Nesmírně chytrý a charismatický - tak lze stručně popsat detektiva Očka, hlavního hrdinu komiksových detektivních příběhů autorské dvojice Jiřího Filípka a Jiřího Hrdličky. Krátké detektivní příběhy s otevřeným koncem jsou pro čtenáře pobavením i hádankou zároveň, vhodné jak pro malé čtenáře, tak i pro dospělé. Pokud máte rádi hádanky a detektivky, neváhejte…

Autorská dvojice Jiří Filípek a Jiří Hrdlička se věnovala krátkým komiksovým detektivkám, ve kterých měli čtenáři odhalit zápletku a vyřešit případ, již od roku 1993.

Nejprve připravili pro časopis Ahoj na sobotu několik příběhů s hlavním hrdinou, kterým byl anglický detektiv Bain. Seriál poté pokračoval v dětské příloze novin Práce, kde od ledna do prosince 1995 vyšlo pod názvem Komisař Bain celkem 46 minidetektivek. Následující rok se autoři rozhodli přenést hlavního hrdinu z Anglie do Čech, a tak se z komisaře Baina stal detektiv Sova. V letech 1996 až 1997 vyšlo v Práci celkem 101 epizod s tímto detektivem.

Případy detektiva Očka, ze kterých přinášíme výběr v této knize, začaly vycházet v dětském měsíčníku Ohníček od prosince 1996 a v časopise se udržely až do prosince 1999. Během té doby vyšlo celkem 43 půlstránkových nebo jednostránkových příběhů. Pro pořádek lze ještě dodat, že v roce 2000 Ohníček uvedl 2 epizody s detektivem Sovou, a tím se oba autoři s detektivkami prozatím rozloučili.


Scénář
Jiří Hrdlička
Art
Jiří Filípek
Barvy
Jiří Filípek
Obálka
Jiří Filípek
Redakce
Šárka Kočí Rosolová
Žánry
detektivka, dětský
ISBN/ISSN
978-80-7376-506-4 (Olympia)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
barevný
Váha
144 g
Stran
34
Cena
129 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.9.2023 15:35Případy detektiva Očka
    Trochu jem šlápl vedle, když jsem čekal uceleý příběh a já de facto dostal mdoerní verzi detektiva Štiky. Nicméně mě to mnohem víc bavilo a příběhy mi přišly záživnější, i co se kresby týče. Sbírka je dobrá v tom, že není dlouhá a nezačne vás nudit, včas ji prostě zavřete. Za mě je to prostě milá ukázka polovzdělávajícího komiksu.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš26.6.2018 00:11Případy detektiva Očka
    Tohle byla asi jediná detektivní komiksová série, kterou jsem četl ještě jako klučík v Ohníčku. Tenkrát mě to bavilo asi přece jen více než dnes, ale i tak jsem si některé "zápletky" rád připomněl.
    Filípkova kresba tu hodně odkazuje na Saudka, ale vzhledem k době vzniku je to ještě pochopitelné. Nemám s ní problém, tematicky se hodí. Sám Očko je kabrňák a vypadá jako dospělý Mirek Dušín.
    Většina případů není nijak sofistikovaná a lze je bez větší námahy vyřešit, ovšem najde se jich několik, které jsou trošku diskutabilní nebo úsměvné (př. vítající pejsek), nebo naopak s obtížemi vydedukovatelné - bacha, následuje SPOILER - (dnešní děti asi už nebudou vědět, jak fungovaly natahovací nástěnné hodiny, nebo že k posílání faxu jsou potřeba telefonní dráty).
    Takže pro mě troška lehké nostalgie, a vlastně proč ne, když je to jen takový sešítek.
132