Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Moebius (vlastním jménem Jean Giraud) byl jednou z nejjasnějších hvězd francouzského komiksu, jestli ne tou nejjasnější vůbec. Mnoho děl vytvořil ve spolupráci s jinými významnými osobnostmi, méně jich je zcela autorskými díly. Sem kromě přelomového cyklu Arzach patří právě Svět Edeny, který se paradoxně vyvinul z krátkého dílka objednaného jako reklamní komiks pro automobilku Citroën. Moebius jej pojal hodně svérázně a za léta práce pak celý koncept rozvinul v mohutný, ale při své různorodosti pozoruhodně myšlenkově i výtvarně kompaktní svět „rajské planety“ Edena, v němž se skvěle snoubí jeho hlavní dvě celoživotní autorské posedlosti: futuristická SF a psychologizující mystika.

Vyšlo jako 6. svazek velké řady edice Argomiks

Scénář
Moebius
Art
Moebius
Barvy
Moebius, Frayzic, Domdom, Florence Bretonová, Claire Champeval, Bernard Hugueville
Obálka
Moebius
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Richard Klíčník, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
dobrodružný, mytologický, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-257-2416-3 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
barevný
Váha
2046 g
Stran
408
Cena
948 Kč
Originál
Le Monde d'Edena (Casterman, 2016)
Varianty
Svět Edeny (2018)
Svět Edeny (limitovaná edice) (2018)
  • faster86
    faster8619.6.2023 09:40Svět Edeny
    Jako vždy u Moebia popřípadě Joda mám problém, že nevím jestli to je jako dobrý nebo jako špatný. Je to strašná sinusoida, kdy mám chvíle kdy mě příběh fakt pohltil a chvíle kdy mi bylo naprosto jedno co se kde děje, k dobru tomu ale musím přičíst, že se to hezky čte. Jinak mi přijde že evropské sci-fi má šablonu kterou skoro všichni dodržují a tohle není vyjímka. Dejme tomu ze 3/5 knihy mě bavili ale ke konci ta snová část byla pro mě těžce stravitelná, ja prostě tady ty meta blbosti nejsu schopný vstřebat. Jinak teda mi neunikla podobnost (minimálně ze začátku) s biblickou noemovou archou.
  • VanTom
    VanTom7.10.2021 12:39Svět Edeny
    Pomalu každé album v této masivní knize přináší jiný zážitek. Putování malebnou rajskou planetou, odpoutávání se od technologie a pociťování vlastní lidskosti/animozity jsem vyloženě hltal. Podrývání nesvobodné, technokratické společnosti uctívající falešné božstvo mohl v klidu napsat Jodorowsky. A na závěrečné spirituální hledání a psycho souboj ve snové realitě na halucinačních drogách se spoustou mimózních replik jsem se už nenaladil. Vyvíjí se i Moebiova kresba, od detailně propracované po lehkou zjednodušenou linku, vždy však fantastická (zde vítězí dva poslední bezeslovné kraťasy; žel někde docela hapruje dobový koloring). Takže jsem se sice stihl posunout od nadšení k nechápavě pozdviženému obočí, ale to na inspirativnosti a kvalitě komiksu (stejně jako rozměrného českého vydání, i když pár chybek se vloudilo) nic nemění.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.7.2018 09:28Svět Edeny
    Limitovaná edice má mnohem ošklivější obálku:) Jinak opět klasický Moebius, dechberoucí kresba, fantasticky vykreslené surrealistické světy, jemné vtípky... ale příběh - ten zase notně kulhá. Ne, že by nebyl nápaditý, ale svým způsobem nudí, není ani zdaleka scénáristicky vybroušený. Nebo možná je, ale na mě to nefunguje. Pod tím vším pozlátkem, fantaskním prostředím a "Inception" zápletkou se často skrývá obyčejné dobrodružství, které mnohdy působí tak, že Moebius neví, co bude po dalších dvou stránkách. A takový dojem z něj mívám neustále. Málokdy narážím na tak extrémně ambivalentní díla, jako jsou ta jeho.

    Celkový dojem: 50%
  • Norri
    Norri mecenáš18.6.2018 11:37Svět Edeny
    Propagace automobilky, jakou svět ještě neviděl. Moebius vás Citroënem doveze až na rajskou planetu, kde vám ukáže vlastní představu ráje. Jedno z vrcholných Moebiových děl, ve kterém vás nelítostně protáhne světem vlastní fantazie. Hodnotit komiksy Moebia anebo Joda je vždycky hrozně těžké. Každý si z toho vezme něco jiného a to se potom těžko popisuje slovy. Nejvíce mě na příběhu mrzelo asi to překlopení ze sci-fi roviny (a z návratu k přirozenosti) do snového mišmaše. Přesto toho Edena nabízí tolik, že stojí za přečtení. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/moebius-svet-edeny
  • Vojtěch 393
    Vojtěch 39326.5.2018 15:12Svět Edeny
    Tohle je naprosto boží... srdcovka.. Americké vydání od Dark Horse je menšího formátu, má kvalitnější desky a křídovej papír, ale i tak jsem Argu hrozně vděčnej za české vydání.. :)

  • louza
    louza24.5.2018 11:25Svět Edeny
    Tak nakonec přece jen rozčarování. Moebia mám rád ani ne tak kvůli výtvarné stránce, která je už dnes samozřejmě plebs, ale kvůli specifické poetice jeho světů k nimž se přece jen jeho omalovánková karikatura celkem hodí. Učaroval mi Arzach a znechutil Incal zejména kvůli metafyzické rovině, což byla ale záležitost scénáře. Edena začíná velmi slibně peripetiemi dvou planetárních trosečníků objevujících nové prostředí i sami sebe. Děj je krásně čitelný a dýchá z něho tvůrčí svoboda a čtivost nevytrácejí se ani po rozkolu obou společníků, kteří jsou každý po svém konfrontování s podivnou dystopickou kulturou nosáčů. Ke konci se však autor bohužel mocně přiklonil ke snové metafyzické rovině a celou snahu korunoval skokem přes žraloka, který může směle konkurovat legendárnímu bobbyjůingovkému výstupu ze sprchy. Čekal jsem co z toho bude a nebylo z toho nakonec nic moc.
  • Ricky Gervais
    Ricky Gervais21.5.2018 11:46Svět Edeny
    Hezká obálka. Jinak nuda k uzoufání. A kresby jak z Kulihráška. Moebius zastaral jako málokdo. Je tu přeceňovaný.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš19.5.2018 16:19Svět Edeny
    Báječné. Jednou za rok, dva se objeví komiks, který mi vyrazí dech. A právě proto mne komiks jako médium pořád baví:). Zpracování skvělé, parciální lak a na obálce mile hmatatelný, plátěná záložka a úprava hřbetu se mi fakt líbí. Jediná výhradu mám k vazbě, po druhém otevření knihy nepříjemně praská. Tak snad vazba vydrží.

    Jo a bacha na předmluvu. Za prve je šíleně vysázená (proklad dvojnásobný než výška písma), za druhé není dobře přeložená (na rozdíl od komiksu) a za třetí se v ní vybleje půlka děje. Číst až po přečtení!
  • Vrenn
    Za mě rozhodně 5*, tady není moc co řešit. Akorát jedna technická - zdá se mi, že v Argu zvolili trochu nevhodný materiál na hřbet knihy, takový ten modrý pruh (u normal verze je to stejné) a mám trochu obavu, že se to celkem dost lehce ošoupe už jen tím, že to čtu. Druhý den po vybalení jsem si všiml, že na růžcích hran hřbetu už začíná prosvítat bílá, a to se mi to jen válí někde na gauči, jsem na knihu opatrný a šahám na ni jen čistou holou suchou rukou :) Trošku nešťastné u jinak perfektní knihy za litránek. Ale třeba jen zbytečně straším, to se ukáže časem, rád bych se pletl. Limitovaná obálka je jinak fajn (efektní plastické provedení jako u limitované Barbarelly), v reálu určitě lepší než na obrázku.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.5.2018 21:06Svět Edeny
    Tak přečteno a zpracováno. Moebiuse už nějakých pár let sleduji, ale pořád jeho tvorbu znám jaksi povrchově, resp. nečetl jsem toho tolik, abych si udělal nějakou velkou představu o jeho stylotvorbě. Na druhou stranu, pořád jsem toho měl v ruce dost na to, abych si nějaký názor už mohl udělat. O to víc je těžší nějakým způsobem tuto knihu hodnotit. Přemýšlím a přemýšlím a prostě nevím, co napsat. Když pominu fakt, že počátek je v jakési zakázce na reklamu pro Citroen, tak mi tato kniha chvílemi připadá jako slabota a blbost a chvílemi mi to zase přijde jako mysl osvěžující a nadčasové dílo. I když se jedná o jednu knihu a já si zde dovolím říct, že se jedná o grafický román, je tato kniha propojena jakousi ústřední dějovou linií, či ústředním motivem. Každá kapitola, byť se sebou souvisí, je v podstatě vlastní interpretace, v našem případě interpretace projevů Edeny. Četl jsem to poměrně pozorně a kolikrát jsem si připadal, že mě někdo záměrně odpoutává od hlavního děje a chce mi jako by naservírovat něco jiného, zdánlivě nesouvisejícího. Ale jak znám Moebiuse, tak vše se vším souvisí, i zdánlivě nesouvisející. Místy je to mišmaš, místy je to jasně promyšlená satyra na náš rychlý a konzumní, přírodu zanedbávající, svět. Nevím, jak do toho zapadá Jodorowsky, ale po přečtení Edeny si už nejsem až tak moc jistý, že ty psycho věci a snové variace, spadají jen pod taktovku Jodorowského. Prolínání snu a reality je tu vrchovatě a je tam tolik vrstev na sobě nabalených, že už se v tom člověk kolikrát těžko orientuje. Opravdu nevím, jak to uchopit. Nevím, co s tím a jak se k tomuto komiksu stavět. 3 hvězdy nelze, průměr to nebyl. 4 hvězdy značí slušný komiks s nedostatky, nebo, že mě to tak nechytlo, ale je to pořád dobré. Hmm.. také ne. 5 u mě značí TOP a pecka. Jenže já právě nevím, jestli se mi to vlastně líbilo, i když mi něco říká, že asi ano. Já ani nevím, jestli je to pecka, natož brak. Nedokážu objektivně posoudit, jestli je to záměrná snůška nahodilých témat shrnutou jedním slovem Moebius, nebo zda-li se nejedná o bravurně promyšlené dílo, které nás má všechny posadit na zadek. Je tam tolik prvků a motivů, které fungují samy o sobě a lze se k nim samostatně vracet, aniž by člověk musel řešit jednu hlavní dějovou myšlenku. Je tam toho tolik k čemu se lze vracet, že to chce prostě dlouho zpracovávat. Je opravdu těžké se na tento komiks hned vyjádřit. Proto berte tento komentář jako jakousi zpověď a vyjádření pocitů. Takhle to momentálně cítím a vnímám. Dál nic nemám....
    K samotné edici. Mám tu první, asi limitku, a obálka je opravdu hezká a taková příjemná. Nepůsobí přeplácaně. Nevýhodou je, že při držení této masivní knihy v ruce, tak se začnou odírat hřbety knihy a myslím si, že tak si sám zkracuji životnost pevné vazby u této knihy. Co se týče formátu knihy, tak papír je v pohodě a voní fakt skvěle. Velikost papíru je konečně podle mého gusta. MDEK série je skvělá, ale místy je vidět, že zmenšení formátu se ne vždy povede. ANO, můžeme být rádi, že něco máme, ale je škoda, že nelze mít MDEK v původním formátu. Poslední dobou to vnímám čím dál více, než tomu tak bylo v minulosti. Rozhodně tím nechci nikoho z vydavatelů stavět do nevhodné pozice. Jsem opravdu rád, že se u nás vydává. Jsou to jenom shromážděné poznatky za posledních pár let, co to vnímám intenzivněji. Bonusy v této knize, resp. úvodní slovo pohladilo a já jsem se dozvěděl další zajímavé informace o Mistrovi. Celkově tuto edici vnímám jako povedenou, až na tu drobnost se hřbety. A rovněž děkuji za látkovou záložku :-), hned se to lépe čte.
    Suma sumárum, když to tak dneska vidím, dám 5 z 5. Je to prostě mysl bourající a převracející grafický román.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš14.5.2018 12:04Svět Edeny
    Asi nejlepší reklama na značku auta, kterou jsem kdy viděl. K Moebiovi prostě nemohu nemít respekt. V tomto případě měl volnou autorskou ruku a ač je v komiksu poněkud znát vliv oblíbených příběhových motivů Jodorowského (přerod hlavní postavy, skryté síly, nové světy, boj proti zlu ovládající společnost, různorodé variace na sny, duchovno apod.), vidět jeho komiks v takovéhle krásné úpravě od Arga je hlavně vizuální zážitek, za který jsem opravdu rád (a díky za tu hezčí nelimitovanou obálku pro obyčejné lidi). Navíc pan Podaný opět exceluje.
    Moebiova linka je sebejistá, hravá a je možno na ní vysledovat inspiraci u Jijého i Miyazakiho (Naušika začala vycházet před Edenou už v r. 1982. Situace s Miyazakim je ale vtipná hlavně kvůli vzájemnému ovlivňování, viz. můj komentář u Arzacha).
    Co se týče příběhu, sledujeme pouť dvojice průzkumníků-opravářů, kteří se jmenují Stel a Atan. Díky jedné známé značce se poněkud zajímavým způsobem dostanou na neznámý svět Edeny, kde doopravdy začíná celý děj tohoto malebného opusu. Edena je nádherný svět plný hojnosti a všelijakého tvorstva, ale již se na něm usídlila zlá entita, usilující o absolutní moc s přispěním svých groteskně vypadajících poddaných (úbory skrývající identitu), a hlavní hrdinové tak budou muset řešit řadu těžkostí, mnohdy nejen ve světě reálném, ale i ve snovém – tam jsem se cítil nejvíce zamotaný a nevím, zda jsem dokázal všechno celistvě pochopit. Budu muset komiks přečíst ještě jednou.
    Dohromady se nejedná přímo o variaci příběhu na biblický ráj, pouze si z něj bere pár inspiračních vodítek a motivů.
    Je zajímavé si přečíst předmluvu a v závěru pár dodatečných komiksových kraťásků, vhodně doplňujících celé album.
    Ale především to celé skvěle vypadá a mám radost, že Edenu mám. Tak.
    PS. počáteční písmeno jména Stel a k tomu Atan dávají dohromady jiné biblické jméno. Pochybuji, že by to byla náhoda. Ale moc nevím, co si mám po tom o Moebiovi myslet. Nějaké názory?

  • cyboy
    cyboy mecenáš13.5.2018 11:28Svět Edeny
    Po Dlouhem zitrku jsem trochu bal, ze jsme se s Moebiem zacali trochu rozchazet. A ne, nezacali. Svet Edeny je opravdu skvely. Dycha z toho tvurci svoboda a zaroven se Moebius drzi na uzde, aby zbytecne nesklouzaval do slovnich absurdit. To bohuzel neplati pro posledni cast, ale tentokrat mi prijde, ze ten duvod chapu a vlastne s tim nemam problem. Argo vali, Silena i Edena jsou skvosty svetoveho komiksu.
    100%
141862
  • louza
    louza30.5.2018 13:57Svět Edeny
    Alex Ross je naprosto super :-) I když prý obkreslovat fotky není umění...no já to neumím. Takže si asi můžu dovolit to obdivovat. Jinak já Moebiově adoraci rozumím. Pere tam hodně různých detailů, které může člověk v jeho kresbě hledat. Má svojí nezpochybnitelnou kresebnou poetiku a je v rámci svého stylu poměrně variabilní (na povídkách co nedávno vydala Crew je to dobře vidět). Není konzumní, takže si z toho hodně lidí vyvodí, že musí být nutně artový... No, nemusí. Ačkoli chápu že to někoho může oslovovat, tak mě Moebius mnohem víc zajímá jako scenárista s rozvinutou fantasií, než jako kreslíř. Mám rád Tintina a nelíbí se mi jak je nakreslený, tak se mi líbí Rahan, ale nečtu ho, protože je to nuda... klasika neklasika, nedá se nic dělat.
  • S4TW
    S4TW29.5.2018 16:38Svět Edeny
    Tak upřímně, Moebius je přesně ten kreslíř, který rozhodně nesedne každému, jeho styl je dost specifický. Alex Ross je zase moje modla, řekl bych, že kreslí tak, že se to musí líbit každému, ale jsem přesvědčený, že vlastně ne :-)... a to bych řekl, že je dale víc pro masy než Moebius...
  • baatcha
    baatcha29.5.2018 14:31Svět Edeny
    louza: Jasně, že má každý svůj vkus, a že Moebius ani Saudek nejsou bez chyb (Saudek tím tuplem). Jenže na Saudkovi jsem vyrostl a Moebiovi se nějakým zázrakem daří, že mi při pohledu na jeho práci pokaždé spadne čelist, což se 99 % jiných komiksových tvůrců nepodařilo. Ale asi málo chodím mezi lidi, protože jsem naivně očekával, že takhle Moebius působí na všechny. A proto by mě nikdy nenapadlo, že jeho tvorba sklidí kritiku, která by spíš seděla na nepovedenou semestrální práci studenta střední umprumky. Ale teď jsem si na csfd přečetl komentář k filmu Společenství vlků, který jsem před pár dny viděl, ve smyslu: "Tyto filmy nemám rád, proto dávám odpad," takže jo, jeden vkus se nedá vztáhnout na všechny...
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš25.5.2018 12:41Svět Edeny
    Tak Ricky Garvais je podle všeho troll, kterému se nelíbilo, že má Edena zatím pořád plnej počet bodů.:-) A protože zná Kulihráška, je jasné, že jde o provokatéra.:) Navíc Artuš Scheiner, autor Kulihráška, byl mezinárodně uznávaný kreslíř, který je pro mě v mnohém nepřekonaný.
  • louza
    louza24.5.2018 13:22Svět Edeny
    baatcha : jestli jsem tnul do modly tak se omlouvám, ale Moebiova práce se mi nemusí líbit jen proto, že se tak nějak všeobecně tvrdí, že je génius. Stejně tak jako se mi moc nelíbí práce Káji Saudka (který ho teda opálil úplně komplet). Vlastně ani nesouhlasím s tvrzením že zastaral. Po pravě Moebius nebyl nic moc už v sedmdesátkách ve kterých tvořil vedle lidí jako Buscema, Kubert, nebo před nimi Hal Foster ke kterým vzhlížím já. Rád si to přečtu, vomrknu to. Ale na zadek z toho moc nepadám. Holt vkusu neporučím.
  • Fimi
    Fimi mecenáš24.5.2018 13:05Svět Edeny
    Těším se, příští týden mi přijde domů...
  • baatcha
    baatcha24.5.2018 12:46Svět Edeny
    Uff, lidi, vám už asi slušně hrabe. Moebius je podle vás zastaralý, jeho kresby jsou jak z Kulihráška a v lepším případě je to omalovánková karikatura? Vy si solidně nevidíte do vašich ctěných úst.
  • louza
    louza15.5.2018 10:32Svět Edeny
    Tormentr : Četl. Je to ta Diosamante, královna tyranka, která se vydává na pouť za osobním štěstím a duchovním osvícením. Žánrově je to pěkně napsané dobrodružné fantasy (divoká příroda, tajemé chrámy, megaimpozantní města a lodě, rodiná sága a samozřejmě polonahá hrdinka s rudými vlasy) jehož doména je úžasná kresba exteriérů. Kreslil to Gal, který byl celý život akademickým malířem někde na universitě. Moc toho neudělal, ale to co nakreslil (Armies a tohle) bere dech. (Kromě postav, které vypadají jak panáci). Knížka ve formátu jakém ho dělá Argo bude muset bejt nutně nádherná. Bohužel Gal zemřel dřív než stihli celý příběh dopsat, takže je to jen z části uzavřené a zbytek děje dovypráví Jodo textem s ukázkou připravovaných skic pro pokračování (což má samo o sobě takové undergroundové fuidum). Rozhodně evropská lahůdka.
  • Norri
    Norri mecenáš14.5.2018 12:24Svět Edeny
    Fantasy o ženské a je to nádherně kreslené :-)
  • Darker
    Darker mecenáš14.5.2018 11:24Svět Edeny
    louza: A o čem je zhruba ten Diosamante, četls to?
  • louza
    louza14.5.2018 10:18Svět Edeny
    Super. Tohle vypadá fakt dobře. A oznámení, že Argo vydá na podzim Diosamante po které volám už roky mě vyloženě rozjásalo. V tomhle velkém formátu jí to bude slušet. Na české komiksové scéně se začínají dít opravdu zajímavé věci.
Četl/a (45)
2Hitman3, Apucko, autokineton, Baffman55, ben_bella, besikv, binnmode, blackJag, Darth Raelchi, davidek, Django, faster86, Georgíno J., Giskard, Grrr, Hawwwran, HellWeber, house192, hromotlk, hypermlok, James, jindroush, Kazumaki, Kocour, lacoste, Light, Lobok257, majer, Mariohurbanek, massilia, monte walsh, MurinWolf, NecRoman, Norri, Paja78, Pej, Poseidon1978, Scaleo1, schefik, Schirru, SNUFKIN, start05, VanTom, VXP, zgrywus
(102)
2Hitman3, Apucko, autokineton, Azbest, Baffman55, beanek, Benji, ben_bella, Berry669, besikv, binnmode, BlackDragon, blackJag, Blacksad, borknagar1, bourgeois, burzum, calviti, Černá Krysa, cobe, Corvus, CSE_AC/DC, D.K.Logic, Davedd168, deefha, disclose, Django, DKoscik, fel68, filosh, Georgíno J., gongon44, Grrr, Hawwwran, HellWeber, herbert, herrman, house192, hromotlk, hugosnowden, hypermlok, invape, James, jeanbaklajean, karl173, Kazumaki, Kocour, Kokuun, komik.sx, kubosos, lacoste, Lenny, listr, Lobok257, majer, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, mcleek, Meesha, misa, Mitthrawnuruodo, MP81, MurinWolf, NecRoman, Olesh, Paja78, pavouk, pearlxjam, pechna, Pej, Philologus, Poseidon1978, puolpm, Ricarderon, Rowan, S313, Saran, Scaleo1, schefik, Schirru, sercial, Skot, smazenapikantniskeble, SNUFKIN, Stara.kryta, start05, Stlucius, t0mas, tacmud, Tarka Daal, Tony TwoDee, trudoš, tulipstros, VanTom, Velkej šéf, vishnar, xintax, yogi, yojimbo, Zajo original, zgrywus
Chce (10)
barthez, brkowycz, ComicBookGuy, cybern, delsemela, Jabba, monty.cl, Moyek, nx, xai
Shání (2)
mineralk, namdnas
Nabízí (1)
bourgeois