Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Osmnáctý díl kultovní fantasy série je tentokrát zasazen do světa, který se podobá středověké Evropě. Znovu se v něm setkáváme s bojovnou Kriss z Valnoru, která jde neústupně za svým cílem, a do hry se také vrací Ogotajův proslulý sluneční meč, tentokrát však v rukou omezeného lokálního tyrana. Postaví se mu sice nejen skupina vzbouřenců a osamělý poutník Thorgal, který se dobrovolně vzdal života s rodinou, jenže bude to stačit na násilníka, který vládne zbraní, jež nepochází z tohoto světa?

Scénář
Jean Van Hamme
Art
Grzegorz Rosiński
Obálka
Grzegorz Rosiński
Lettering
TypoText, s. r. o.
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Stanislav Kadlec, Alena Mrázová
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-2524-196-7 (Egmont ČR (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
210 g
Stran
48
Cena
179 Kč
Originál
Thorgal #18: L'épée-soleil (Lombard, 1992)
  • trudoš
    trudoš editor6.10.2022 18:59Thorgal #18: Sluneční meč
    Jednoalbové dobrodružství, které svede dohromady staré známé z minulých dílů. Rovnou přitom přiznávám, že mám pro tuhle sérii slabost, takže mé hodnocení je zákonitě zkreslené. Pročež, co je pro jiného relativní průměr, já stále ještě skáču nadšením.
    Dějově se každopádně maličko vracíme k událostem Země Qaa. Co se mi hrozně líbilo, že tu nejsou prostoje – Thorgal je zajat a zotročen, obratem se osvobozuje a na útěku se dostává do dalšího zajetí, z něhož opětovně začne hned pracovat na osvobození – každá stránka tak přináší nějaký zvrat a přestože vývoj zápletky v důsledku nepřekvapí, bavil jsem se po celých osmačtyřicet stran, aniž bych měl pocit prázdného či zbytečného místa. Snad jen, že jsem v jedné scéně úplně nepochopil Thorgalovo jednání, když ponechal padouchovi zbraň.
    Co mě zklamalo, je práce redakce, která v úvodním slově prozradí jeden z ústředních zvratů, pravděpodobně v domnění, že všichni sérii znají. No, pletou se a od této chvíle čtu jejich předmluvy až po dočtení alba.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš16.12.2020 08:25Thorgal #18: Sluneční meč
    Neviem, možno to bolo spôsobené tým, že som si v posledných mesiacoch doplnil zvyšok thorgaloviek, ktoré mi doteraz unikali (okrem Strážkyne kľúčov som si úspešne dorazil napr. cyklus o „zemi Qaa“ alebo som si prečítal Nad jazerom bez dna, Alinoë či voľnú sériu Brek Zarith), ale Slnečný meč ma príliš nezaujal. Napriek niekoľkým plusom predsa len jedna z tých slabších thorgaloviek. Veľa takých nie je, ale ak mám byť prísny, tak táto medzi ne patrí. Spočiatku to nie je zlé. „Európska“ atmosféra, pochmúrne lesy, medvede... Príbeh je však pomerne nudný a neveľmi zaujímavý a hoci ma ako fanúšika tejto úchvatnej komiksovej ságy zrejme mal nadchnúť návrat „istej“ slávnej postavy, nakoniec ma relatívne nechal chladným. A pri scénach, v ktorých Thorgala (zasa raz) premôžu, prekabátia alebo sa správa proste ako blbec (prečo si nevzal Orgoffa za rukojemníka?) som si ťukal na čelo; mám toho chlapa rád, ale občas fakt pôsobí ako motovidlo. Síce zarastený pôsobí OK, ale to je asi tak všetko.
  • goldschmidchen
    goldschmidchen4.7.2018 21:27Thorgal #18: Sluneční meč
    Jediné, co mě po dočtení všech doposud vydaných Thorgalů v CZ zajímá je, kdy výjde další díl?!
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš28.4.2018 19:28Thorgal #18: Sluneční meč
    Nechce se mi hodnotit každé album, tak to hodím jen sem. Právě jsem si přečetl všechny česky vydaná alba a Thorgal je skvělý komiks. Na to, že jde o 18. alb tak nejde o repetitivní příběhy, dějová rodinná linka mi občas připomínala Maria a princess Peach, přesah do mytologie, historie a i filozofie mne bavil. Bohatý vesmír, který není postavený na hrdinství, ale na lidskosti. Dobře se mi to četlo a skvěle se mi na Thorgala koukalo.

    U sedmého alba Dítě z hvězd mne dojal ruční letering, který podle mne někdo psal ještě na film:).

    Jsem rád, že Egmont zvedl Thorgala ze země a doplnil bílá místa.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.4.2018 09:39Thorgal #18: Sluneční meč
    Nevím, zápletky jsou mnohdy až příliš "pohádkové", ale styl vyprávění, kresba Rosinského, napětí, postavy, všechno je oukej, takže absenci větší sofistikovanosti zcela odpouštím. Čte se mi to samo a hezky.

    Celkový dojem: 90%
  • mcleek
    mcleek25.4.2018 19:24Thorgal #18: Sluneční meč
    Mně se to nijak slabší nezdá - pořád super pecka... v tradici evropského komiksu naprostá stálice. Snad budou i další díly - Thorgal by si to rozhodně zasloužil.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš21.4.2018 15:50Thorgal #18: Sluneční meč
    Jasně, že je to jeden ze slabších Thorgalů, nicméně v případě téhle série to stále znamená výtečné čtení, které mě vždy spolehlivě pohltí.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš30.3.2018 22:26Thorgal #18: Sluneční meč
    Thorgal mě nepřestane udivovat. Když už čekám, že to dál už jít nemůže, tak zase přijde s něčím novým a neotřelým. Další zajímavý příběh a přitom recykluje staré nápady a postavy. Ale proč ne, když se to tak dobře čte a má to hlavu a patu. Nečekané zvraty a zase nás to posouvá dál v Thorgalově životní pouti. Za mě skvělá práce. Akorát Rosińsi mi občas přišel takový rutinérský. Pořád dobré, tak snad bude Rosiński vzkvétat. Vím, že měl období tvůrčí krize, tak snad to i přes to všechno nebude nijak výrazně znát.
  • Kabukiman
    Kabukiman28.3.2018 11:46Thorgal #18: Sluneční meč
    Já teda jednoznačně nesouhlasím, že je to nejslabší Thorgal! Líbil se mi jako předchozí díly a díky za vydání. Doufám,že Thorgala budete kupovat a tentokrát se udrží! Tahle serie patří jednoznačně k tomu nejlepšímu co u nás přerušovaně vychází :)
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš24.3.2018 00:26Thorgal #18: Sluneční meč
    Jednoznačne najslabší Thorgal aký zatiaľ u nás vyšiel. Príbeh slabučký, oproti všetkým predošlým častiam obsahuje najmenej zaujímavých nápadov a celkovo to bola nuda. Pevne však dúfam, že Egmont túto inak dobrú sériu znovu nezareže a bude to vydávať ďalej!
  • cyboy
    cyboy mecenáš19.3.2018 21:38Thorgal #18: Sluneční meč
    Souhlas s Kazumakim, tenhle dil nepatri k nejlepsim Thorgalovym pribehum, ale jeho cteni porad bavi. Snad se Egmont rozhodne i pro vydani pokracovani, i kdyz v predmluve pomerne zduraznuji, ze jde o posledni z planovanych dilu.
    75%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš16.3.2018 18:21Thorgal #18: Sluneční meč
    Z Thorgala mám vážně radost. Z téhle série se stala jedna s mých nejoblíbenějších a hodně doufám, že bude dál vycházet v českém překladu. Po tomto dílu mám chuť si po letech přečíst všechny části pěkně popořadě.
    Sluneční meč je sice epizoda nepříliš epická a trošku opakující některé klasické motivy, ale pořád thorgalovsky zábavná. Anotace vlastně shrnuje hlavní zápletku.
    V rámci Thorgala jde spíš o průměr, ale nijak špatný.
131361
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš3.12.2018 08:19Thorgal #18: Sluneční meč
    To je ovšem krásná zpráva :)
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš3.12.2018 01:08Thorgal #18: Sluneční meč
    Aspoň sa rýchlejšie dočkáme nových častí. Podľa mňa je to dobrý nápad. 5 albumov v jednej knihe, čo je zhruba 250 strán Thorgala! Sem s tým! :)
  • royan
    royan3.12.2018 00:35Thorgal #18: Sluneční meč
    Respektive dokonce 5 dílú (19-23).
  • royan
    royan3.12.2018 00:29Thorgal #18: Sluneční meč
    http://www.egmont.cz/thorgal-neviditelna-pevnost-omnibus/ . Tak Egmont vydá další 4 díly (19-22) v omnibusu .
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš5.5.2018 08:02Thorgal #18: Sluneční meč
    Má někdo bližší info, jestli bude Egmont znovu vydávat i starší díly? Chápu, naprosto unikátní dotaz, ale už mě to čekání přes 20 let nebaví :-).
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš16.3.2018 19:52Thorgal #18: Sluneční meč
    Aha. Dík za info. Tak to budu doufat, že to Thorgal přežije.
  • Darker
    Darker mecenáš16.3.2018 19:37Thorgal #18: Sluneční meč
    No, oni říkali už před půl rokem, že po vydání 18 dílu se rozhodne, jestli v tom pokračovat nebo co dál. Padl i návrh na vydání prvních dílů jako u Asterixe po 4 sešitech, ale kdoví. Asi se o tom bude v Egmontu teprve jednat s odstupem po vydání tohoto dílu. Tipuju že asi na základě prodejů. Nu což, tak budeme čekat, co bude nebo nebude. Dík za přepis ;)
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš16.3.2018 19:32Thorgal #18: Sluneční meč
    "Vážení čtenáři, svazek Sluneční meč završuje sadu prvních osmnácti alb kultovní fantasy série Thorgal. Všechny tyto příběhy nyní vyšly i v češtině pod značkami různých nakladatelství a v různých edičních úpravách a nás těší, že je nyní možné českému publiku představit i zatím plánovaný poslední díl. ..." (pokračuje popis děje).
  • Darker
    Darker mecenáš16.3.2018 19:26Thorgal #18: Sluneční meč
    A co tam přesně píšou? Zkopni to sem, doslovně pls :/
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš16.3.2018 18:24Thorgal #18: Sluneční meč
    Četl někdo předmluvu? Nevím, jak přesně si ji mám vyložit - bude Thorgal vycházet dál, nebo se tímto dílem ukončuje plánované vydávání?
Četl/a (51)
2Hitman3, autokineton, binnmode, borknagar1, calvin10, cyboy, Darker, Darth Raelchi, davidek, Deckard, DEmnoG, erik, Filios dVekerec, flipflop, foudy, Georgíno J., house192, Hulik, invape, Ivan Kucera, J.Connor, Jabba, Jestrab2, jiskra, kaylin, Kraken, Leonardo, listr, Lobok257, Moyek, Mr.Plysh, namdnas, NecRoman, Nezbi, Noci, oleav, pechna, radimisko, RadimNemec, Raul, Schirru, Spacecore, spagr, t0mas, tacmud, the.kasztan, trudoš, Velkej šéf, vranakx, Zbysek2410, zgrywus
(111)
2Hitman3, 2scha, adam.ra, Alfred, arnecht, Ashek, autokineton, Azbest, bboorreekk, Beng.D, Benji, binnmode, birkoff13, blackJag, bmc75, borknagar1, Buchtic, burzum, calvin10, calviti, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, Darker, davidek, Deckard, DEmnoG, Dinik, disclose, Erich, erik, farnhajt, fel68, filemon, Filios dVekerec, Final, flipflop, Fox01, Fry, Georgíno J., goldschmidchen, Hades, herbert, herrman, house192, hypermlok, IndyP, invape, Ivan Kucera, J.Connor, Jabba, Jestrab2, jiskra, Kabukiman, kaylin, Kazumaki, KdG, Kraken, Leonardo, listr, Lobok257, Lojza, Mamut12, markic, Marvin, mcleek, mgeralt, mikina, moiqpiom, monty.cl, morbn, Moyek, Mr.Plysh, NecRoman, Nightmare, Noci, o2t2, Paldini, pavel, pechna, Poseidon1978, radimisko, RadimNemec, raimi, Ricarderon, Rumburaq, Samurai-Jack, Saran, SASAN_KING, Schirru, seneke, SHORTY, Skot, sleepless, spagr, suricattaontheway, t0mas, tacmud, the.kasztan, trudoš, vallyslayer, Velkej šéf, vranakx, willis, Wiruss, worf, xai, xintax, yogi, Zbysek2410, zgrywus
Chce (8)
cybern, DracoAn, Grynca, karel, Mistak, Premek, RaptoR, T3ss
Shání (2)
afri, Mistak