhou stranu, když už to dělají oni, budiž náplast že ta kniha aspoň je po technické stránce v maximální kvalitě.
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2017 15:02Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Jak píše Kapis (se S nakonci - ano můj nick na crwi je Darker, to víš, rozdvojená osobnost) tak taky podpořím prodeje, ale v jedné věci nesouhlasím. Kdyby to zabalil BBart s vydáváním komiksů, tak bych se nezlobil, on už by je určitě někdo nahradil a věřím, že by to dělal líp.
  • mike731
    mike73123.11.2017 14:31Fatale #01: Smrt je mi v patách
    louza: Však se tomu čtenáři přizpůsobují tak, že nad Fatale lámou hůl... Navíc mám pocit, že to není na základě 'jedna paní povídala', ale spíš zkušeností z posledních let. Jsem rád, že BBart v minulosti vydal vydal věci jako Y, Preacher a Transmet, ale na druhou stranu, kolik sérií v posledních letech načali a pak se na ně vykašlali?
  • louza
    Tormentr : četl. Mám deluxku ;-) Líbilo se mi to. Vlastně jsem moc nepochopil proč to oproti jiným Brubakerovým pracem tak zapadlo. Není to asi to nejlepší co napsal, Criminalu se to asi nevyrovná, ale přes 80% je to určitě. A je to stoprocentně nejlíp nakreslený komiks z jeho autorských knih. Ač mám Phillipse rád a myslím, že jestli něco Kill opravdu přinesl, tak grafickou a ne příběhovou revoluci, tak Velvet byla špička. Celou dobu mi ale připadalo, že je to nějak ve stínu nejdřív fatale a pak fade outu. Nevim proč to image víc nepodpořili. Pode mě byla chyba pouštět ty série přes sebe. Velvet určitně není horší než třeba velmi úspěšný Kill.
  • Kapis
    Kapis mecenáš23.11.2017 13:56Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Já to koupím ať podpořím prodeje stejně jako si teď před vánocema dokoupím při jednom Ságu 3-6. Ať to vydávání komiksů nezabalí úplně.
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2017 13:49Fatale #01: Smrt je mi v patách
    louza: Ten Kill or be Killed je fakt takový natahovaný, romatický jak Růžová zahrada a ten démon, ten mi tam nepasuje, ale je fakt, že občas jsou tam skvělé scény a taky čekám, kam se to pohne. Četls i Velvet, jak se ti zdá?
  • louza
    krvinka56 : promiň tohle už se rozebíralo mnohokrát a stejně se nikam nedošlo. BB art se prostě nějak chová a je na čtenářích jestli se tomu přizpůsobí. Mě jen mrzí, že hned v zárodku vidím jak se nad tak kvalitní knihu jako je Fatale láme hůl na základě informací jedna paní povídala, která se i v případě pravdivosti může ještě stokrát změnit. Myslím, že si všichni přejeme, aby tady vyšlo všech pět knih, ale jen se objeví první - dostane od samozvaných sudiček do vínku po koulích. Skvělý start série, jen co je pravda. Dokonalá motivace pro možná klíčového nerozhodného čtenáře, který by si knihu i koupil...a pak si přečte tuto diskusi.
  • krvinka56
    krvinka5623.11.2017 11:02Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Louza a není také důležitá důvěra mezi vydavatelem a čtenářem? BB/art toho hodně namluví ale v praxi to vypadá jinak. Vydavatelství co nehledá možnosti a nechává knihy padnout aniž by zkusilo jinou cestu si čtenáře ani důvěru nezaslouží.
  • louza
    Já bych nechal práva právama. Do těhle vydavatelských zákoutí nemají čtenáři co strkat nos a hodnotit je, nebo se podle nich orientovat. BB art je vydavatel a tohle je jeho starost. Starostí čtenáře si je knihu koupit. Pokud si jí koupí dost lidí práva a další knihy budou. Tak jednoduché to je. Fatale je možná až na trochu šmahem braný závěr super, ale osobně za největší majstrštyk pokládám Fade Out. Kill or Be Killed mě s dalším vývojem série trochu zklamává. Už se to začíná nějak divně táhnout.
  • Kabukiman
    Kabukiman23.11.2017 10:28Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Vypadá to dobře, ale upřímně...vůbec se mi nechce kupovat do BB artu další serii s tím, že budu mít v knihovně dva - tři díly a pak se to sekne, protože se to neprodává...do ted jsem jim neodpustil amerického upíra :(
  • rooty
    Taky vlastnim obe deluxe knihy, ale do ceskeho vydani jdu taky. Brubakera musime podporit, pak se mozna dockame i dalsich veci jako Fade out, nebo Kill or be killed.
    Kazdopadne by opravdu Bbart mel jit do sebe. Prvne slibi, ze na jare vydaji hned dalsi dil a mesic pote uz to posouvaji o cely rok. Navic daji informaci, ze prava maji pouze na 2 dily. Nechapu jejich obchodni premysleni. Nicmene jsem optimista a verim, ze se to bude prodavat dobre. Od nas nadsenych ctenaru je potreba to aspon propagovat v komunite, jako je tahle. Tak panove napiste, co nejvice pozitivnich recenzi :-)
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš22.11.2017 16:56Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Tak tak, taky vlastním anglické vydání deluxe. Ale koupím i české vydání i když se mi nelíbí představa, že pokud by to mělo vyjít komplet (doufám, že ano!) bude to s touhle rychlostí trvat ještě další čtyři roky. Nějak tomu nerozumím, když může od jedné série vyjít několik knih ročně (Saga) tak u jiné stěží vyjde jedna. A nemyslím, že by se Saga prodávala tak rychle, aby každý díl zaplatit hned ten následující. Prostě téhle vydavatelské politice nerozumím.
  • louza
    Mám všechny deluxky, ale nakonec jsem se rozhodl že knihu podpořím. Když ne Fatale tak co?? Moc lepších možností už není.
  • Doppelganger
    Doppelganger22.11.2017 14:49Fatale #01: Smrt je mi v patách
    jako stejně si to koupím, ale BBart fakt umí člověka ke koupi povzbudit, ukázkový marketing a PR.
  • Koci
    Celkem nešťastná strategie musím říct. Jak to asi dopadne, když už od začátku jsou takové vyhlídky. Jako u Crwe nebo CC vím, že to mám cca za dva roky v pohodičce doma a ani nad tím nepřemýšlím. Tady to spíš vidím za dva roky 99,- ve výprodeji.
  • Fimi
    Fimi mecenáš22.11.2017 14:26Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Fakt? Tak na to kašlu, ještě že mám dvě Deluxe knihy...mimochodem na jedničku je teď akce 12 a na dvojku 14 % ...čekat rok a pak pořád nevědět zda se vydá zbytek, to je k nezaplacení
  • Koci
    "Druhý díly vyjde na podzim 2018. Na další díly zatím nemáme koupená práva." (FB BBart) Tak to bude hodně slow movement :( To vidím spíš na Bookdepo :/
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš22.11.2017 12:16Fatale #01: Smrt je mi v patách
    Má to teda 5 kníh, tak snáď to BB/art znovu neSTOPne a dokončí to! Ešte stále mám na nich ťažké srdce za Amerického Upíra a stále som to nerozdýchal. Už som to chcel objednať v AJ jazyku viackrát, ale stále tak nejak v kútiku duše naivne dúfam, že pokračovania vydajú.
Četl/a (190)
123peta, 2scha, 3DD!3, Aldo26, andro_animal, anka, Anton Whatever, Ash Pointak, Askalon, BadBoy, Baffman55, ben_bella, besikv, bierce, binnmode, Blockholm, Bonpar, borknagar1, Bronn, buscheer, calvin10, Caylen-Tor, choze, cobe, Const.ex, cyboy, dajik, Darker, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, Davispear , Deckard, Destiny666, Doppelganger, Draco nobilis, dvory, Dzonik, Elfo.here, Elnie, erik, Faix, farnhajt, faster86, fifas, Final, flipflop, flyboj, foudy, Fox01, Fr3d_K, Franta z Čokolády, Fry, fuerto_gepa, Garp, Géba, GeorgeeW, Georgíno J., Giskard, Glumal, Golem, guseppe, Hanussen, Hawwwran, hellblazer, HevyEli, hypermlok, IndyP, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, J.Connor, Jabba, James, japes, Jay-jay, jeanbaklajean, jendalin, jh666, jindroush, jirkapenzes, jiskra, Joshua_T, Kaaos, kadas97, Kadin, Kaluž, Kapis, karl173, kaylin, KdG, Keno, Khagrael, Kil-Khal, Killingjoke, kinak, kindanerd, Kiwi1902, Knuckless, kubosos, Lachvos, lacoste, Ladinek82, lantan1, Librarian, Light, LookAss, Lord Baltimore, lukascus, Macek78, majer, malylada, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, Martinb, Marty_von_Shit, massilia, Matthew, Matthew, monocyt, MonsterGyre, monte walsh, motycond, mstefl, namdnas, NecRoman, Nezbi, Noci, Norri, oleav, Olesh, Ozymandias, PAK, Palebras, paulmuaddib, Pavel2222, pearlxjam, pechna, petrSF, Pista, Plechy, Poseidon1978, punisher, puolpm, RadimNemec, raenius, rajot, Rinter, rockyt, rooty, RudyRod, Saint of Killers, sala, Scaleo1, schefik, Schirru, Schramm, sedw, seneke, Sir_Pete, spagr, Spike, Stara.kryta, start05, t0mas, tankgirl, the.kasztan, Thurin, tom173, Tomasino79, trudoš, tukak, Ukko, Unerr, utresyby, Valdaufinka, Velkej šéf, vranakx, VXP, Walome, Wasps, wolfgang, XGMan!ak, xmirek, Yaromil, Zbysek2410, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(285)
123peta, 2scha, Abe, adam.ra, Agiru, Aldo26, Alfi, anka, Anton Whatever, Ash Pointak, Askalon, Azbest, BadBoy, Baffman55, batoo, bboorreekk, besikv, binnmode, Black Bro, yo, BlackDragon, blackJag, Blockholm, bmc75, Bob, borknagar1, bourgeois, Bronn, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, Caylen-Tor, charvos, choze, cobe, Const.ex, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, Dali, Darker, Davedd168, davidek, Davidos402, Davispear , Daw8ID, Deckard, delsemela, Denis, Destiny666, Dinik, disclose, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dvoracekpetr1, dvory, Dzonik, Elfo.here, Elnie, erik, farnhajt, faster86, fel68, felis, fifas, filemon, Filip123, Final, flipflop, Flowtek, Fox01, Fr3d_K, Franta z Čokolády, frantavasil, Fry, fuerto_gepa, Géba, Georgíno J., Glumal, Golem, gongon44, gumidekmedvidek, guseppe, hahahoho, Hanussen, Hawwwran, hellblazer, hellw10, herbert, herrman, HevyEli, Honzin, Horstik, hyba1991, hypermlok, IndyP, invape, Izmir Čupr, J.Connor, Jabba, Jak, James, Jáňa, Jay-jay, jeanbaklajean, jendalin, jh666, jindroush, jirkapenzes, jiskra, Joshua_T, kadas97, Kadin, Kapis, karl173, Kazumaki, KdG, Keno, Killingjoke, kinak, KINIMODUS, Kiwi1902, Knuckless, komik.sx, koudak89, Kouzelnik7, krupan, kubosos, kucik, lacoste, Lenny, Librarian, lifi, Light, listr, LookAss, Lord Baltimore, Loxin, LuckyLjuk, lukascus, luky.kuky10, maara, Macek78, majer, Malachias, malejmates, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, markic, Martinb, Marvin, Matthew, Matthew, max brod, mcleek, merhyx, mgeralt, Mikei, mikina, mirec, Mitak, moiqpiom, monocyt, MonsterGyre, Montiseus, MP, Mr. Bobeček, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Neuro, Nightmare, Noci, Norri, o2t2, OldaB, Olesh, Onkel 1928, opytz, PAK, Paldini, Palebras, paulhunter, paulmuaddib, pearlxjam, pechna, perak, perper, petrSF, PH79, Pista, Plechy, porculan, Poseidon1978, Premek, punisher, puolpm, Radek Blacksad, RadimNemec, raenius, raimi, rajot, regressiv, Ricarderon, Rich, Rinter, rockyt, rooty, Rowan, RudyRod, Rumburaq, Saint of Killers, sala, Salien, Scaleo1, schefik, Schirru, Schramm, seneke, Shin, Sidi Santini, Sir_Pete, skepsi, Skot, songoku, spagr, Spike, StanleyHu, Stara.kryta, start05, Stlucius, strougy, suricattaontheway, t0mas, tacmud, tankgirl, the.kasztan, TheWrecker, Thurin, Tialster, Tiba, TIM.biker, timek, tom173, Tomas024, Tomasino79, Tomate, tomned, Traum, trudoš, tulipstros, Ukko, utresyby, Valdaufinka, vallyslayer, VasaX, Velkej šéf, vishnar, Vojtěch 393, vranakx, VskPrzk, Wasps, willis, Wiruss, Wiw, wolfgang, xai, XGMan!ak, xintax, xmirek, Yaromil, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdoog, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (26)
barthez, Berry669, BreakingAway, chcita, ComicBookGuy, Corvus, cybern, DKoscik, Fida, filosh, Goldfinch, Himlik, illy, Infarkt, JackOneil, Maty48, Mighty_Morphine, monty.cl, nx, psramek, royan, Saran, skepsi, sleepless, TenCoJeZbytečnej, vteco
Shání (3)
Al0f0k, Corvus, mineralk
Nabízí (2)
bourgeois, Librarian