Seznam se s životem Jirky a jeho kamarádů v komiksové sbírce toho nejlepšího, co vyšlo v letech 2015-2018. V knize najdeš i překvapení. Jirkův komiks vychází měsíčně a nabízí kreslené příběhy ze života Jirky. Je určený spíše mladším čtenářům, žákům prvního stupně základní školy. Příběhy mají většinou výchovný charakter.

Scénář
Jirka Král, Petr Král
Art
Pavla Navrátilová
Lettering
Jan Diblík
Redakce
Jan Diblík, David Dvořák, Lucie Šavlíková
Žánry
autobiografie, dětský
ISBN/ISSN
978-80-7617-138-1 (Blue Milk)
978-80-7617-138-1 (Pikola (Euromedia Group, a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 268 mm
Tisk
barevný
Stran
264
Cena
399 Kč
  • Lenny
    "Kéž bych takhle uměl psát komiksy." - Alan Moore
    "Pro jeho fantazii bych vraždil." - Neil Gaiman

    Jirka Král, nenápadný komiksový časopis, který vychází už 3 roky a vypráví příběhy na první pohled obyčejného chlapce. Dětský čtenář však nemá šanci pochopit všechny nuance a skryté významy Jirkova světa a jeho propracovaných (až lemireovských) postavy. Vždyť kolik lidské tragédie v sobě nese postava opilce, který se v McDonaldu dožaduje svíčkové! Tento muž si prožil těžký den a chce se prostě najíst...Jeho srdceryvná replika "Máte svíčkovou?" dojme i toho největšího drsňáka. Jirka (bohatý Youtuber) pak enšpíglovsky pokrm koupí ve vedlejším podniku a na opilci vydělá 200 Kč. Mistrná kritika kapitalistické společnosti zabalená do komiksu pro děti! Bravo!

    V knize je 35 příběhů a bohužel se nemohu rozepsat o každém z nich. Jirka je však přelomový v mnoha ohledech. Znáte japonský žánr "slice of life"? Tyhle příběhy jsou mnohem dál a často postrádají jakoukoliv pointu nebo katarzi! Jirka hraje Pokémon GO!; Jirka má drona; Jirka venčí psa. Dokonalá reflexe všednosti a prázdnoty našich životů.

    Autor dále boří klasické schéma vyprávění. Po expozici a kolizi totiž nepřichází krize, nýbrž příběh zničehonic končí. Jaký to výsměch všem literárním snobům! Jirka se třeba dozví, že jede do Mexika. Ano, on tam nejede! Celý 5stránkový příběh je pouze o tom, že se DOZVÍ, že jede do Mexika a nejdřív tomu nevěří, a pak věří. Těšíte se na exotické dobodružství? V letadle je konec! V Londýně na youtuberské akci se Jirka touží setkat s Drogbou a je z rozhovoru strašně nervozní. Jakmile fotbalista přichází, příběh opět končí. Tolik prostoru pro rozvoj dětské fantazie, krása.

    Knihu ILUSTROVALA Pavla Navrátilová, velmi skromná paní, protože její jméno je schované až úplně vzadu.