Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

V roce 1905 je pařížská čtvrť Montmartre domovem těch nejchudších. Děti zde vyrůstají na ulici a netuší, že je dlouhá léta velmi pozorně sleduje jeden malíř... Ony mu dávají inspiraci a on jim své jméno...

Labyrint spletitých špinavých uliček s provizorními schody, s dřevěnými a hliněnými domy však pomalu mizí. S ním se rozplývá také poetické přátelství a dobrodružství party dětí na předměstí staré Paříže.

Vyšlo jako 1. svazek edice ERB (Ediční Řada Bande dessinée)

Scénář
Patrick Prugne
Art
Patrick Prugne
Barvy
Patrick Prugne
Obálka
Patrick Prugne
Lettering
Vojtěch Hanuš
Překlad
Jitka Musilová
Redakce
Vojtěch Hanuš, Josef Vybíral
Žánry
dobrodružný, historický, klubácký
ISBN/ISSN
978-80-88098-32-4 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 315 mm
Tisk
barevný
Váha
600 g
Stran
64
Cena
329 Kč
Originál
Poulbots (Éditions Margot, 2014)
  • drackula
    drackula mecenáš23.9.2023 11:27Děti z Montmartru
    Obyčajné príbehy vo výnimočnom prostredí.

    Montmartre je pre turistov miesto, ktoré nemôžu pri návšteve Paríža vynechať. Pre množstvo umelcov bola táto štvrť zdrojom inšpirácie a miestom, kde sa miešali umelecké smery, filozofia, múzy a chuť žiť. Pre partiu chlapcov to bolo prostredie, v ktorom prežívali svoje obyčajné fantastické príbehy, kde chytali žaby a dospievali.

    Príbeh komiksu Děti z Montmartru sa dá označiť ako triviálny a porovnanie so seriálom/knihou Bylo nás pět je viac ako na mieste. Prostredie, v ktorom sa však dobrodružstvá hlavných hrdinov odohrávajú má v sebe niečo magické. Na každom rohu tu totiž stretnete umelca alebo filozofa, ktorý vám rýchlo a jasne vysvetlí tajomstvo života. Magická je aj kresba, ktorá je hlavnou devízou komiksu a podčiarkuje atmosféru, z ktorej idú veľmi silné emócie.

    Decká z Montmartru vrelo odporúčam pre všetkých, ktorí si dokážu vychutnávať atmosféru a chcú sa ponoriť do magického a melancholického Paríža detskými očami.
  • SickNail
    SickNail mecenáš2.2.2022 08:59Děti z Montmartru
    Krátky, milý, pekný, nostalgický. Taký je komiks Deti z Montmartru. Vzdialene pripomína dobrodružstvá rychlých šípov, aj keď tu je ten príbeh podstatne menej akčný. Stále sa však jedná o skvelo namaľovanú a odrozprávanú knižku ktorá zahreje pri srdci.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš12.12.2020 07:33Děti z Montmartru
    Skvelá, úžasná vec, ktorej v mojich očiach možno trošku, jemnulilinko uberá na sile, intenzite a väčšej nezabudnuteľnosti fakt, že hrdinovia nezažijú zas až tak veľké resp. silné dobrodružstvo (napr. ako kamoši z Kingovej poviedky Telo) a že ich príbeh sa odohráva nie behom rokov (vďaka čomu by sme si k nim vytvorili lepší vzťah), ale v podstate behom pár desiatok hodín. Napriek tomu je to fakt parádna vec. Už po vizuálnej stránke – Josef Vybíral zvolil veľký formát, tvrdú obálku, sú tam pozoruhodné bonusy (krásne čierno-biele retro fotky Poulbota a „jeho“ detí a „ich“ štvrte). Nad príbehom sa nízko vznáša smútok, melanchólia a nostalgia, ktoré sú dokopané do úspešného konca predovšetkým na samom konci, ktorý sa odohráva o mnoho rokov neskôr, ako hlavný dej. K tomu super prostredie Montmartru a jedinečná kresba. Parádna ukážka súčasného frankofónneho komiksu.
  • Matthew
    Matthew15.9.2020 11:28Děti z Montmartru
    Můžeš si sáhnout na prsa naší Manon!
    Bylo nás pět po francouzsku.
  • karl173
    karl173 mecenáš3.1.2020 10:00Děti z Montmartru
    Je to příjemné čtení. Takový malý roztomilý příběh. S krásnou kresbou a detaily. Ale něco tomu poněkud chybí. Moc za srdce mě to nevzalo, na to, to bylo až příliš krátké a také předvídatelné. Dost se rozhoduji jak to celé ohodnotit. Za tu chytrost příběhu, dám slabší 4*
  • Multiverzum
    Multiverzum29.7.2019 09:47Děti z Montmartru
    Udalosť. Pecka. Krásna, úžasná, nostalgická. „Ulice je tvoje, Poulbote. Buď stále mluvčím těchto ubohých dětí.“
    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/patrick-prugne-deti-z-montmartru/
  • maco
    maco26.4.2019 23:06Děti z Montmartru
    Za mňa plný počet. Veľmi podarene dielo. Konecne vydavatel pre mňa.
  • adevr
    adevr24.4.2019 07:52Děti z Montmartru
    Moc hezký komiks, malebná kresba a fajn nostalgický příběh.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.1.2019 17:15Děti z Montmartru
    Nesmírně milý a nesmírně mile a půvabně nakreslený komiks. Doba a místo, kde se příběh odehrává, má své nepopiratelné kouzlo, což mě opět svádí k tomu podívat se opět do mé milované Paříže. Škoda jen, že onen příběh (zápletka) přes veškeré světlé momenty a vtip tak dobrý není.

    Celkový dojem: 70%
  • Norri
    Norri mecenáš9.1.2019 11:04Děti z Montmartru
    Když se mi tato kniha dostala do rukou, tak jsem vůbec nevěděl, co od ní mám čekat. Věděl jsem, že je to příběh o chudých dětech a očekával jsem něco ve stylu Rychlých šípů. Dostal jsem ale francouzskou verzi románu Bylo nás pět. Dostal jsem nostalgické ohlédnutí doprovázené trpkým pousmáním. Fiktivní vzpomínku na staré kamarády z dětství, z nichž se někteří nevrátili ze zákopů první světové války, a na atmosféru “špinavé” části Paříže ze začátku dvacátého století. Děti z Montmartru můžu s klidným srdcem zařadit do knihovny vedle knih Pavla Čecha – společného toho mají dost. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/deti-montmartru
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš1.12.2018 21:44Děti z Montmartru
    Něco jako francouzských Bylo nás pět, ale ne tak zábavných a s nepříliš zajímavými postavami. Autor se snažil zakomponovat i camea někdejších francouzských umělců a osobností, nicméně bez většího efektu. Brzy nejspíš zapomenu, o čem to vlastně bylo. Výtvarné zpracování je příjemné.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš31.10.2018 07:26Děti z Montmartru
    Skvělé, neočekávaně skvělé, až moc! Kresba dostatečně realistická pro mě, aby mi krásně vykreslila Montmartre, přitom to působí malebně až idylisticky, přesto v tom vidím, jak to bylo drsné. Občas mi ti kluci připomínali Rychlé Šípy a Stínadla. Přesah do francouzských reálií jedině vítám a co mi chybí je další příběhy - pokud vůbec jsou. Mám pocit, že podle Bédétheque zatím ne, ale autora budu bedlivě sledovat. Je to přesně takové, když se řekne Francie a belgo-frankofonní komiks. Za mě super práce.
  • Gmork
    Gmork17.10.2018 22:44Děti z Montmartru
    Na Montmartru už jsem párkrát byl a musím se přiznat, že dnes už je to jen ždímačka na turisty. O to víc jsem uvítal tento příběh z dob, kdy to byla ještě divočina. Mám rád příběhy ze staré Paříže a tento mi vyloženě sedl. Jen škoda, že to bylo tak krátké. Komiks, který se českému trhu dost vymyká, snad se tu tedy uchytí a třeba vyšlape cestičku komiksovým adaptacím Pagnolových románů, které jsou Dětem z Montmartru hodně podobné.
  • rooty
    rooty13.10.2018 07:48Děti z Montmartru
    Příjemná jednohubka na večer s velice vydařenou kresbou. Líbí se mi celková atmosféra staré Francie v kombinaci s partou kluků z chudinské čtvrti. Poulboti jsou zajímavý a klidně bych si přečetl i další příběhy této party v tomto formátu. Zasazení reálných postav francouzské historie a k tomu i náčrtky pana Poulbota na konci knihy jsou výborné!
    PS: Napasovacím rituálem bych chtěl projít taky :)
  • cyboy
    cyboy mecenáš10.10.2018 10:17Děti z Montmartru
    Trochu zklamani. Kresba je celkem fajn, ale scenar me moc nezaujal. Osudy postav jsou vam celou dobu dost ukradene.
    60%
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš9.10.2018 23:22Děti z Montmartru
    Vrátil som sa týmto komiksom do detských čias, keď sme si s partiou robili bunkre na stromoch. Je to príjemne kreslené a hlavne okolie (budovy a príroda) sa Prugnemu vážne vydarilo. Ľudské postavy sú si niekedy príliš podobné a viackrát som si musel pozerať niektoré strany aby som vedel kto je kto. Som trochu sklamaný zo scenára, od ktorého som čakal zaujimavejšiu zápletku. Každopádne je to fajn jednohubka z reálneho prostredia a popri toľkých pláštenkách je to svieže čítanie. Dúfam, že sa táto edícia bude rýchlo rozrastať.
831151
Četl/a (71)
2Hitman3, 2scha, adevr, BadBoy, Berry669, calvin10, cyboy, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, Dekssan, Dezodoo, drackula, Draco nobilis, farnhajt, fel68, filosh, flipflop, Géba, Georgíno J., Giskard, Hawwwran, house192, hypermlok, invape, Ivan Kucera, James, jankie, Jay-jay, jh666, Kaaos, kadas97, kallenved, karl173, Killingjoke, kinak, Kouzelnik7, kubosos, lacoste, lantan1, Light, Lobok257, maco, Mamut12, Mariohurbanek, Matthew, Matthew, Mercurio, mineralk, NecRoman, Noci, Norri, pechna, RadimNemec, rooty, S313, schefik, sercial, SickNail, SNUFKIN, start05, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tomket.Tom, trudoš, Unerr, vranakx, Yaromil, Zbysek2410, zlejzmrd
(114)
2scha, adevr, Agiru, Azbest, BadBoy, bboorreekk, Benji, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, burzum, Calvin Klein, calvin10, cobe, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, DanielT, Davidos402, deefha, Dekssan, Dezodoo, disclose, DKoscik, Draco nobilis, erik, farnhajt, fel68, filosh, flipflop, FrankieOndatra, Géba, Georgíno J., Glumal, gongon44, Greyman, Hawwwran, hugosnowden, hypermlok, invape, Ivan Kucera, James, jankie, Jay-jay, jh666, jjjirik, kadas97, kallenved, Karel Sec, Kareru, karl173, Kazumaki, KdG, Killingjoke, kinak, krupan, kubosos, lacoste, Lenny, Light, Lobok257, Lojza, maco, Mamut12, Mariohurbanek, Matthew, Matthew, mcleek, Mercurio, merhyx, mineralk, Mitak, NecRoman, Noci, Norri, Nyxxie, o2t2, OldaB, Olesh, pavel, pechna, Poseidon1978, Radek Blacksad, Raido26, rooty, roswelll, royan, S313, schefik, sercial, Skot, sleepless, SNUFKIN, Stara.kryta, start05, SteveCZ, suricattaontheway, tacmud, Tialster, Tomket.Tom, TonyT, trudoš, tulipstros, valon, VanTom, vishnar, vranakx, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zbysek2410, zlejzmrd
Chce (5)
arnecht, delsemela, monty.cl, Nightmare, Suši
Shání (1)
Nightmare