Svatá Barbora - obálka španělského vydání
Ukázka
Ukázka

+ 4 další ukázky

Koupit
Mladá novinářka Andrea dostala za úkol napsat článek o nikdy neobjasněné kauze, kterou před několika lety žila celá republika. V jejím středu stála dospělá žena vydávající se nejprve za jedenáctiletou dívku a později v Dánsku za stejně starého chlapce. V příběhu se vršily nové a nové záhady, konspirační teorie se měnily ze dne na den. Týrání, vliv všemocné sekty, nitky vedoucí do nejvyšších sfér. Andrea je čím dál více pohlcována pátráním, zapomíná na svůj osobní život, na svého přítele Jakuba, ze stěn svého pokoje vytvoří obří nástěnku plnou jmen, událostí a souvislostí. Dozvídá se nové skutečnosti, vždy se jí narýsuje možná varianta, která je následně popřena, každá nalezená odpověď pokládá další otázky. Andrea se ztrácí v nekonečném labyrintu, ale nedokáže přestat hledat pravdu, a když se jí nakonec zdá, že ji má téměř na dosah, je postavena před zásadní otázku: Co všechno je ochotna obětovat?

I když má kniha v tiráži uveden rok 2016, do volného prodeje se dostala až v roce 2018.
Identický dotisk v roce 2019.
V roce 2020 vyšlo také ve španělštině (Reino de Cordelia) pod názvem Santa Bárbara viz alternativní obálka.
Ocenění Muriel 2018 v kategorii Cena České akademie komiksu a v kategorii Nejlepší kresba.


Scénář
Vojtěch Mašek, Marek Šindelka
Art
Marek Pokorný
Obálka
Nikola Klímová
Redakce
Nikola Klímová, Karolina Voňková
Žánry
drama, thriller, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-905679-7-9 (Lipnik - Karolina Voňková)
Vazba
šitá v měkkých deskách
Formát
180 x 245 mm
Tisk
barevný
Váha
610 g
Stran
208
Cena
549 Kč
  • caroluxurians
    caroluxurians13.12.2022 14:43Svatá Barbora
    jediné co bych vytknula je občasný problém s přehledností což ubírá vyprávění na tempu
  • Norri
    Norri mecenáš20.11.2022 18:39Svatá Barbora
    Na tento komiks jsem se těšil. Kuřimskou kauzu si pamatuju a je to rozhodně zajímavé téma, ale Svatou Barboru jsem koupil především kvůli kresbě. V knize se střídá několik stylů kresby, v závislosti na tom, co je zrovna vyprávěno, a jeden ze stylů se zdá být silně inspirovaný Chrisem Warem, na což jsem se těšil nejvíc. Po výtvarné stránce je kniha zkrátka povedená a nedivím se, že za ni dostala cenu Muriel.

    Co se týká děje, tam je to trošku složitější. Nevím, jak to mám celé uchopit. To, co původně mohl být úžasný dokumentární komiks, bylo nakonec změněno na fikci, a to přináší jeden zásadní problém. Autoři se rozhodli z celého příběhu vynechat původní oběti této kauzy. Pro mě je to sporné rozhodnutí, protože dost pochybuji, že to někomu prospěje anebo že to někoho ochrání. Kvůli této změně musel být celý příběh přiohnut. A jakmile už je něco takto změněné, tak už potom nevíte, čemu ještě můžete věřit a čemu už ne. Ale možná že je v této kauze skutečně tolik neznámých, že to jinak než jako fikci vyprávět nešlo.

    Celý příběh je vyprávěn z pohledu fiktivní novinářky, která chce odhalit pozadí celé kauzy. To je chytrý přístup a celá tahle linka je zpracovaná poměrně zajímavě. Konec je pak hodně mysteriózní, což je, s odstupem hodnoceno, docela mazané zakončení celé knihy.
  • faster86
    faster867.11.2022 09:42Svatá Barbora
    Případ kuřimské kauzy znám jen velmi letecky... napsané čtivě, nakreslené a panelované výborně. Pokud je jen třeba desetina z toho komiksu postaveno na skutečných věcech tak je to posraným navrch.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.5.2021 20:07Svatá Barbora
    Zajímavé a docela čtivé, ale jinak mě to nějak nebralo. No, tak jsem se o tom víc dozvěděl. Hmm, a dál co jako? Konec ne-konec. Přesahy na kde co potěšily. Nevím, já z toho tak odpálený prostě nejsem. Ano je to hnus, co se dělo, ale pro mě je to něco ve stylu přijaté informace ze zpráv. Tak to vím, dobrý a jdeme dál. Jinak nevím, co tím chtěl komiks ještě dalšího říct. Má to informovat, poukazovat, zdiskreditovat, fabulovat nebo co? Rozhodně se jedná o kvalitní komiksový počin a určitě u mě nespadá do ranku těch patlanin, co tady vychází spousta a hraje si to na komiks. Tohle je poctivý. Kdo si na takové komiksy potrpí, měl by po Svaté Barboře sáhnout. Koho takové kauzy moc nezajímají, tak ho může odradit koncepce celé práce a nejednotnost stylu kresby. Přesto pořád spokojenost.
  • Skot
    Skot mecenáš31.5.2020 16:59Svatá Barbora
    Na tuzemské poměry výborný komiks po stránce výtvarné , včetně nejrůznějších a milých detailů. Po stránce scénáře pak přece jen závěr poněkud uspěchaný a laciný, jakoby si s ním autoři nevěděli úplně rady, jakmile opustili reálný příběh a začali trochu levně fabulovat. Ale to jsou jen pihy na kráse . Vše ostatní napsali již pánové pode mnou.
  • puml
    puml11.12.2019 17:04Svatá Barbora
    Napsat, že Svatá Barbora je jedním z nejlepších komiksů, který v tuzemských končinách vznikl, je snadné, ale ona je to navíc i pravda. Myslím si ale, že to také ukazuje, že český komiks vzniká přeci jen kvalitativně tak trochu ve stínu toho, co se tvoří jinde ve světě.

    Příběh je výborně zpracovaný, i když mi přišli tak trochu zbytečné a efektní ty dvě spekulativní vsuvky "co kdyby?" včetně samotného trochu uspěchaného závěru. Škoda, že se autoři nedrželi víc linky "true detective", takto to zas vypadá na jednu z mnoha konspiračních teorií, která je v lecčems asi pravdivá a o to děsivěji vše působí, ale na druhé straně to celé působí tak nějak nedotaženě, což ale byl asi záměr autorů, jen naznačit možné spojitosti, podobně jako Alan Moore v komiksu Z Pekla, kde to bylo přeci jen ale více propracované a šlo se více do hloubky, včetně závěrečných bonusů v podobě množství textů, ze kterých Moore vycházel. Ale zpět k Barboře: Čan se objevuje jen jako postava v klobouku a bez tváře, vše se domlouvá strašně rychle, vše jde jako po drátkách, vše do sebe zapadá... Ale i tak, to co tu píšu jsou jen kosmetické vady na kráse a vše vynahrazuje precizní počítačová kresba Marka Pokorného. Ty hrátky s druhým plánem, ve kterém se objevují filmové plakáty nebo různé detaily, skládají profil jednotlivých aktérů lépe než mnohé popisky. Snad jen, že je tu jistá podobnost s Jimmy Corriganem, ale to je jen dobře, takto hravé a propracované obrázky i celé stránky budete v českém komiksu jen těžko hledat; no a pak ty stařecké oči skoro všech postav jsou trochu zvláštní, ale jak se do tohoto temného příběhu ponoříte, tak vám to už ani nepřijde.

    Abych to uzavřel: ty ódy jak je to kvalitní atd. nejsou vůbec nemístné, naopak, je to opravdová komiksová lahůdka, především tedy po výtvarné stránce, smekám před Markem Pokorným, a doufám jen, že tenhle "maják" nezůstane sám, a že se snad do budoucna můžeme těšit na další podobně propracované české komiksy. Nedávám plný počet jen proto, že si myslím, že tenhle komiks zdaleka nevyčerpal potenciál tohoto autorského tria. Mám takový nejasný dojem, že to nebude jejich poslední spolupráce... Doporučuji.

    PS - Kdopak si všiml plakátu na zatím připravovaný animovaný film Hurikán animátora Jana Sasky:-) a takových vtípků je tam víc.
  • perak
    perak8.2.2019 20:57Svatá Barbora
    Zajímavé proplétání fikce s realitou - těžko oddělit, kde končí fakta a kde nastupuje poue fantazie autorů. Možná, že komiks dokonce více ocení ti, kteří reálné základy kauzy neznají. Každopádně vyprávění příběhu z pohledu novinářky s retrospektivními jí zjištěnými informacemi mi přišlo jako dobrý nápad, jen se tam neměly zamotávat problémy samotné novinářky, to mne úplně nebavilo a při rychlém stylu vyprávění rušilo. Pokud si toto odmyslíme, tak je to výborná kniha.
  • aza
    aza18.11.2018 11:27Svatá Barbora
    Na první pohled skvost, silný námět, který táhne pozornost a nad nímž zůstává rozum stát...
    Ale počkat: když je čtenář obeznámen se skutečnými událostmi (ty jsou ještě šílenější) a komiks vnímá odděleně od nich jako svébytný příběh, scénář se zase tak světoborným nezdá (těžko přebít realitu fikcí, to už by v tomhle případě bylo perverzní a neuvěřitelné až moc). Konec je jaksi rozplizlý, čekala jsem, že se autoři budou víc zabývat postavou Čana a dostanou se až k němu (když už teda fikce). No, škoda.
    Každopádně výtvarné zpracování vynahrazuje to, co chybí scénáři, nebo spíš celou knihu posouvá dál. Je tu zjevná příbuznost s Jimmym Corriganem, nicméně Marek Pokorný vedle něj obstojí s bravurou.
  • Lenny
    Lenny mecenáš1.7.2018 01:26Svatá Barbora
    Bizarní detektivní příběh stojící na reálných základech kuřimské kauzy. Proč se z Barbory stala Anička/Adam a kdo tím co sledoval? Autoři hezky splétají jednotlivé nitky, fabulují a přichází s vlastní (lehce přehnanou) verzí "jak to celé mohlo být"... a funguje jim to.

    Příběhu nejvíc škodí ústřední postava novinářky, která je... otravná. Vyvrcholení její dějové linky mě nebavilo a celkově jsou její osobní problémy ve srovnání s Barborou dost nijaké. Díky tomu pak komiks postrádá pořádné finále.

    Kresba je fajn, ale Marek Pokorný občas až moc tlačí na wareovskou pilu na úkor příběhu (tady chce někdo Muriel).

    Celkově povedený, ale finále zklamalo. Mohlo to bejt na 5*
  • trudoš
    trudoš editor18.6.2018 19:14Svatá Barbora
    Chytré, znepokojující a hlavně strhující drama, které čtenáři předkládá jednu z nejneuvěřitelnějších konspiračních teorií, jež ovšem působí až mrazivě realisticky. Přestože patřím mezi těch pár informačně Kuřimskou kauzou nepolíbených, neměl jsem vůbec problém se v ději orientovat. Tvůrci totiž všechny zvrácené události berou pouze jako základ vlastního příběhu, prošpikovaného odkazy na skutečné aktéry a jejich možné motivace. Nejde tedy o přímou rekonstrukci případu, ale důmyslnou parafrázi, kombinující v sobě prvky thrilleru s novinářskou reportáží. Což mě přivádí k smekání klobouku, protože takhle dobrý (a srozumitelný) tuzemský komiks jsem už dlouho nečetl. A i když mi statická kresba Marka Pokorného příliš nevyhovovala, musím mu přiznat dílčí kus mistrovství, s jakou přistupuje k panelům a skrze kresbu interpretuje scénář.
    Vážně povedený kousek, dokazující, že tu máme autory světové úrovně, kteří se nezaměřují pouze na lokální publikum, ale mají na to oslovit i širokou veřejnost.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš7.5.2018 13:12Svatá Barbora
    Komiks Svatá Barbora měl původně rekonstruovat tzv. kuřimskou kauzu, ale zhruba v půlce vyprávění autoři zjistili, že na celé té smutné události není kvůli absenci dílčích faktů a podložených důkazů vlastně moc co rekonstruovat, takže původní myšlenku zametli pod koberec a pustili se do víceméně čiré a dosti rozmáchlé fabulace stojící na základech reálných motivů. A ve výsledku je to celé tak bizarní a ujeté, že to skoro připomíná nějakou průměrnou jednohubku od Chucka Palahniuka. Skoro.

    Marek Šindelka, Vojtěch Mašek a Marek Pokorný mají pevný narativní základ podpořený velmi působivým a hravým vizuálním ztvárněním. Jenomže jakmile děj zacílí na veskrze nezajímavou ústřední postavu investigativní novinářky, dost výrazně se tím vždy naředí dramatická hutnost celého konceptu. Když už autoři zabrousili na pole fikce, mohli si s látkou více pohrát a jednotlivě spřádané nitky dotáhnout do napínavého finále. Takhle to působí krapet nedotaženě a možná i trochu nabubřele, protože “umělecká licence” zase jednou převzala otěže nad uspokojivým zakončením. Svatá Barbora mohla být svižnou, čistou krimi žánrovkou se satirickou příchutí. Potenciál (a ostatně i název vtipně odkazující na Barboru z Nikomédie) na to má, jen by to možná příště chtělo dohled šikovnějšího editora.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš22.4.2018 16:08Svatá Barbora
    Výborné. Hlavně vizuálně. Není divu, když je Marek vyškolen Borisem Jirků a Radkem Petříčkem (aktuálně top mistři ve figurální kresbě). Ale jde mu to i ploškově ve stylu sekvenčních skládanek ve stylu Ch. Warea, jak píše GWB (už jen ta obálka je zábavný kousek k prozkoumání). Myslím, že mohu Marka zařadit mezi své tvůrčí oblíbence.
    Co se týče kauzy, tak ta mě asi tenkrát úplně minula, protože o té jsem nic nevěděl. Alespoň to pro mě bylo nové. Co byla realita a co fikce, nedokážu posoudit. Ale četlo se to fajn.
  • Lobok257
    Lobok25720.4.2018 15:20Svatá Barbora
    Naprosto fascinující a šílené, že se něco takového mohlo stát ve skutečnosti... Dvoustrana s vylepenými důkazy a stopami v pátrání přímo vyzývala k tomu vzít si lupu a číst :) Provedení komiksu, na české poměry, dokonalé.

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.4.2018 14:01Svatá Barbora
    Wow. Tak tady hlavně poklona Marku Pokornému, protože takhle podobně nadaného komiksového kreslíře v ČR v současnosti budete těžko hledat. Už od komiksu "Nejisté domovy: Silnější než někdo" si myslím, že je to nesmírně šikovný výtvarník, který si umí s panely hrát jak Chris Ware. A mám pocit, že tento člověk by dokázal ze sebebanálnějšího příběhu (není zrovna tento případ) udělat pomalu masterpiece.

    K samotnému příběhu - kauze jsem nikdy do hloubky úplně nerozuměl, ale je to popravdě zajímavá a mrazivá story. V tomto komiksovém případně zdařile vyprávěná, což o to. Ač je to zcela legitimní přístup, trochu mě mrzí, že se autoři uchýlili k fikci. Nejen, že mi udělali v hlavě o to větší zmatek v souvislosti ke skutečným událostem, ale tím, že vlastně spousta věcí je vyprávěna podle toho, jak se asi pravdivě udály, ale mnoho detailů je naopak jinak či nejsou zmíněny, vzniká pro mě hrozně nepříjemná diskrepance mezi realitou a onou stvořenou fikcí. A také hlavní hrdinka, případem posedlá novinářka, do které si autoři prý projektovali svůj vlastní "voyeurismus", je nesympatická nána.

    P.S. Pasáž z Městské knihovny pobavila.

    Celkový dojem: 80%
  • Le Porello
    Le Porello10.4.2018 16:01Svatá Barbora
    Ještě mě napadlo, že příběhem je to jako 20th Century Boys od Naoki Uraswa, akorát na motivy skutečných událostí.
  • Le Porello
    Le Porello10.4.2018 10:33Svatá Barbora
    Nic lepšího jsem za poslední rok nečetl. chytře napsané a výborně nakreslené, některé pasáže realističtější, jiné stylizované v duchu Jimmyho Corrigena. Pro mě o to lepší, že z některých panelů poznám místo, kde se odehrává děj. Ke konci jsem se trochu ztrácel v některých obličejích, ale to byl možná i záměr...

  • cyboy
    cyboy mecenáš6.3.2018 21:19Svatá Barbora
    Nekolik dni jsem kolem toho chodil zhnusen, ze nekdo povazuje za zajimave parazitovat na deset let starem pripadu, pripadne snad adorovat jednoho z akteru podilejiciho se na tyrani deti. Zkratka predsudky. No nakonec mi zvedavost nedala a bylo to dobre. Vazne bych neveril, ze neco takoveho napisu, ale jde o jeden z nejpropracovanejsich a nejzajimavejsich ceskych scenaru za dlouhe roky. Dost mozna ever. Kresba, ktera ma nekolik poloh, je neskutecne dobre zvladnuta a perfektne scenar doplnuje.
    Predesilam, ze hned zkraje autori priznavaji, ze fabuluji a ja jsem za to rad, protoze je to fabulace nadmiru povedena. Kniha nastesti zcela pomiji tyrani chlapcu Jakuba a Ondreje (vlastne se o nich vubec nezminuje) a to je take dobre, protoze to posledni, co bych chtel cist, je to co jsem puvodne ocekaval. Autori me opravdu mile prekvapili tim, ze lacine nesklouzli k hyenismu a moralnimu dnu, ale zkratka vyfabulovali pribeh, ktery si z reality bere nektere aktery a umne micha fakty ve svuj prospech.
    Skvele.
    90%
17232