Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Koupit
Ambiciózní projekt, který přinese komiksové adaptace více než tuctu nejznámějších povídek mistra hrdinské fantasy R. E. Howarda, viděných očima vynikajících francouzských kreslířů mladší generace. V tomto jeho prvním svazku najdete povídky Královna černého pobřeží, Černý kolos a Za Černou řekou.

Obsahuje původní tři alba série Conan le Cimmérien, vydané nakladatelstvím Glénat:
Conan z Cimmerie #01: Královna černého pobřeží (Conan le Cimmérien #01: La Reine de la Côte noire, 2018)
Conan z Cimmerie #02: Černý kolos (Conan le Cimmérien #02: Le Colosse noir, 2018)
Conan z Cimmerie #03: Za Černou řekou (Conan le Cimmérien #03: Au-delà de la rivière noire, 2018)

Vyšlo jako 9. svazek velké řady edice Argomiks


Scénář
Vincent Brugeas, Mathieu Gabella, Jean-David Morvan
Předloha
Robert Ervin Howard
Art
Pierre Alary, Anthony Jean, Ronan Toulhoat
Barvy
Anthony Jean, Sergio Sedyas, Ronan Toulhoat
Obálka
Anthony Jean
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Erik Lukavský
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-257-2609-9 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
228 x 320 mm
Tisk
barevný
Váha
1110 g
Stran
184
Cena
598 Kč
Originál
Conan le Cimmérien #01: La Reine de la Côte noire, Conan le Cimmérien #02: Le Colosse noir, Conan le Cimmérien #03: Au-delà de la rivière noire (Glénat, 2018)
Varianty
Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta B) (2018)
Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta A) (2018)
Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta C) (2018)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš23.7.2021 15:41Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta C)
    Celkově mě to nějak zvlášť nebere, zabývat se zase Conanem a ještě k tomu po francouzsku. Nicméně, při čtení mi došlo, že to není marné a adaptace jsou poměrně solidní. I ten vizuál jsem vzal na milost a neřval jsem hrůzou, že pouze jeden a jedinej vizuální předpis musí být respektován. Co si budeme, nikde to nijak zvlášť popsané nebylo, jak to má vše vypadat, takže naopak ctzím autorský rukopis. Bavily mě vlastně všechny tři příběhy, jen u dvojky jsem trochu nedával kresbu, ale tam to zase vyvážil podíl nahotinek. Celkově, krásná 4.
  • sedw
    Pro mě čistý průměr. Nevím, jestli je to tím, že jsem Conana nikdy nečetl, ale všechny povídky mi přišly strašně zkratkovité. Třeba hned první, věřím, že mohlo jít o super epický příběh, ale v tomto komiksu mě vlastně moc nezajímalo, jak to celé dopadne, protože se všechno odehrálo tak rychle. Světlou výjimkou byl poslední příběh, kde mi vlastně nic nechybělo a považuji ho jednoznačně za nejlepší ze sbírky.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš11.12.2020 18:28Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta A)
    Prekvapivo náročné čítanie. Čítal som ho niekoľko týždňov, napredoval som do finále skutočne len pomalým, slimačím tempom. Tri príbehy a každý iný - nielen kresbou, ale i žánrom. Najviac ma bavil tretí, miestami temer až hororový. Skvelá buchla. Oceňujem perfektné vizuálne spracovanie, príjemné textové bonusy na konci a v neposlednom rade je mi sympatické, ako sa Francúzi rozhodli poňať legendárnu postavu. Conan v nej nepripomína filmy so Schwarzeneggerom, ale naopak sa nachádza bližšie ku knižným Howardovým predlohám: je žoviálny, v podstate veselý dobrodruh a cestovateľ, vojak a bojovník, stratég, nie geniálny, ale rozhodne ani nie hlúpy. Belit (alias kráľovnú z Čierneho pobrežia) dobre poznajú fanúšikovia semic-slovarťáckeho Conana Barbara, v ktorom sa v 90. rokoch často ukazovala (a bojovala).
  • trudoš
    trudoš editor8.1.2020 07:00Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta B)
    „Já jsem Conan, Cimmeřan. Hodností a zaměstnavatelů jsem už měl tolik, že si všechny nepamatuji. Dokonce se proslýchá, že jsem byl i králem. Pokud ano, zapomněl jsem na to. Nejspíš jsem byl příliš opilý.“
    Zpočátku jsem ke komiksu přistupoval se skepsí, především ze strachu, jakým způsobem Francouzi tématiku pojmou. A ono ejhle, udělali to přesně podle mého gusta. Ctí originální texty Roberta E. Howarda a Conanovi ponechali roli, která mu sluší nejvíc - neohroženého dobrodruha, který necouvne před jakýmkoliv nebezpečím, aniž by se přitom akce podřizovala stylizovanému slovnímu elaborátu.
    Výtky bych měl pouze ohledně výtvarného pojetí. V jednom příběhu jako by Cimmeřan z oka vypadl Melu Gibsonovi, v další je to spíš Sylvester Stallone. V Královně Černého pobřeží zas působí Belit a její posádka nechtěně jako parodie na piráty. Po scenáristické stránce ale spokojenost maximální, především povídka Za Černou řekou mi opět potvrdila, že patří k tomu nejlepšímu, co kdy o Conanovi bylo napsáno.
  • Pán rostlin
    Pán rostlin2.12.2019 10:13Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta C)
    Četl jsem na dvakrát, ale líbilo se mi to. Francouzi odvedli dobrou práci, všechny povídky jsou scénáristicky i kresebně zvládnuté. Těším se na další díl. Dalo by se říct, že jsem fanda Conana a Howarda obecně, přimělo mě to začít číst povídky o Conanovi a snad i zakoupit Howardovy sebrané spisy...
  • perak
    Beletrii jsem četl hodně hodně dávno, film jsem neviděl a pokud jde o komiks, tak to bylo moje první setkání s Conanem. Takže jsem byl celkem zvědav, jak to dopadne. Na první pohled pěkná velká kniha, potěšení ji vzít do ruky a kochat se obrázky. Příběhově jsem se trochu hledal. Obyčejně tomu tak u podobných knih není a baví mne sledovat, jak různí autoři pojímají určitý námět odlišně, ale tentokrát mi to vadilo. Když už jsem si na nějaký styl zvyknul, tak buch a odznovu. Slabší 4 *.
  • choze
    Nejsem fanda Conana ani jeho žánru a o to jsem překvapenější, že mě to scenáristicky bavilo, snad jen poslední příběh mírně nudil. A kresebně mě to bavilo ještě víc.
  • SHORTY
    Jsem fanoušek Conana, takže byl pro mě tento komiks jasná "must have" záležitost. Už v knihkupectví jsem narazil na první problém a to volby obálky, jelikož komiks u nás vydalo Argo se třemi různými obálkami. Rozhodoval jsem se mezi zelenou a červenou. Nakonec jsem vybral tu zelenou, kde je Conan v pralese. Ta s hadem se mi moc nelíbila a nakonec i samotná povídka k této obálce byla nejhůře zpracovaná. Abych se zase moc nerozepisoval, tak po příběhové stránce komiksy v podstatě přesně kopírují povídky od Roberta E. Howarda. Liší se pak od sebe zejména po grafické stránce. Například je zajímavé jak se každý ilustrátor popral s podobou Conana. Velice zajímavý je například moderní look Conana v třetím příběhu. První příběh jsem si moc užil, krásně kreslený, velice zajímavě kolorovaný, prostě příběh s Conanem jak má být. Zahrnuje krásné ženy, mocné kouzelníky, velké bitvy atd. Na druhý příběh jsem se těšil asi nejvíc a byl pro mě jedním velkým zklamáním. Ta kresba se prostě ke Conanovi nehodí, hrozně to vypadalo dětinsky a jedním slovem divně....na konci je například smutná scéna s Belit a je to možná nejlepší obrázek z celého tohoto příběhu, ale zároveň za mě důkaz proč to nefunguje....celou dobu je to kresleno jak pro děti a pak je touto kresbou vyobrazena opravdu drsná scéna. Vlastně si říkám, že je to jako kdybych četl čtyřlístek, samá pohodička a pan najednou Fifinku přejelo auto. Navíc i po scénáristické stránce šlo z příběhu vytěžit více emocí. Třetí příběh je opět parádní, krásně kreslený, příběh odsípá. Potěší na konci bonus v podobě informací, kdy který příběh z pera Roberta E. Howarda originálně vyšel. Samotné provedení knížky - obal, papír, velikost, vůně :-) na jedničku.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš25.2.2019 20:11Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta A)
    Netušil jsem, že vyčůranost zavelela ke třem obálkám a bohužel si koupil zrovna tu nejošklivější. Byť jsem přečetl kompletního Howarda a většinu toho, co vyšlo v ČR komiksově, návrat do známých vod mi vůbec nevadil, naopak, první a třetí povídka jsou krásně zpracované po všech stránkách a opravdu jsem si je užil. Problém je ale ta prostřední. Nevadí mi odklon od tradičního znázornění hrdinů a nemyslím, že má každý jen kopírovat Buscemu, to bych si to ani nekoupil a nechválil 1. a 3. kus, ale ten 2. je vizuálně skutečně nepovedený. Chápu, že laické vnímání grafiky je subjektivní disciplína, ale tady je problém, že zpracování je infantilní a vůbec se k příběhu a obecně ke Conanovi nehodí. Nedaří se díky tomu vykreslit temnou a fatální atmosféru jedné z nejznámějších Howardových story, pro českého fanouška o to zásadnější, že příběhy s Belit vydával kdysi Semic. Takže jednu dolu, ale jinak krásný book se vším všudy včetně doslovu.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš8.1.2019 20:18Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta C)
    Je to už dávno, co jsem četl nějakého Conana. Ten semicovský patří k mému dětství, od Comics Centra jsem kdysi četl jen tu první knihu, protože ty jejich kolosálně těžké bichle vesele ignoruji. Nu a teď je tady Conan v evropském kabátku a to evropské pojetí mu docela sedí! Scénáře sic mají pointy šité trošku horkou jehlou, ale celkově jsou příběhy krásně zpracovány a navíc v úžasném překladu! Už si ani nepamatuji, kdy mě překlad u komiksu takto pohladil po duši. Co se týče kresby, nemám problém ani s jednou zde použitých. Nejvíc se mi líbila hlavně ta v první povídce, kde jsem měl pocit, že nečtu fantasy, ale historický příběh. O kresbě ze třetí povídky není třeba debatovat, ale i ta v povídce druhé má rozhodně něco do sebe. Naopak, stále více si mne získává evropská, osobitá kresba a čím dál tím míň se mi líbí generická a bezpohlavní kresba amerického, převážně superhrdinského mainstreamu. Takže za mně rozhodně spokojenost a těším se na další knihu!!!
  • Final
    Final mecenáš25.12.2018 19:51Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta C)
    Krásně provedená publikace, snad jen až příliš lehce poškoditelná (ošoupaná). Příběh Černý kolos, první v knize, je vydařeným rozjezdem, jak po scénáistické tak grafické stránce, zaujmulo mě to na 4 z 5 *. Třetí příběh Za Černou řekou je zcela nejlepším, kresba luxusní, scénář vztahující, hodnotím 5 z 5 *. Na prostřední příběh Královna Černého pobřeží jsem se těšil ze všech nejvice, ale ve vysledku mě zklamal kresbou, která umí být nepřehledná, tak i scénářem, který mi přišel zkratkovitým. Možná, že je to tím, že jsem vyrostl na komiksech o Barbaru Conanovi, který u nás vydával (od Marvelu) Semic Slovart. Příběh s Belit tam byl nádherně propracovaný a samotné okolnosti smrti Královny byly báječně odvyprávěny s příjemnou hororovou atmosférou k tomu. A na tyhle vzpomínky aktuální francouzské zpracování nemá. Hodnotím 3 z 5 *. Jako velké plus beru na konci komentář ke každému příběhu včetně vyobrazení vsech tří obálek. Celkově jsem s knihou velmi spokojen, 82%.
  • Gmork
    Mám sice radši jiný druh fantasy, komiksy/knihy kde je méně svalů a dvojmetrových mečů. Z komiksů třeba Servitude, Hvězdný zámek nebo Pláště a tesáky, z knížek Archiv Bouřné záře nebo Kronika Královraha apod., proto jsem u Conana dlouho otálel, pro mě je to dnes už přece jen fantasy důchodce. Ale nakonec mi ty přímočaré heroic příběhy přišly k duhu. Člověk si potřebuje občas odpočinout. Takže moc díky, Argo, tohle by tu nikdo jiný nevydal.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.12.2018 14:50Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta B)
    Civilizace je jen souhra náhod. Nakonec vždycky zvítězí barbarství.

    Píšu to k červené variantě, protože tu jsem četl, ale sáhl jsem po ní zcela náhodou. Kdybych si měl vybrat tu, která se mi nejvíce líbí, tak asi zelená (varianta C). Ale to je jedno. Louza se pustil do srovnání s Buscemou, ale mám pocit, že tady autoři nezaostávají. Tedy až na druhý příběh začínající tak trochu horymírovsko-šemíkovsky, který mě vůbec nebavil tím, jak byl napsán (zadaptován?), a už vůbec ne kresbou. Ne snad tím, že by se mi nelíbila, ona by se k jinému příběhu třeba hodila, ale ke Conanovi rozhodně ne.

    Je to na první pohled trochu svalnaté fantasy plné sexu, ale to je jen taková ozdoba okolo, ve skutečnosti mě nesmírně fascinují Howardovy světy a geografie, baví mě ji poznávat skrze příběhy a nořit se do ní. Je to skutečně tak půvabné, že chci skutečně zjistit, zdali jsou i knižní předlohy tak dobře napsané. Já si to snad i přečtu, to což mě v životě předtím nenapadlo.

    Jinak fakt nepochopím, že ta pevná vazba, skoro netknutá, způsobuje, že jsou všechny růžky hned odřené a bílé. Ale to je jen taková malá vada na kráse.

    Celkový dojem: 80%
  • Norri
    Norri mecenáš26.11.2018 14:35Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta C)
    Evropské adaptace Howardových povídek o Conanovi zcela splnily moje očekávání. Všechny tři scénáře se velmi věrně drží svých předloh a nedělají z Conana něco, co není. Přesto je ve všech z nich vidět rozdílný rukopis jejich scénáristů. Zábavná je rozdílná kresba každého z příběhů a rozdílný vzhled Conana. To je rozhodně jeden z velkých bonusů knihy. Ačkoliv mám svou vlastní představu, jak by Conan měl vypadat, tak se mi všechny tři předložené interpretace líbily. Pochválit musím taky Argo a Richarda Podaného za jejich přístup k překladům - kde to šlo, tam použili překlady Honzy Kantůrka. Více jsem se rozepsal tady: http://vlcibouda.net/komiks/conan-z-cimmerie-1
  • Ricky Gervais
    Ricky Gervais23.11.2018 22:04Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta B)
    Není to klasickej kánon, ale je to dobrý. Zvlášť ty tři rozdílný typy Conana.
  • Ter
    Áno, nie je to "big" John Buscema a to je len plus. Tri klasické Howardove poviedky v troch rôznych prevedeniach (teda najmä vizuálnych) robia túto knihu jedinečnou. Každý z troch ilustrátorov má svoj rukopis a aj Kráľovna Čierneho pobrežia má svoje čaro, hoci s "Za Černou řekou" je predsa len iné kafíčko. Keby autor zvolil pri Kráľovnej Čierneho pobrežia temnejšie farby, aj jeho kresba by inak vyznela. Bonusové články na konci knihy super. Formát super. Obálka super. Jediné čo ma sklamalo bol papier - presnejšie, že nie je taký, aký má Lady Mechanika. Ale chápem, Conan má viac strán ako Lady Mechanika a tým papierom by sa nevyhnutne navýšila aj cena (mne osobne by to nevadilo), ale(bo) v Argu (aj) chceli, aby mali ich komiksy rovnakú hrúbku a tiež preto museli zvoliť nižšiu gramáž papiera. Táto malá chybička krásy však neznižuje (moju) radosť z tejto knihy a už sa teším na ďalšie dve.
    PS: V druhej knihe budú poviedky "Dcéra pána mrazu" a "Šarlátová citadela". :)
  • louza
    Tak tohle není John Buscema. Na druhou stranu evropákum nelze upřít snahu s jakou se amerického fenoménu zhostili. Projekt zpracovat klasické Howardovy povídky do komiksu určitě nepadá na scénáři, protože se všichni zúčastnění drží textové předlohy co nejpevněji a taky si hned z kraje strategicky vybrali to nejlepší co Conan vůbec nabízí. Rozhoduje tedy kresba. Tu má Toulhoat v Černém kolosu překvapivě kvalitní a stylizovanou. Pracuje s rozmáchlými panely, ale umí i krásně prokreslit postavy. Je to taky jediná z knih, která by patrně snesla odbarvení a mohla fungovat možná i lépe než barevná verze. Výborná věc. Nejlepší v knize. Královna černého pobřeží je bez diskuse Conanův nejlepší příběh, který Alary trestuhodně nevytěžil. Ba co víc. Totálně zprznil svojí evropsky laděnou karikaturou. Buscemův příběh ze semicovské řady zůstává těžce nepokořen. Darmo mluvit. Hnus. To Jeanovo Za čenou řekou je úplně jiná káva. Vizuálně mnohem vděčnější zpracování jde do perfektního řemeslného detailu a je opřené o pěkné decentní colorování i když nezapře jistou dávku evropské komiksácké stylizace v obličejích postav. Většině běžných čtenářů tohle sedne asi z celé knihy nejvíc což je vidět i z průzkumu obálek. Osobně za umělecky nejhodnotnější pokládám Černý kolos (i když pravda, obálku mám zelenou :-) ), který má přesah a není to jen (s)prostá komiksárna. Všechny knihy v originále vyšly i v černobílé verzi (jejichž absenci bych Argu nevyčítal), ale tipuji, že skutečně fungovat z nich bude dobře jen jediná. Velká škoda je výtečných doslovů Patrice Louineta na konci každé z povídek z nichž se do českého vydání zachovalo jen torzo. Vzhledem k tomu, že kniha opět nemá lakované stránky jako Lady Mechanicy, byť všechny obálky s parciálním lakem jsou pravda nádherné, se zdá, že šuldové z Arga tady něco systematicky šulí.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš8.11.2018 23:18Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta A)
    Tým A. Protože mi nejvíc evokuje Frazettovy epické malby. C mi přijde moc warcraftovské a B zase moc temné. Ale na tom nezáleží. Každému dle chuti.
    Obálky reprezentují jednotlivé příběhy obsažené v knize a každý z nich je vytvořen jinými autory.
    Líbí se mi variabilita kresby. Všichni autoři si dali záležet na panelování a je radost pohledět na kontrasty, detaily i barvy. Jsem rád, že to nemá malý formát. Conan se povedl a i děj je docela zábavný.
    Nejvíc se mi líbil druhý příběh Královna černého pobřeží včetně hravé kresby (Conanova spřízněná duše) a třetí Za Černou řekou (Conan v džungli) díky mnoha detailům vegetace; první Černý kolos má spektakulární scenérie a precizní kresbu, ale zase se jejím prostřednictvím nejvíc přibližuje těm klasickým francouzským komiksům - tu ať si každý rozhodne sám o preferencích.
    Vzadu je obrazová i textová příloha obsahující seznámení s Howardem i Conanem a mj. jsou k vidění i všechny obálky k příběhům.
    Za mne spokojenost.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš8.11.2018 22:22Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta C)
    Tak tu máme francúzskeho Barbara Conana s jednou z najkrajších komiksových obálok (mám zelenú) a kniha obsahuje 3 veľmi známe čierne poviedky rôznej kvality.

    Černý kolos - V tomto komikse prvý a aj najlepší príbeh s veľmi podarenou kresbou. Jeho prvá polovica je možno až príliš ukecaná a tie dialógy sú celkovo veľmi jednoduché a málo zaujímavé, ale druhá polovica s prípravou na vojenský stret je pútavá a gradácia príbehu funguje výborne. Príbeh vrcholí niekoľkostranovou epickou bitkou, ktorá je úžasne nakreslená a hlavne vďaka nej som si komiks už párkrát aj po dočítaní znovu otvoril. 4/5*

    Královna černého pobřeží - Druhý príbeh je jednoznačne najslabší. V prvom rade má naozaj slabú kresbu, síce je štýlová, ale po tom prvom príbehu sa na ňu takmer nedá pozerať a som veľmi rád, že tak nevypadá celý komiks. Scenár zo začiatku nie je na zahodenie, hlášky, humor, ale celý príbeh je neskôr vlastne zameraný len na 2 postavy a finále s lietajúcou opicou je oproti tej epickej bitke z prvej poviedky naozaj žalostné. 2/5*

    Za Černou řekou - Znovu veľmi vydarená kresba v tajomnom a na nepriateľov bohatom prostredí. Je len veľká škoda, že sa ten príbeh odohráva len na tých 46 stranách, lebo je to príliš skratkovité a viacero veľmi zaujímavých nepriateľov či bojových scén je kvôli tomu veľmi rýchlo vybavených. Príliš rýchlo v tomto príbehu nastane koniec a je to veľmi veľká škoda. 3/5*

    Celkové hodnotenie je za 3*, ale veľmi pekne ďakujem Argu za vydanie. Kniha je to krásna a som rád aj za ponechaný rozmer a teším sa na ďalšie časti, snáď sa už tá (ne)kvalita Královnej černého pobřeží do budúcna opakovať nebude.
  • cyboy
    cyboy mecenáš6.11.2018 17:13Conan z Cimmerie, svazek I. (varianta B)
    Jednoho to i vrati do jinosskych let, kdy lezel v Howardovych pribezich. Sympaticky pocin. Jen ta kresba je na nekterych mistech trochu zmatecna.
    75%
2948101
Četl/a (55)
BadBoy, Benny, ben_bella, Berry669, Bubákolog, choze, Crics, Dalamar, Darth Raelchi, davidek, dvory, erik, filemon, filosh, Final, flipflop, Fox01, GeorgeeW, Glumal, goldschmidchen, Grrr, house192, invape, james dixon, jh666, jiskra, kallenved, Killingjoke, Lord Baltimore, Loxin, maco, monte walsh, namdnas, NecRoman, Norri, Olesh, Ozymandias, Paldini, Pán rostlin, parado, pechna, perak, Poseidon1978, puolpm, radimisko, schefik, sedw, SHORTY, Sv1hl1k, tacmud, Tony TwoDee, vankobra, vranakx, Wasseg10, Zlord_Antijezis
(95)
Agiru, Alfi, Alfred, BadBoy, Benji, Benny, Berry669, blackJag, Bubákolog, burzum, Caylen-Tor, cobe, Corvus, Crics, CSE_AC/DC, Dalamar, davidek, Deckard, Dinik, DKoscik, Doncek4321, DracoAn, dvoracekpetr1, Erich, erik, filemon, filosh, Final, flipflop, Fox01, Glumal, goldschmidchen, Grrr, Grynca, Honzin, house192, invape, ivo84, james dixon, jh666, jiskra, jjjirik, kallenved, kapicka, KdG, kendor007, koudak89, kucik, maara, Macek78, maco, Mamut12, merhyx, mgeralt, MIKER65, Milten, misa, moiqpiom, Mr. Bobeček, NecRoman, Nightmare, Norri, Olesh, Paldini, parado, pavel, pechna, Philologus, Piros0013, pk123x, Poseidon1978, puolpm, Radek Blacksad, radimisko, Rumburaq, Salien, schefik, SHORTY, Skot, suricattaontheway, t0mas, tacmud, Till, Tomzany, Tony TwoDee, vallyslayer, vankobra, vishnar, Vojtěch 393, vranakx, willis, xintax, yogi, Zajo original, Zlord_Antijezis
Chce (11)
Blacklarch, Dalistar, delsemela, Fida, Kerbellos, M4rsellino, Maty48, Miriyak, monty.cl, Premek, XGMan!ak
Shání (3)
Dalistar, nejakdivne, Šedo