Koupit
Superman: Odkaz, kniha první (Původně vycházelo od září 2003 do února 2004)
Celý svět ví, že Superman bojuje za pravdu a spravedlnost... ale proč se syn kansaského farmáře rozhodl rozpoltit svůj život mezi uťápnutého novináře Daily Planet a hrdinského Muže z oceli, ochránce Metropolis?

Action Comics #245 (Původně vyšlo v říjnu 1958)
Ďábelský mimozemšťan Brainiac zmenšil kryptonský Kandor a uložil ho do své sbírky měst v láhvích. Superman zajatou metropoli osvobodil, ale řízením osudu se sám zmenšil a v miniaturním odkazu své rodné planety uvízl. Mezitím se na Zemi za Muže zítřka vydává zlotřilý kryptonský vědec...

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Superman: Birthright #1-6 a Action Comics (Vol. 1) #245


Scénář
Otto Binder, Mark Waid
Art
Wayne Boring, Leinil Francis Yu
Ink
Gerry Alanguilan, Stan Kaye
Barvy
Dave McCaig
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7718-437-0 (BBart s.r.o.)
978-83-7718-437-0 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
534 g
Stran
176
Cena
249 Kč
Originál
Superman: Birthright Part 1 (DC Comics)
  • Sagikkun
    Tohle je paráda. Fakt, že se jedná už o několikátý origin v kompletu, by se neměl odrážet na hodnocení samotné knihy - a navíc to není jen "další" a už vůbec ne stejný origin. Odkaz ctí základní kameny počátků Supermana, vůbec se ale nebojí přimíchat své vlastní prvky. Prvky, které jsou znázorněné se stylem a elegancí, zároveň vytváří skutečně komplexní svět a psychologii postav.
    A právě ony postavy jsou to, na co se Odkaz zaměřuje nejvíce - neuvidíme zde to, jak Superman poprvé ve Smallvillu použil schopnosti, jak se poprvé vznesl do oblak atd. Místo toho jsou nám zde postupně představeny všechny postavy, jenž jsou v životě Clarka Kenta důležité, každá postava tu má dostatečný prostor a je perfektně vykreslena. Samotný Superman je tu znázorněný mnohem civilněji, než kdy předtím, a i přes jeho nadpozemské schopnosti nemáte problém se s ním ztotožnit - což je za mě perfektně odvedená práce.
    Akce je tu taky dost, kresba je super, vše dává smysl, a pasáž v Africe je (i přes to, že africké prostředí normálně moc nemusím) je jedna z nejlepších věcí, co jsem se Supermanem kdy četl. Taky je zde vidět, jak v určitých aspektech sloužil komiks jako předloha pro filmového Man of Steel, a není se čemu divit.
    Prostě paráda.
  • karl173
    Sice je to celkem slušně napsané a hezky nakreslené, ale až na pár maličkostí to je zkrátka již známí origin, který nemá absolutně ničím zaujmout. Alespoň ne mne. Kdyby v DCKK byl tento origin jako jediný, tak bych ho asi hodnotil jinak, ale bohužel je jich už zbytečně moc. Tudíž zpracování hodnotím pozitivně, ale obsahově mi kniha dala minimum. Navíc tempo komiksu není zrovna záživné a jak zmiňuje Fry, Utajený počátek mě také nadchnul více.
  • S4TW
    Když jsem viděl Supermana v kombinaci s Waidem, tak jsem si říkal ajajajaj... A jak moc jsem se zmýlil. Tohle je ten nejlepší Superman, kterého jsem četl a je úplně jedno, že to je stokrát omílaný origin, neboť tento je prostě parádní, čtivý a výborně napsaný. Už jsem četl pár skvělých knih se Supermanem, ale ještě nikdy jsem neměl tak dobrý pocit z postavy samotné, jako tady. Tady se totiž povedl 100% vystihnout jeho odkaz, přínos lidem a Zemi, ale zároveň je napsaný tak, že to nepůsobí hloupě, otravně a strašně přehnaně. Opravdu jsem hodně nadšený a možná je to dokonce nejlepší komiks od Waida, co jsem zatím četl. Díky téhle knize se povedly zlepšit hned dvě moje osobní statistiky - scénáristy Waida a postavy Supermana. Dvě menší slabiny vidím jednak v retro sešitu, který je padesátkově tupý a úplně mi nesedla kresba, což vnímám spíš jako svůj osobní pocit, než že by byla nějak špatná. Ale tentokrát to dokáže vynikající scénář suverénně přebít.
  • matty87
    Hodně odvážný Origin Supermana, který vybočuje z té léta zaryté šablony. Teda né, že by uplně vybočoval, ty hlavní milníky tam znázorněny samozřejmě jsou, ale není to zas a znovu natahované a znovu vyprávěné, protože když to čte člověk po 1001, tak už ho to prostě nebaví. Tady je to ale vyřešeno dost elegantně a vyloženě mě baví, jak je v komiksu znázorněn vztah Clarka s Lexem. Takhle by to šlo.
  • Fry
    DC komiksový komplet #044: Superman: Odkaz, kniha první - Ač je to docela smutné, tak mě z celé knihy asi nejvíce bavilo retro, které se veze na takové té správně naivní vlně plné wtf momentů, nečekaných zvratů a samozřejmě Supermana, jenž chce zabít svou manželku. Naproti tomu 'Odkaz' je díky nepřebernému množství textu a pomalému tempu vyprávění spíše takovou nepovedenou demo verzí k pozdějšímu 'Utajenému počátku' od Geoffa Johnse. Uvidíme jak na tom bude druhý díl, ale zatím tedy rozhodně moc spokojený nejsem ... Za mě 3*!
  • Mleako
    Další povedený Supermanův origin, ale příště by to chtělo zase nějaký neorigin příběh.
  • daon
    Akoze pardon!, ale na jeden DCKK je tolko originov aj na Supermana myslim prilis. Radsej si dam znovu Brainiac.
  • rewkon
    Top Top Top revoluční Origin ze Supermanem a musím doporučit každému kdo chce začít s komiksy .
  • Lenny
    Nemůžu souhlasit s kolegy, podle kterých Odkaz ničím nepřekvapí. Waid má hromadu skvělých nápadů, kterými oživuje relativně nudný Suprákův origin a přimíchává do něj marveláckou "moc a odpovědnost", která tam setsakra sedne. Od Kentových po Luthora - bomba.
    Podrobněji na: http://www.youtube.com/watch?v=fO8FZjZ-5-o
  • hroubek
    Další Superman a další jeho origin. A i když jsem z těch příběhu trochu přehlcený, tak musím říci, že mě to sedlo, jakým způsobem se tento příběh vyvíjí. Dost velkou zásluhu na tom má to, že miluji film Muž z oceli, který z tohoto komiksu dost čerpá. Mark Waid na Clarka/Supermana kouká jinak a trochu více civilněji. Je to cítit hodně z linky v Africe a rozhovoru s otcem. Díky této civilnosti zas vnímáme Supermana mnohem více lidsky. Druhá půlka příběhu se pak nese v tom klasickém tónu vyprávění takže musí přijít to co vždy, seznámení s Lois a se zbytkem redakce, Luthor a jeho plán a první konflikt. Je to čtivý a zábavný komiks a já se těším na druhý díl.
  • Doppelganger
    nejdřív jsem se bál, že to je jenom další z nekonečné řady originů, takže jsem byl celkem příjemně překvapen, že to Waid vzal trošku z jiného konce, a nakonec mě i mrzelo, že Clarkovým pre-supermanovským dobrodružstvím nebylo věnováno více prostoru. Uvidíme, jak mi názor potvrdí/změní druhá půlka.
  • cyboy
    Povedene.
    75%
  • Cinema Ranger
    Je to další origin Supermana, tentokrat z New 52, kterej ničim nepřekvapý a ani neurazí. 70%
  • Fanda
    Přečetl jsou oba dva díly a je to zkrátka další origin Supermana ale za to podle mě nejlepší z kompletu co tam zatím je. Začátek lehce připomíná film Man of steel v tom jak býval Superman na cestách a hledal sám sebe.Knížka sama osobě je dobrá a dobře se čte ale je to zkrátka další origin, který ničím nepřekvapí.
16279
Četl/a (102)
159753258x, 2scha, Al0f0k, AlmightyMates , Ash Pointak, BadBoy, BatmanGetEm, Bubákolog, calvin10, Carnage, Cinema Ranger, Craxx, cyboy, dajik, daon, Deckard, Denis, Dexir, Doppelganger, Draco nobilis, DracoAn, Džoworka, Er.Nest, erik, Fanda, Fox01, Fry, fvalek1, Georgíno J., Goldfinch, Gustik5, Harlequeen, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hypermlok, invape, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Kiko, Knowho/Wullcann38, Lachvos, lantan1, LookAss, Majkl151, malylada, Mariomichal, Mart74, Matthew, matty87, me, MEGA, Mercurio, mineralk, Mleako, MonsterGyre, NecRoman, Negan, novass, Paldini, PatrikTheMighty, paulmuaddib, pearlxjam, PeNNy, petrik1710, petrSF, PH79, punisher, puolpm, raenius, rewkon, Rinter, roswelll, S4TW, Sagikkun, Schirru, Shpeckk, slavik38, Spacecore, Spike, SteveCZ, Symbi, the.kasztan, Thurin, tom173, Tony TwoDee, trudoš, tukak, TZcomics, utresyby, vita, xflori01, xxSIMIxx, zlejzmrd
(244)
159753258x, 2scha, Abe, adam.ra, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , Ash Pointak, Azbest, BadBoy, Badgu.y1902, Batman, blackJag, Blair, bmc75, Bubákolog, calvin10, CaptainMarty, Carnage, comicsland, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, daon, Deckard, deefha, DegiCZ, Denis, Dexir, Deži, disclose, DKoscik, Doctor_Sk, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, DracoAn, dvoracekpetr1, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, erik, fifas, filemon, Filip123, Flowtek, Fox01, FrankieOndatra, Fry, FumarEnPipa, fvalek1, Georgíno J., gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Goldfinch, Golem, hahahoho, Hebled, henrycruel, herrman, hlavathor, holubdema, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hugosnowden, husakpetr93, hypermlok, Infarkt, invape, JackOneil, Jak, jakub186, James, james dixon, jardoom, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Jonathan Arbuckle, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kadas97, kallenved, Kapis, Karel Sec, Kareru, karl173, KdG, Keenkeen, kendor007, Keno, Kiko, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, komiksák007, koudak89, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lachvos, Lenny, libormatejka, listr, Lobok257, LookAss, Majkl151, malylada, Mamut12, Mariomichal, markic, Mart74, Matio, Matthew, matty87, Maty48, MB, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, michaldca, MickeyStuma, mikado, mike731, Mikei, mimo_provoz, mineralk, Miriyak, misa, Mitthrawnuruodo, miuanek, Mleako, MonsterGyre, Montiseus, monty.cl, MP, mywiel, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Noci, Norri, novass, Nyxxie, OldaB, Olesh, Paldini, PatrikTheMighty, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, PeNNy, perper, petrSF, PH79, Piros0013, pk123x, plema, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, Radkos, raenius, rewkon, Ricarderon, RicHard. , Rinter, roswelll, Rumburaq, S313, S4TW, Sagikkun, saja, Sajmon, Schirru, semi41, Shpeckk, Sidi Santini, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, Spike, Stara.kryta, SteveCZ, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, T3ss, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, TheoDread, Thurin, timek, tom173, Tomasino79, Tomate, Tommar, TommyBOYER, tomned, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, Ursus, utresyby, vishnar, vita, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, xai, xflori01, xintax, xxSIMIxx, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, zikaa, zlejzmrd
Chce (9)
Azik2586, barthez, BreakingAway, deadpool, delsemela, gwen666, plaštěnkář, Premek, Sebastian the wise
Nabízí (2)
karl173, suricattaontheway