Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Při jedné lodní plavbě byl ukraden záhadný klíč neznámého původu. Jeden z cestujících, Cromwell Stone, posléze zjistí, že všechny, kdo na palubě byli, kdosi systematicky likviduje. Tak začíná neuvěřitelné pátrání, jehož cílem je nejen najít zloděje, ale také zjistit, co je onen podivný předmět zač... Trilogie Cromwell Stone je jedním z mistrovských děl Andrease, komiksového tvůrce narozeného v Německu, který ale tvoří většinou ve Francii a již dlouho žije v Bretani. Andreas Andreas, celým jménem Andreas Martens, se narodil 3. ledna ve východoněmeckém Weissenfelsu. Studoval výtvarné umění nejprve v Düsseldorfu, ale mezi lety 1973 a 1976 pak v Belgii. Poté začal spolupracovat s časopisy, hlavně Le Journal de Tintin a A Suivre. Nějakou dobu žil v Paříži, ale nyní je doma v Bretani. Proslul experimentálností, precizností a rozmáchlostí příběhů a ság, jež ve svých komiksových románech buduje a splétá. Kromě působivé lovecraftovské trilogie Cromwell Stone patří mezi jeho nejznámější díla série Rork, Cyrrus nebo Capricorne; účastnil se také na tvorbě megasérie Donžon.

Vyšlo jako 4. svazek velké řady edice Argomiks

Scénář
Andreas Martens (Andreas)
Art
Andreas Martens (Andreas)
Obálka
Andreas Martens (Andreas)
Lettering
Pavel Růt
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Hana Gelnarová, Richard Klíčník, Pavel Růt, Ivana Tomková
Žánry
detektivka, dobrodružný, historický
ISBN/ISSN
978-80-2572-340-1 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
černobílý
Váha
980 g
Stran
155
Cena
398 Kč
Originál
Cromwell Stone (Delcourt, 2013)
  • faster86
    faster8619.10.2023 07:47Cromwell Stone
    Kresbu tu každý chválí, ale to nevadí, že na každém třetím panelu naprosto nechápu na co se dívám? První dva sešity máte pocit, že vám někdo sebral každou druhou stránku a nějak se ztrácíte, což se na konci dá tak nějak všechno do pořádku, takže dejme toku že ok. Třetí sešit je epilog, který mi přijde jakoby psal někdo jiný, nevím jestli se Andreas během té doby tak změnil, nebo změnil styl ale bylo to nějak nudné.
  • adevr
    adevr27.4.2022 20:19Cromwell Stone
    Prostě... ani nevím příliš o čem to bylo, ale kouká se na to moc hezky.
  • VanTom
    VanTom27.5.2021 12:59Cromwell Stone
    Metafyzický „lovecraftovský“ příběh není špatný, vzhledem ke své inspiraci ovšem příliš nepřekvapí. Ani k tomu nedostává prostor, protože atmosféra, to je oč tu běží. Těžká, temná, ohrožující, osudová, podřizuje se jí vše. Podněcující a podněcovaná obrazy, ale jakými (jaké)! Výtvarná stránka je naprosto úchvatná, v celcích maniakálně detailní, zneklidňující výrazným šrafováním i panelováním do podlouhlých, svislých či vodorovných, úzkých oken do duše i vesmírného jsoucna. Sice tím trpí přehlednost a občas i návaznost, takže čtení (prohlížení, kochání, luštění) vyžaduje pozornost, ale stojí za to.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:52Cromwell Stone
    Šílený art, se šílenou kresbou. Do půlky jsem se nechytal, ale pak to do sebe začalo zapadat. Evropa, umělecké pojetí a stojí to za to. Nevím moc, co k tomu říct. Níž to dát nejde, je to fakt skvělé, pokud máte rádi tyhlety artové věci. Ale výš taky ne, protože na to, že to má být umění to ve mě zas takovou stopu nezanechalo.
  • Ozymandias
    Ozymandias19.3.2020 00:51Cromwell Stone
    Je to občas nepřehledné a příběh složitější, ale celkově ta atmosféra a k tomu hlavně kresba je famózní.
  • PKD
    PKD26.12.2019 15:26Cromwell Stone
    1.cast je sice pri zpetnem pohledu, nejslabsi, ale atmosfera ve spojeni s maniakalne promakanou kresbou tohoto celku, jest na plny pocet.
  • Lawer de Sanctis
    Lawer de Sanctis31.10.2019 17:56Cromwell Stone
    Libovost, co jiného dodat. Velké překvapení je hlavně ta spektakulární kresba s neuvěřitelně sugestivní šrafurou. Až jsem si to musel dát jako pozadí na mobil. Příběh je nečekaný, hutný, tajemný, neobvyklý. Takže kdo by váhal, ať neváhá!
  • trudoš
    trudoš editor15.7.2019 05:37Cromwell Stone
    Vizuálně ohromující, dějově poněkud zmatené. Ale to říkám jako člověk, který tenhle druh metafyzických zápletek moc nezvládá. Co však autorovi musím přiznat, je fantastický cit pro vyprávění formou obrázků beze slov, včetně několika dosti komplikovaných situací. Přitom se v tom člověk neztrácí a pořád má pocit, že všechno dává dokonalý smysl, přestože nedává. Andreas je až precizně přehledný, díky čemuž perfektně funguje lovecraftovský motiv nemilosrdného vesmíru plného bytostí, jež svou existencí přesahují historii naší planety. Zároveň oceňuji různorodost jednotlivých částí, kdy co kapitola, to zcela samostatný příběh, propojený s tím předchozím jen dílčími motivy. V případě Návratu Cromwella Stona je docela legrace půlku vyprávění přemýšlet, kam se to člověka dostal tentokrát.
    Jak už jsem na začátku zmiňoval, výtvarná stránka nemá obdoby a to nejen kvůli famózním hrátkám se světlem, ale i díky kompozici. Umělcova úchylnost pro detail pak dokonale vyniká na nádherných dvoustranách.
  • Fry
    Fry admin20.4.2019 19:59Cromwell Stone
    Cromwell Stone - Patrně jeden z nejlepších evropských komiksů na našem trhu. Tak úchvatně nakreslený a scenáristicky promyšlený příběh, jakým Cromwell Stone disponuje se totiž nepovede napsat každému. Andreas zde vytahuje ty nejlepší metafyzické scénáře, ve kterých se Jodorowsky už nějakou dobu topí, a zároveň čtenáře vtahuje do děje pomocí naprosto nadčasové 'dřevorytové' kresby. Sice mě ze všech tří částí naprosto uchvátila jen ta první, ale i zbylé dvě jsou daleko lepší, než 90% evropských komiksů na našem trhu ... Za mě 5*!
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin11.11.2018 13:01Cromwell Stone
    Dechberoucí. A to tempo vyprávění! Strhne vás na začátku a přežvýkané vyplivne na konci.
  • Fimi
    Fimi mecenáš20.9.2018 23:44Cromwell Stone
    Argo mě prostě nepřestává překvapovat a vydat u nás tohle, to bych nečekal. Cromwell Stone je absolutní temná záležitost nabroušená nádhernou kresbou do nejjemnějších detailů, příkladem budiž strany 75, 68-69, 58-59 nebo 96-97..prostě nádhera. Přiznávám, že i já na druhou stranu měl problém se místy v kresbě orientovat a to hlavně v prvním příběhu v tajuplném domě, ale i tak jsem z toho byl celej orosenej. Je to napínavé, nádherné, místy hororové, místy mysteriozní a jistě originální. Mohu jen doporučit, tohle je prostě na plný počet a já tleskám Argu za tohle a doufám, že u nás vydají více takových věcí, prostě pláštěnek už bylo dost...přesně kvůli tomuto miluju komiks.
  • perak
    perak21.3.2018 17:35Cromwell Stone
    Krásná černobílá kresba, která o to více vynikne na větším formátu. U mnoha obrázku jsem se zastavil a detailně si je prohlížel, zvláště pak u těch celo- či dvoustránkových. Nezanedbatelnou roli v celkovém vyznění kreseb a atmosféře příběhu pak hraje kompozice stran, kde autor opravdu nešetřil invencí. Kompozice stran je jedna z nejlepších, z níž jsem se u komiksu setkal. Samotnému příběhu pak nechybí mnohdy stísněná atmosféra a napětí střídající se se snovými výjevy. Rámec děje by snad nebylo obtížné odvyprávět, ale v detailu bych si tak jist nebyl a určitě by kniha stála za opětovné přečtení. Kresba a provedení knihy za 5*, příběh za 4*.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin21.2.2018 13:03Cromwell Stone
    Velmi atmosférické a na českém trhu svým způsobem zcela unikátní dílo. Kresba a kompozice jsou místy naprosto fantastické, ačkoli člověk musí někdy déle přemýšlet, aby zjistil, co se vůbec děje. I scénáristicky není komiks úplně jednoduchý, ale obecně je to výborný počin a já jsem více než mile překvapen.

    Celkový dojem: 80%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.1.2018 07:31Cromwell Stone
    Jeden z mála komiksů, na který nevím co napsat. Je to opravdu těžko uchopitelný a až neuvěřitelně přesahující vše známé a uchopitelné na Zemi. Každý příběh dělí 10 let tvůrčího vakua a je to opravdu vidět, že byl autor v jiném rozpoložení v danou dobu. Kresba je úchvatná, detailní a nutí vás přemýšlet nad každým prvkem - jestli náhodou nemá nějakou skrytou narážku nebo vysvětlivku v příběhu, protože textu se vám moc nedostane. První díl je výborný, vtáhne vás do děje, zhruba začíná chápat o co je a do toho bohužel konec. Nabízí se, že 2. a 3. díl půjde stejnou, resp. podobnou stezkou a že se děje bude pěkně rozšiřovat, jak bývá v trilogiích zvykem. Bohužel, tohle není typický komiks a Andreas si na svém písečku řádí jak smyslů zbavený. Následující díly, lze-li to tak nazvat, spíš jsou něco jako spin-off, nebo rozšiřování či předělání původního po dobově novém. Návrat Cromwella dostaneme v podstatě až na závěr 2. dílu a ve třetím vystupuje jeho "duch". Do teď nedokážu říct, o co přesně v komiksu jde. První díl nějak dokážu, ale zbylé dva, ani náhodou. Je tam definitivně biblicko-ontogenetický přesah. To je evidentní a spousta narážek na stvoření jinou rasou atd. se opravdu nabízí. Tímto komiksem se prostě musíte nechat unášet a prostě číst, hlavně číst obraz, který je podle mého názoru ten nejpodstatnější. V tomhle komiksu je to prostě kresba, která dělá vše. Text je doprovod. U komiksů nezvyklé, ale na to jsem u evropského komiksu poměrně zvyklí. Těším se na další porci Andrease, snad u nás vyjde - proto dávám 5 z 5. Každou stránku jsem hltal a velký formát je nádherný.
  • rajot
    rajot25.1.2018 12:47Cromwell Stone
    V podstatě souhlas s níže řečeným. Lovecraftovský jsou tady spíš náznaky, resp. třeba pár stran (ikdyž je to podle mýho určitě víc lovecraftovský než omílanej Ragemoor), atmosféra je ale většinou celkem hutná, byť celkově je to řekněme náročnější četba než bych předem čekal. Stává se, že člověk pár stránek tápe, než se děj vysvětlí a všechno do sebe tak nějak zapadne, ale proč ne, u takovejch děl to tak zkrátka někdy chodí. Kresba je vpravdě skvostná - čemuž vévodí ona prostřední část - přesto místama trochu chaotická, byť to asi opravdu posouvá atmosféru ještě o něco dál. Navíc některý dvoustránkový panely jsou dechberoucí. Na každý pád další moc zajímavá věc z dílny Arga, doufám, že v nastolenym trendu budou pokračovat (jsem dost zvědavej na ediční plán 2018), protože je to vítaný oživení českýho komiksovýho rybníčku.
  • louza
    louza22.1.2018 19:51Cromwell Stone
    Lovecraftovský příběh o třech dějstvích. Po literární stránce skvěle vymyšlená povídka s kosmickou hrůzou v pozadí, která masivně získává díky grafickému zpracování vzdávající hold umění starých ryteckých mistrů devatenáctého století. Tři fáze příběhu od sebe dělí tři dekády a jasně ukazují Andreasovo umělecké zrání. Vyniká zejména druhá část posouvající limity komiksového média na hranici, kam se přiblížil snad jen Talbot s prvním Lutherem. Ačkoli Argo vydalo knihu ve své luxusní velké řadě, je to bezpochyby nejmenší formát v němž je rozumně čitelná a dokázala by bezezbytku využít i mnohem větší plochu. Cromwell je dokonalá symbióza grafiky a literatury patřící rozhodně do zlatého fondu komiksového média.
  • Norri
    Norri mecenáš20.12.2017 12:03Cromwell Stone
    Tenhle komiks jsem si kdysi koupil v Polsku kvůli kresbě a jsem hrozně rád, že vyšel i česky. Andreasův svět pruhů a čar je fascinující. Andreas do něj dokázal vkreslit příběh, který vaši hlavu jen tak neopustí. Neustále se budete vracet k některým situacím a budete přemýšlet, zda jste všechno pochopili správně a jestli vám něco neuniklo. Budete se vracet k obrázkům, abyste v nich našli nové detaily a souvislosti. Budete si pamatovat strach, který jste cítili, když jste s hrdinou prchali potemnělou ulicí. Některé skoky ve vyprávění jsou matoucí, ale myslím si, že to prospívá celkové atmosféře. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/cromwell-stone
  • cyboy
    cyboy mecenáš2.12.2017 18:58Cromwell Stone
    Tahle kniha bude urcite hodne prirovnavana k Lovecraftovi. Je fakt, ze tam paralely jsou, ale rict, ze je to lovecraftovske by bylo mozna az prilis zjednodusujici.
    Jednu vec tomu nelze uprit - je to atmosfericke. Zaroven to ma zajimavy pribeh, ale strasne tezce se to cte. Spousta panelu je nemych (coz je skvele), ale v te zaplave detailu a pomerne zkratkovitem stylu vypraveni je vcelku snadne se ztratit. Takze se pak musite vracet a misty opravdu hodne premyslet co se v tom kterem poli deje.
    Knihu si musim precist minimalne jeste jednou, abych si byl na 100% jisty, ze jsem opravdu vsechno spravne pochopil.
    80%
1822105
  • Fimi
    Fimi mecenáš17.5.2018 09:15Cromwell Stone
    Za mě lepší jak třeba Arkwright který se mi vůbec nelíbil...nádherná kniha, jsem rád že ji mám
  • Darker
    Darker mecenáš1.12.2017 07:19Cromwell Stone
    Četl už někdo?
Četl/a (78)
123peta, 2Hitman3, adevr, Alfred, BadBoy, Baffman55, Berry669, blackJag, Bubákolog, calvin10, cyboy, dajik, Dalamar, Darker, Darth Raelchi, Dezodoo, Draco nobilis, Dzoglik, erik, farnhajt, faster86, flipflop, Flowtek, Fox01, Fry, Géba, Georgíno J., Giskard, Glumal, Hanussen, hromotlk, IndyP, invape, jankie, Jay-jay, kallenved, kaylin, Keno, Killingjoke, kinak, lacoste, Lawer de Sanctis, Light, maco, Mariohurbanek, massilia, mineralk, monte walsh, mstefl, NecRoman, Nexis, Norri, opytz, Ozymandias, pechna, perak, petad, PKD, porculan, Qvestor, RadimNemec, rajot, RR, Scaleo1, Schirru, SNUFKIN, start05, Stlucius, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, VanTom, wolfgang, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(155)
2Hitman3, 2scha, adevr, Alfred, Artigas, Azbest, BadBoy, Baffman55, batoo, bboorreekk, Benji, Berry669, binnmode, blackJag, Blacksad, bmc75, Bob, bourgeois, Bubákolog, burzum, Calvin Klein, calvin10, CaptainMarty, Choky86, cobe, Corvus, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Dalamar, Darker, davidek, Deckard, Dezodoo, disclose, DKoscik, Draco nobilis, Dzoglik, erik, farnhajt, faster86, filemon, filosh, flipflop, Flowtek, Fox01, Fry, Georgíno J., Glumal, gongon44, guseppe, Hanussen, Hawwwran, hellblazer, herrman, hromotlk, hugosnowden, invape, james dixon, jankie, Jay-jay, kallenved, Kapis, Karel Sec, KarlosJB, kaylin, Kazumaki, Keno, keyko, Kocour, Komediant1842, kubosos, lacoste, Laik, lemon_zobak, Lenny, Lobok257, Lojza, maco, Mamut12, Mariohurbanek, mart.in, max brod, mcleek, merhyx, Mikei, MIKER65, mineralk, mirror, Mitak, MP, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, mywiel, NecRoman, Neuro, Nexis, Nightmare, Norri, Olesh, opytz, Paldini, pavel, pechna, petad, Philologus, PKD, plema, Poniczech, Poseidon1978, Premek, RadimNemec, RaidcomH, rajot, Ricarderon, RR, sala, Saran, Scaleo1, Schirru, Schramm, Šedo, skepsi, Skot, sleepless, SNUFKIN, Stara.kryta, start05, Stlucius, strougy, suricattaontheway, t0mas, tacmud, the.kasztan, Tialster, Tomket.Tom, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, vallyslayer, VanTom, Velkej šéf, vishnar, vranakx, willis, wolfgang, xintax, yogi, yojimbo, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (6)
delsemela, Grrr, James, monty.cl, Murphy722, timek
Shání (1)
Grrr
Nabízí (2)
bourgeois, Fox01