Koupit
Batgirl: Rok jedna (Původně vycházelo od února do října 2003)
Barbara Gordonová dokončila vysokou ještě jako náctiletá a doufala, že bude moci kráčet v otcových šlépějích a stát se gothamskou policistkou. Tento plán však nevyšel, a tak se vydala jinou cestou a přijala identitu bojovnice se zločinem Batgirl. Učit se životnímu stylu samozvaných ochránců zákona není zrovna procházka růžovým sadem, Barbara se navíc dostává do křížku s Batmanem, a aby toho nebylo málo, začínají se o ni nebezpečně zajímat i gothamští superpadouši.

Batman #139 (Původně vyšlo v dubnu 1961)
Batmana, Robina a Batwoman zajal Cobra Gang a na pomoc se jim vrhá nová mladá hrdinka. Kdo však je tato Bat-Girl a odkud zná Batmanovu tajnou identitu?

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Batgirl: Year One #1-9 a Batman (Vol. 1) #139


Scénář
Scott Beatty, Charles Dixon (Chuck), Bill Finger
Art
Marcos Martín, Sheldon Moldoff
Ink
Alvaro Lopez, Charles Paris
Barvy
Javier Rodriguez
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7718-428-8 (BBart s.r.o.)
978-83-7718-428-8 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
630 g
Stran
224
Cena
249 Kč
Originál
Batgirl: Year One (DC Comics)
  • Delphín
    Velice slušný komiks.
    Duo scenáristů mi sedí. Nová a hravější kresba celému příběhu dodává šmrnc. Opravdu fajn origin klasické postavy. Je to vtipné, každá akce je super a chemie jak s otcem tak i Robinem zde funguje na jedničku.
    Jedinou výtku bych měl k záporákovi, který se nám v průběhu příběhu představí. Je to opravdu super magor, právě proto se z něj ale dalo vymačkat daleko více.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš16.8.2022 07:42DC komiksový komplet #035: Batgirl: Rok jedna
    Toto akoby ani nerobili scenáristi Scott Beatty a Chuck Dixon a španielsky ilustrátor Marcos Martín. Ich predchádzajúci Robin: Rok jedna ma nenadchol, takže som bol voči originu (oveľa menej známej) Batgirl skeptický. A som skôr fanúšik Batmana samotára, než Batmana a jeho „rodiny“, takže o to vyšších rozmerov dosahovala skepsa pred čítaním. Nakoniec to bola skvelá jazda, ktorej veľa dáva to, že Batman (a Robin) tu majú skôr cameo a, to najmä, je prítomná neskonale odzbrojujúca hlavná superhrdinka. Babs Gordonová je rozkošná, zlatá, sympatická, do všetkého ide naplno, verí svojim snom a je s ňou zábava bez toho, aby bola afektovaná. Ešte nevykazuje stupeň vyhorenosti, skôr naopak: do akcie sa vrhá s nákazlivou radosťou s tým, že šak hádam to nejak prežije (ak nie, tak nie). Zelenooká ryšavka váži 55 kíl (aj s topánkami) a kostým si ušila sama doma. Hihňá sa, je akrobatická, páli jej to, ale s motorkami si fakt nerozumie, z Batmana má síce ako-taký rešpekt, ale nejak smrteľne vážne ho neberie, z jeho hustej prísnosti si ťažkú hlavu nerobí a v neposlednom rade je zmierená s tým, že Netopier nejeden raz nezaslúžene zlizne smotanu (v tomto by si akiste rozumela s členmi série Gotham Central). Všetko si musí vydobyť sama a nakoniec za to tak či onak zaplatí, keďže v živote to tak býva, že žiadny dobrý skutok nezostane bez trestu. Je zamilovaná, je akčná a jej srdce bije za spravodlivosť. Robí chyby, ale práve vďaka nim je uveriteľná a je skvelé, že sa napriek tomu nevzdáva, ide ďalej a vyvíja sa (v tejto práci žiadne opätky!). Komiks je odľahčený, milý a úsmevný, ale nad Batgirl sa neustále vznáša temný oblak, keďže sme čítali Kameňák (na čo poukazuje posledná, vzhľadom na nadchádzajúce udalosti mrazivá scéna). Keď to budete čakať najmenej, na vás tvorcovia spoza rohu nečakane vypália drsnosť („nehoda“ na natáčaní) a dojatie (cintorínová prísaha, pekný vzťah s otcom). Záporáci Killer Moth a Firefly sú vcelku humorní, ale paradoxne i práve v tom drieme ich sila, keďže od nich nič nečakáte a potom urobia niečo, z čoho vám stuhne krv v žilách, čo je rafinovaný, hoci jednoduchý scenáristický prístup. Naprieč rozprávaním nás sprevádza Barbarin láskavo-ironicko-nákazlivý vnútorný monológ. Toto rozhodne nie je Robin v sukni, ale samostatná, originálna a kvalitná hrdinka. Nádherné farby Španiela Javiera Rodrigueza (Avengers: Elita). Negatívne ma zaskočil azda len Batmanov výcvikový tábor (to už mi pripadalo cez čiaru i na Batmana).
  • libormatejka
    Celkem fajn záležitost, která je spíše zábavnější než akčnější, což není na škodu. Na druhou stranu místy kresba ne úplně přehledná a i přijetí mez BatRodinu mohlo být lepší...
  • RaggamuffinSVK
    Podobne ako Robin: Rok jedna, Batgirl je komiks, ktorý aj keď obsahuje postavy z Batman univerza, nenesie sa v rovnako temnej atmosfére. Barbara je veľmi uveriteľná postava a jej motív je zreteľný a pochopiteľný. Opäť som bol prekvapený, aj keď nejde o typický side-kick komiks, ako dobre som sa bavil. Navyše je do príbehu zakomponovaný aj veľmi jemný a príjemný humor, ktorý dotvára postavu Batgirl. Kresba je podobná spomenutému originu Robina, voči ktorej som ja nemal žiadne výhrady.
  • karl173
    karl173 mecenáš16.4.2019 22:31DC komiksový komplet #035: Batgirl: Rok jedna
    Tak tohle mě bavilo. Je to vlastně retro přetvořené do modernějšího kabátu. Děj se rozjíždí pozvolna, ale postupně nabírá na tempu a dokáže dobře vtáhnout do děje. Má to dobrou akci, humor a vlastně i fajn záporáky, kteří se výborně doplňují. Jeden je moula a druhý krutý žhář a oba spojuje touha ukázat Gothamu, že by si na ně měli všichni dávat pozor. Především Firefly mi udělal radost, jelikož na nějaký komiks kde bude hrát větší roli jsem čekal dlouho. Potěšily ale výstupy i jiných postav a samozřejmě Batgirl, která je sympatická. Jen její výcvik a přijetí mezi Batfamily bylo právě dosti naivně retrovské a kazí celkový dojem. Kresba je jednodušší, ale zato pěkná a jednoznačně zapadá do stylu příběhu. Celkově jsem byl tedy spokojený, jednalo se o fajn oddychový komiks se slušným příběhem. Retro klasicky nehodnotím, ale jen zmíním. Tentokrát se jednalo o slušnou naivní blbost.
  • S4TW
    Hodně fajn záležitost, takové pohodově, nenáročné čtivo. Ale zároveň se jedná o velmi dobrý origin, který pozvolna a chytlavě zasvětí čtenáře do tajů jedné z postav, která je úzce spojena s Batmanem. Postavy se chovají uvěřitelně, hlavní hrdinka sice tak nějak puberťácky hloupě, ale co by jste od puberťačky čekali? Navíc jsou super záporáci, kteří balancují někde mezi béčkovostí a céčkovostí, ale zase, je to naprosto správně. Líbí se mi, jaké mají vztahy jednotlivé postavy mezi sebou, bavilo mě sledovat, jak se celá situace kolem vysněné kariéry jedné holky vyvine. Nechybí zde humor, vážná nota, emoce, ale především detektivní stránka a temnota Gothamu. Vše podtrhuje originální kresba s krásnými barvami. Je to sice lehké čtivo, které mě úplně neodrovnalo, ale zároveň mi to přišlo velmi zábavné a tentokrát se docela dalo i retro, které je tak roztomile šedesátkově naivní, ale ne přespříliš hloupé.
  • louza
    První rok Batgirl zastihuje Batmana s už etablovaným Robinem po boku. Zajeté duo původně nechce novou společnici přijmout, ta se ale ve své přesvědčovací taktice nenechá jen tak odradit. Na rozdíl od prvního Robinova roku stejných autorů je tahle kniha stylizovaná v trošku jiném půltónu. Jde defakto o omnibus nasekaný na části po devíti sešitech, kde se Barbara Gordon postupně staví na cestu proti zločinu. Příběh není tak poplatný Batmanovskému kánonu a spíš než klasiku připomíná moderní pojetí batmanovek Jepha Loeba. Mimo jiné i velmi svérázným humorem, který zajišťuje zejména ústřední záporák Killer Moth. Autoři se s tím nepářou a je s podivem, že se něco takového dostalo do hlavní řady DCčka. Fakt jsem měl chvílemi pocit, že čtu Ennisova Hitmana. Postrach všech fastfoodů - Král ochucovač, který paralyzuje oběti svojí smrtící dijonskou omáčkou dokáže čtenáře naprosto odrovnat. Oproti očekávání zábavné perfektně odvyprávěné řemeslo. Kniha šlape ještě lépe než předchozí Robin. Fakt skvělá věc. 95%
  • JohnyG
    Svěží, hravá a přitom smysluplná jízda, která baví. Vedle odvážné mladice Barbary Gordonové a úsměvného loosera Killer Motha se tu najde prostor i pro drsnější místa, např. se žhářem zvaným Firefly. Batman stojí spíš v pozadí a po zkušenostech s příjmáním Robina nechce, aby se kolem netopýřího symbolu začal nekontrolovaně rozrůstat nějaký hrdinský fanklub a zkouší ji odradit. Na druhou stranu jí poskytne tolik materiální podpory, aby se jí nic nestalo, než to vzdá. Tento ambivalentní postoj se v závěru mezi bojovníky se zločinem změní na superhrdinské partnerství a vytvoří tak pěknou tečku. Příběh je (až na začátek booku) přímočarý a dobře se po něm klouže až na konec bez zadrhnutí nebo nudy. Radost číst.
  • willis
    Pro šedého vlka jako jsem já je tohle taková svěží teenegerovka. Některé myšlenkové pochody hrdinky vyloudily úsměv na mé tváři. Ke konci možná dochází Barbaře dech, ale knížka není tak dlouhá aby začala nudit.
  • MickeyStuma
    Komiks předčí očekávání. Zpočátku děj vypadá, jako obyčejný a prostý dívčí příběh, ale každou stránkou vše plynule získává na důraznosti a přesvědčení. Volnější tempo, jednoduché dialogy, lehký humor a přirozená akce, která z dané situace prostě tak nějak vyvine. Barbara Gordon je charakterově typická teenagerka s odvahou sobě vlastní a hlubokým elánem jdoucí do všeho střemhlav, bez rozmyslu a zábran. Vzbuzuje nadšení a smysl pro dobrodružství. Zkrátka a dobře, tento start Batgirl nemůže zklamat. Na konci knihy jako ukázka komiksové klasiky počátku postarší Batgirl a to pod jménem Betty. Komiks ze šedesátých let opět přirozeně velice zkratkovitý a dějově do všeho hr.

  • Thurin
    Nic moc jsem od toho nečekal. Ale Batgirl je parádní.
  • mearez
    Těšil jsem se na tuhletu pecku už od začátku DiCKKu, a musim říct, tohle je vážně suprovej superhrdinskej komiks. Nechybí tu samozřejmě narážky na pozdější život Barbary, béčkový členové JL nebo ,,zetkový'' Batmanovo záporáci. Příběh je super, přesně to, co jsem od mainstreamu čekal, všecko dává celkem smysl, vše rychle odsýpá. Příběh rozhodně nenudí, nemá to hluchá místa, žádna Deus ex machina a je zajímavý sledovat, jak tu autor pracuje se záporáky, kteří byli vždy všem pro smích, ale najednou jsou z nich vraždící mašiny, který nemaj problém s vražděním (někdy). Kresba je super, Matína mám rád jak na Daredevilovi a Docotru Strangeovi, tak tady. Musim říct, že jsem si tuhle parádní jízdu životem náctileté maskované mstitelky náramně užil a můžu s čistým svědomím napálit 5*. Za mě rozhodně 5*.
  • Fanda
    Čekal jsem na tenhle komiks od vydání prvního DCKK a jsem rád že komiks splnil moje očekávání. Příběh je skvělí a klidně to doporučím každému.
  • Alfi
    O hodne lepšie ako Robin: Rok jedna, aj keď štýl kresby je podobný. Bavil som sa.
    Bonusový komiks je krátky, je síce strašne naivne blbý ako skoro všetko z tej doby, ale má len 10 strán tak sa to dá prežiť.
  • hroubek
    Není to za čistých pět hvězd, ale já je s klidným srdcem napálím, jelikož mě Batgirl: Rok jedna hodně bavil. Komiks se čte parádně, je to sice oddechovější čtení, ale má jistou hloubku a rozhodně má co nabídnout. I přestože se to tak na první pohled nemusí jevit. Stejně jako u Robina, výborně funguje kresba, která se k tomuto tématu skvěle hodí a krásně podporuje příběh. Vizuálně se mi Batgirl velmi líbila a krasně se na ní kouká, a komiks se i krásně čte. Scénář je propracovaný a zajímavý. Barbara není jednorozměrná postava a její činy mají následky. Příběhu opět prospívá větší absence Temného rytíře(protože ten na sebe strhává dost pozornosti). Místo něho skvěle funguje Robin a nebo Black Canary. Komiks dává docela dost prostoru záporákům, což malinko brzdí děj, ale opět má to své opodstatnění a ve finále to pak funguje na jedničku. Batgirl: Rok jedna mě bavil a udělal mě radost.
  • Ter
    Skvelý, nenáročný a rýchlo ubiehajúci príbeh. Rozhodne lepšie, než "ROBIN: Rok jedna".
  • cyboy
    Prekvapive dobre.
    75%
273882
Četl/a (134)
159753258x, 2scha, 81splinter, Abbott, Al0f0k, Alfred, AlmightyMates , ArmadOon, Ash Pointak, Azik2586, BadBoy, Bubákolog, calvin10, Carnage, Chaolinek, ConanVJ, Craxx, cyboy, dajik, daon, deadpool, Delphín, Denis, Doncek4321, Doppelganger, Draco nobilis, DracoAn, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, erik, Fanda, flyboj, Fox01, fvalek1, Georgíno J., Gustik5, Hanussen, henrycruel, Himlik, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hypermlok, invape, IV, Ivan Kucera, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, jiskra, Johny87, JohnyG, JORDY, kadas97, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Kiko, Kil-Khal, Kitykatyn, Knowho/Wullcann38, Kouzelnik7, Lachvos, lantan1, libormatejka, Librarian, LookAss, Lukki22, Majkl151, malylada, Mariohurbanek, Mariomichal, Marvin, Mates17, Matthew, me, mearez, MEGA, Mercurio, MickeyStuma, mineralk, Mleako, MonsterGyre, NecRoman, Negan, ondra kenway, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, paulmuaddib, pearlxjam, PeNNy, petrik1710, petrSF, PH79, PlayQuant, Plechy, PumpingArrow, punisher, puolpm, raenius, RaggamuffinSVK, Rinter, roswelll, S4TW, Sagikkun, Schirru, SekyCZ, Shpeckk, slavik38, Spacecore, spekktrum, Spike, štěpin_8, SteveCZ, Symbi, the.kasztan, Thurin, tom173, Tony TwoDee, trudoš, TZcomics, utresyby, vita, VvV, Walome, xflori01, xxSIMIxx, Yefery, zlejzmrd
(297)
159753258x, 2scha, 81splinter, Abe, adam.ra, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , ArmadOon, Ash Pointak, Azbest, Azik2586, BadBoy, Badgu.y1902, Batman, blackJag, Blair, bmc75, BreakingAway, Bubákolog, Caiiiczech, calvin10, CaptainMarty, Carnage, Chaolinek, Choky86, comicsland, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, daon, Davidkkk, deadpool, deefha, DegiCZ, Delphín, Denis, Devilek, Deži, disclose, DKoscik, Doctor_Sk, Doncek4321, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, DracoAn, dvoracekpetr1, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, Erich, erik, faster86, fifas, filemon, Filip123, filosh, Flowtek, flyboj, Fox01, FrankieOndatra, Fry, FumarEnPipa, fvalek1, Georgíno J., gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Golem, hahahoho, Hanussen, Hebled, hellblazer, henrycruel, herrman, Himlik, hlavathor, holubdema, Honzin, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hugosnowden, husakpetr93, hypermlok, ikshorm, Infarkt, invape, IV, Ivan Kucera, JackOneil, Jak, jakub186, James, james dixon, japes, jardoom, Jay-jay, jd., jh666, Jimbeam90, jiskra, Johny87, JohnyG, Jonathan Arbuckle, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kadas97, kallenved, Kapis, Karel Sec, Kareru, karl173, KdG, Keenkeen, kendor007, Kiko, kindanerd, Kitykatyn, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, Koci, komik.sx, komiksák007, koudak89, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, krvinka56, kubosos, kucik, Lenny, libormatejka, Librarian, listr, Lobok257, LookAss, Lukki22, Majinek, Majkl151, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, Mariomichal, Marvin, Mates17, Matio, Matthew, matty87, Maty48, MB, mcezik, mcleek, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, michaldca, MickeyStuma, mikado, mike731, Mikei, mimo_provoz, mineralk, Miriyak, mirror, misa, Mitthrawnuruodo, miuanek, Mleako, MonsterGyre, Montiseus, monty.cl, MP, Mr.Ward, mywiel, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Noci, Norri, novass, Nyxxie, OldaB, Olesh, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, PeNNy, perper, petrSF, PH79, Piros0013, pk123x, plaštěnkář, PlayQuant, Plechy, plema, Poseidon1978, Premek, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, RadimNemec, Radkos, raenius, RaggamuffinSVK, raimi, razielus, regressiv, Ricarderon, RicHard. , Rinter, roswelll, Rumburaq, S313, S4TW, Sagikkun, saja, Sajmon, Salien, SASAN_KING, Schirru, Schramm, SekyCZ, semi41, Shpeckk, Sidi Santini, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, spekktrum, Spike, štěpin_8, SteveCZ, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, T3ss, tacmud, Tarka Daal, The Genius, the.kasztan, TheoDread, Thurin, timek, tom173, Tomasino79, Tomate, Tommar, TommyBOYER, tomned, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, Ursus, utresyby, vishnar, vita, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, willis, xai, xflori01, xintax, xxSIMIxx, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, zikaa, zlejzmrd
Chce (8)
barthez, Cute_Unicorn, delsemela, gwen666, M4rsellino, nx, Sebastian the wise, Tomski
Nabízí (6)
Fox01, Fr3d_K, Himlik, Ivan Kucera, karl173, Librarian