Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Je tu komiks, který vám objasní základy kvantové fyziky! Vydejte se společně s dobrodruhem Bobem a jeho psem Rickem na výpravu po záhadách kvantového světa! Kvantová fyzika je přítomná ve všem, co nás obklopuje – od obřích galaxií po nepostřehnutelně drobné atomy –, avšak její poznatky o světě kolem nás se výrazně liší od toho, co obyčejně zažíváme a pozorujeme. Jak je například možné, že v kvantovém světě se částice mohou nacházet současně na několika místech a kočka může být zároveň živá i mrtvá? Jak s tím souvisí kostkový cukr, mořské vlny či Bůh, který (ne)hraje v kostky? A jak na to všechno vědci vůbec přišli? Základní principy kvantové fyziky vám v kresleném příběhu objasní sami zakladatelé a nejvýznamnější teoretici tohoto oboru v čele s Planckem, Einsteinem, de Brogliem, Heisenbergem nebo Schrödingerem. Autorem knihy je Thibault Damour, francouzský teoretický fyzik, člen Akademie věd a držitel mnoha významných ocenění. O výtvarnou stránku se postaral známý belgický komiksový kreslíř Mathieu Burniat.

Scénář
Thibault Damour
Art
Mathieu Burniat
Barvy
Mathieu Burniat
Obálka
Mathieu Burniat
Lettering
Daniel Trojan
Překlad
Ondřej Hrách
Redakce
Ladislav Šerý
Žánry
dobrodružný, naučný, teorie, ze života
ISBN/ISSN
978-80-2572-417-0 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
200 x 260 mm
Tisk
černobílý
Váha
726 g
Stran
160
Cena
398 Kč
Originál
Le mystere du monde quantique (Dargaud, 2016)
  • Kapis
    Kapis mecenáš11.6.2022 11:28Záhady kvantového světa
    Nejsem si zcela jist, zda-li mě hornický učňák na Šumbááárku more s praxí ještě na Dukle, ale s maturytoupyčo, s fyzikou končící někde ve druháku, nulovou chemií a zaplaťpámbů aspoň s povinnou maturitou z matiky, připravil na ty semestry newtonské i nenewtonské fyziky na báňské, ale asi jo. Ve finále to byl zcela životformující boj, bolelo to a přišel jsem u toho o spoustů dočasných známých, kteří v Hitlerovi ty toroidy a integrační plochu odraženého slunečního záření potenciální geostacionární družice země úplně nevěděli jaxi napsat na ruku.

    No a tató komiksá je docela pěkná populárně- naučná knížečka, kterou bych se zvídavému středoškolákovi rozhodně nebál darovat, pokud přes příkrov instáče a ostatních pyčovin je schopen porozumět. Jinak bych mu to nedával, bo škoda házet hrách sviním na stěnu.

    Takže dávám pěkných 80% a doporučuju a všemi svými údy dávám lajky a doporučuju jak cyp!

    Ale jelikož je tady banda matfyzáků a vůbec krutě vzdělaných lidí, tak já si dovolím zajít za horizont událostí. Tato kniha je především o planckově konstantě, že? Ona tam zběsile ve svých kvantových superpozicích poskakuje, stejně jako třeba ptáci, v různých barvách na pozadí jinak monochromatické kresby, aby zdůraznila ten kvantový mnohovesmír, vznikající každou mikro sekundu do nekonečna dalších rovin. ALE! Ona plackova konstanta primárně popisuje závislost vyzáření energie absolutně černého tělesa v závislosti na jeho teplotě.

    A já tedy, synek ze šumbarského učnáku, se ptám, jak by vypadal náš život na této planetě, pokud by povrchová teplota slunce nebyla 6000K, ale vrchol planckovy křivky by svoje maximum vyzáření posunul do jiných vlnových délek? V diskuzi jsem k dispozici:)) Pokud někdo tak jednoduchou věc víte, tak ji hned neprozraďte prosím, popovídat si můžem i v mejlu:)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš8.6.2021 17:10Záhady kvantového světa
    hravé, tuze milé, jednoduše podané a velmi kreativní - tohle se vážně povedlo a kde bych dneska byl, kdyby takhle nějak vypadaly učebnice fyziky! ;)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.7.2018 19:07Záhady kvantového světa
    Tak mám už načtené nějaké ty Greeny, Daviese, Kakuy, Barrowy a tak. Je to můj koníček, ale jsem velmi vzdálen tomu, abych řekl, že kvantové fyzice více rozumím. Tento komiks bere celou záležitost hopem, ale nesmírně poutavě a zábavně. Jako úvod, ale též jako opáčko celé problematiky, je to úžasné. Líbilo.

    Celkový dojem: 90%
  • mcleek
    mcleek2.7.2018 07:59Záhady kvantového světa
    Nečekaně přehledné, nečekaně zábavné a místy dokonce nečekaně vtipné.
  • cyboy
    cyboy mecenáš29.5.2018 22:22Záhady kvantového světa
    Opravdu vyborne a mozna je to absurdni, ale ja vzdy kvantovou fyziku chapal jako sveho druhu filosofickou disciplinu a stydel jsem se za to, jake tupe hovadko jsem, ze mi nejsou jasne rozdily v pristupech jednotlivych fyziku. Diky, pane Damoure!
    95%
  • Norri
    Norri mecenáš29.5.2018 17:49Záhady kvantového světa
    Pokud se do knihy pustíte, tak jí dejte i druhou šanci a přečtěte ji až do konce. Nebudete litovat. Je úžasné, jakým literárně-fyzickým kvantovým obloukem dokázal autor celou knihu uzavřít. Byl jsem na konci příjemně překvapený, že v knize nebylo nic samoúčelné. Ani dobrodružný úvod na měsíci, ani barevné efekty v černobílé kresbě. Všechno na konci dostane nečekaný smysl. Musím říct, že jsem z knihy byl z počátku zklamaný. Říkal jsem si, že to není to, co jsem čekal. Ale závěr mé mínění úplně změnil a na konci poslední stránky jsem jen obdivně vydechl “no ty vole…” V mé verzi reality dostává kniha 80%. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/zahady-kvantoveho-sveta
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš29.5.2018 17:13Záhady kvantového světa
    Krásná práce. Nemám víc co dodat. Kvantovou fyziku znám jen zběžně a tímto jsem hodně věcí pochopil. Myslím si, že takhle to vyučovat ve školách není od věci. Kresba je pěkná a absolutně přehledná. Jenom jsem už na takový typ kresby zvyklý a dějově to není něco co bych přednostně vyhledával, proto 4 hvězdy. Každopádně je to skvělý nevšední komiks, který nikdy neurazí. Vysoká kvalita. Skvělá práce ARGO.
  • sala
    sala29.5.2018 14:44Záhady kvantového světa
    Skvěle napsané i nakreslené. Ponor do základů kvantové fyziky poutavou formou, kdy na konec vše do sebe zapadne. Dalo by se to přirovnat k Logikomiksu.
    Ke čtení čtenář nemusí mít v podstatě žádné znalosti kvantové mechaniky, pokud nemá IQ plechová vana. / bez urážky /
    Když to člověk přestane pobírat, stačí si vzpomenout co řekl Kip Thorn - Taky to nepobíráme!
    Nedávno jsem si říkal, že dříve takovéhle komiksy vydával BB art ale ten už teď jede pouze v S.H. a Sága se prodává.
    Ještě že je ARGO. V podstatě skoro všechno od nich čtu.
    Takže, kdo si chce odskočit od pláštěnek a slipáčů na elasťákách a nechat si protočit šedou mozkovou kůru - vřele doporučuji 85%
1511