Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Paříž, padesátá léta. Jednoho dne zaklepe na soukromého detektiva Nestora Burmu jeho minulost, když ho mladá žena jménem Bélita zavede do nemocnice Salpetriere. Tam Burma objeví nedávno zesnulého Abela Benoîta, starého známého z anarchistických dnů. Zatímco Burma se poté rozhodl vydat na (více méně) spořádanou cestu soukromého očka, jeho známý zůstal na opačné straně zákona jako padělatel, až dokud ho nedostihla jeho vlastní minulost. Je nyní na Burmovi, aby pomstil dávného přítele a odhalil tajemství, jehož kořeny sahají až do dvacátých let...

Komiksová adaptace detektivního románu Léa Maleta, jenž v komiksové podobě poprvé vyšla v roce 1982.

Scénář
Léo Malet, Jacques Tardi
Art
Jacques Tardi
Obálka
Jacques Tardi
Lettering
Art D – Grafický ateliér Černý s.r.o.
Překlad
Jiří Žák
Redakce
Stanislav Kadlec, Alena Mrázová
Žánry
adaptace, detektivka
ISBN/ISSN
978-80-2524-512-5 (Egmont ČR (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 297 mm
Tisk
černobílý
Váha
774 g
Stran
88
Cena
499 Kč
Originál
Nestor Burma #01: Brouillard au pont de Tolbiac (Casterman, 2015)
  • Gmork
    Tak dočteno, a moc nevím, co si o mordech na mostě Tolbiac myslet. Zápletka je i přes nadměrnou ukecanost docela prostinká a čtenář se víc těší na další lahodné bubliny typu - "Vrahovi, co si myslí, že nám vyklouz a že je kujón, se můžeme připomenout i řadu let po zločinu. A víte, proč k tomu dochází? Protože polda je vytrvalej, dokud neukojí svůj hlad.", než na rozuzlení případu. Je to hodně pro detektivní staromilce, jako když koukáte na starého černobílého Maigreta s Jean Gabinem. Jasně, je to klasika a J. Gabin byl pan herec, ale stejně mám radši nové díly s Rowanem Atkinsonem, protože mají větší tah na branku a spád. Ale jako exkurz do evropské komiksové minulosti to bylo zajímavé. Dalšímu dílu bych se rozhodně nebránil, ale moc v něj nevěřím, částečně i kvůli dosti přepálené ceně knihy.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.2.2019 13:57Nestor Burma: Mlha na mostě Tolbiac
    "Vaše knihy mě nikdy nezaujaly. Musím se dokonce přiznat, že se mi nelíbily."

    Aneb Tardi o Maletovi upřímně a asi trefně. Anarchistické prostředí, ze kterých se stejně a klasicky vyklubají kapitalisti a darebáci, Paříž 50. let, cigáro po sexu v posteli... Je to fajnové, ale celkově to je vskutku trochu nudný detektivní brak. Takový "Tintin pro dospělé", jen to není přes tu snahu tak vtipné. A ti, co se snažili doplnit české texty do kresby, se na to měli raději vykašlat, fujky.

    Celkový dojem: 40%
252