Desky zadní
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Před 150 lety vedly ženy a muži velice rozdílné životy. Ženy nemohly volit ani samy si vydělávat peníze. Nemohly rozhodovat o vlastním těle. Rozhodovaly za ně otcové, až do chvíle, než se vdaly. Pak rozhodoval manžel. To se změnilo ve chvíli, kdy se ženy začaly organizovat. V komiksové knize Ženy norská novinářka Marta Breenová spolu s ilustrátorkou Jenny Jordahlovou vykládají dějiny ženského hnutí, i s mnoha dramatickými bitvami, jež musely ženy vybojovat, aby se domohly svých práv.

Scénář
Marta Breen
Art
Jenny Jordahl
Barvy
Jenny Jordahl
Obálka
Jenny Jordahl
Lettering
Marcela Wimmerová
Překlad
Jitka Jindřišková
Redakce
Milan Dorazil, Ivan Mráz, Lucie Mrázová, Daniela Mrázová, Hana Zahradníková
Žánry
feministický, historický
ISBN/ISSN
978-80-257-2761-4 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 280 x 17 mm
Tisk
barevný
Váha
756 g
Stran
128
Cena
348 Kč
Originál
Kvinner i kamp, 150 år med frihet, likhet, søsterskap (Cappelen Damm, 2018)
  • Poniczech
    Tenhle komiks jsem potřeboval tak před sedmi lety, když jsem byl ve své *ehm* "ne-úplně-feministické" fázi života :D
    Naštěstí už jsem z toho dospěl, takže když teď tuhle knížku čtu, už většinu faktů znám a nic moc nového jsem se nedozvěděl. Jako komiks pro děti a mladistvé je to ale super a představí to srozumitelný souhrn toho, co vše ženy napříč historií dokázaly.
  • George Walker Bush
    Já jsem též velký příznivec tolerance, ba i příznivec podstaty feminismu, leč v dnešní době, a to zejména v americkém diskurzu - který je samozřejmě odlišný, což je historicko-společensky dané - se tyhle "gender-friendly názory", jak to nazval Fry, od tolerance právě paradoxně značně oddalují. Politická korektnost, o které se nyní tolik mluví, je jinými slovy obyčejná lidská slušnost. Ten, co uráží a nesnáší lidi na základě jejich pohlaví, víry, rasy atp. je obyčejný idiot. Ten, co ve jménu PC podněcuje společenské a mediální lynče bez respektování presumpce neviny a mnohdy na základě zcela scestných důvodů (kauza Liam Neeson) je idiot taktéž. Možná jsem lehce odbočil, ale tyhle věci jsou nesmírně spjaté.

    Komiks sám o sobě je pěkným stručným shrnutím dějin ženského hnutí. Nic proti. Docela líbilo.

    Celkový dojem: 70%
  • Fry
    Neohrožené ženy: Sto padesát let boje za volnost, rovnost a sesterství - Jakožto velkému příznivci tolerance a gender friendly názorů, mi rozhodně nemohla uniknout kniha, která mapuje přístup společnosti k ženám za posledních 150 let. Dnes je již přirozené, že má žena právo na vzdělání, že může volit, popřípadě jít na potrat. Ne vždy tomu tak ale bylo a za těch několik desítek let muselo hodně statečných žen vyjít do ulic a zapříčinit se za tuhle výsadu. Více takových knih, debat (jako ta z 25.3.2019 s autorkou) a neohrožených jedinců ... Za mě 4*!