Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Spolužačka, ségra, superhrdinka. Ms. Marvel je příběhem teenagerky, která si hledá svou cestu. A jen tak mimochodem získá nadlidské schopnosti, které změní celý její život. Představte si, že se ze dne na den octnete ve světě Marvelu po boku Spider-Mana, Iron Mana a dalších oblíbených hrdinů. Jak s novou mocí naložíte, jak si získáte respekt osobností, které zbožňujete? Šestnáctileté Kamale Khanové se přesně tohle přihodí, ale zároveň nezmizí starosti, jaké řeší každý puberťák. Musí zvládat školní povinnosti i zamotané vztahy a chce žít svůj život jinak, než by si přáli její rodiče. Sice má superschopnosti, ale furt může dostat zaracha. Ms. Marvel se právem stala celosvětovým fenoménem a právoplatnou součástí vesmíru Marvel. A v neposlední řadě vzorem náctiletých po celém světě.

Obsahuje sešity série Ms. Marvel (Marvel NOW!) #1-5 a materiál z All-New Marvel Now! Point One

ISBN nakladatelství CREW: 978-80-7449-646-2


Scénář
G. Willow Wilson
Art
Adrian Alphona
Ink
Adrian Alphona
Barvy
Ian Herring
Obálka
Sara Pichelliová, Justin Ponsor
Lettering
Designiq, Petra Josefína Stibitzová
Překlad
Anna Křivánková (hotate)
Redakce
Designiq, Pavel Kořínek, Lukáš Růžička, Vojta Sedláček, Petra Josefína Stibitzová, Radka Svobodová
Žánry
drama, superhrdinský
ISBN/ISSN
78-80-7432-943-2 (CREW)
78-80-7432-943-2 (Paseka)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 216 mm
Tisk
barevný
Váha
434 g
Stran
144
Cena
299 Kč
Originál
Ms. Marvel #01: No Normal (Marvel Comics, 2014)
  • Azalin
    Azalin mecenáš30.12.2023 12:44Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Skvělý origin nové hrdinky se skvělou ne-mainstreamovou kresbou.
  • Sv1hl1k
    Sv1hl1k14.1.2021 15:07Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    trošku jsem se v tom ztrácel ale jinak je to výborný
  • SNUFKIN
    SNUFKIN1.3.2020 08:56Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Je to jen hrozně nezajímavé, jinak nemám co vytknout. Ale pojďme si pro ceny, hop :)
  • Norri
    Norri mecenáš29.2.2020 23:52Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Je to parádní! Hodně se mi líbí a baví mě kresba. Taky příběh není špatný a baví mě Kamalina osobnost. Její hlášky a sebekritický přístup je osvěžující. Je to napsané s nadhledem a humorem. Sedlo mi to!
  • Cinema Ranger
    Cinema Ranger7.8.2019 15:40Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Ohledně tohoto komiksu jsem byl velice skeptický, protože jsem si myslel, že mě bavit nebude.
    Kupodivu jsem byl mile překvapen.
    Asi jsem též (Ne)normální:-)
    Každopádně chápu, tento komiks není pro každého a tak berte negativní hodnocení v potaz.
    Doufám, že tu vyjdou i další díly.
    70%
  • Tyfus
    Tyfus15.7.2019 23:48Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Tohle teda rozhodně nebyl můj šálek kávy. Za mě jde vyloženě o feministicko multikulturní agitku. Neberte mě prosím nikdo špatně, nic proti muslimům, stejně tak by mi vadilo, kdyby středobodem děje bylo křesťanství, judaismus nebo svědkové Jehovovi... spíš mám prostě radši obrovské dvoustránky, kde se superhrdinové rubou se zloduchy za zvuku KRAK-A-THOOOM. Až budu mít náladu na něco hlubšího, přečtu si Nietzscheho.
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko9.6.2019 12:44Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Nenáročná zábava pro šestnáctileté holky nebo fanoušky Marvelu obecně -nejsem ani jedno- jinak tedy, klasický origin, co jich je všude kolem spoustu a pořád vycházejí další, neurazí/nenadchne a ´kontroverzní´ to může být, leda tak v Čechách :)
  • Liborius
    Liborius29.5.2019 16:12Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Kamala je sympatická, ostatně jako celý komiks, ale nenormálního na něm není nic. Vcelku jde o velice tradiční origin story, které naopak chybí větší akce, větší spád. Takže fajn, ale množství cen a chvály asi úplně nechápu. Více na Multiverzum.sk: http://multiverzum.sk/ms-marvel-nenormalni/
  • Gustik5
    Gustik519.3.2019 17:27Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Ms. Marvel: (Ne)normální je docela obyčejným dětským komiksem s tradičními vyprávěcími prvky a hrdinkou z jiného kulturního prostředí. Přesto nejde o nějakou agitku, ale o klasický “marvelovský” příběh o prostém hrdinovi, který zničehonic přišel k velké moci, jež s sebou nese i velkou odpovědnost. Klasický “spider-manovský” mustr Kamale Khanové sedí a myslím si, že jde o vcelku povedenou sérii. I přesto, že postava si vlastně vypůjčila starší identitu Carol Denversové, jež je nyní známa jako Captain Marvel, dává to vlastně v příběhu smysl, neb jde o Kamalin vzor. Trochu zvláštní je samotný způsob, jakým hrdinka přišla ke svým zvláštním schopnostem, které se teprve učí poznávat a ovládat (ale to snad bude v budoucnu trochu osvětleno). I přesto, že se jedná o rozjezd řady a seznámení se s postavami, rozhodně by komiksu neuškodilo trochu víc akce. To zachraňuje hlavně druhá půle, kde se děj slušně hýbe kupředu. Tak po typicky otevřeném konci uvidíme snad v další knize, které rozhodně dám šanci. Více zde: http://nafilmu.cz/2019/02/ms-marvel-nenormalni-2018-prijemny-nijak-vyjimecny-detsky-komiks/
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš15.3.2019 13:49Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Zpracováním je to rozhodně lepší než drtivá většina ostatních superhrdinských komiksů, už kvůli příjemné originální kresbě a barvení. Vzniku superhrdinky a získání superschopností ale nerozumím, a za daných okolností už vůbec nechápu, proč je získala zrovna Kamala. Líbí se mi odlehčenost některých situací, ale jinak spíš zapomenutelný průměr.
  • S4TW
    Slušná první kniha, naopak já jsem za neobvyklé zasazení rád (myslím do muslimské rodinky), to je totiž něco, čeho se Marvel nikdy nebál a my jsme díky tomu dostali mnoho zajímavých postav. Vůbec to tu není nějak násilně vsazené, nepokouší se to o nějaké přesvědčování či agitku (sakra, kde to tam někteří z vás vidí?). Naopak je zde spousta situací, které ukazují islám v ne úplně ideální světle či, že i Pákistánci mohou mít spoustu předsudků vůči Američanům. No, osobně jsem si tu lidštější rovinu dost užíval, mělo to takový ten parkerovský nádech, autorka se zřejmě u Spider-Mana dost inspirovala. Přeci jen vsazení hrdiny do těla puberťáka fungovalo dříve a funguje i dnes. Je to vtipné, čtivé, má to pár zajímavých nápadů, ale něco mi i přesto trochu chybělo. Nějaký takový ten absolutní boom-wow efekt. Příjemně se to četlo, ale něco (co to sakra bylo) se nedostavilo. Vůbec akčnější pasáže byly zatím slabší, hrdinka se sice oťukávala (i tak mi přišlo, že na to vlítla docela zhurta), ale chyběl tomu jakýsi náboj, který třeba u Spideyho byl. Kresba asi fajn, já tomuhle stylu neholduji, tak nedokážu moc posoudit. Osobně nemám moc rád střídání detailnějšího záběru se záběrem, kde postavy nemají obličeje, ale nějaká ta nápaditost se jí upřít nedá (především spousta vtipných popisků). Na první knihu velmi slušné, pokud se ovšem tempo trochu nenakopne, tak se bojím, že by mohl můj zájem o tuto sérii začít lehce upadat, ale zatím jí věřím. Lehce ušmudlaných 70%.
  • Sir_Pete
    Sir_Pete17.1.2019 08:34Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Příběh byl docela průměr a mohlo tam být víc superhrdinské akce (místo dívčích útrap pákistánské dívky, ale holt je cílené trochu jinde). Co mi to vynahradilo byla pěkná kresba, která mi fakt sedla a sem tam vtipné situace. Velké plus davám letteringu a jejich upravě, kde si dali vydavatelé fakt záležet.
  • R3nd4
    R3nd4 13.1.2019 08:33Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Čte se dobře a rychle hodně rychle. Já mám celkem rád témata národnostních menšin a ruzných rasových problémů takže se mi to po téhle stránce dost líbilo ale opravdu chvilkami to bylo dost WTF. Moc nevím co si mám o tom myslet tak doufám že dostanem další díly a dozvíme se víc.
  • karl173
    karl173 mecenáš9.1.2019 20:12Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Není to vůbec špatné, čte se to dobře. Postava i jakožto hrdinka řeší všední věci a ano velmi se to snaží být jako Spider-man. Ovšem zatím se řeší jen pocity a nic víc. Moc se toho nestane. A nejvíc mi vadilo, že na to jak se komiks snaží být co nejvíce reálný zde není vůbec žádné vysvětlení jak získala schopnosti. To jako vážně chtěla být skvělá, pak přišla mlha a hned byla superhdinka? Jako chápu, že v superhrdinském komiksu se musí jisté věci brát s nadsázkou, ale tohle mi trochu kazí dojem. Pokud mi něco uniklo, tak se rád poučím. S kresbou naopak problém nemám asi žádný. Vypadá dobře a k této superhrdince sedí. Takže jako celek musím říct, že to není špatné, ale něco tomu chybělo. 60%
  • Alfi
    Alfi28.12.2018 12:11Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Prišlo mi zbytočné dávať na takúto knihu pevnú väzbu, navyše potiahňutú dákou mastne pôsobiacou látkou čo sa rýchlo špiní. Kresba fajn, mierne karikatúrna ale k príbehu sa hodí, coloring dobrý, príbeh veľmi vtipný a civilný, snáď len získanie schopností je hodne WTF.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin18.12.2018 13:06Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Tenhle komiks jsem původně vůbec číst nechtěl, sám mám totiž s prvoplánovitým ideologicko-komerčním tahem stvořit muslimskou superhrdinku značný problém, ale hysteráčky nejmenovaných uživatelů mě donutily si komiks přečíst a udělat si názor, který jsem mít nejdříve ani nechtěl. Diskuze "xenofobů" s "radikálními progresivisty" je mnohdy únavná a tato databáze to nedávno ukázala v celé své nahotě. Nyní již názor mám a musím konstatovat, že zmíněné hysteráčky byly zcela neopodstatněné a musí vyvěrat skutečně z nějaké vnitřní zloby, latentního rasismu či netolerance. Tenhle komiks je totiž v podstatě úplně "normální". A celkem fajn.

    Ačkoli jde na první pohled o průměrný komiks z produkce Marvelu a origin respektive vznik muslimské hrdinky Kamaly se mi zdá divný (nebo jsem ho nepochopil, nebo bude ještě vysvětlen?), jde o velmi zajímavé uchopení tématu. Skoro bych se to nebál přiřadit ke komiksům typu Banda (ač to není zdaleka tak vtipné), Černá palice či Kick-Ass v tom smyslu, že to není klasická superhrdinská mlátička, ale nahlíží na věci trochu jinak, tentokrát z psychologického hlediska hlavní hrdinky, která řeší své problémy identity - věku, etnicity, náboženství. A to je prima. Komiks nic nepodsouvá, proboha. Naopak si z daných věcí mnohdy dělá až "nekorektní" bžundu, což mě mile překvapilo. Ano, stojím si za tím, že celkový nápad je "levičácky prvoplánovitý", ale komiks je nakonec v pohodě. Lehce pokřivená a disproporční kresba se mi také dost líbí a myslím, že do případných dalších dílů se s chutí začtu.

    Celkový dojem: 70%
  • erik
    erik13.12.2018 07:30Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Zábavné, čačano nakreslené (sem-tam niektoré tváre akoby vypadli z palety Romitu juniora) a farebnejšie než dúhový pochod. Mladá tínedžerka rebeluje voči zvykom, rodičom a vôbec, ešte aj získa superschopnosti. Milé prekvapenie.
  • Kjon
    Příjemný standardní rozjezd nové hrdinky, o které osobně nic moc nevím, takže jsem rád, že můžu startovat společně s ní a nemám pocit, že mi něco zásadního uniká.
    Kresba (pencil+ink) dělaná jedním člověkem může být osobitější (je) a dobře slouží vyprávění. Autor si dal práci s miliónem nápisů a popisů v pozadí a klobouk dolů českému vydavateli, že se postaral o kompletní překlad a ruční lettering, který nepůsobí jako pěst na oko. Kéž by to bylo častější, lidí, co umí psát písmenka, je tu dost a výsledek je nesrovnatelně lepší..
    (Mimochodem, ledvinky jsou zase v kurzu, stačí zvednout hlavu a rozhlídnout se kolem sebe.)
  • faster86
    faster865.12.2018 07:29Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    První 4 sešity je to klasicky superhrdinsky blbé, pátý sešit to posouvá na stupeň debilní. Je jedno jestli je hlavní postava bílá, černá, oranžová, nebo fialová, stejně tak jak je jedno jestli je muslimka, židovka, ateistka, nebo má své náboženství ve kterém uctívá napůl vyhořelou pomerančovou vonnou tyčinku. Superhrdinský komiks je plný nesmyslů a blbostí, s tím se počítá, ale tady už to překročilo nějakou tu pomyslnou mez únosnosti (aspoň u mě). Například LEDVINKA, fakt jako ledvinka? Abych ale byl spravedlivý tak ano, být 14ti letá, tlustá, škaredá introvertka, které si nikdo nevšímá, nikoho nezajímá a doma jí říkají jak je krásná a výjimečná, tak ANO, tento komiks by se mi velmi líbil. Čímž sem vlastně určil i cílovku.
  • Darker
    Darker mecenáš1.12.2018 10:49Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    "Ms Marvel je příběhem teenagerky, která si hledá svou cestu." je psáno v anotaci a je to tak v podstatě shrnutí tohoto komiksu. Nic víc od toho nečekejte. Má to být superhrdinský komiks, ale co dělá člověka superhrdinou nejsou schopnosti, ale právě to hrdinství. A tam selhává hlavní postava na celé čáře. Je to ustrašená, naivní a i na svůj věk hloupá holka, která se neumí postavit ani rodičů. Když například odejde během kázání z mešity, tak je to na popud kamarádky, nikoliv svůj. Autorka ji sice občas nechá provést hrdinský čin za pomoci superschopností, ale o to víc to ztrácí na věrohodnosti. Introvertní snílek odstrčený na okraj komunity se v tom jistě shlédne a bude považovat Ms Marvel za super komiks, ale mě už přeci jen táhne na 40 a tohle je na můj vkus moc prostoduché. Jednání policie v půlce knihy během přepadení tomu doslova nasadilo korunu. Příběh je možná zasazen do zajímavých reálií muslimské komunity, ale vůbec je nevyužívá. Jsou to jen kulisy mající za cíl dodat hrdince punc rebelky. Jediné čím mě komiks zaujmul je kresba Adriana Alphona, ze které se sice člověk a na zadek neposadí, ale mě se hodně líbí.
    Díky paní překladatelce za zapůjčení, ale knihu s klidným srdcem pošlu dál. To, co jsem viděl v ukázkách, bohužel pokračovalo i v knize a jen to podpořilo můj názor, že tohle bych si nekoupil a možná to raději nekoupil ani žádné teenagarce. Podle mě jsou lepší komiksy, které v tomhle věku číst.
  • rewkon
    rewkon30.11.2018 18:22Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Zatím jen 4 hvězdy ,protože první díl trpí neduhu prvních dílů vznik super hrdiny,představovačky, atd. prostě tady jedou fakt hodně podle základní šablony ,ale to neznamená ,že kniha není vtipná a pohled na pubertální muslimku která se potýká s problémy dospívání a navíc ještě je muslimka je prostě super a vůbec mně to neuráželo a necítil jsem s toho nějakou ideologii nebo podobný sračky fakt jsem bavil i kresba mi přišla fakt dobře nakreslená .
  • Fry
    Fry admin29.11.2018 16:07Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Ms. Marvel #01: (Ne)normální - Perfektně zpracovaná kniha se skvělým nápadem a hlavně myšlenkou dostat komiks jako takový k většímu záběru lidí, menšinám a hlavně mladším generacím, které nemají až takovou potřebu odsuzovat jednu skupinu lidí na úkor druhé. Nicméně samotný příběh mě teda zatím až tak nepohltil, jelikož hlavní hrdinka většinu času jen pobíhá mezi školou, svým domovem nebo supermarketem na rohu ulice a teprve objevuje své zničeho nic nabyté schopnosti, takže na větší plot twisty si musíme počkat ... Za mě 3*!
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš27.11.2018 13:32Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Viem si predstaviť, že je to pre teenagerov a hlavne pre dievčatá veľmi dobrá zábava. Mňa to však nejak extra nezaujalo, scenár pre mňa nebol dostatočne pútavý a viackrát sa mi nad tým zatvárali oči. Oceňujem na komikse, že to autori uchopili trochu inak a originálnejšie a tak sa tu miesto každodenných útrap superhrdinu riešia aj rozdiely vo vierovyznaní. Celkovo to však nie je moja šálka kávy.
  • Ricky Gervais
    Ricky Gervais23.11.2018 19:41Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    První čistě ideologický komiks na českém trhu. A je jedno, jakou ideologii hlásá. Ideologie je vždycky nakonec zlo.
  • K-Os
    K-Os23.11.2018 15:57Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Tahle knížka se hrozně dobře čte, je vtipná a energická. Od začátku dává najevo, že to má blíž k romcomům jako Deník princezny a připomíná mi to Anina ducha a American Born Chinese, jen v marveláckým hávu, kterej vlastně využívá jen aby si vypůjčila ten svět obývanej superhrdinama a pak s tim kontextem pracovala při budování charakteru.

    Kniha je hlavně o tom, jak je těžký najít si másto ve světě, kterej je tolerantní vůči vašim vlastnostem, ale teprve se učí bejt opravdu chápavej. Je o outsiderství a o vzorech.
    Kamala totiž nezapadá do žádný škatulky kolem ní a to dokonce ani do tý poslední, která se ji nabízí, superhrdinský. Mezi všema těmahle vzorama musí prokličkovat, najít si vlastní cestu a "vyrůst".

    Myslim, že kvli tomu, jak maj lidi problém s různýma cizíma kulturama má fakt smysl, aby tohle byl specificky příbeh muslimky v americe.
    Lidi hrozně doufaj, že se ty jiný kultury integrujou a přestanou otravovat svou jiností, ale s trochou empatie by člověk měl cejtit, že to by bylo dost smutný.

    Výtvarno funguje hrozně dobře a hodí se přesně k takovýmu typu příběhu, kterej možná bude jednou bude o zachraňování vesmírů, ale zatim si lebedí v týhle poloze young adult komiksů (nevim, kam ta postava směřuje a co všechno v tom univerzu zažije). Zároveň ta uvolněná linka a ta sytá barva zkousne i ty fyzický proměny, kterýma Ms.Marvel disponuje. Panely sou dynamický a pozadí sou často zaplněný něčim vtipnym a jen přispívaj k odlehčenýmu tónu celý knihy.
  • cyboy
    cyboy mecenáš23.11.2018 01:54Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Skvely, nadcasovy komiks pro vsechny generace.
    100%
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 00:06Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Kamala Khan je sympatická holka a její origin story coby Ms. Marvel je příjemně civilní - je mi jasný, že je to součástí větší události, ale takhle samo o sobě to připomíná seriálový Misfits a jejich bouři. Je to svěží a vtipný a kresba mě naprosto nadchla, velká část humoru se ukrývá právě v Kamalině výrazu obličeje - když se jí děje něco, co se jí nepozdává, nebo když se diví, má fakt k výrazu superhrdinky daleko. A její zjištění, že jí v superhrdinkovským ohozu táhne na zadek? Top moment, kterou ženu tohle při sledování nebo čtení komiksů nenapadlo, ať hodí kamenem. Myslím, že příběhy s podobně mladými hrdinkami - ať už jsou superhrdinský, nebo "obyčejný" - baví i nás starší právě proto, že v nich vidíme, co jsme taky dělali. Jak nám záleželo na tom, co ostatní řeknou na to, jak vypadáme, jak jsme dělali přesně to, co nám rodiče zakázali, i jak se starší sourozenci snažili být ti hodnější a slušnější a dělat z nás nezodpovědný jelita (zdravím bráchu).
    A přesně proto mi připadá úplně mimo vyčítat komiksu, že akcentuje, že zrovna Kamalina rodina je z Pákistánu a je muslimská. Hraje to tam úplně stejnou roli, jako kdyby třeba Kamala byla punkerka, její rodiče investiční bankéři a starší brácha by se chtěl dostat do tátovy firmy. A kámošky by si ji v sámošce nedobírali kvůli slanině, ale kvůli tomu, že chodí otrhaná, i když všichni vědí, že je strašně prachatá. Prostě je to součást prostředí, ukazuje se na tom její dospívání a konflikt s rodinou, jako ve spoustě jiných příběhů- Fakt mě udivuje, jak moc se bílý muž rozčiluje, když mu do světa superhrdinskýho komiksu přibývají postavy pestrý jako svět sám. Komiksy čtou a píšou lidi z různých míst gender kontinua i škály barev pleti, tak se v nich chtějí i vidět. A že někoho nezajímá, že teenage holka chce kozačky? Mě by taky nemuselo zajímat, že Peter Parker byl jak za groš kudla a trápilo ho, že nemá svaly, nebo jaký traumata si řešil Bruce Wayne, když předstíral playboye, ale mě to, světe, div se, zajímá. Protože mě zajímá, jak svět prožívají lidi, co nejsou stejný jako já. Zkuste to občas taky.
    A pro cyboye: Říkat, že nejsi xenofob a jedním dechem dodávat, že všichni muslimové jsou antisemité a pravděpodobně mlátí židy... Tys upadl někde na hlavu?

  • Komiksum
    Komiksum20.11.2018 19:00Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Než se vyjádřím ke komiksu tak musím smeknout před Pasekou a Crwí jelikož ten hardback je fakt povedený. Ovšem to se o obsahu říci nedá, tohle bylo nominováno na tolik cen? Hádám, že díky zastáncům menšin atd. Podání Kamaly není zase tak špatné, ale příběh, zrod schopností, origin to vše je zkrátka neskutečná nuda. Nejsem bohužel cílovka, je patrné cílení na děti a dívky. Za co jsem alespoň rád je fakt, že se nám nesnažili tolik cpát různé náboženské věci a další podobný nesmysli (ovšem feministky a menšiny nad tím jistě budou onanovat). Kresba se mi vůbec nelíbila ale k příběhu docela seděla. Jsem zvědavý jak to ohodnotí zbytek místního osazenstva vy bílí patriarchové!
16241687
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin20.12.2018 09:57Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    erik: Aha, díky:-)
  • erik
    erik20.12.2018 06:25Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    George Walker Bush - keďže vliezla do Terriganskej hmly, tak je Inhumanka. To bolo v rámci All new all different Marvelu, že svet obchádzali dva veľké mraky hmly a prebúdzali v ľuďoch s inhumans génmi superschopnosti. Tá hmla zároveň zabíjala mutantov. A tak sa posekali X-Meni s Inhumans...
  • Kabukiman
    Kabukiman19.12.2018 15:17Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Vzhledem k tomu,že můj příspěvek byl smazán, celá místní komunita komiksáků je názorově někde v la la landu, končím s komentováním komiksů :) Asi je čas nechat to mladším komiksovým úderníkům, já jsem už asi moc starej a konzervativní a nechápu ani dnešní komiksovou komunitu, která je už nějaká jiná, ani většinu moderních komiksů, které tady ted vycházejí. Co se týče ideologií, tak se cpaly dětem do hlav i za totáče komunistického, takže tak to prostě je... A co se týče Ms. Marvel,tak ani nemam nějak problem s tím, že je muslimka (i když nechápu, proč zrovna u nás vyšel), at si muslimky mají svojí komiksovou superhrdinku, stejně jako černoši mají své- Luka Cagea, Black pantera a další... to mi fakt nevadí a i jim to přeju. Co mi vadí jsou různá přebarvování současných hrdinů. Tedy konkrétně aby byl Spider Man najednou hispánec, aby byla Ms. Marvel hnědá muslimka, aby byl Human Torch černoch atd atd... At mají různá etnika své vlastní hrdiny (jako už zmíněný Luke Cage, Black panter...) Ale prostě Spiderman je Peter Parker a přes to vlak nejede. Tečka. Takže když bych si koupil komiks s Ms. Marvel, chtěl bych tam Ms. Marvel stejnou bílou bloncku jako v tom novém filmu a na nějakou multikulturní politickou korektnost kašlu. No nic...tak jo...Kapis ty jsi tady asi jedinej pravej úderník! Drž se tady, budeš tady dostávat nálepky všeho možnýho, ale kašli na to :) Howg
  • Kapis
    Kapis mecenáš4.12.2018 10:01Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Nechci to tu znovu moc rozviřovat, ale přečetl jsem si teda ten článek, co tu dávala barbora a Bush ho četl těsně před tím (nejste náhodou ze stejné neziskovky;)? chachacha - vtípek, jo) a cítím potřebu lehce a ve vší slušnosti, bez urážení kohokoliv, zareagovat. Snad neporuším zdejší nepsaná pravidla, i když budu místy určitě i "off topic" a zabrousím trochu zeširoka i do vod, které se článku ani komiksu netýkají. Říkám to radši předem, jsem si toho vědom.

    xbarborax: Tohle je akademický text? To jako vážně? Možná podceňuješ místní komunitu. Opravdu miluju, když autor argumentuje odkazy na vlastní knihy. Dělat nějakou paralelu mezi dobou, kdy Saracéni ovládali Andalusii a dnešní invazí do Evropy je naprosto zcestné, stejně jako tento článek (nic víc to není), který se hemží slovy jako bílí rasisti, xenofobie, konspirace, antisemitismus, stereotypy používané k dehumanizaci a démonizaci, proti-utečenecká hysterie, nejrůznější druhy nepřátel: černí i hnědí, nezaměstnaní, ekologové, LGBT lidé či ženy organizující se proti sexuálnímu obtěžování a násilí. Jak bych slyšel Bushe s jeho oikofobickým pliváním na vlastní národ o frustrovaných čecháčcích, což mě opravdu nadzvedává. Článek zase klasicky z bezpečí a výšin té jediné pravdy, se zaslepeností pokrokové univerzity, kde se beztak už nesmí používat slova jako ON a ONA, útočí na všechny, kdo smýšlejí jinak a apriori dehonestuje obyčejné lidi, kteří prostě jen mají strach, aby jim někdo neznásilnil děcka a nehodil je podřezané do potoka. Ne! Oni přece křísí prapůvod všeho zla – středověký přízrak „judeo-muslimského nepřítele.“ Nesmysl.

    Myslím, že víc mimo být nemohou, ta indoktrinace dosahuje opravdu neskutečných vrcholů a jak je vidět třeba na Fryovi, mladí jsou tím už slušně naočkovaní. Jako skutečně akademickou četbu ohledně toho, jak je pokroucen obraz utrpení židů za středověku i dál, Ti rád do poručím tuto knihu Profesora Tel Avivské univerzity Israela Shahaka: http://www.databazeknih.cz/knihy/historie-a-nabozenstvi-zidu-tiha-tri-tisic-let-predsudku-pokrytectvi-a-nabozenske-nesnasenlivosti-79662.

    Tento komiks, jak doufá Fry, by se mohl dostat mezi “menšiny.“ Věřím, že v Americe je to možné, ale dovolím si teda xenofobně zapochybovat, že by to kdy četla nějaká statisticky významnější skupina uprchlíků v Evropě nebo jejich potomků. Včera zase podřezal nějaký Keňan v Německu devatenáctiletou naivní holku, která “jim“ chtěla pomáhat. Co se děje v té bezbřeze tolerantní Západní Evropě, svázané politickou korektností, se už nedaří maskovat a zamlčovat a pořád jsem nepochopil, co vede některé lidi k tomu, aby se snažili protlačovat do naší země jejich katastroficky nepovedené sociální experimenty.

    Na konec příběh tak říkajíc z první ruky: Měli jsme sraz ze základky po 25 letech a spolužačka, která žila dlouhé roky v Itálii, se teď musela přestěhovat zpátky k mamce do Životic, protože to popisovala jako peklo a tu že se žije jako v ráji. Má tam manžela Itala, který tam zůstal a s kterým má 10 měsíční miminko, je to moc smutné, chlap uvidí děcko párkrát za rok, ale žít se tam prý už nedá. Popisovala, jak jezdila vlakem do práce do Bologni – asi hodinu vlakem. Že by ji někdo pustil sednout, s tím obrovským bubnem, nehrozilo. A když šla na nákup, tak tam ti nebozí uprchlíci posedávají všude kolem a nemají do čeho “píchnout“ – když jim nedala euro, když si brala vozík, nebyl problém, aby na ni chlustli nebo ji kopli (těhotnou ženskou!!). Ve všech oknech až do druhého patra se objevily mříže a ani to moc nepomáhá. Kuřecí se jim žrát nechce, chtějí hovězí, italští důchodci vybírají popelnice, protože 30 euro jako kapesné nedostávají. A co je největší brutal – platí tam zákon, že do čtrnácti (ANO 14!!) let musí děcka chodit v doprovodu rodičů a pokud se jim něco stane bez doprovodu, je to čistě chyba těch rodičů a nikdo to řešit nebude. Neskutečné. Není to všechno, jeden zdejší kamarád mi popisoval město v Německu, kde jezdí za svou rodinou – samotná ženská nebo děcko už do centra prostě jít nemůže. Myslím, že to stačí – na závěr snad jen doplním, že moje holčička sedí v první třídě v lavici s holčičkou z Afghánistánu a já byl asi v pěti muslimských zemích. Všude byli lidi tak ochotní, pohostinní a milí, jak to už v Evropě neznáme – ale to, co proudí do Evropy, to nejsou tihle lidé, ti sedí doma. Odmítání těchto uprchlíků u nás není projevem žádného frustrovaného čecháčkovství a xenofobie, ale zdravým rozumem, který jsme si zjevně za tou železnou oponou udrželi.
  • Venomslav12stars
    Venomslav12stars1.12.2018 17:38Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    😂
  • Darker
    Darker mecenáš1.12.2018 13:07Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Tak Zacku, máš možnost se předvést, rewkon touží po tvé pozornosti :)
  • rewkon
    rewkon1.12.2018 12:54Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Nechápu ta dvou hvězdičková hodnocení proč si kupujete mainstream komiks a čekáte něco jako černou palici v tuchvili si řeknu ,že idiotský není komiks ,ale ten co si to kupuje to je jako bych si kupoval Abc a čekal Playboye .
  • baatcha
    baatcha29.11.2018 01:32Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Draco: Kvůli sjw-ismům, kvůli hysterii ohledně pitchovin a nebo kvůli diskuzi, která po promazání nedává smysl? :D
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin28.11.2018 19:39Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Definitivně, definitivně mi po dočtení téhle diskuze došlo, že jsem stará.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.11.2018 11:53Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    xbarborax: Vtipné, četl jsem to náhodou před pár minutama.
  • xbarborax
    xbarborax27.11.2018 10:53Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Těší mě, že se tu sem tam objevil i nějaký ten argument o komiksu samotném, každopádně jsem dnes narazila na tenhle článek o tom, jak se bohužel nenávist k židům a muslimům často v dějinách spojovala a spojuje: http://blizky-vychod.blogspot.com/2018/11/trump-konspiracni-teorie-o-zidovsko.html?fbclid=IwAR3uoGsgDobrugnT_wojWvuD0ON3gg_42SBKrGHQ1DHe_AAJjbdQ1WC9ss4 Hodně se tu totiž mluvilo o tom, jestli má zobrazování muslimů jako fajn lidí něco společného s nenávistí k židům (podle mě rozhodně ne), tak třeba si někdo bude mít chuť přečíst něco akademičtějšího k tématu.
  • Venomslav12stars
    Venomslav12stars25.11.2018 13:26Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Kos,walome:díky
  • Zack
    Zack admin25.11.2018 12:55Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Ricky Gervais: cyboyovi prispevky nezmizely, smazal si je sam.
  • hotate
    hotate25.11.2018 11:31Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Ricky Gervais: Asi to opravdu nemá smysl, ale stejně mi to nedá. K čemu Ms. Marvel "podprahově vychovává"? A v jakých scénách konkrétně?
  • Ricky Gervais
    Ricky Gervais25.11.2018 07:35Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MaF: Ale no tak, ten je přece protiislamistický, ne protimuslimský. To je rozdíl jak blázen. Ale jo, ideologocký je svým způsobem taky, uznávám, vychovávat ale takhle podprahově nikoho nechce... Jinak ta diskuse už moc nemá smysl, když třeba příspěvky cyboye zmizely. I have a bad feeling about this.
  • krvinka56
    krvinka5625.11.2018 01:45Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Páni poslední dobou ty diskuze tady jedou. Baví mne to číst.
  • Walome
    Walome mecenáš24.11.2018 20:42Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Venomslav12stars: Paseka má vždy parádní.
  • K-Os
    K-Os24.11.2018 18:42Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Venomslav12stars: má, vypadá takhle pěkně: http://www.instagram.com/p/BqNeMAKFCp3/
  • Venomslav12stars
    Venomslav12stars24.11.2018 17:34Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    tenhle komiks má prý kvalitní desky je to pravda děkuji
  • MaF
    MaF mecenáš24.11.2018 17:30Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Ricky Gervais: "První čistě ideologický komiks na českém trhu." To jako vážně?!
    Na první dobrou mě napadne třeba tohle: http://comicsdb.cz/comics/5820/teror-ve-jmenu-viry - shodou okolností neskrývaná protimuslimská propaganda...
  • hotate
    hotate24.11.2018 17:07Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Za mě čím víc, tím líp. Mj. taky oceňuju rozsah popkulturních narážek – docela výzva při překládání.
  • K-Os
    K-Os24.11.2018 15:01Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    rád si fouknu, až zase začne debata k tomu komiksu.

    Já bych třeba řek, že je na tý knize fajn, jak mi to nepřipomíná marvelovskej book tónem a stylem vyprávění. Co vám? přijde vám, že je dobrý mít třeba tkovejhle příběhů pod nakladatelstvím víc nebo by bylo lepší se držet víc klasickýho žánru?
  • Kapis
    Kapis mecenáš24.11.2018 14:20Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    To byl dobry uraganek ve sklenici vody...a ted uz ani nefoukne
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš23.11.2018 23:32Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    A já podle toho loga myslel, že tam bude Pikachu.
  • Ricky Gervais
    Ricky Gervais23.11.2018 21:17Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Tady je to fakt naprostý bizár. Prostocviky v terminologii newspeaku někde na úrovni vymyšlených pavěd typu gender studies. Já jsem třeba zarputilý pravdoláskař, ale takovýhle hloupoučký agitkomiks jen přilévá olej a kdo ví co ještě do ohně. Jako jestli má vychovávat či co, tak tohle je ten nejnaivnější a zcela kontraproduktivní způsob.
  • DankoKonik
    DankoKonik mecenáš23.11.2018 20:43Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Pomoc! Inteligenti-Agresori z facebooku napadli comicsdb!

    patronizing trio...gender...sociokulturní přesah...diverzitu v komiksu...parafráze...polemizovala jsem ovšem s argumentací...wtf...apriori soudy...Schopenhauerovy Eristické dialektiky...nesnažím se ohýbat realitu...empirický zkušenosti...pokud nejsem antiislamistka, tak jsem automaticky antisemitka...degraduje debata...maskulinitu...kulturní pole...pluralitu...akcentovat...analogie...neohroženou asertivitu...anti-sjw-ism

    komiksy mám rád hlavne preto, že je to BRAK.
    Paraliterature comprises written works dismissed as not literary. It includes commercial fiction, popular fiction, pulp fiction, comic books and, most notably, genre fiction with works of science fiction, fantasy, mystery and others.(wiki)

    drahý komiks, my, tvoji fanúškovia, ťa ubránime pred takýmto hanobením, brak si a brakom aj ostaneš!
  • Kapis
    Kapis mecenáš23.11.2018 20:12Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    ...se mi nezdá, že by něco zmizelo.
  • Zack
    Zack admin23.11.2018 19:11Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Zacal jsem mazat. Jsem rad za diskuzi, at uz je jakkoliv vyhrocena, ale ve chvili, kdy se to zredukuje jen na urazeni druhe strany, uz to nedavam.

    Pokud chcete diskutovat Ms. Marvel, tak prosim vecne. Pokud toxicitu komunity, prosim ve foru (a myslim, ze to je zajimave tema, protoze doted jsem ani netusil, jak velky problem s tim mame). Diky.
  • Kapis
    Kapis mecenáš23.11.2018 16:51Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Tak to jsem si musel to "sjw" najít co to znamená. Série "nálepek" se jak vidno raketovým tempem rozrůstá.
  • K-Os
    K-Os23.11.2018 16:44Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    mě by zajímalo, kde se vůbec tyhle tendence k anti-sjw-ismu berou. ten komiks je tak milej, ale ta debata tady je o několik kliometrů blíž peklu, než sem čekal.
  • Kapis
    Kapis mecenáš23.11.2018 16:42Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    hotate: to bude asi k tomu mojemu o "nových uživatelkách" - oká, já to myslel v dobrém, bo když se to tu bude rozrůstat, tím jen lépe - já jen, že jsem Tě zaznamenal až dnes. A neohrožený bojovník proti politické korektnosti jsem určitě taky, ale tady u té debaty vůbec nepěním, asi si půjdu umýt hlavu.
  • hotate
    hotate23.11.2018 16:29Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Jen poznámka k některým komentářům: Nejsem nová uživatelka, registrovaná jsem tu přes dva roky a navštěvuju to tu ještě déle. Obvykle nejsem aktivní, převážně proto, že sleduju hlavně komiksy, na kterých se podílím, a tudíž jim nemohu přidávat hodnocení. Mohla bych samozřejmě komentovat, ale i to dělám jen velice výjimečně, a mám-li se zamyslet proč, možná to bude i proto, že se tu taky necítím dvakrát dobře. Ne že bych si probůh připadala ohrožená, to je směšná představa (ostatně ani xbarborax o sobě nic takového netvrdila), a je naprostá pravda, že existují daleko "toxičtější" místa, ale z místních komentářů na mě někdy padá deprese – obzvlášť když vidím tu neohroženou asertivitu, se kterou někteří razí svoje názory a soudy (byť je nezřídka staví na docela vratkých základech), a také všechny ty neohrožené bojovníky proti (domnělé či skutečné) politické korektnosti, kteří vždycky radostně vypění při první příležitosti. Jasně, tohle je do jisté míry normální pro většinu (nejen) internetových komunit, ale moji víru v lidstvo obecně to nijak neposiluje. Když jsem překládala Ms. Marvel, říkala jsem si, že se tu nejspíš něco strhne, ovšem trochu jsem doufala v opak. Ale co už, no.
  • MB
    Darker: Máš pravdu, nepřečetl :) Takže už mám jasno.
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 15:32Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MB: Ty sis nepřečetl co má xbarborax v popisu : "Lidé v internetových diskusích se přehnaně zajímají o můj duševní stav" :D
  • MB
    Zack: Může být. Přijde mi ale přirozené, že když člověk vidí něco hodně divného, tak na to nějakým způsobem reaguje a zrovna tohle chování mi připadá naprosto šílené a nelogické a když vezmu čistě comicsdb, kde už jsem docela dlouho a čtu všechny příspěvky, i když téměř nikdy nereaguji, tak mi to přijde jako to nejšílenější chování, které tady kdy kdo předvedl, takže se snažím zjistit, o co jde. Možná to dělám špatně a vysílám k někomu špatný signál, ale holt jsem taky jen člověk a jsem takový, jaký jsem.
  • Zack
    Zack admin23.11.2018 15:15Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MB: ja bych rad, aby se tu citil dobre kazdy, coz je samozrejme naivni, ale uprimne pokud si mam vybrat mezi clovekem pokousejicim se o dialog a nekym, kdo mu odpovida rozborem jeho chovani, tak z toho nevychazis moc dobre.
  • Zack
    Zack admin23.11.2018 15:02Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    xbarborax: klidne pokracujte tady
  • MB
    xbarborax: Logicky je právě daleko destruktivnější zdržovat se někde, kde se člověk necítí dobře. Prostě mi tvé myšlenkové pochody přijdou hodně zvláštní, jako bys vyhledávala místa, kde se necítíš dobře a masochisticky si v tom rochnila. Navíc jestli si připadáš nějak ohroženě v této velmi mírumilovné komunitě, nějak si neumím představit, jak vůbec můžeš být schopna vyjít z domu, protože v tom případě musíš vnímat jako hrozbu snad téměř cokoliv.
  • MB
    Zack: Ale no tak, zase tak špatné to přece není. Jen počkej, až se pořádně zapojí do debaty to šovinistické prase Kapis :)
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 14:48Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MB: okay, a to mám brát to nejhorší jako normu? Můj přístup je spíš snažit se zlepšit to, co mě zajímá a kde se chci pohybovat, ne si říkat, že jinde jsou na tom ještě hůř, to mi přijde dost destruktivní.

    - ale tohle už moc není k Ms. Marvel, možná bychom to měli přesunout někam do fóra, nevím, jak to tu chodí a nechci tu dělat bordel. Tedy, tento druh bordelu. :-)
  • Kapis
    Kapis mecenáš23.11.2018 14:47Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Taky si nemyslim, ze by to tu byl klub zleho netolerantniho bileho heterosexualniho muze
  • MB
    xbarborax: Ta analogie byla samozřejmě ironie, nic to ale nemění na tom, že tvůj postoj je hodně zvláštní. Použiji tedy vážnou analogii. Jsem mimo jiné vášnivým hráčem her na Playstationu, přesto by mě nikdy v životě nenapadlo stát se členem nějaké internetové herní komunity, protože z toho, co průběžně vidím, jsou jak české, tak zahraniční herní komunity plné fanatických psychopatů, kteří místo aby se bavili o hrách, tak se budou do krve hádat o to, která konzole je lepší a každý s jakkoliv odlišným názorem je veřejný nepřítel číslo jedna. Můžeš mi věřit, že ve srovnání s jinými komunitami je nějaká toxicita tady na tak nízké úrovni, že prakticky neexistuje.
  • Zack
    Zack admin23.11.2018 14:31Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MB: Neprovokuju, snazim se pomoct, takhle diskuze mi prijde dulezita minimalne pro CDB. Je v tom i trochu frustrace, protoze vic delat nemuzu, jinak by se nekolik uzivatelskych uctu vecera nedozilo.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 14:30Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MB: Hm, takže podle tvojí analogie je tohle (komiksová scéna) výlučnej klub pro lidi s nějakou charakteristikou, není pro všechny?
    Do gay clubu chodí lidi, co se rádi baví v prostředí, kde jsou lidi, co by je mohli přitahovat a kde je naopak nebude někdo prudit, hádám. Jaká je tedy ta charakteristika tady? Já myslela že to, že má někdo rád komiks a chce se o něm bavit - pak tedy nechápu, proč bych měla akceptovat, že se tu někdo, kdo to splňuje, má na základě jiných charakteristik cítit blbě a jít pryč.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 14:29Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Darker: Já jsem v pohodě, díky za optání. Ale úplně vidím, jak si mladá snědá holčina, nedejbože muslimka, najde tenhle komiks, řekne si, tyvole super, to se mi líbí, hrdinka vypadá trochu jako já, bude si o něm něco hledat, vleze sem, uvidí tu diskusi a vyloženě se celá natěšená požene na nějaký crwecon nebo jinou akci, kde vás potká.
  • MB
    xbarborax: Zajímavá logika. Já když se někde necítím dobře, tak tam nechodím. Když jsem s kamarády omylem v podnapilém stavu vešel do gay klubu, taky jsem se tam vůbec necítil dobře, ale ani by mě nenapadlo se tam stát štamgastem, abych průměrnou teplotu prostředí měnil svou přítomností.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 14:22Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MB: To je dobrá otázka. Možná prostě proto, že tolik tvůrců s židovskými kořeny nebo vyznáním bylo u zrodu těch postav, je tradice "židovsko-křesťanskýho" (byť teda nikoli tématem) komiksu prostě totožná s mainstreamem a tak jim nepřišlo potřeba to akcentovat. Já nejsem úplně machr přes superhrdinský žánr, ale v popkultuře obecně je velmi častý, že se ukazuje křesťanství nebo židovská víra/původ postav, v komiksu to tedy ale neplatí, podle toho, co tu psali ostatní, a teď do toho hází vidle Wilsonová - asi proto, že komiks je progresivní a chce tu pluralitu a pestrost ukazovat "na plnou hubu", ne jen skrz "čteš moje příběhy a já jsem X, takže ty nejsi X-fob". Tak snad se někdo přidá s dalšími hrdiny a hrdinkami, co budou třeba zrovna židé.
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 14:22Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    xbarborax: Dobrý vtip :D Jestli se tu necítíš bezpečně a někdo tě ohrožuje, prosím obrať se neprodleně na policii :)
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 14:11Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    mike731: Ne, tohle je ten moment, kdy jsem chtěla poznamenat, že kritizovat nějaký to kulturní pole za přílišnou "bělost" a maskulinitu není rasismus/sexismus.
    A tohle celkově je ten moment - jeden z nich - kdy mi dochází, že ženy, holky, muslimky, černoši a další lidi, co se liší, se prostě mezi "komiksáky" nemusí cítit příjemně, nebo ani bezpečně, a že chci toxicitu tohohle prostředí svojí přítomností ředit. Takže jo, proto jsem se dokonce i stala uživatelkou tohoto serveru.
  • MB
    LuR: Ano, ze strany Marvelu jde zřejmě o marketingové rozhodnutí. Co se tady ale snažil cyboy už od začátku naznačovat je fakt, že přestože v USA žije obrovská židovská komunita a vytvoření židovského teenagerského superhrdiny by z komerčního hlediska mělo mnohem větší potenciál než muslimského, tak dodnes mainstreamový židovský superhrdina neexistuje. A ne, ten seznam není argument, jak už jsem řekl, o všech mainstreamových hrdinech na něm se v komiksu člověk nedočte ani to, že židi jsou, natož aby řešili židovské problémy. Takže si prostě nelze neklást otázku, proč tomu tak je.
  • Kapis
    Kapis mecenáš23.11.2018 13:57Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    kurník, to je nových uživatelů, teda pardon uživatelek. Nerad bych byl za šovinistické prase:)
  • mike731
    mike73123.11.2018 13:51Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    LuR: "Tak z čeho se bere ten pocit ohrožení?" - Z čeho se bere to hraní na emoce?

    Barbora: Je tohle ten moment, kdy se dozvíme, že rasismus vlastně nesouvisí s barvou pleti, ale s tím, kdo drží moc? :D
  • MB
    Zack: I ty provokatére, když se do sebe pustí Kapis s Bushem, tak je obvykle stavíš do latě a tady takhle :)
  • Zack
    Zack admin23.11.2018 13:30Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Pokud by se cyboy chtel vratit do diskuze, tak mu jeho starsi prispevky rad obnovim.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 12:51Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Já nemám problém se sexismem a rasismem? Eh? Je to proto, že používám výraz "bílí kluci"? Google search: Culture hegemony. (Jo, tady už argumentuju "jdi na wikipedii" jako vy, takhle, přátelé, degraduje debata. A jo, je to pojem z (neo)marxismu, ušetřím vám skandální odhalení.)
    Jinak problém antisemitismu je samozřejmě velký a aktuální, ale jak se proboha týká Ms. Marvel? Když tady tedy opakovaně tvrdíte, že neříkáte, že je antisemitská? To jako pokud nejsem antiislamistka, tak jsem automaticky antisemitka? Antiislamismus je aktuální taky, velmi, a řekla bych, že sdělení "ne každý, kdo je snědý/s vousama/v šátku je nepřítel" je fakt potřeba. Jinak to končí i v takových projevech, jako je otevřený násilí. V euroamerický společnosti jdou antiislamismus a antisemitismus ruku v ruce, ultrapravici je to egál, proto se mi fakt těžko chápe, jak může někdo brojit proti jednomu a podporovat druhý.
    Co se týče toho, proč má Ms. Marvel svoje místo na trhu a proč má náboženství místo v komiksu, naprosto souhlasím s hotate. Reprezentace je důležitá, pozitivní vzory and sh*t, pochopení ostatních je důležitý taky, od toho se snad proboha čtou příběhy, ne, že chceme chvíli být v cizích botách.
    Argumentovala bych i proti dalším věcem, ale to jde s tím smazaným začátkem už těžko, tak jen k tomuto: " do hlavicek nenapadne vtloukam, jak bejt muslim je bozi" - to se podle mě prostě v komiksu neděje, tam se do hlaviček vtlouká, že někdo je muslim, protože chce, někdo protože se holt narodil do takové rodiny, někdo je trochu protivnej táta a někoho pohltí záhadná mlha a pak mu táhne na zadek - to přece není generalizace.
    A ještě k Darker: "Nemusí se chovat, tak jak já si představuji, ale když se tak nechová, tak tomu nevěřím, to je doufám logické" - tady se prostě totálně míjíme, já když narazím na někoho, kdo se nechová tak, jak bych čekala (na postavu, které autorka dala jiné chování, než bych čekala), řeknu si, aha, i takhle se někdo takový může chovat, ohýbám svůj názor podle empirický zkušenosti (tady zpracovaný autorkou do formy fikce), nesnažím se ohýbat realitu podle svýho názoru (a následně říct, že to teda realita není), to zas přijde logický mě.
    A řekne mi teda už někdo něco o tom, co si o komiksu myslí z řemeslnýho hlediska nebo hlediska kvality vyprávění, šmarjá? Porovnávat, kdo umí víc výrazů ze Schopenhauerovy Eristické dialektiky je taky psina, ale moc se u toho neposunu...
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 12:45Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    hotate: Dobře, tak ho daruju knihovně v Hodoníně, pokud si ho nestihnou pořídit dřív :)
  • hotate
    hotate23.11.2018 12:42Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Darker: Spíš to někomu darujte, bylo by s tím zbytečné posílání sem tam :)
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 12:41Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    hotate: Komiks zadarmo, tak tím určitě nepohrdnu, adresu zašlu, ale po přečtení trvám na tom, že to posílám zpět. Pokud se mi to bude líbit, tak si koupím svůj, holt jsem křeček, co tty dobré věci musí mít doma.

    LuR: Autetický je fajn. Ale pak mi vysvětli ten řev kolem seriálu o Bladově dceři, který byl naopak napadán, že jak to může psát běloch, když je to o černé hrdince. A tak seriál nebude, holt křiklouni mají, co chtějí. Se divím, že Karla Maye neukamenovali, za to že píše o indiánech, když žádného nikdy neviděl :D
    Proč to zmiňuju, je fakt, že nemusím být muslimská dívka, abych o ní mohl napsat. Stejně tak Sana Amanatová může psát i o nemuslimském bílém křesťanovi a nikdo jí to vyčítat nebude. To jen tahle "pošahaná" doba a její korektnost to mrší strašným způsobem :/
  • LuR
    Obávám se, že to už se dostáváme na úplně jinou úroveň debaty, než se týká tohohle konkrétního komiksu. Nicméně se bavíme o komiksu od Marvelu - samozřejmě že všechno je ovlivňované společenskou poptávkou a komerčním potenciálem. Ta firma, stejně jako třeba hollywoodská studia a velké nakladatelské domy nebo hudební vydavatelé (a mluvím skutečně o firmě jako takové, ne jednotlivých zaměstnancích, kreslířích nebo scenáristkách) má samozřejmě ambici vydělávat peníze, na prvním místě je podíl na trhu. Když cítí, že je tu poptávka nebo cílová skupina, která by si kupovala komiks, který dosud na trhu není, Marvel jim ho chce dát, protože čeká návratnost. Tím ale vůbec nechci naznačit, že v rámci tohohle procesu a v továrně Marvelu nemůžou vznikat díla inovativní, nadčasová, autentická, hodnotná, skvělá... Ms. Marvel vymyslela redaktora Marvelu Sana Amanatová, je to dost autobiografická postava, na které chtěla Amanatová ukázat, s jakými předsudky a s jakým jednáním se musela v USA potýkat, i když sama sebe považuje za Američanku jak poleno. A současných dětí a dospívajících, jako byla kdysi ona, je hromada. A tyhle děti, kluci i holky, imigranti s africkými kořeny, pákistánskými kořeny, s asijskými kořeny, kteří žijou v New Jersey a v Seattlu a v Chicagu a Clevelandu a v New Yorku, jsou šťastné, když mají svoje vzory, když jim konkrétní tvůrci nebo společnost ukazuje, že počítá i s nima, že i oni můžu být hrdinové a nejen něco podřadného nebo vyloženě hrozba. Je to podobné, jako když Black Panther byl propaganda pro černochy, X-Meni propaganda pro homosexuály nebo Spider-Man propaganda pro malé bílé šikanové kluky, kterým se lidi vysmívali, že čtou komiksy. Kdyby tyhle postavy v komiksu nebyly, byla by to jen iluze reality, která neexistuje, možná by to spíš odráželo, jak by někteří jedinci chtěli, aby společnost vypadala. Tobě by přišlo OK, kdyby skoro všechny komiksy od začátku superhrdinského žánru měly v hlavní roli černochy, Asiaty nebo muslimy? A četl bys je vůbec?
    Pokud by Ms. Marvel nebyla autentická ve všem, pokud by nebyla z Pákistánu, pokud by svoje kořeny nereflektovala, to by byl teprve kalkul, kýč a marketingový tah.
    V listopadu vydává Marvel cca 70 sešitů, z toho jednu Ms. Marvel. Tak z čeho se bere ten pocit ohrožení?
  • hotate
    hotate23.11.2018 12:02Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Darker: Jestli chcete, já Vám ho dám. Napište mi na e-mail adresu. :)
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 11:59Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    hotate: Tak já si ho klidně přečtu, ale peníze do toho dávat nechci. Až bude v knihovně, tak ho teda zkusím, slibuju :)
  • cyboy
    cyboy mecenáš23.11.2018 11:59Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Jen pro poradek a uplne naposled - nejsem urazlivy a ani nejsem urazeny. Zkusim jeste jednou prezvykat co jsem napsal a uz se k tomu nechci vracet. Uz takhle porusuju svuj zavazek, ze uz se diskuzi ucastnit nebudu.
    xbarborax pokracovala v trendu nastavenem LuRem - tedy prectu si co napises a reknu ze jsi napsal neco jineho a navic zacnu argumentovat emocema. Napr. jsem nerekl, ze Kamala chce mlatit zidy. Cele moje prispevky se tykaly toho, ze tento komiks povazuju za deklarativni - tedy, ze si ho zamiluji vsichni kazatele duhove a buhvijake spolecnosti a ze stejneho duvodu to dostane jeste mraky cen. To kolem ceho se to cele toci, je muj nazor na to, ze nepotrebujeme dalsiho hrdinu muslima, ale hrdinu zida (ale ne, ze o nem rekneme, ze to je zid a hotovo, ale takoveho, ktery resi svoje zidovstvi stejne jako Kamala, resp. autorka muslimskou viru) a to protoze vzrustajici antisemitismus je aktualne asi vetsi problem, nez muslimove. Jenze pro-muslimsky postoj je proste v mode a pro-zidovsky ne (protoze by nutne byl v rozporu). Take jsem si dovolil poznamenat, ze muslimove patri mezi nejvetsi antisemity (ano, zacnete hazet kameni, tady se dopoustim generalizace) a pokud pisu komiks pro nactilete holky, kde jim do hlavicek nenapadne vtloukam, jak bejt muslim je bozi (coz je taky generalizace), tak proste nerikam "B" a jde jen o cernobilou manipulaci a socialni inzenyrstvi. Nikdy jsem nerekl, ze ten komiks je antisemitsky, ani ze v nem ma antisemitismus misto. Jen se netvarim, ze to co ctenar cte, neformuje jeho nazor na svet. Takze ano, muzete me umlatit argumenty co v komiksu je a neni, ale to porad nemeni moji pocatecni argument, ze nepotrebujeme dalsiho hrdinu muslima, ale zida. LuR me utlouka argumenty z wikipedie, ale porad nevnimal, co jsem psal a me bylo jasne, ze je to zacatek flamu, ktery mi prislo jednodussi razne ukoncit, nez v nem pokracovat a dal jitrit emoce. Takze tak.
  • hotate
    hotate23.11.2018 11:51Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MB: Zcela nezaujatě asi ne, spíš mi jde o míru zaujatosti a o to, do jaké míry může čtenářský zážitek ovlivnit, případně ho rovnou znemožnit.
    Darker: V tomhle se těžko shodneme – pokud nehážeme lidi do jednoho pytle, pak přece nemůžeme odsoudit Kamalinu rodinnou hádku jako nerealistickou – a tím pádem odsoudit i celý komiks. Asi není možné nenechat se ukázkami ovlivnit vůbec, ale zrovna tohle mi nejde na rozum. Co se týče toho, proč ten komiks vůbec existuje, nenapadá mě, jak jinak odpovědět, než proč ne? Dívky jako Kamala existují, střet kultur je zajímavý a aktuální. Hrdina ocitající se mezi dvěma světy je přece zcela normální věc, tak proč ne v tomhle případě? Žádná "propaganda" za tím není, čtenáři nikdo islám nenutí (spíš si Kamala dělá legraci z těch, kdo ho berou moc vážně) a prodeje pro muslimy... to už mi přijde jako fakt směšné. Osobně to za přínos považuji, ale chápu, že to tak nevidíte, pokud k tomu komiksu přistupujete s hotovým názorem a aniž byste ho četl.
  • mike731
    mike73123.11.2018 11:41Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Škoda, že cyboy svůj komentář smazal - teď už se bude blbě řešit jak moc si LuR s Barborkou vymýšlejí.

    LuR: Na "Fakt bych chtel videt podobny krestansky komiks, nebo jeste lepe - zidovsky" sem dáš jenom seznam Židovskej superlidí. Ale schválně: kolik z nich má/mělo vlastní sérii ve které to jejich náboženství mělo velkou roli? Mezitím tady argumentuješ tím, že autoři byli Židi, pak že superhrdinové jsou postavený na Židovských ideálech či co a nakonec sem plácneš seznam abys ukázal, že Židovští superhrdinové jsou - a úspěšně se vyhýbáš tomu, co cyboy skutečně napsal.

    Barbora: Líbí se mi jak tady ohrnuješ nos nad oslovením slečno (jestli jseš paní, tak fakt sorry), svým vlastním citátem a poukázáním na jeden z tvých argumentačních faulů, zatímco sama nemáš problém se sexismem, rasismem, argumenty ad hominem a, ano, vytvářením straw manů. :)
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 11:40Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    hotate: Jo lidi jsou různí, to beru, taky nehážu všechny do jednoho pytle. Já tomu komiksu dal šanci, že jsem si přečetl ukázky, ale i tak mě to odradilo. Na tohle muslimské téma jsme měli s kamarádem kdysi debatu ohledně scifi. Žádný autor sicifi, co jsem četl v něm nikdy nezakomponoval muslimy. I když celé lidstvo vyšlo vstříct hvězdám, tak tam byli indové, afričané, ale nikdy žádný muslim. Jakoby autoři scifi s muslimy ve vesmíru nepočítali nebo co :)
  • MB
    hotate: A ono jde přečíst si něco nezaujatě? Takového člověka si ani neumím představit, každý máme nějaké své názory a dost těžko se při čtení oprostíme od toho, kým jsme. Ale čistě pro pobavení, jak to může fungovat, osobně jsem velmi silně antimuslimsky založený a když se mi kdysi tahle kniha dostala do ruky v angličtině, ani jsem nečekal, že ji přečtu celou a předem jsem předpokládal, že to někomu omlátím o hlavu a pak obřadně spálím. A kupodivu je to dnes jedna ze sérií,které pravidelně kupuju. Na mém silně negativním názoru na cokoliv týkajícího se islámu to samozřejmě nic nezměnilo, ale prostě se u toho skvěle bavím.
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 11:29Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Já bych to shrnul tím, že to muslimské téma v tom komiksu bude kontroverzní. Schválně mi odpovězte na otázku, proč to tam autor dal, jaký přínos to bude mít k tomu komiksu? Já nevím a nechápu to. Mohlo to být klidně bez toho. Prostě americká dcera, jejíž otec je despota a řeší rodinné záležitosti. Fajn, to bych si přečetl, ale proč tam je ten muslimský faktor? Propaganda? Prodeje pro muslimy? Společenské téma? Jestli to má být přínos, tak u mě to funguje bohužel naopak.
  • hotate
    hotate23.11.2018 11:12Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MB: Vášně – jistě. Ale jsou-li podmíněny apriori soudy (všichni muslimové jsou takoví či makoví) a často i neochotou si to zcela nezaujatě přečíst, pak mě to příliš netěší.
  • MB
    Ms. Marvel mi přijde zábavná, ostatně už mám v angličtině koupeno 8 knih této série, ale asi chápu, co se snaží říct cyboy. Je prostě fakt, že to, že Kamala je muslimka, se dovídáme na každé třetí stránce a přes její rodinu se řeší islámské věci. Zatímco co se týče židovských superhrdinů, přečetl jsem si ten seznam, který tady dal LuR a přestože jsem nečetl všechny komiksy světa, troufnu si tvrdit, že z drtivé většiny komiksů se člověk ani nedozví, že ten superhrdina je žid, natož aby řešil nějaké věci spjaté se židovstvím. Takže nějaká ta nevyrovnanost tady asi je.

    hotate: To, že nějaké dílo vzbuzuje vášně, je přece dobře.
  • hotate
    hotate23.11.2018 10:53Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    darker: Troufnu si tvrdit, že existují křesťani, kteří se chovají "normálně". Je jich docela hodně, i když ti extremističtí bývají hlasitější. To samé platí pro muslimy. Věřte nebo ne, existují hromady muslimských dcer, které mají tatínky omotané kolem prstu úplně stejně jako dcery nemuslimské. Držkují na rodiče a sourozence, utrácí prachy za blbosti, chodí za školu a dělají pitomosti. A o jedné takové "ne/normální" holce je tenhle komiks. Zaráží mě, že to vzbuzuje až takové vášně. Nebo asi nezaráží, když jsem ten komiks překládala, napadlo mě, že to asi vzbudí trochu povyku. Ale tak nějak jsem doufala, že si to lidi aspoň přečtou s otevřenou myslí. Zbytečný optimismus...
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 10:36Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    hotate: Já netvrdil, že se nehádají, já si spíš myslím, že ta hádka vypadá mnohem hůř a odmlouvačná dcera dostane výprask a né "Jdi do svého pokoje" :)
    Odborník na islám fakt nejsem, ale abych se přiznal, tak muslimové jsou u mě na žebříčku hodně nízko. Asi to bude tím, že jsem ateista a vím co takovým lidem dělají. Stačí mě, že vím, jak to vypadá u křesťanů, než jsem s tím v devatenácti sekl.
  • LuR
    cyboy, mike731:
    Kdyby komentář nezmizel, mohli jsme třeba ještě diskutovat. Mohl jsi kontrovat třeba konkrétními scénami nebo panely, kde je patrný ten antisemitismus, který jsi Ms. Marvel tak vehementně přisuzoval. Taky jsi napsal něco v tom smyslu, že muslimové jsou fajn, jenom maj rádi zabíjení židů - a zároveň tady pak napíšeš "Taky jsem nerekl ze vsichni muslimove jsou spatni" - Jak kdyby to psali dva lidi dohromady, tak se zkrátka doptávám. Těžko teď další lidi posoudí, kde je interpretace mimo rámec a slaměnej panák.
    V jednotlivých bodech jsem reagoval na konkrétní věci, které jsi napsal. Nejvíc mě zaujalo, že podle tebe chybí židovští/křesťanští superhrdinové (viz moje citace v prvním komentáři "Nemyslim si, ze potrebujeme dalsiho muslima hrdinu, ale zida hrdinu." nebo "Fakt bych chtel videt podobny krestansky komiks, nebo jeste lepe - zidovsky."), tak jsem jen snažil poukázat, jak obrovský je to nesmysl - to zkrátka není věc názoru, ale fakta. To, že si lidi zvykli plácat ne internetu nesmysly, aniž by měly argumenty nebo se měly o co opřít, to už jaksi není můj problém. Musej počítat s tím, že se proti tomu může někdo ozvat.
    Všechny komentáře (jeden v kategorii hodnocení a ještě jeden tady níž v diskusi) tu nechávám, ať je tu alespoň vidět tón diskuse.
  • hotate
    hotate23.11.2018 10:15Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Darker: Když už sedím v tom Orientálním ústavu, tak jsem si dala práci a zeptala se kolegů arabistů, zda se muslimské dcerky hádají s muslimskými otci. Prý docela dost. Představu "pravého muslima" jsme radši moc neprobírali – ze zkušenosti z posledních let, kdy je každý druhý Čech najednou erudovaný odborník na islám, už dostatečně poznali, jaké to je, když se na zeď hází luštěnina.
  • Lenny
    Lenny mecenáš23.11.2018 10:12Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    A ví už o tomhle komiksu Okamura? =D
  • Fimi
    Fimi mecenáš23.11.2018 10:09Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Jestli má tento komiks v něčem úspěch, je to ve vyvolání emocí a občanské války comicsdb...

    Takže cyboyteam nebo xbarboraxteam?
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 10:07Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    xbarborax: Nemusí se chovat, tak jak já si představuji, ale když se tak nechová, tak tomu nevěřím, to je doufám logické a i pro tebe pochopitelné :)
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 10:03Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Řeknu to jinak, pokud je pro muslimy hrdina Mohamed, Usáma bin Ládin nebo palestinští mučedníci, kteří se odpalují uprostřed davu židů a jejichž jména se učí palestinské děti nazpamět ve školách, tak si muslimského super-hrdinu představuji jinak. On Joker je vlastně taky hrdina pro všechny šílence, Riddler pro všechny luštiče křížovek atd. :)
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 10:00Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Darker: OK, v tom případě asi nemá smysl diskutovat, když už máš názor na to, jak žije "pravý muslim" (wtf) a jak to vypadá v muslimské rodině, mno. Tvoje obzory by tedy "rozšířilo" jen to, kdyby otec byl větší despota, kdyby prostě odpovídal tomu, co už si o muslimech myslíš, nebo...? A Plutona - ženy se taky musí chovat jen tak, jak si to představuješ ty? Páni...
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 09:42Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    xbarborax: Já si rád rozšířím obzory, obzvlášť o muslimech, ale musí to být pravdivé. Když mi někdo nastříká hovno na červeno a bude mi tvrdit, že je to jahoda, tak to fakt nežeru. A přesně o tomhle je tento komiks, aspoň, co jsem si četl ukázku hádky mladé muslimky s otcem u stolu. Takhle by to v muslimské rodině nevypadalo, o tom mě prostě nikdo nepřesvědčí, takoví muslimové nejsou, pokud se bavíme o pravých muslimech. Prostě tomu nevěřím a proto si ani ten komiks kupovat nebudu, protože superhrdinka muslimka je pro mě stejná pitomost jako superhrinka Plutona, která kašle na umírajíc dítě vedle ní a letí si v klidu domů.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.11.2018 09:38Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Původně jsem to vůbec číst nechtěl, ale asi jsem změnil názor:))
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 09:33Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Darker: Konkrétně v mojí argumentaci fakt nešlo o to, aby někdo měnil názor na to, jestli to je, nebo není dobrý komiks, polemizovala jsem ovšem s argumentací Cyboye typu "tenhle komiks je špatný, nedal bych ho dětem, nechci jim říkat, že muslimové jsou OK, Kamala sice v komiksu židy nemlátí, ale to neznamená, že by nechtěla." Je to parafráze, ale myslím, že smysl jsem zachovala, jenže to už si nikdo nepřečte, takže je to tu jen zbytečný jednostranný plkání. Jen bych ráda smířlivě navrhla, abyste zkusili podobný věci (a ne jen komiksy, i prózu nebo třeba filmy) nebrat jako "kňů, to mě nezajímá, to není o lidech jako já", ale jako vhled do toho, jak svět prožívá někdo, kdo je trochu odlišný, to mi fakt nepřijde ani trochu nebezpečný, ani agitační, přijde mi to prostě jen jako rozšiřování obzorů a právě proto beru diverzitu v komiksu jako body k dobru, stejně jako jakýkoliv sociokulturní přesah v komiksu i v literatuře. A když mi někdo formálně, bez narážek na etnicitu, náboženství a gender poví, proč je to slabý kus, budu to považovat za názor a třeba se i něco dozvím o tom, jak je vlastně běžný hodnotit komiks, jinak je to jen odplivávání bílýho klučičího světa, kterýmu někdo leze na trávník, sorry.
  • Fimi
    Fimi mecenáš23.11.2018 09:30Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Darker přesně tak

    GWB na tom něco bude
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.11.2018 09:29Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Fimi: Takhle to působí, že je dosti urážlivý cyboy:-)))
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 09:22Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Fimi: Přesně tak, je to slabý kus, já bych neuhnul. Když mám svůj názor, tak pokud někomu vadí, je to jen jeho problém. Samozřejmě svůj názor upravím, pokud mě někdo argumenty přesvědčí, ale rozhodně né nalepkováním, že jsem rasista, xenofob nebo nácek :)
  • Fimi
    Fimi mecenáš23.11.2018 08:46Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Cyboy věřil jsem že odoláš, že to vydržíš...pokud se to někoho dotklo, není to tvůj problém, svědčí to jen o urážlivosti druhého...
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 08:44Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    cyboy, mike731: jo, není nad to, dokázat vlastní argumentační nadřazenost tím, že smažeš vlastní část argumentů, případně tam rovnou nabouchat patronizing trio "slečna", "triggerování" a link na wikipedii... *facepalm* Obzvlášť vmést někomu do tváře straw mana v momentě, kdy někdo smaže svou půlku diskuze. Ráda vám šlapu na bábovičky, ale tohle... jdu si radši číst.
  • Darker
    Darker mecenáš23.11.2018 08:26Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Sakra, člověk tu chvilku není a prošvihne to... Je nějaká možnost najít ten koment, co cyboy smazal :(
  • mike731
    mike73123.11.2018 06:32Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    LuRovi a slečně "já se netriggeruju" Barboře bych doporučil ke čtení: en.wikipedia.org/wiki/Straw_man
  • cyboy
    cyboy mecenáš23.11.2018 02:14Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Ponizene se omlouvam za odlisny nazor, ktery jste si tak krasne interpretovali mimo ramec toho, co jsem napsal.
    Nikdy jsem nerekl, ze mi vadi zenska hrdinka nebo snad to, ze je to cilene na divci publikum. Taky jsem nerekl ze vsichni muslimove jsou spatni a uz vubec jsem se nesnizil k urazeni kohokoliv z vas. Svoje hodnoceni jsem upravil tak, aby odpovidalo spravnemu nazoru a moje xenofobni vyzvratky jsem smazal. Doufam, ze to takto vyhovuje a snad to ani nepripousti moznost dvojiho vykladu a dezinterpretace.
    Timto take oznamuji, ze uz nikdy nezasvinim diskuzi svymi odpornymi nazory, takze uz bude klid na praci.
  • LuR
    cyboy:
    Už ti odpovídám v diskusi. Ostatním se omlouvám. Pokud bude Zack chtít, smažu komentáře tady a přesunu do diskuse všechno.
  • LuR
    cyboy:
    1. Tady máš aspoň pár židovských hrdinů a hrdinek: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_comic_book_characters
    2. Specifická židovská zkušenost s holokaustem a nacismem se do superhrdinských příběhů samozřejmě propsala právě skrz ty autory, kteří o tom tak sami vždy velmi otevřeně mluvili a kteří všechny ty světy stvořili. Superman, Batman, Spider-Man, Avengers, Hulk, Captain America a další desítky a stovky, prostě v podstatě všichni jsou samozřejmě svým způsobem Židé/křesťani, i když nenosí jarmulku a neslaví Chanuku. Reprezentují je/nás a cílí na ně/nás už cca 80 let svým způsobem života, svým zevnějškem, svými hodnotami apod. Čili tvé volání dává podobný smysl, jako kdybys psal do NBA, že je tam málo dvoumetrových černochů, do SPD, že je tam málo nácků, do lifestyleových časopisů, že je tam málo reklamy, nebo kdyby ses ve zcela zaplněném kinosálu postavil a začal křičet, že mělo přijít víc lidí.
    3. Ms. Marvel se v rámci sdíleného vesmíru pravidelně potkává s cool Wolverinem, cool Spider-Manem, prostě se všemi cool tradičními hrdinkami a hrdiny, nevymazala jejich existenci, naopak je jejich fanynka a má je za svoje vzory.
    4. Nikdy jsem nenapsal, že jsi xenofob, ale podle tvých komentářů to zároveň nejde vyloučit: Neustále píšeš, že je ti jedno, že je muslimka, ale zároveň se na tom furt tak točíš a kladeš na to největší (negativní) důraz. Příběh Kamaly symbolizuje především sdílenou zkušenost imigrantů ve Spojených státech, nepříjemný pocity jinakosti, zkušenost s předsudkama.
    5. A ano, bude se to třeba líbit hlavně holkám, vyskytuje se tam růžová a má to výraznou růžovou předsádku, chce to ukázat vesmír Marvelu a superhrdinský žánr jako místo pro všechny. Kde se člověk nemusí stydět, že je tlustej, tenkej, malej, vysokej, pobledlej nebo snědej, nebo ty-vole-teď-pozor HOLKA v prostředí, kde dominujou muži.
  • LuR
    cyboy:
    Ponechám stranou tvůj názor na komiks, proti tomu nic, každý jsme nějaký, formují nás jiné zkušenosti apod. Ale tvoje hypotézy si dovolím okomentovat (respektive se doptat), protože to není věc názoru nebo emocí, ale jednoduše ověřitelných čísel, faktů apod. A mě upřímně bez jakéhokoli náznaku sarkasmu nebo snahy tě zkoušet zajímá, z jakých údajů vycházíš, protože pokud by to byla pravda, zcela to přepíše dějiny komiksu a desítky odborných knih a výzkumů, které s ním souvisejí.
    V bodu 2 naznačuješ, že poměr mezi bělochy a nebělochy v komiksu je nejspíš vyrovnaný, nebo jen mírně ve prospěch bělochů. Můžeš mě odkázat na nějakou statistiku nebo něco podobného? Řekněme, že si jako startovní bod komiksové historie zvolíme zrod Supermana coby prvního superhrdiny, ať zůstaneme u žánru. Ještě by bylo užitečné, kdybys tedy za sebe napsal, co je pro tebe přijatelné množství postav, které si dovolí nebýt bílé.
    V bodu 3 "Nemyslim si, ze potrebujeme dalsiho muslima hrdinu, ale zida hrdinu." nebo "Fakt bych chtel videt podobny krestansky komiks, nebo jeste lepe - zidovsky." Vždyť celý superhrdinský žánr vychází z křesťansko-židovských kořenů - v podstatě kompletní Marvel a DC jsou takové. Jack Kirby, Jerry Siegel, Joe Shuster, Stan Lee, Joe Simon, Bob Kane, Will Eisner, Neal Adams, Joe Kubert byli Židé nebo dětmi židovských imigrantů z Evropy (a konkrétně z našeho středo-dnes-spíš-východo-evropského prostoru). A tady máš vydatný seznam i dnešních tvůrců: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_American_cartoonists Takže v čem je v tomhle ohledu problém?
    Vzhledem k výše psanému - vážně si myslíš, že by si Marvel vůbec mohl dovolit vydávat něco (nebo že by to prošlo skrz těch několik pater vedení a schvalovacích procesů), v čem je nějaký antisemitský podtext? Že by celý svět mlčel, zatímco Marvel vydává antisemitskou hrdinku?
    Viděl jsi třeba film Pěkně blbě (The Big Sick)? Je podle tebe taky antisemitský? Protože Ms. Marvel je takový Big Sick featuring Spider-Man.
  • Doppelganger
    Doppelganger22.11.2018 12:03Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    já bych jen podotkl, že už jsme měli čtyři Green Lanterny, kteří byli bílí chlapi, tři bílé Flashe (Kid Flashe a další sidekicky nepočítaje), čtyři Robiny, kteří jako by si navzájem z oka vypadli, několik bílých verzí Superboye, Batgirl a Batwoman, dva bílé Ghost Ridery, tři bílé Ant-Many, několik různých bílých spider-lidí, ale o tom se samozřejmě mlčí :)
  • Lenny
    Lenny mecenáš21.11.2018 20:51Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Zrovna Kamala sice převzala jméno Ms. Marvel, ale schopnostma a celkově pojetím je to úplně nová postava.Ošklivý nahrazovací trend o kterém píše mike přišel až později (a pravděpodobně na základě úspěchu právě téhle Ms. Marvel).
  • Carnage
    Carnage21.11.2018 19:30Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    To je bohužel už špatně zavedený trend... nový hrdinové jsou jen kopírky těch starých a nové originální nápady nevznikají. Ono je jednodušší tam plácnout někoho z menšiny nebo ženu místo muže a dát jim jméno jinýho hrdiny jakože přebírá pomyslnou pochodeň.
  • Komiksum
    Komiksum20.11.2018 19:59Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Jsem zvědavý jak to tady lidi ohodnotí, mě to teda dobrý nepřišlo. Ani mi nepřišlo, že by se nějak přehnaně řešila víra Kamaly, takže o žádnou velkou agitku se nejedná.
  • Fimi
    Fimi mecenáš20.11.2018 18:54Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Mike ale Thor není žena, Thor je Thor jen byl unworthy, je to jméno, ne titul... akorát Jane Foster byla hodna kladiva a byla Goddess od Thunder....iron man byl i Victor Doom...to je titul stejně jako Cpt Amerika, Cpt Marvel...Wolverine je Wolverine, Laura je X23 akorát má bodáky stejně jako syn Logana Daken...
  • mike731
    mike73120.11.2018 18:21Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    mearez: A je naprosto přirozený, že si tihle 'superhrdinové jiného vyznání nebo barvy pleti' neumí vytvořit vlastní identitu a kopírují nějakého oblíbeného hrdinu? Pro mě teda ne. Nechci, aby Iron Man byl mladá černoška (a o jejím charakteru radši ani nemluvě), Thor žena a Wolverine mladá holka. Chci Tony Starka, 'Odinsona' a Logana.
  • jh666
    jh66620.11.2018 16:55Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Nepleteš, akorát Miles je pár let už taky v hlavním univerzu spolu s Peterem.
  • mearez
    mearez20.11.2018 16:54Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Grim: Já zastávám názoru, že je naprosto přirozený, aby byli superhrdinové jiného vyznání nebo barvy pleti. Ve světě, kde je superhrdina každej druhej je naprosto přirozený, že je někdo ze superhrdinů muslim, černoch nebo asiat.
  • Fimi
    Fimi mecenáš20.11.2018 16:22Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Černej Spiderman byl ještě před tím fenoménem kotektivnosti a náhodou je fajn a ještě navíc je ultimate, ne 616 a je náhradou po mrtvém Parkerovi. Zatímco tato Ms. Marvel není náhradou, Carol je tam pořád akorát je Cpt. Marvel a je to hlavní vesmír....tedy pokud se pletu, opravte mě
  • baatcha
    baatcha20.11.2018 15:41Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Protože v komiksech by měli vystupovat pouze běloši, že jo.
  • Grim
    Grim20.11.2018 15:19Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Stejně jako byl kdysi restart s černým Spidermanem tak tohle bude restart s muslimkou? wtf
  • Fimi
    Fimi mecenáš20.11.2018 15:06Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    To jsem zvědav na ty hodnocení, všude to sbírá po světě kladné ohlasy....tak schválně
Četl/a (88)
2scha, Alfred, antifyl, Anton, Azalin, Azik2586, calvin10, Cinema Ranger, Craxx, cyboy, dajik, DanielT, Darker, deadpool, Dexir, Doppelganger, Elnie, erik, Fox01, Fry, fvalek1, Garp, Georgíno J., inosuke, izuku midoria, japes, JaroKakashi, jeanbaklajean, jh666, jiskra, K-Os, Kaaos, kallenved, karl173, kaylin, Kazumaki, Keno, Kjon, Komiksum, Lachvos, lacoste, Ladinek82, lantan1, Light, Lobok257, Macek78, Madao, marek zigmund stanko, Mariomichal, Martinb, Mercurio, misa, Mr. Baboon, Norri, pechna, perak, petrSF, punisher, R3nd4 , raenius, raimi, rewkon, Rinter, roswelll, S4TW, Sakyk, schefik, Schramm, seamzocze, Shpeckk, Sick666, Sir_Pete, slavik38, Stlucius, Sv1hl1k, terrordemon, the.kasztan, Thurin, trudoš, tukak, Venomslav12stars, vishnar, VskPrzk, Walome, xflori01, xxSIMIxx, YARYNN, ZD3H
(107)
2scha, 81splinter, Alfi, Alfred, antifyl, Anton, Azik2586, blackJag, calvin10, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, DanielT, deadpool, Denis1996, Dexir, Dinik, Doppelganger, Elnie, erik, fifas, Fox01, Fry, fvalek1, Georgíno J., Hlousks, inosuke, izuku midoria, JackOneil, Jak, JaroKakashi, jd., jeanbaklajean, jh666, jiskra, K-Os, Kaaos, kallenved, Karel Sec, karl173, Keno, Kjon, Komiksum, koudak89, kucik, lacoste, Lobok257, Macek78, Madao, Majkl151, Mamut12, Mariomichal, Martinb, Maty48, Mercurio, misa, monty.cl, Mr. Baboon, Nightmare, Norri, nx, Olesh, Paldini, pearlxjam, pechna, perper, petrSF, PH79, Poseidon1978, punisher, R3nd4 , Radkos, raenius, raimi, rewkon, Ricarderon, Rinter, roswelll, Rowan, S4TW, saja, Saran, schefik, Schramm, Shpeckk, Sick666, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, slavik38, Stlucius, tacmud, Thurin, Tomasino79, Tomate, Toren, trudoš, tukak, Tyfus, Vojtěch 393, xflori01, xintax, xxSIMIxx, yogi, Zajo original, ZD3H
Chce (9)
10milda, Badgu.y1902, BreakingAway, delsemela, Fr3d_K, gezic, Himlik, mywiel, Sebastian the wise
Shání (2)
Al0f0k, gezic
Nabízí (3)
cyboy, karl173, tukak