Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Tentokrát se Thorgal setká s polobohyní, jež střeží přechody mezi paralelními světy, aby nedocházelo k jejich prolínání. Strážkyně už se kdysi s Thorgalem setkala a pomohla mu v nesnázích. Od té doby má pro něj slabost, což se pokoušejí využít zrádný Nidhogg a dávný Thorgalův nepřítel Volsung z Nichoru. Ti mají v úmyslu odebrat strážkyni magický klíč, který umožňuje cestovat mezi světy, a především ozdobný pás, který zajišťuje nezranitelnost a nesmrtelnost. Jak to provedou a co s tím má Thorgal společného?

Scénář
Jean Van Hamme
Art
Grzegorz Rosiński
Obálka
Grzegorz Rosiński
Lettering
TypoText, s. r. o.
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Stanislav Kadlec, Alena Mrázová
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-2524-172-1 (Egmont ČR (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
210 g
Stran
48
Cena
179 Kč
Originál
Thorgal #17: La Gardienne des Clés (Lombard, 1991)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš16.12.2020 08:31Thorgal #17: Strážkyně klíčů
    Spoilery. Keď Egmond v r. 2017 uzavrel voľný cyklus o zemi Qaa (časťami Tanatlokove oči, Město ztraceného boha a Mezi nebem a světlem), naskytla sa otázka, či bude s báječným Thorgalom pokračovať. Našťastie, rok 2018 sa ešte ani poriadne nezačal a už na náš trh priviedol Strážkyni klíču a Sluneční meč. Strážkyně klíčů je báječná napriek tomu, že obsahuje pár zvláštnych momentov (chápem, že sa na konci Thorgal po všetkých peripetiách, ktoré naňho bohovia a osud za posledné roky zoslali, rozhodol tak, ako sa rozhodol, ale aj tak mi pripadalo divné „len tak“ odísť od manželky a dvoch maloletých detí). Našťastie to bohato kompenzuje tradične krásna kresba, príbeh plný vzrušujúcich nápadov a fakt, že album nadväzuje na možno najlepšiu knihu v rámci celej série a to na Kov, který neexistoval (u nás vyšiel ešte v 9O. rokoch ako súčasť albumu Dítě z hvězd). Thorgal sa ako dospelý opäť stretáva so starým dobrým Tjahzim, kráľom trpaslíkov Ivaldirom, hadonetopiermi a démonickým 12-chvostovým veľhadom Nidhoggom. Slzy na krajíčku. V neposlednom rade oceňujem samotnú strážkyňu, ktorá je takmer v každej scéne nahá. Aby ste tento zošit lepšie pochopili, odporúčam vám prečítať si najskôr v poradí tretí diel Nad jezerom beze dna, kde sa prvý raz vyskytla nielen ústredná strážkyňa, ale i zákerný Volsung z Nichoru.
  • trudoš
    trudoš editor5.12.2019 08:59Thorgal #17: Strážkyně klíčů
    Samostatné album, atmosférou připomínající můj oblíbený sedmý díl Dítě z hvězd, kdy Thorgal putuje s trpaslíkem Tjahzim kouzelnou zemí. V rámci návaznosti to vyžaduje trochu orientaci v předchozích událostech, čistě proto, aby důležité skutky doznaly své váhy. Jinak mi ale přišlo, že je to takové odpočinkové dobrodružství, ve kterém si Jean Van Hamme pouze připravuje půdu pro další trudomyslný maratón. Hezky se vysvětluje téma Thorgalova prokletí, kdy jej bohové pro jeho původ prostě nemohou nechat na pokoji, ovšem v rámci jiných dílů je znát, jak jdou události účelově dle plánu. Co by tedy normálně šlo rozehrát v komplikované drama, s tím se scénář tentokrát moc nepáře a v průběhu pár okýnek je odehráno hned několik zásadních zvratů. Jenže se nemůžu zbavit pocitu, že reakce a chování ústředních postav byla v některých momentech maličko strojená. Vlastně to celé má jen jediný účel - aby měl hrdina důvod k opuštění rodiny a všechno kolem je jen omáčka. Fantastická, ale pořád omáčka.
  • Kabukiman
    Kabukiman13.3.2018 09:51Thorgal #17: Strážkyně klíčů
    Četl jsem lepší díly, tenhle mi přišel takový průměrnější, ale je to Thorgal, takže tam je laťka nastavená tak vysoko, že "průměrný" vlastně znamená, že jde pořád ještě o pecku, kterou si rozhodně nemáte nechat ujít! :)
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš7.3.2018 14:55Thorgal #17: Strážkyně klíčů
    Mně se prostě k téhle sérii skutečně těžce hledají jakékoliv výhrady. Řehořovo kresba je nádherná a příběhy, i když třeba zrovna jako v tomto případě nejsou nějak extra promáklé, vždy dokonale vtáhnou. Z pohledu fanouška je velmi uklidňující, že se Egmont s vydáváním pěkně chytil, a že se sérií, která vychází dodnes, jsme se zatím dostali teprve do roku 1991.
  • mcleek
    Napínavá jízda, která vás nasaje, protáhne příběhem a na druhé straně vyflusne... a vy si až na konci uvědomíte, že čtete tak zaujatě, že jste skoro přestali dýchat... Sto procent bez jakýchkoliv výhrad!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.2.2018 09:06Thorgal #17: Strážkyně klíčů
    Thorgal se mi pořád líbí, i když - opakuji se - už trochu nevím, kde na časové ose jsem a mnohé jsem zapomněl. Ale zde se jedná o samostatný příběh, tak to vůbec nevadí. Scénáristicky je to místy dost šílené, ve špatném, ale i v dobrém smyslu.

    Celkový dojem: 70%
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš21.1.2018 20:36Thorgal #17: Strážkyně klíčů
    Jeden z tých priemerných Thorgalov, ale páčil sa mi návrat niektorých postáv z minulosti série. Už tu však boli oveľa lepšie časti, ale rozhodne som zvedavý na ďalšie príbehy a snáď sa už s vydávaním Thorgala u nás znovu neprestane.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš21.1.2018 12:10Thorgal #17: Strážkyně klíčů
    No tak to byl teda nářez. Už dlouho se mi nestalo, aby mě Thorgal zároveň tak moc bavil, že jsem ho v podstatě přečetl tak rychle, že si až říkám, to je vše. Prostě mi najednou 48 stran nestačilo. Tak dobře odsýpající příběh. Přitom tolik zvratů a narážek na předchozí příběhy. Krásné propojení prvků v celém univerzu a je evidentní, že začíná něco nového. Tady cítíte, že se začíná rodit nějaká nová příběhová linie, která Thorgala pěkně pocuchá. Krásný úsvit nového příběhu. Za mě opravdu zajímavý a krásný příběh. Tady se to fakt povedlo.
  • Dinik
    Paradni dil, uz aby tady byl dalsi. Konecne jsme se dostali k tem nejlepsim Thorgalovym pribehum.
  • cyboy
    cyboy mecenáš19.1.2018 22:12Thorgal #17: Strážkyně klíčů
    Nemuzu si pomoct, ale Thorgal se mi s kazdym dalsim dilem libi vic. Konci rodinna idyla a Thorgal se zas vydava do sveta. Jsem zvedavy na dalsi dil.
    85%
22102
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš26.2.2018 10:18Thorgal #17: Strážkyně klíčů
    Kupujte tých nových Thorgalov, lebo po čísle 18 sa bude v Egmonte znovu prehodnocovať predajnosť a teda hrozí, že sa Thorgal znovu u nás STOPne.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš26.1.2018 00:33Thorgal #17: Strážkyně klíčů
    Tak to vypadá, že sa tu Thorgal znovu rozbehol. Číslo #17 bude vonku už za 2 mesiace. To znamená, že tých dielov bude tento rok viac? Má niekto info, koľko Thorgalov plánuje Egmont tento rok vydať?
Četl/a (53)
2Hitman3, autokineton, binnmode, calvin10, Crics, cyboy, Darker, Darth Raelchi, davidek, Deckard, DEmnoG, erik, Filios dVekerec, flipflop, foudy, Georgíno J., house192, Hulik, invape, Ivan Kucera, J.Connor, Jabba, Jestrab2, kaylin, Kraken, Leonardo, listr, Lobok257, mgeralt, Moyek, Mr.Plysh, namdnas, NecRoman, Nezbi, Noci, oleav, pechna, radimisko, RadimNemec, Raul, Schirru, seneke, SHORTY, Spacecore, spagr, t0mas, tacmud, the.kasztan, trudoš, Velkej šéf, vranakx, Zbysek2410, zgrywus
(114)
2Hitman3, 2scha, adam.ra, Alfred, arnecht, Ashek, autokineton, AZTeck, bboorreekk, Beng.D, Benji, binnmode, birkoff13, Black Bro, yo, blackJag, bmc75, Buchtic, burzum, calvin10, calviti, Corvus, Crics, CSE_AC/DC, cyboy, Darker, davidek, Deckard, DEmnoG, Dinik, disclose, Erich, erik, farnhajt, fel68, filemon, Filios dVekerec, Final, flipflop, Fox01, Fry, Georgíno J., goldschmidchen, Hades, herbert, herrman, house192, Hulik, hypermlok, IndyP, invape, Ivan Kucera, J.Connor, Jabba, jd., Jestrab2, Kabukiman, kaylin, Kazumaki, KdG, Kraken, Leonardo, listr, Lobok257, Lojza, Mamut12, markic, Marvin, mcleek, mgeralt, mikina, moiqpiom, monty.cl, morbn, Moyek, Mr.Plysh, NecRoman, Nightmare, Noci, o2t2, Paldini, pavel, pechna, pennywise, Poseidon1978, radimisko, RadimNemec, raimi, Ricarderon, Rumburaq, Samurai-Jack, Saran, Schirru, seneke, SHORTY, Skot, sleepless, spagr, suricattaontheway, t0mas, tacmud, the.kasztan, trudoš, tulipstros, vallyslayer, Velkej šéf, vranakx, willis, worf, xai, xintax, yogi, Zbysek2410, zdennanek, zgrywus
Chce (8)
cybern, DracoAn, Grynca, Kapis, Mistak, Premek, RaptoR, T3ss
Shání (2)
afri, Mistak