Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Páté komiksové vystoupení největšího paranormálního vyšetřovatele na světě, obrovského tvora s koženým kabátem, upilovanými rohy a s kapsami nacpanými amulety, „čestného člověka“ (lidský status mu byl úředně přiznán Kongresem Spojených států amerických), anděla apokalypsy, Anung un Ramy, zkrátka týpka u nás známého jako Hellboy.

Čeká nás velké drama, které za doprovodu Poeových veršů začne před druhou světovou válkou poslední akcí Humra Johnsona a celý děj bude dokončen o jednašedesát let později.

Na trosky rakouského hradu Hunte se má v nejbližších hodinách zřítit kosmická loď z tajného nacistického programu. Když raketa několikrát změní kurs, je jasné, že ji někdo, nebo něco, řídí. Vedení Úřadu paranormálního výzkumu a obrany posílá na místo plánovaného dopadu své nejtvrdší agenty – Hellboye a nově přijatého homunkula Rogera.

Pestré drama se začne rozvíjet ještě před tím, než oba agenti a jejich průvodkyně vstoupí do hradu. Kniha je plná podivných bytostí, vesmírných hrůz, duchů – a tentokrát i nacistů.

Pochopitelně dojde i na onoho červa, který je přislíben v názvu celé knihy.

Obsahuje sešity série Hellboy: Conqueror Worm #1-4 (květen 2001 - srpen 2001)

Scénář
Mike Mignola
Art
Mike Mignola
Barvy
Dave Stewart
Obálka
Mike Mignola, Dave Stewart
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Jan Kantůrek
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort, Ladislav Niklíček, Martin Trojan
Žánry
akční, dobrodružný, horor
ISBN/ISSN
978-80-88152-39-2 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 240 mm
Tisk
barevný
Váha
512 g
Stran
144
Cena
599 Kč
Originál
Hellboy #05: Conqueror Worm (Dark Horse Comics, 2002)
Varianty
Hellboy #05: Červ dobyvatel (2. vydání) (2018)
Hellboy #05: Červ dobyvatel (pevná vazba) (2008)
Hellboy #05: Červ dobyvatel (paperback) (2008)
  • Spike
    Tak v téhle knize jsem se konečně dočkal. Hellboye, jeho svět i vedlejší postavy, Mignolovu kresbu i jeho mix různorodých mytologií, folklórů, fantasy, sci-fi, nadpřirozené detektivky, hororu, Lovecrafta, nacistů, démonů, mimozemšťanů, což dalo dohromady jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru - tohle všechno jsem začal milovat takřka hned poté co jsem do tohoto světa poprvé vkročil. Přesto předchozím knihám pořád cosi chybělo k tomu, abych s čistým svědomím dal plný počet hvězd. Ke každé knize se vcelku dopodrobna rozepisuju, takže důvody co mi kde vadilo či chybělo jsou tam. Pointa, ke které se - jak asi správně hádáte - dostávám, je, že pátý díl s podtitulem Červ dobyvatel je konečně svazkem, u kterého nemusím váhat a v klidu dávám plnou palbu. A je to krásný pocit. Pro někoho je zábavnější psát komentář či recenzi k něčemu kde má co kritizovat a užívá si jmenování všech chyb co to konkrétní dílo má, mě však teď dělá mnohem větší radost komentovat něco kde v podstatě mohu jen chválit. Měl jsem tyto pocity už před lety při posledním čtení, a jsem rád že i teď se nic nezměnilo.

    A v čem že je Červ dobyvatel tak výrazně odlišný, že si ode mě najednou zaslouží nejvyšší hodnocení? No… odlišný v ničem. Operuje se stejnými prvky jako díly předchozí. Rozdíl je v tom, že tady je všechno krásně vyvážené v té nejlepší možné míře. Tam kde Sémě zkázy bylo místy moc ukecané a lehce se táhlo, tam kde Probuzení ďábla působilo přeplácaně jakoby se snažilo nacpat všechno co autora zrovna napadlo do jedné knihy, tam Červ dobyvatel dodává příběh kde je všechno na svém místě, nic mu nechybí a nic nepůsobí navíc. Zní to jako klišé, ale je to tak, a je to vlastně hrozně jednoduché. Mignola prostě vymyslel příběh který krásně rozsahem vyjde na 4 sešity tak aby nemusel děj natahovat ani zahušťovat, vystačí si s pár hlavními postavami z nichž každá má svůj prostor, a dodal jasný přímočarý příběh který sice jede z bodu A do bodu B, ale má nachystaný nějaký ten zvrat či překvapení, takže se nebudete ani nudit, ani ztrácet.
    Hellboy a Roger jsou tak skvělá dvojka, že mi tu ani nechyběl Abe Sapien, nacistický záporák alias hlava v lahvi je stejnou měrou znepokojivý jako komicky morbidní (fixace na své obří opičí bodyguardy), první představení Humra Johnsona je skvělé koření děje. A titulní Červ dobyvatel je opravdu děsivá a odporná hlavní hrozba. Ani nebudu jmenovat ty další výborné vedlejší postavy. Přidejte k tomu Hellboyovo jisté morální dilema a pochybnosti, Mignolovu kresbu na vrcholu sil (která obzvláště vynikne díky tomu že jako scénárista tentokrát není zbytečně ukecaný a tak scén které vypráví hlavně obrazy je zde více než jindy), atraktivní prostředí polorozbořeného hradu ve sněhem zapadlých horách, a skvělý coloring Davea Stewarta který tomu dodává atmosféru a bez nějž by to prostě nebylo ono.
    Když jsem přemýšlel proč tahle kniha funguje o tolik lépe než předchozí dlouhé příběhy, došel jsem k jednoduchému závěru. Jednak že ať už jako scénárista či kreslíř, Mignola se zlepšil a vyspěl, a příběh prostě působí naprosto plynule a kompaktně, symbióza příběhu a kresby naprosto samozřejmě. Už si je sám sebou zkrátka jistý, ví co a jak chce vyprávět a tak to dělá. Za druhé už má dost základů na kterých stavět a rozvíjet svůj svět. Ať už první dvě knihy, tak povídky. Vše se plynule proplétá a slévá do jasného celku. Jaký to rozdíl proti Probuzení ďábla, které jako by se narychlo snažilo vybudovat celou mytologii jednou knihou a bylo víc než co jiného jednou velkou expozicí na věci budoucí, jako vlastní příběh to prostě moc nefungovalo. To tuhle knihu netrápí, díky tomu že pozadí už má vybudované, může bez zbytečného spěchu vyprávět svůj vlastní příběh a když už představí nové postavy jako je Humr Johnson, funguje to protože se neztratí v záplavě dalších.

    Abych už tu oslavnou ódu ukončil - Červ dobyvatel prostě má všechno co má mít a tam kde to má mít ve správném poměru. Koho nebavili předchozí Hellboyové, tenhle jeho názor určitě nezmění. Komu se ale předešlé knihy líbily, ten by měl být touhle nadšen. Nemůžu si pomoct, já nadšen jsem a za mě je tohle asi nejlepší Hellboy. V rámci série a jako fanoušek - nemám co vytknout. 10/10
  • SteveCZ
    Závěr dosavadní etapy série. Hellboy si zde projde menším vývojem, v rámci děje se dozvídá nové skutečnosti o své budoucí roli, a samozřejmě už mu to začíná přerůstat přes hlavu. Mignola zde jede se svou hororovou atmosférou opravdu na 100 procent. 8/10.
  • Fry
    Hellboy #05: Červ dobyvatel - Velmi vydařená kniha a to především díky menšímu množství textu a většímu důrazu na budování atmosféry čistě pomocí světla a stínu v útrobách horské nacistické pevnosti. Navíc je to nejspíše (?) jediná sólovka Hellboye s homunkulem Rogerem, kterým místy trefně sekunduje také 'fiktivní hrdina z II. světové války', Humr Johnson ... Za mě 5*!
  • Moon
    Další Hellboy, další super jízda. Mám hrozně rád Mignolovu atmosféru a hlavně kresbu a barvy. Zde se nic nemění, Mignola drží vysoký standart a červ dobyvatel je super jízda s vynikajícími postavami. Tentokrát je v knížce jen jeden příběh, ale to ničemu nevadí. Příběh je hrozně fajn. Jen je škoda, že je tam pár do očí bijících nesmyslů. Jako třeba to, že Ú.P.V.O celou dobu ví o základně nacistů s vesmírným programem, která byla na hradě Hunt ( kde se odehrává děj ) a základna je plná věcí z dob druhé světové a nikdo jí neprohledal nebo nehlídal. V době kdy se odehrává děj by tam logicky už nic nebylo.
    Jinak je to super kniha, kterou si rád přečtu znova.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.8.2019 13:14Hellboy #05: Červ dobyvatel (2. vydání)
    Tak tohle bylo sakra hustý. Závěr rasputinské "trilogie", náckové, Lobster, Lovecraft, Baba Yaga, no prostě Hellboy v tom nejlepším. Tenhle dlouhý příběh mi sedl asi nejvíc, z těch co Mignola nakreslil a napsal. Bavil mě ten historicko-fiktivní přesah a bylo to i hezky napsané a už ne tak ukecané. Za mě 5 hvězd.
  • luky.kuky10
    Skvělý jednotný příběh! Jeden z nejlepších Hellboyů!
  • karl173
    karl173 mecenáš13.4.2019 17:39Hellboy #05: Červ dobyvatel (2. vydání)
    Slušně našlapaný díl, který nabízí spoustu zajímavých a důležitých událostí. Hodně se tentokrát jede na emoce, což je něco co mi občas u Hellboye chybí, takže v tomhle jsem byl velmi spokojený. Dost mě bavila postava Rogera a také jsem byl spokojený postavou s Humra Johnosona ( a tak jsem se pak hned musel pustit do jeho vlastní série ). Hlavní příběh každopádně zase jede v podobném střihu jako už v předešlých knihách, což je jedna z mála a zároveň největší výtka k této knížce a vlastně i k celé této sérii. Obávám se, že pokud Mignola bude točit podobný scénář a to především v závěrečných částech stále stejným způsobem, tak mne možná přestane trochu bavit. Ale zatím tomu tak není a to především díky tomu všemu kolem. Ten svět, ta kresba, ty nápady. To mě zkrátka zatím neskutečně baví a jsem rád, že můžu s klidem, nerušeně a bez větších pauz pokračovat dál ve čtení, i když teď si upřímně dám od Hellboye aspoň pár dní pauzu, abych nebyl přesycený a odskočím si k vedlejším sériím a samozřejmě také i k jiným komiksům. Za mě tedy spokojenost.
  • 3DD!3
    Elon Musk vystřelil do kosmu svou višňově červenou Teslu Roadster, sověti poslali psa, nacisté umírajícího vědce Ernsta Oeminga. Ten se nyní vrací k zemi jako nádoba pro démona co má pozřít svět. Lahůdková četba, která je poctou pulpové literatuře. Hellboy se vyvíjí a už nejde jen o jednoduchou mlátičku. Červ je patřičně hnusný a hrad Hunte patřičně ponurý. Del Torovo vyznání je na místě. Mignola je vážně génius. Už se těším na sólové příběhy Humra Johnsona.
  • Fimi
    Fimi mecenáš21.2.2018 22:32Hellboy #05: Červ dobyvatel (2. vydání)
    Jako tohle je zatím pro mě nejhorší díl...jak se vždy dobře bavím, tak tady jsem se celkem nudil...
  • Walome
    Walome mecenáš14.4.2014 10:17Hellboy #05: Červ dobyvatel (paperback)
    Humr je můj nejoblíbenější hrdina Hellboyova universa. Nesnáší nácky, vypadá cool a jeho minulost mi zvedá chloupky na zátylku. Perfektní záležitost.
  • Radiomir
    "Ježiš!"
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš27.7.2012 08:09Hellboy #05: Červ dobyvatel (pevná vazba)
    Mignola se vlastně dost opakuje, ale mě to vůbec, ale vůbec nevadí. Hellboy je někam vyslán (většinou na hrad) kde se skrývá prastaré zlo. Prastaré zlo jenž právě nekdo zkouší vyvolat. Hellboy mu nabije dršťku a udělá z něj dršťkovou. Jenže díky tomu že Mignola čerpá ze starého folklóru je tam vždycky spousta zajímavých, neotřelých nápadů a má to fantastickou atmosféru. Staré hrady, sníh, nacistické symboly (né nejsem nácek, ale fakt to tam vypadá dobře) náboženské často plačící ikony a malé prostřihy na výrazy hrdinů. Většinu starejch Hellbojovek jsem četl už před lety a tak nějak si myslel, že mě to už nebude úplně bavit, ale opak je pravdou. Už pár dní čtu všechny Hellboy a musim říct, že mě to baví ještě víc než dřív!
    PS minispolier až nespoiler (podle toho jestli věříte že to dopadne špatně) taky si občas přejete nějakou fakt brutální apokalypsu? Třeba aby opravdu Červ sežral celej svět a nakonec byla země spálena na popel? V komiksu bych si to přál, ale to by zase nebyly další díly. Ach jó...93%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.9.2010 12:17Hellboy #05: Červ dobyvatel (paperback)
    "Omlouvám se, ale nacisty nemůžu fakt vystát." :-)
  • krvinka56
    Tak předně Mignolův kresební styl je pořád perfektní sice nepatří k těm autorům co by se zlepšovali v kresbě(hlavně postavy co sou v pozadí vypadají podivně.)ale zlepšuje se jako scénárista.Příběhy sou čím dál tím víc lepší a lepší.Sice mám nejraději kratší příběhy ale tenhle se mu fakt povedl.Sice nemusím jeho novou postavu Humra ale ostatní sou taky super.Nejlepší z nich je Roger podle mne tady zastíňuje samotného Hellboye.Opravdu perfektní kniha a jeda z nejlepších sérijí co u nás vychází.
  • Marv
    Najlepsi hellboy perfekna kresba ktora mi vsak prisla odflaknuta ale to sa mi prave pacilo
  • matrosh
    nejlepší dlouhý příběh (zatim), ostrov je totiž taky skvělej
  • Kapis
    Kapis mecenáš12.1.2009 14:59Hellboy #05: Červ dobyvatel (pevná vazba)
    Tak a konečně se dostávám k pátému dílu, který zatím Hellboyova dobrodružství uzavírá (doufám, že to není úplný konec). Předem musím říct, že mě CC pěkně nasralo, že obálka má stejný vzhled jako druhé vydání Sémě zkázy, takže má 5ku na straně, barevné pruhy, Hellboy na bohu je napsán vertikálně - když to položím vedle čtyř předchozích dílů tak to je jak pěst na oko. Proč p. Dorte jste už kurva nevydali 1 .vydání ve stejném formátu jako předchozí 4 díly? Stejně předpokládáte určitě druhé vydání, tak až to 2. mohlo dostat tento háv. Je to škoda.
    Nicméně kvalitě obsahu to neubírá. Když jsem se do toho začetl, radši jsem si řekl, že si narychlo projedu všechny předchozí booky, ať je můj požitek maximální, protože odkazů a provázaností s předchozími díly je tu opravdu přehršel. Z toho "projedu" bylo nakonec týdenní vychutnávání dávno zapomenutých příběhů a onanie nad uměním p. Mignoly s následným přehodnocením všech předchozích dílů;-). Abych CC jen nedupal, tak zpracování knihy je standartně na best úrovni, dokonce černá je až tak černá, že je drsná na omak......a pěkně voní. (Jak mě viděli lidi ve vlaku jak očuchávám knihu s hanknkrojcem na vazbě, tak radši směřovali děcka do druhé části kupé:-D) Profesor von Klempt, aka hlava s hakáčem naložená ve formaldehydu je tak dokonalá postava, že se ji evidentně Mignola nechtěl pouštět. Hltal jsem každé okýnko a užíval si každý detail geniální Mignolovy kresby, k tomu ty barvy, no už se nebudu opakovat, prostě intenzivní zážitek a gurmánský ráj pro oči, miluju to. Konec byl takový trošku sušší a dává možnost klidně pokračovat. Hellboy je prostě věc, kterou každý milovník komiksu musí mít ve velké úctě.
  • Mleako
    Mleako mecenáš18.8.2008 23:24Hellboy #05: Červ dobyvatel (paperback)
    Červ má dle mého názoru asi nejhustší a nejmrazivější atmosféru ze všech Hellboyů, které jsem zatím četl a to je dobře, protože to je to, co mám na Hellboyovi rád (samozřejmě spolu s originální Mignolovou kresbou). Pro mě jasná špička.
  • goldschmidchen
    goldschmidchen18.8.2008 14:01Hellboy #05: Červ dobyvatel (paperback)
    Přečetl jsem to za 2 hodky,dobrodružné, poměrně dobe zmáklá ponurost příběhu. Řeknu to ale asi tak, lákala mě hlavně cena. Dávám to, co dávám:-)
  • brkowycz
    Těžko tomu příběhu něco vytknout. Je tam dost odvolávek na předchozí knihy, a já jsem z těch předchozích bohužel četl akorát spoutanou rakev. Ale i tak jsem se bavil, příběh je oproti jiným comicsům celkem originální, ale jestli to má být "poslední" kniha Hellboye, čekal bych nějaký větší boom, nějaké třeba rozuzlení, které bych vzhledem k neznalosti předchozích dílů nepochopil, něco co by bylo skutečným závěrem. Bohužel se nic z toho nestalo. Ale jinak jsem se dost bavil.
  • erik
    Pevná väzba, samozrejme. Záverečná (?) Mignolova kniha ukončuje jednu Hellboyovu etapu a je to koniec síce klasický, ale predsa len trošku menej "čtivý". Mám radšej poviedky, navyše, prím hrajú skôr vedľajšie postavy. Som rád, že to tu vyšlo, mám Hellboya rád.
  • willis
    Odvolávek na předchozí díly je tady pod čarou opravdu víc než jindy, ale i tak tahle knížka může fungovat jako samostatný příběh. Je to taková Hellboyovská všehochuť a objeví se tady snad všechny postavy z minulých booků včetně Karla Rodena.. ehm pardon, Rasputina. Završuje se tady hlavní linie příběhu, která začala v prvním booku, ale dveře pro případné další pokračování nejsou uzamčený a ne úplně všechno je dovysvětleno (některé věci ani pořádně nepopochopil). Tahle série je pro mě hlavně o Mignolově kresbě a atmosféře, kterou jsem si užíval i tady, ale jinak mám raději povídky, které mně přijdou dějově sevřenější.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade27.6.2008 20:24Hellboy #05: Červ dobyvatel (pevná vazba)
    Včera v noci jsem přečetl všech 5 booků Hellboye a musím říct, že pátá je vrcholem celé série, kdy se objasní věci nejasné a vysvětlí věci nevysvětlené. Kruh se úžasně uzavřel. MdS
82254
Četl/a (83)
123peta, 3DD!3, anka, AwatarDK, Berry669, Bonpar, Bubákolog, Cinema Ranger, ConanVJ, cyboy, DANT3_, Darth Raelchi, Davidos402, desto, Django, dvory, Elfo.here, Fives, Fox01, Franta z Čokolády, Fry, fuerto_gepa, Georgíno J., Giskard, Goldfinch, Hades, Hanussen, hromotlk, Hulik, Infarkt, invape, Jack, James, jh666, jindroush, Kaaos, karl173, kaylin, kendor007, Killingjoke, Kitykatyn, Kraken, kubosos, L4MIOzZ, lacoste, Loxin, luky.kuky10, Mamut12, Matthew, MonsterGyre, Moon, Mrtvejbazen, Nekrokok, Nexis, Noci, Paldini, parado, Poniczech, Poseidon1978, regressiv, RudyRod, Sajmon, schefik, Schramm, SekyCZ, Sharick, Sikk, Sir_Pete, Spike, SteveCZ, taidana, Tomasino79, Tomket.Tom, Tomzany, TZcomics, Václav Mikula, vita, VXP, Wasps, worm, Yefery, Zbysek2410, zlejzmrd
(147)
123peta, adam.ra, Alfi, anka, AwatarDK, Azik2586, bananzluty, Berry669, blackJag, bourgeois, Bubákolog, buscheer, Calvin Klein, calvin10, CaptainMarty, Caylen-Tor, ConanVJ, Const.ex, cyboy, Dalamar, Dali, DANT3_, Davidos402, Davispear , DegiCZ, desto, Dinik, Django, DKoscik, dvory, faster86, Filip123, Fives, Flowtek, Fox01, Franta z Čokolády, Fry, fuerto_gepa, Georgíno J., Goldfinch, grinder, Hades, Hanussen, Hawwwran, Hebled, HevyEli, Honzin, hromotlk, hugosnowden, Hulik, hyba1991, Infarkt, invape, Jack, Jak, James, james dixon, jh666, Kaaos, Kabukiman, karl173, kaylin, kendor007, Kitykatyn, Knuckless, koudak89, Kraken, kubosos, kucik, lacoste, Lamahe, Lenny, Loxin, luky.kuky10, maara, Malachias, Mamut12, Mariohurbanek, Matio, Matthew, mcleek, mirror, Mitak, MonsterGyre, Moon, Mrtvejbazen, Murphy722, Mysak92, Nekrokok, Nexis, Nightmare, Noci, nx, o2t2, OldaB, Paldini, parado, pavel, pechna, perper, petad, plaštěnkář, Poseidon1978, puolpm, Radkos, rajot, RaptoR, regressiv, RicHard. , Rowan, RudyRod, Rumburaq, Sajmon, schefik, Schramm, SekyCZ, semi41, Shake, Sharick, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, Spike, start05, SteveCZ, StressCZ, suricattaontheway, syon, taidana, terrordemon, Tomasino79, tomasko33, Tomket.Tom, Tomzany, TZcomics, utresyby, Václav Mikula, vallyslayer, vishnar, vita, vranakx, Wasps, Yaromil, Yefery, Zajo original, Zbysek2410, zlejzmrd
Chce (12)
deadpool, dvoracekpetr1, Dzoglik, gumidekmedvidek, Komiksum, Lojza, Maty48, Sebastian the wise, spot, the_proph, Tyfus, WMN
Shání (4)
Černá Krysa, LuckyLjuk, Mighty_Morphine, namdnas