Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Zkratka Ú. P. V. O. znamená Úřad paranormálního výzkumu a obrany, který by vám měl být více než povědomý, pokud jste někdy zavítali do světa Hellboye. Pro fanoušky rohatého bojovníka je tahle pobočná série naprostou nutností.

Přestože má tenhle díl pořadové číslo tři, jedná se o začátek celé série Ú. P. V. O.! Minulé díly byly pouze sebranými povídkami náhodně vytvořenými různými tvůrci pro různé příležitosti.
V tomhle třetím díle dojde k dokončení příběhů Hellboye 1: Sémě zkázy a Hellboye 2: Probuzení ďábla. Dozvíte se víc o Rasputinově plánu na zkázu celého světa a hlavně velké tajemství, které si Mike Mignola nechával dlouho pro sebe – původ Abe Sapiena.

Scénáře se ujal sám Mike Mignola a nakreslil Guy Davis, kterého znáte jako autora povídky Hluboké vody z Ú. P. V. O. 2.

Obsahuje sešity série B.P.R.D. Plague of Frogs #1-5 (březen 2004 - červenec 2004)

Scénář
Mike Mignola
Art
Guy Davis
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Jan Kantůrek
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort, Richard Klíčník
Žánry
akční, dobrodružný, horor
ISBN/ISSN
978-80-88152-54-5 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 x 18 mm
Tisk
barevný
Váha
538 g
Stran
128
Cena
599 Kč
Originál
B.P.R.D. #03: Plague of Frogs (Dark Horse Comics, 2005)
Varianty
Ú.P.V.O. #03: Žabí mor (2. vydání) (2018)
Ú.P.V.O. #03: Žabí mor (2015)
  • Spike
    Spike27.11.2022 16:05Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Po dvou povídkových knihách máme konečně možnost zjistit, jak vypadá sólové Ú.P.V.O. ve formě jednoho dlouhého příběhu. Výhoda je že všechny postavy už známe, takže není třeba nějaká dlouhá expozice a vrháme se tak rovnou do děje. Tento případ je začátkem něčeho mnohem většího, respektive pokračuje v tom co bylo načato hned v úplně první Hellboyovské knize Sémě zkázy. Znalost všech předchozích dílů tedy zážitek pochopitelně prohloubí.
    Děj jede v rychlém tempu, nemáme moc čas a prostor na nějaké odbočky a zdržování, jde vesměs o přímočarou akční jízdu. Jedinou výjimkou je trochu větší zaměření na postavu Abea Sapiena která tu má o něco více prostoru. Kniha je rychle dočtená na jeden zátah a pěkně navnadí na pokračování. Někoho možná zamrzí že je to opravdu jen taková jednohubka, začátek většího příběhu, takový pilotní díl seriálu, není tu nic co bychom nečetli už dříve a jelikož jsme na startu, nějakých větších překvapení a zvratů se nedočkáme. Je to prostě taková sázka na jistotu, návrat do důvěrně známého světa, s postavami co známe a máme rádi, ujištění že dostaneme přesně to na co jsme zvyklí a co očekáváme. Což za mě není špatně, série musí ukázat že svět Hellboye dokáže fungovat i bez Hellboye. Všechny hlavní charaktery - Abe Sapien, Liz Shermanová (sakra, jak já tuhle postavu miluju!), Roger, Johann Krauss a Kate Corriganová - mám rád, už mi stačily přirůst k srdci a nemám obavy že by svou sólovou sérii nezvládly utáhnout. Škoda tedy jen že konkrétně v tomhle díle se s nimi s vyjímkou Abea nějak více nepracuje, na to však bude dost prostoru v následujících knihách.
    Kresba Guye Davise je pro mě problematická. Nesnaží se nějak napodobovat Mignolu, což však samo o sobě není špatně. Na jednu stranu ten jeho zjednodušený jakoby lehce nahozený styl pěkně nahrazuje Mignolovu minimalistickou kresbu, dělá to jinak, ale funguje to - jeho prostředí, akce i obludy mají něco do sebe a není obtíž si zvyknout. Co mi však vadí, jsou obličeje a výrazy - především - lidských postav. Kterých tu je sice jen pár, tím spíš by se ale Davis alespoň u těch hlavních mohl snažit je trochu vypracovat. Tam kde jeho jednoduchý 'načmáraný' styl má své kouzlo když kreslí monstra nebo okolní prostředí či různé stroje, tam naráží při zobrazení charakterů, a ona jednoduchost se stává spíše záporem. Nezbývá než si na to chtě nechtě zvyknout a doufat, že se časem, až se s postavami trochu sžije, trochu vypracuje. Že barvy Davea Stewarta to nadnáší o úroveň výš, je věc tak samozřejmá že ji skoro nemá význam zmiňovat.

    Celkově je tak třetí kniha Ú.P.V.O. příjemným čtením které nám započne příběh který se bude dále rozvíjet a dá nám přesně to co čekáme. Sice bez překvapení a prohloubení většiny charakterů, zato ve svižném tempu, se spoustou akce a přirozeného propojení s dřívějšími díly. Jako úvod je to každopádně fajn. 7,5/10
  • perak
    Dlouhý příběh UPVO sluší. Oproti předchozím povídkovým sbírkám se mi to líbilo mnohem více. Ačkoliv se zde Hellboy nevyskytuje, tak se setkáváme s mnoha odkazy na první knihy s Hellboyem a tak je určitě výhoda mít alespoň první dva díly načtené. Jinak tu máme klasického Mignolu - kupa příšer lovecraftovského stylu, trochu nadpřirozena, pořádný záporák a k tomu naši hrdinové, kteří zprvu dostávají řádně na prdel, aby však nakonec vše se k dobrému obrátilo a přitom nechalo dosattek prostoru pro možné pokračování. Líbilo se mi i finální vyprávění o původu Abe Sapiena, které jsem pochopil až po dočtení a musel si to projít ještě jednou. Jen kresba, ačkoliv pěkná, není Mignola, a musel jsem si na ni trochu zvykat - Mignola je v tomto směru nepřekonatelný a každý jiný kreslíř vstupuje do arény s určitým hendikepem.
  • Norri
    Norri mecenáš5.4.2020 18:55Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    2023:
    Až tady skutečně začíná série Ú.P.V.O. a já jsem si to po letech užil jako poprvé. Je to naprosto bombastický start Žabího moru, završený Abeho originem. To vše v úžasné kresbě Guye Davise. Líbí se mi, jak to začíná nenápadně, pak se objevují napojení na staré případy s Hellboyem, a končí to epickým vyvrcholením. Příšery jsou děsivé a mezi hrdiny funguje ta správná chemie. 5*

    2020:
    Zajímavé! Jeden dlouhý příběh, což mám rád. Musel jsem v rychlosti nahlédnout do Hellboye (což v případě kolosálek není jen tak) abych si připomenul některé detaily z minulosti. Žabí mor coby rozjezd delšího příběhu je fajn - bavilo mě to. Líbila se mi i kresba, která se nesnaží přiblížit Mignolovu stylu, ale přesto s tím světem dobře funguje. Přesto mi tam k dokonalosti něco chybělo. Vůbec nejzajímavější z celého knihy byl útržek originu Abe Sapiena. 4*
  • Moon
    Tak konečně jeden velký příběh ú.p.v.o. . Vrací se staří známí neprátelé a dozvíme se něco nového o postavách. Plus super kresba. Za mě super a palec nahoru.
  • karl173
    karl173 mecenáš23.4.2019 13:46Ú.P.V.O. #03: Žabí mor (2. vydání)
    Tak se série konečně rozjíždí a zatím je to paráda. Tempo vyprávění mi naprosto vyhovuje, atmosféra je z komiksu skvěle cítit a celé se to zkrátka dobře čte. Navíc tato série má velkou výhodu oproti Hellboyovi, s postavami už je čtenář dobře seznámený a tak se jen prohlubuje vztah s nimi, dále je snazší zapadnout do děje, jelikož už z Hellboye máme za sebou různé události a tak se děj může více soustředit na atmosféru a snazší průchod dějem, což zapříčiní to, že vás děj lépe vtáhne. A tomu všemu dopomáhá parádní kresba, kterou jsem si oblíbil už v minulé povídkové knize. Za mě tedy naprostá spokojenost.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš30.9.2018 21:30Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Zatiaľ najlepší diel série. Oproti predošlým knihám sa zlepšilo všetko, ako kresba, tak aj scenár. Príbeh sa dobre stupňuje (aj keď samotné finále skôr sklame), žabie obludy ma bavili, akcia a atmosféra je tiež fajn. Najväčší problém knihy je tak v samotných hlavných postavách. Napriek tomu, že sú vlastne úplne rozdielne, tak sú vo svojom správaní takmer identické a vlastne dosť jednotvárne a nudné.
  • 3DD!3
    Skvělý příběh rozvádějící linii z Hellboye ústí v původ Abea Sapiena, který je řádně mrazivý a možná ještě tajemnější než se zprvu zdálo. Davisovu kresbu moc rád nemám, paradoxně jeho nestvůry vypadají lépe než obyčejní lidé. Těch tady naštěstí moc není.
  • Fimi
    Fimi mecenáš22.8.2018 05:18Ú.P.V.O. #03: Žabí mor (2. vydání)
    Konečně začíná velký příběh vedlejší řady hellverza, o které se říká, že je místy lepší jak hlavní série Hellboye. Výborné, krásně se to čte, je to tajemný a původ Sapiena překvapivý a krásně znázorněn. No kresba výborná...na plné hodnocení to není ale i tak skvělé...těším se na další knihu
  • sedw
    sedw18.2.2018 22:19Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Po předchozích dvou knihách kvalitativní posun nahoru, a to jak po stránce scénáře (ucelený příběh a atmosféra), tak po stránce kresby. Velmi kvalitní začátek delší série.
  • trudoš
    trudoš editor7.1.2018 18:43Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Zbožná (nebo v tomto případě bezbožná?) přání byla vyslyšena a Mike Mignola rozjíždí s agenty Ú.P.V.O. jeden velký příběh. Naneštěstí jde o úvod k událostem příštím, rozehrávka, která má do děje uvést hlavního padoucha, který se bude nadále řešit v příštích dílech, přestože album Žabí mor má epizodní závěr. A i když jsem si u autora zvykl, že víc mu jde vytváření strašidelného humbuku kolem než jeho samotné řešení, pořád mě tenhle neduh nepřestává mrzet. Akční scény a celková atmosféra jsou super, jenže zápletka trochu nijaká - jednoduché přišli jsme, viděli jsme, zmlátili jsme, okořeněné o moment trablů, kdy to s hrdiny chvilku vypadá opravdu nahnutě. Oceňuji, jak nápaditě se sektáři vypořádali s jednotlivými členy týmu a o to víc mě zklamalo, když byli tak suchopárně poraženi. Navíc mi propojení s klasickou Hellboyovskou řadou přišlo tentokrát krapátko nucené, čistě jen pro potřebu za každou cenu využít starých motivů, ale uznávám, že to, co z toho klíčí, působí vskutku impozantně.
  • jh666
    jh66627.2.2017 11:38Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Můj druhý výlet do komiksového světa Hellboye mi přijde lepší než první, i když je tohle vlastně jen vedlejší série. Příběh člověka vtáhne a drží od začátku do konce, takže mi samotný Hellboy ani nechyběl. Jen ta kresba mohla být lepší. 90 %
  • luky.kuky10
    luky.kuky1017.2.2017 20:39Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Defakto zacatek serie Ú.P.V.O. kde se rozehrava velky pribeh. Vse je tu o postavach a to me na tom bavi. Stejne tak jako provazanost s Hellboyem. A jdeme na dalsi dil...
  • Fives
    Fives3.12.2016 12:06Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    So sériou Ú.P.V.O. som začal až tretím dielom a rozhodne neľutujem. Séria vie zaujať aj bez Hellboya. Plánujem si čo najskôr kúpiť a prečítať aj ďalšie vydané diely.
  • Kapis
    Kapis mecenáš8.4.2016 07:58Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Dlouhý příběh - který je evidentně teprve začátkem rozsáhlých událostí - bavil více než epizodní duchařské příhody. Z celého toho žabího průseru, čpí Lovecraft na míle - ta pasáž, kdy zázračný "flaňďák - černoprdelník" popisuje Abemu co se bude dít dál, jak si vzpomenou na písně, které nezněly milióny let a prastaří povstanou, byla tudíž také z nejzajímavějších. Musím se přiznat, že to s tím původem Abeho mi došlo až při listování skicářem. Kniha měla atmosféru, bylo to celkem napínavé, jediné, co brání napálit tomu 5 hvězd je kresba. Guy Davis nekreslí špatně, ale není to zkrátka Mignola ani žádný z jeho kopírovačů, což by knize dalo určitě hutnější kulisy. Ale už se těším, co se bude dít dál, není nad to mít najednou v ruce 5 knih a nečekat na další díly dlouhé měsíce, během kterých se spolehlivě vše vykuří z hlavy.
  • erik
    erik16.6.2015 10:06Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Ako ma prvé dve knihy sklamali, tak ma táto vcelku bavila. Čačaná kresba sa k tejto rozprávočke z prostredia Hellboya hodila a Mignolova snaha o epos je tak úsmevná, až je milá. Zatiaľ najlepší diel série, avšak stále je to maximálne iba „dobré“ a vlastne celkom zbytočné.
  • Fry
    Fry admin5.5.2015 19:04Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    "Ú.P.V.O. #03: Žabí mor" - Tak to konečně vypadá, že se nám "Ú.P.V.O." rozjede! A v to tedy opravdu rád doufám, protože ať se to může jevit divné - naprosto mě to baví. Jak úžasnými temnými příběhy, tak naprosto luxusní kresbou a v neposlední řadě provedením od "CC" ... celé to zapadá do sebe, baví mě odkazy na jiné knihy, baví mě ty spojitosti, baví mě postavy, baví mě tenhle svět! Trojkou nám navíc série potemní a nákaza "Žabím morem" nenechá nic náhodě, dokonce dojde i na pomstu a celé se to epicky završí původem Abea. Chci víc, a chci to co nejdřív... na "The Dead" si už brousím zuby... Za mě 5*!
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš19.4.2015 16:49Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Tak pořád je to prý rozjezd. Jen by už je to třetí kniha a pořád se rozpracovávají dvacet let staré motivy. Chce to něco nového.
  • jones1240
    jones12409.4.2015 20:39Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Čím více čtu tvorbu od Mignoly tím více mi přijde že zápletky jsou vesměs totožné typu.: ´´Jsem mocný pradávný bůh chci znovuzrodit svět všichni zemřete bububu´´ Takže scénář není u Mignoly moc velkým tahákem a jinak tomu není ani zde. Sice dialogy jsou docela povedené, ale po velice rychlém dočtení vám v puse zbyde pachu%t neodělanosti a něčeho nepopsatelného. Kresba sama o sobě je výborná a mnohem lépe navazuje atmosféru než ta od Mignoly.

    Takže Žabí Mor není vysloveně špatný jen je příběhově velice chudý a nabízí hezky nakreslenou akci, ale celkový výsledný dojem je takový prázdný.

    Pokud hledáte akční oddychovku říkám ano ale pokud příběhově něco hutné tak dostanete akorát stokrát omýlaný děj plný klišé.
  • Schramm
    Schramm9.4.2015 12:14Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Fajn počtení, peněz nelituju, ale to je asi tak všechno - a právě to je problém. Po dočtení Mignoly bych chtěl cítit víc. Jsem prostě z těch, kterým Hellboy chybí. Ale furt lepší než valná většina pláštěnkářské produkce.
  • rooty
    rooty8.4.2015 22:40Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Asi budu za kacíře, ale pro mě je čím dál více Mignola mizerný scénárista. Stále se opakující se motivy, nic navíc v přímočarém příběhu, žádná větší práce s postavami, ani ten humor už tam není. Mignola je především výborný kreslíř. Jeho obálky i kresbu miluju, ale ty scénáře by už měl předat někomu schopnějšímu, i u zaklínače jsem se bavil více, než u tohoto..
    Abych jen nehanil, kresba Guye Davise je taky výborná a každopádně UPVO je pořád lepší, než dalších 90% věcí, které tady vychází.
    Zpracování CC, jak už píše Bush dole opět perfektní.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.4.2015 08:36Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Očekával jsem trochu věší napínavost, zábavnost a atmosféričnost, ovšem formálně je to kniha krásná (všechna čest Comics Centru), pěkně nakreslená.

    Celkový dojem: 60%
  • kaylin
    kaylin31.3.2015 07:34Ú.P.V.O. #03: Žabí mor
    Přiznám se, že pořád nechápu jak to, že mi to nesedí, ale prostě nesrším při čtení nadšením a to trochu eliminuje celý zážitek. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/03/882-upvo-3-zabi-mor-70.html
404516