Komiksové vydání světové klasiky.

Annelies Marie Franková (12. června 1929 - březen 1945) v roce 1933 s rodiči uprchla z Německa do Amsterodamu, kde se rodina od roku 1942 skrývala v půdním bytě. Dospívající Anne psala od 12. června 1942 do 4. srpna 1944 deník. Po prozrazení skrýše byla rodina odvezena do koncentračních táborů v Německu, přežil jen otec. Anne zahynula v Bergen-Belsenu. Po válce otec deník vydal, byl přeložen do mnoha jazyků a zdramatizován.

Významný historik Alvin Rosenveld ve své knize The End of the Holocaust (Konec holokaustu) píše, že „prostřednictvím Anne Frankové se s obdobím nacismu nejspíš seznámilo víc lidí než prostřednictvím kterékoliv jiné dobové postavy, snad jen vyjma samotného Hitlera“. Rosenveld zkoumá četné faktory, které přispěly k tomu, že se z Anne Frankové stal symbol, jehož význam ani po více než sedmdesáti letech neklesl. Snad proto jsem velmi váhal, když se na mě před třemi lety obrátil Fond Anne Frankové (AFF) z Basileje, abych podle Deníku vytvořil nejen animovaný film, ale převedl ho také do grafické podoby. Hlavně představa grafického deníku mě odrazovala. Když jsem si Deník znovu přečetl – jako dospělý a otec dospívajících dětí –, zasáhl mě i okouzlil: nešlo mi do hlavy, že se třináctiletá dívka dokázala dívat na okolní svět tak zralým, poetickým a lyrickým pohledem a své postřehy převádět na tak výstižné a přemýšlivé záznamy, překypující soucitem i humorem, a projevovat přitom takovou míru sebereflexe, s jakou jsem se jen zřídka setkal u dospělých – a tím méně u dětí. Je to ikonický a jedinečný text a projekt představoval značnou výzvu: kdybychom chtěli převést do grafické podoby celý text, bez vynechání jediného slova, s úctou ke každému písmenku, které Anne napsala, vzniklo by dílo o takových 3 500 stranách a prací na něm bychom strávili dobrých deset let. A navíc by se tím nevyřešil hlavní současný problém: výrazný pokles počtu dětí, které čtou, protože většina z nich podlehla kouzlu obrazovky. Nejtěžším úkolem bylo zachovat zhruba pět procent Annina Deníku a současně se nezpronevěřit jejímu psaní.
(z úvodní poznámky Ari Folmana)

Český překlad tohoto grafického deníku čerpá důsledněji než anglická předloha z autentického Deníku Anne Frankové. Projevuje se to zejména v replikách (zachovávají věrněji dikci Anne Frankové, jak ji známe z překladu Miroslava Drápala a Michaely Jacobsenové), ale mnohdy i v komentáři. Tam, kde se autoři odchýlili od historických faktů v obrazovém ztvárnění, jsme byli nuceni převzít jejich verzi, aby nevznikl rozpor mezi ilustrací a textem.

Scénář
Ari Folman
Art
David Polonsky
Obálka
David Polonsky
Překlad
Magda de Bruin Hüblová
Žánry
adaptace, autobiografie, historický, protiválečný
ISBN/ISSN
978-80-7474-219-4 (Triáda)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
185 x 280 mm
Tisk
barevný
Váha
733 g
Stran
152
Cena
388 Kč
Originál
Anne Frank's Diary (Pantheon)
  • Palebras
    Palebras17.1.2022 18:59Deník Anne Frankové
    Deník Anne Frankové v komiksové podobě je velice krásně zpracovaná kniha. Vydání Triády je na vysoké úrovni a rozhodně samotnému obsahu nedělá vůbec žádnou ostudu. Předlohu ve formě psaného deníku jsem nečetl, avšak i tohle komiksové zpracování mi přiblížilo strasti života Anne Frankové poměrně důstojně. Je pravdou, že jsem před čtením očekával trochu více hrůz a zmaru pramenícího ze samotné probíhající války a moc jsem neočekával, že ono vyprávění vlastně přiliš není o válce samotné, ale o rodině, pocitech, dospívání, lásce a vztazích, čili prakticky o věcech, které se nám lidem v dnešní době zdají naprosto běžné a malicherné, avšak né pro mladou dívku zavřenou a schovanou během nejkrutějšího období lidských dějin v zadní části domu. Jsem tedy opravdu velice rád, že mi toto komiksové zpracování rozšířilo obzory o čem že vlastně je deník Anne Frankové. Kresba je skutečně krásná, vtipná i roztomilá a celkově pomáhá odlehčit velice těžká témata odehrávající se na jednotlivých strankách. Kdybych měl psaný deník načtený, určitě bych dokázal toto komiksové zpracování daleko více ocenit. Ale i tak se jedná o velice krásné deníkové zpracování a jsem rád, že jsem měl možnost jej přečíst a hlavně vlastnit.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš7.12.2020 07:30Deník Anne Frankové
    Komiksová adaptácia najslávnejšieho vojnového denníku na svete (v skutočnosti v našich končinách už druhá v poradí, prvou bolo Anne Franková: Komiksový životopis, ktorú v češtine vydala Paseka v r. 2013). Celkovo to vyzerá kvalitne, kresba mi pripomínala miestami ako keby až mangu kríženou s karikatúrou, čo je v konečnom dôsledku zaujímavé, osviežujúce, originálne a dobre sa na to pozerá. Samotný príbeh je pochopiteľne silný a temný, ale kto nepozná kontext (keďže je komiks adaptáciou knihy, tak sa v „istom“ bode pochopiteľne končí, dalo by sa povedať „predčasne“), tak mu možno ani nedocvakne, ako to vlastne skončilo (aj keď...). Hlavný rozprávač príbehu, Anna, keďže už nie dieťa, ale ešte ani žena, rieši skôr vzťahové veci, lásku a telesné pikantérie, než vojnu zúriacu za oknami. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-dennik-anny-frankovej-komiks
  • MEGA
    MEGA26.2.2020 23:12Deník Anne Frankové
    Krásná adaptace klasického díla. Kresba je nádherná a vydání Triády jakbysmet. Z obsahu jsem zcela ohromen. Autorům se povedlo propojit formát deníku s komiksovým médiem způsobem, který při čtení moc neruší, je čtivý a při tom nemáte pocit, že vám něco chybí. Samotné zápisky jsou něco úžasného. Jde mi hlava kolem, jak Anne zvládla zapsat své myšlenky zralým a upřímným způsobem.
  • sala
    sala22.5.2018 08:53Deník Anne Frankové
    Tohle přetavení Anne deníku je naprosto super. Po přečtení jsem znovu sáhnul po psaném deníku.
    Nikdy mne nepřestane udivovat, jaké Anne ve svém věku měla uvažování a duševní pochody.
    Jasně všechno se tam nevešlo ale i tak se jedná o vyjimečné dílo. Anne i Margot je nakreslená jako
    na fotce. Skvělé jsou snové pasáže. Toto zpracování se klidně může postavit vedle Mause a Boxera.
    Koho téma holocaustu zajímá a třeba deník ani Anne nečetl a nezná vřele doporučuji.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.1.2018 17:26Deník Anne Frankové
    Neporovnatelně lepší dílo nežli komiksový životopis Anne Frankové od Jacobsona (Paseka, 2013). Po výtvarné stránce velmi dobře zvládnuté, kresba a forma přináší další hodnotu a autorské licence jsou zkrátka zajímavé. Nepřestává člověka fascinovat, kterak tak mladá dívka používala slova, styl vyprávění, optiku, poetiku, postoje a názory, které působí tak nesmírně dospěle a vyzrále. Nepřestává dojímat, jak Anne včetně své rodiny skončila. Nechci říct, že umřít v únoru 1945 je "nefér" (protože je nefér umřít v koncentračním táboře kdykoli), ale je to tak strašně absurdní a smutné. A to nejen tento fakt, ale obecně dějiny holocaustu.

    Celkový dojem: 90%
  • kaylin
    kaylin29.12.2017 14:27Deník Anne Frankové
    Komiks "Deník Anne Frankové" je holdem původní knize, předáním jejích myšlenek další formou. A jako takový je třeba ho brát. A jako takový také funguje. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/12/1588-denik-anne-frankove-70.html
  • cyboy
    cyboy mecenáš28.12.2017 21:35Deník Anne Frankové
    S denikem Anne Frankove mam obecne problem. Cetl jsem ho zamlada v klasicke a letos v lete v prodlouzene verzi. A proste se nemuzu zbavit pocitu hanby, ze male holce ctu denicek, ktery by ona sama nikdy nevydala a nedala by ho precist ani nikomu z rodiny (v textu to na nekolika mistech doslova rika). Denik je misty pomerne nudne cteni zcela poplatne veku autorky, ale misty se Anne projevi jako prinejmensim vyzrala na svuj vek. Komiksoveho zpracovani jsem se pomerne bal, nicmene je treba priznat ze tady spoustu popisu nahrazuje obraz a je to tak celkove mnohem stravitelnejsi, nicmene znalost predlohy to nenahradi.
    Na co bych byl opravdu zvedavy jsou jeji povidky, ktere (podle deniku) cetla rodicum (a ktere se nedochovaly). Mohla z ni vyrust zajimava autorka a i kdyby snad ne, tak rozhodne mela mit sanci vyrust.
    85%
6101