Desky zadní
Str_024
Koupit
České vydání autobiografického komiksu Kobane Calling, ve kterém jeho autor, italský kreslíř Zerocalcare, líčí své zážitky z cesty do turecko-syrského pohraničí a svá setkání s kurdským emancipačním hnutím. Město Kobane se dostalo do podvědomí především bitvou, ve které se kurdským jednotkám YPG podařilo vyhnat bojovníky tzv. Islámského státu a město tak osvobodit.

Komiks vychází ve spolupráci s Iniciativou Ne rasismu!
Překladatel není uveden.


Scénář
Zerocalcare
Art
Zerocalcare
Lettering
Robotanika project
Redakce
Jan Klouček, Kristýna Mládková
Žánry
autobiografie, cestopis
ISBN/ISSN
978-80-906307-6-5 (Broken Books)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 240 x 3 mm
Tisk
černobílý
Váha
156 g
Stran
48
Cena
189 Kč
Originál
Kobane Calling (Plan C (2016))
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš27.4.2023 17:01Kobane Calling
    Tohle má za mě všechno! Dobrou kresbu, příběh i poselství. Jsem rád, že jsem se toho o životě v Rojavě (respektive v její blízkosti) dozvěděl zase o něco víc a zároveň to nebyly jen mdlé propagandistické "walls of text", ale mělo to i vtipné momenty. Taky jsem strašně rád, že autor si nehraje na "jsem lepší než vy" osobu.
  • RaggamuffinSVK
    RaggamuffinSVK10.5.2019 12:16Kobane Calling
    Na môj vkus príliš krátky komiks, ktorý sa snaží moderným a prívetivým spôsobom priblížiť konflikt v Sýrii a primárne v Kobane. Kurdský boj za slobodu som chápal, no stále mi prišli informácie príliš povrchné. Príbehu nepomohlo ani množstvo odkazov na taliansku kultúru. Kresba je však veľmi pekná. Pobavia zamyslenia a vnútorné rozhovory autora. Škoda, že z toho nevznikol plnohodnotný príbeh. Takto ste s komiksom hotoví za pár desiatok minút a najviac informácií vám dá úvodná dvojstránka. Autor si však zaslúži veľký obdiv, že sa do konfliktnej zóny vôbec vydal.
  • Tony TwoDee
    Tony TwoDee28.2.2019 19:10Kobane Calling
    měl jsem jen povrchní znalost problematiky a vlatně mám i teď, ale tohle je bez diskuze moc pěkná jednohubka...skvělá kresba, příběh okamžitě zaujme, pobaví a na konci i nenásilně navede k zamyšlení...mrzelo mě jen, že to nebylo aspoň dvojnásob dlouhý...a doporučuju si tu písničku ze závěru pustit, sympaticky to dokreslí atmosféru...
  • rajot
    rajot8.1.2019 11:02Kobane Calling
    Souhlas s GWB. Osobně mě ani tak nepřekvapila nějaká nová informační hodnota (přeci jen jsem o Rojavě, YPG/YPJ, atd. už něco načetl / nakoukal / naposlouchal; nějaké základní info je ve zkratce nastíněno v úvodním textu), ani jednoduchá, ale příjemná a sympatická kresba, překvapila mě ale ta obrovská - byť občas trochu neurotická - dávka humoru (kterej si autor dělá hlavně sám ze sebe) a nadhledu, přítomná v každym druhym panelu. Přeci jen člověk nečeká, že se zrovna tady bude chlámat na každý stránce.... a zrovna v momentě, kdy jsem si začal říkat, jestli to není vtipný až trochu moc (situace v Rojavě je všechno jen ne komická), tvář poněkud zvážní a nenuceně se protlačí k finále, který nutí k zamyšlení. Škoda, že je to tak krátké, ale možná i díky tomu to neztratí na údernosti. Doufám v další díly.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.1.2019 12:51Kobane Calling
    Já tomu Kabukimanově klasickému výžbleptu nerozumím - má něco proti NErasismu? Je snad na straně Daesh? Co to má co společného s objektivitou? A proč (opět) suverénně komentuje něco, co nečetl?

    Mně jsou obecně Kurdové nesmírně blízcí a jejich boj je přes veškerou mediální zkratku bojem heroickým, bojem za svobodu a bojem v neposlední řadě spravedlivým. Je to boj proti Turkům a ISIS, je to boj, nad kterým Západ bohužel přes veškeré bombardování USA zavírá oči. Stejně tak jsou mi blízké autonomně-sociální myšlenky, anarchismus, antifašismus, zejména ve smyslu objektu mého zájmu a studia. Trochu jsem se zprvu bál nějaké ultralevicové agitky, ale dostal jsem do ruky nesmírně zábavný a především lidský komiks, který zároveň řeší závažné společenské-geopolitické téma: aneb italský levicový aktivista jedoucí na syrskou hranici, ale stýská se mu po mámině bublanině. Není to žádný grafický román ala Sacco, není to cestopisný dokument ala Delisle, je to krátká, ale velmi zdařilá reportáž z jednoho výletu do světa, který většina z nás pozná jenom z televizní obrazovky či novin.

    Celkový dojem: 90%
333
  • rajot
    rajot4.12.2018 14:59Kobane Calling
    Kabukiman: užijem, dík! Osobně jsem jim tam poslal eště ňákou kačku navíc, ale je milý, žes to taky finančně podpořil a zvýšil šanci na další díly :)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.12.2018 13:37Kobane Calling
    Kabukiman: "Děkujeme za názor, tady máte klíčenku."
  • baatcha
    baatcha4.12.2018 12:54Kobane Calling
    Kabukiman: Vzhledem k tomu, že píšeš do Diskuze a ne do Komentářů, tak předpokládám, že jsi to ani neměl v ruce. Přesto je to podle tebe automaticky sračka. Hezký přístup, fakt.
  • Kabukiman
    Kabukiman4.12.2018 12:00Kobane Calling
    189 kaček za 48 stran s..aček :D Už jen to, že to vychází ve spolupráci s Iniciativou Ne rasismu! je zárukou objektivity... No...fanoušky to mezi komiksákama mít bude, jak jsem si všiml, tak si to užijte a pište jak vás to vzalo u srdíčka :P