Ukázka
Ukázka
Cestovatel Fergusson a jeho přátelé, lovec Kennedy a sluha Joe se vydávají na průzkumný let balonem, jehož cílem je přeletět Afriku z východu na západ a vyrvat jí její poslední tajemství. Čelí přitom nepřízni počasí, nebezpečným domorodcům i pralesním šelmám…

Komiksové zpracování klasického dobrodružného románu francouzského spisovatele Julese Vernea.

Scénář
Josef Blažek
Předloha
Jules Verne
Art
Karel Zeman
Barvy
Karel Zeman
Obálka
Karel Zeman
Žánry
adaptace, cestopis, dětský, dobrodružný
ISBN/ISSN
978-80-88098-31-7 (Josef Vybíral)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
barevný
Váha
172 g
Stran
36
Cena
129 Kč
  • trudoš
    trudoš editor14.2.2021 10:59Pět neděl v balóně
    S citem napsaná adaptace románu Julese Vernea, jíž od plného hodnocení dělí pouze nedostatečný počet stran. Ovšem zas je nutno podotknout, že s omezeným rozsahem pouhých dvaatřiceti stran se Josef Blažek vypořádal excelentně. Děj neskáče zmateně z místa na místo, postavy mají dostatek vlastního prostoru a zápletka nepůsobí zkratkovitě jako film ve zrychleném režimu. Přestože předlohu neznám, neměl jsem problém orientovat se v tom, co se děje a proč. Jediný moment, kdy příběh začne maličko ztrácet půdu pod nohama, přichází až v poslední třetině – tady je znát, že scenárista chtěl před koncem uhrát ještě několik oblíbených scén, díky čemuž se finále odbude na jednom posledním obrázku.
    Vlastní kapitolou je pak práce, kterou na sešitu odvedl Karel Zeman. Ten se na české komiksové scéně pohybuje už přes třicet let a ani po takové době neztrácí v řemesle glanc. Pod jeho rukou ožívá dobrodružství všemi barvami a exotická Afrika působí právě tak tajuplně krásně, jak Verne svým líčením zamýšlel.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš12.12.2020 07:33Pět neděl v balóně
    Skvelá retro vec s tomu odpovedajúcou kresbou. Josef Blažek a Josef Vybíral po stínadlovskej trilógii pokračujú v tvorbe komiksov, akurát tentokrát vymenili ilustrátora Jiřího Filípka za Karla Zemana a literárne dielo Jaroslava Foglara za slávny román Julesa Vernea. Jasné, príbeh je dosť skratkovitý a jedná sa „len“ o sled akčných udalostí, ale ústredné trio je sympatické, hlášky a dialógy sú miestami dosť vtipné a milé a rozhodne ma potešila kresba; nielen geniálna obálka, ktorá je proste absolútne božia a fenomenálna, ale aj komiks ako taký, ponúkajúci množstvo pôsobivých záberov a nápadov (horiace holuby, slon ťahajúci balón...).
  • louza
    louza19.11.2019 16:09Pět neděl v balóně
    Pěkný český design knihy i styl kresby upomíná na starou ábíčkovskou klasiku, kterou uvědomělý český čtenář ocení, ale celosvětoví vydavatelé by z ní asi padli v šoku na znak. Scénář je nicméně braný šmahem, takže i jednotlivé stránky spíš připomínají epizodky na zadní stranu časopisu, který taky chce mít nějaký komiks, než regulérní knihu. Body za snahu ano, ale majstrštyk to není.
  • Multiverzum
    Multiverzum29.7.2019 09:46Pět neděl v balóně
    Kvalitná, vizuálne podmanivo spracovaná adaptácia legendárneho románu Julesa Vernea.
    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/josef-blazek-karel-zeman-pet-nedel-v-balone/
  • Lenny
    Lenny mecenáš6.10.2018 09:22Pět neděl v balóně
    Povedené zpracování, z kterého krásně dýchá stará atmosféra. Škoda občasné zkratkovitosti a epizodičnosti.
  • Shirley
    Shirley25.9.2018 11:44Pět neděl v balóně
    Zpracování je moc hezké, Zemanova kresba je na několika obrazech vyloženě krásná (hořící holuby!). I scenáristicky je příběh adaptován dobře, byť jistá zkratkovitost se samozřejmě najde, tempo je plynulé a rovnoměrné a postavy i na pár stránkách mají vlastní, dobře definované charaktery. Jako úvod do studia verneovek se mi zdá být toto zpracování ideální. Těším se na další sešity!
  • Kabukiman
    Kabukiman22.9.2018 15:45Pět neděl v balóně
    Jsem milovník verneovek a v podstatě je tohle takovej můj splněnej sen- tedy pokud budou vycházet i další verneovky. Jediné co bych vytknul, je to samé, co kolegové dole, prostě je to děsně krátké a tak člověk ten příběh prolétne za čtvrt hodky a zůstane mu takovej ten pocit, že mu to vypráví někdo rychle na zastávce, než mu přijede autobus. Já vím, že se autoři asi drželi ceny a pokud by to mělo víc stránek, tak by to bylo zase dražší a hůř by se to prodávalo, ale prostě pořádně zpracované verneovky, to by bylo něco... Má to, jak se dneska říká, potenciál! Velký potenciál! Pokud by autoři zvětšili počet stran tak, aby ty jednotlivé zápletky nebyly tak moc zkrácené, tak je to skvělá záležitost. Jsem spokojen, velmi spokojen. Doufám, že na další díl nebudeme čekat pět let :)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš21.9.2018 20:29Pět neděl v balóně
    Pro mě je to taková ta příjemná věc, takové to zpestřeníčko a pod slušnou taktovkou. Vernea číst nebudu a ani nechci, ale tento způsob je mi milý. Kresba je krásná, vystihující, nicméně není to úplně moderní. I když román a příběh jako je tento možná vypadá lépe takto. Mně se to prostě líbí, ale pravdou je, že 32 stran je fakt zhuštění a to nemusím být kdovíjaký znalec, abych poznal, že to je jak vysekané z deníku - takové TOP 10 z výletu. Průměr- neurazí, ale ani obzvlášť neposune. Dobré pro mládež a pořád je to jaksi příjemné. Nakladatel se rozjíždí a já mu moc fandím a podporovat jej budu.
  • cyboy
    cyboy mecenáš17.9.2018 18:23Pět neděl v balóně
    Ach jo. Myslel jsem si, ze pujde o cteni na pokracovani, ale ne, vazne je cely roman zhusteny do 32 stran, takze to neni vic, nez zhusteni zkratek.
    Kresba pekna, ale vyslovene me tloukl do oci lettering.
    Bohuzel tohle Verneovi nijak neslouzi, to slouzi jen samo sobe.
    60%
2691