Ukázka
Ukázka
Ukázka
Je únor roku 1969. Na socialistické Československo padla chmura ze srpnových událostí a utužení totalitního režimu. Celou zemí otřásá nedávná tragická smrt Jana Palacha. Jedni jeho čin odsuzují jako nesmyslný, jiní v něm vidí velké a významné gesto. Tak uvažuje i Jan Zajíc, další mladý člověk, který se odmítá podřídit komunistické zvůli. Aby zburcoval zbídačelý národ, odhodlá se obětovat to nejcennější.

Scénář
Josef Šorm
Art
Johana Hrabíková Vojnárová
Obálka
Johana Hrabíková Vojnárová
Lettering
Johana Hrabíková Vojnárová
Redakce
Petr Eliáš, Alexandra Horová, Petra Jasovská, Šimon Sedláček
Žánry
historický, naučný, protiválečný, ze života, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-00-05420-9 (Albatros (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
250 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
572 g
Stran
48
Cena
299 Kč
  • kaylin
    V knize "Jan Zajíc" najdeme celkem jednoduchý scénář, který jasně popisuje Zajícův život od dnů těsně před Palachovým upálením, až ke dni, kdy se upálil sám a zanechal po sobě poselství, které se komunisté chtěli umlčet. Scenáristovi i kreslířce je nutné přiznat cit, kdy nechtěli ukazovat samotnou scénu upálení, nic explicitního v knize není. Pro zachování památky rozhodně zajímavé, na druhou stranu si říkám, že z hlediska komiksu by to byl silný moment, velmi překvapivý, možná nevhodný, ale silný určitě. Bohužel kresba celkově je taková nijaká. Barevné pojetí, které je spíše nevýrazné, se celkem dá pochopit jako úmysl pro zachycení doby. Ale samotná kresba ignoruje podobnost obličejů, některé postavy poznáte jen díky barvě vlasů, detaily moc nefungují, jako kdyby byly spíše odfláknuté. Za mě kresba hodně sráží celý dojem z komiksu, který není objevný, ale přináší život člověka, na kterého se nemusí tolik pamatovat.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.4.2019 16:40Jan Zajíc: Příběh pochodně č. 2
    Je každopádně dobře, že se čin Jana Zajíce připomíná. Nejsem si jist formou, neb kresba fakt není moc hezká a vše klouže značně po povrchu. Nicméně i tak jsem se něco dozvěděl (byť jinde - např. že Jan Zajíc není tak úplně "Pochodní číslo 2", ale spíše číslem 3) a ona filosofická otázka demonstrativní sebevraždy závažně rezonuje tímto krátkým dílem.

    Celkový dojem: 50%
81