Bažináč, kniha druhá (Původně vycházelo v sešitové podobě od září 1984 až do března 1985)
Pod zemí se rozléhají tlumené hlasy. V hlubinách oceánu září děsivá světla. A vlny se šíří přes celou Ameriku. Těmi nejodpudivějšími hlavami.

Swamp Thing #1 (Poprvé vyšlo v listopadu 1972)
Doktora Aleka Hollanda zavraždili kvůli jeho výzkumu a jeho tělo nechali zetlít v bažině. Ovšem Alekova podstata se zázračně přenesla do těla děsivého Bažináče.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Swamp Thing (Vol. 2) #28-34, Swamp Thing Annual #2 a Swamp Thing (Vol. 1) #1


Scénář
Alan Moore, Len Wein
Art
Stephen R. Bissette, Shawn McManus, Ron Randall, Rick Veitch, Bernie Wrightson
Ink
Alfredo P. Alcala (Christian Volt), Shawn McManus, Ron Randall, John T. Totleben, Bernie Wrightson
Barvy
Tatjana Wood, Bernie Wrightson
Obálka
Stephen R. Bissette, Allen Passalaqua, John T. Totleben
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Mirka Jarotková, Hana Musilová, Richard Podaný
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7566-107-1 (BBart s.r.o.)
978-83-7566-107-1 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
665 g
Stran
240
Cena
249 Kč
Originál
Swamp Thing, Part 2 (DC Comics, 1972, 1984, 1985)
Varianty
DC komiksový komplet #062: Bažináč, kniha druhá (2019)
Swamp Thing - Bažináč #02: Láska a smrt (2009)
  • Qvestor
    Hodně se mi líbila úvodní část Lásky a smrti, pro její působivé hororové snové pasáže. Ale jakmile se ukázala jejich pointa, objevil se bažináčův arcinepřítel, ztratil pro mne tento konkrétní příběh trochu na atraktivitě. Už to byla klasika - komiksový záporák vs. komiksový hrdina. Ani další dva příběhy, cesta do pekla a Pog, můj zájem neobnovili. Démon Etrigan mě krutě nebaví a doufám, že už se s ním dále nesetkám. Opuštěné domy jsou po stránce kresby krásné, Kain nikdy nevypadal ďábelštěji než zde. Ale konec... Svěcení jara... to mě absolutně rozsekalo, dostalo do kolen. Ani ne tak kvůli obsahu, byť mám rád pohádku o Krásce a Zvířeti, ale díky neuvěřitelné práci s panelováním, jakou jsem nikdy neviděl - ten vstup / výstup do / z mimotělního zážitku, to překlápění panelů, to mě odbouralo.
    Tohle je tedy umění v komiksu.
    Když si uvědomím, že takovýhle komiks mě zasahuje mnohem víc než kterákoliv fantastická kniha, kterou jsem v poslední době četl, musím nad tím žasnout.
    A ještě něco - jsem teprve u druhého alba, ale už nyní se na Alana Moora a na Neila Gaimana dívám novýma očima.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš8.12.2020 06:58DC komiksový komplet #062: Bažináč, kniha druhá
    „Žádné zlo neexistuje, Aleku. Žádná zvláštní čerň vyhrazená jen pro démony a nestvůry. Existuje jen slabost.“ Ako prvá kniha z Bažináčovho DC komiksového kompletu, tak i druhá potvrdzuje, že ide o nečakane náročné a ťažké čítanie. Je to však dané nie neschopnosťou scenáristu Alana Moorea, ale naopak jeho až príliš masívnym talentom. Mooreove scenáre k ságe o Bažináčovi sú strašne náročné, hutné, husté a v dobrom komplikované. Čítate to veľmi pomaly, prekúsavate sa tým vyčerpávajúco stranu za stranou, ale hoci ste zhrození tým, ako pomaly vám to ide, v konečnom efekte z toho všetkého máte pozitívny, „naplnený“ dojem. Druhý diel sa oproti prvému viac odtrháva z reťaze, čo najviac spoznáte asi na kapitole s Pogom, ktorá je úplne wtf (musím oceniť skvelý hravý český preklad) a absolútne niečo iné, než by ste čakali, ale napokon si uvedomíte, že aj práve v tej nečakanosti a akejsi životnej smutnej krutosti je Bažináč taká skvelá komiksová séria. Je tam všetko – Joker, veršujúci démon Entrigan, peklo, sex, mimozemšťania s ponaučením, je tam úplne šialená kompozícia záberov. A všeličo iné. Toto je fakt komiks pre dospelých, aj keď na to možno na prvý pohľad až tak nevyzerá. Ale zdanie v tomto prípade klame. Tak poďme na to. Tlapka v tlapke to snáď dokážeme.
  • faster86
    ta barva mi tam prostě nesedí, černobíle je to lepší. v první půlce s arcanem sem si řikal, že je to horší než jednička, v druhé půlce v pekle a ve snu sem si zase říkal že je to lepší jak jednička. každopádně moore drží laťku příjemně vysoko.
  • MEGA
    Geniální jako předchozí kniha. Hlavní linka je ze začátku skvěle hororová a má úžasnou atmosféru. Pog pobavil i dojal, snová kapitola mě zanechala zvědavého, co Moore předvede příště a závěr je prostě krása.
  • Syndrom
    Kdybych to neviděl před sebou, ani bych v první kapitole nevěděl, že je to komiks. Obraz zhroucené Abby v napůl submisivním, napůl prenatálním klubíčku, mi tu kdysi poprvé pochopitelněji ukázal zvláštní možnosti vyprávění. Reverzního a kolem (ne z) výchozího bodu. Pak nastoupí poctivě egomaniakální záporák (ARKÁÁÁÁN!) a o akci to není, zato parádní atmosféře. Před lety mě ta metafyzika fascinovala, dnes už to považuji za běžný pohádkový konstrukt, ačkoli s chytrými detaily (nebe je malé; otevírá oči;). Tajemství je jen pro tebe. Záhadu sdílíš. Literárně opět první jakost ořízlá pro potřeby komiksového sešítku. Sdělovat něco už tak zajímavého (Holland nebyl první Bažináč) takhle mnohovrstevnatě (podvědomí ve kterém řádí psychologické archetypy). Slovní equilibristika u malých mimozemšťánků a jako vždy kudos Janišovi za překlad. Moore byl vždycky patron ezo kultury, ale taky je to samozřejmě poplatné konceptu Bažináče. Na pátou to je kvůli hororu s Arkánem, ale klidně bych ji dal i za poslední kapitolu, psanou znalcem LSD. Tady jsem si taky výrazněji všiml jak dobře umí kreslíři Bažináče výrazy postav. Obzvlášť poslední kapitola ukazuje nutnost mít to v barvách. Hezké jak Alan píše s citem. Uctivě a decentně.
  • sedw
    Začátek byl horor se vším všudy, postupně se však příběh měnil a i tato změna mi sedla. Výborné nápady, krátké nenavazující příběhy byly velmi nápadité a zakomponování originu bylo tak nenucené, že by člověk vůbec nepoznal, že nejde o Moorův příběh napsaný pro toto číslo. Hororové, dojemné, parádní.
  • Blackmoor
    Trošku sem si říkal, že je to celkem tenká kniha, člověk chce prostě takových příběhů víc! Kacíři, ti jenž knihu hodnotí, jinak, než-li počtem plným! (Jak by řekl svým básnickým střevem Etrigan)
  • kaylin
    Příběh v knize "DC komiksový komplet 62: Bažináč, kniha druhá" je ale stále primárně hororový, což je celkem patrné po celou dobu, kdy nejen, že zde dochází k úmrtím, jsou zde úžasně vykreslená monstra a démoni, ale postavy se dostávají i do pekla, takže Alan Moore splnil i potřebu toho, aby se zde objevily další DC postavy a celé to tak zapadlo do DC univerza. Hororové scény jsou tu skutečně parádní, a i na tom papíře na vás dovedou zapůsobit. Netvrdím, že vás komiks vyděsí, ale zapůsobit dovede, a to i na vaše emoce. Musím říct, že čím častěji "Bažináče" čtu, tím mám pocit, že je lepší a lepší. I to je ukázka toho, o jak skvělý komiks se jedná. A to i přesto - anebo právě proto - že zde není žádný superhrdina, tedy ne ten klasický, jak ho většinou vnímáme. Nepotřebuje spandex, nepotřebuje neustále někoho mlátit, o to je příběh zajímavější, niternější, ale přitom má přesah mnohem větší. Jsem rád, že v rámci série "DC komiksový komplet"" vyšla i kniha "DC komiksový komplet 62: Bažináč, kniha druhá". Čím více Bažináče, tím lépe.
  • hroubek
    Lepší, než první kniha. Alan Moore zde dokazuje proč patří k nejlepším komiksovým scénáristům. To co zde předvádí je prostě nádherné. Práce se slovy, vygradování příběhů, dojemnost. Velkou zásluhu na tom mají samozřejmě kreslíři, kteří dokáží zobrazit Mooreovi myšlenky. Tolik nádherný kreseb, dvojstránek a přechodů mezi panely jsem dlouho neviděl. Opravdu moc povedený komiks. Jediné co mě nesedlo, byl jeden sešit, který na mě působil, že tam nepatří a byl takový zvláštní, i přesto že jeho pointa byla dost výstižná. Bažináč: Kniha druhá je velmi povedený komiks, který mohu jen a jen doporučit.
  • Spacecore
    Po první knize, kde se Moore rozkoukával a vytvářel nový status quo je toto svěží, bombastická a nápadami nadupaná kniha, kde mě nejvíce fascinuje to, jak Moore nakopnul celý komiksový průmysl a jak jsou stopy Bažináče patrné v pozdějších kultovních komiksech jako Sandman, Animal Man nebo samozřejmě Hellblazer. Celá kniha má perfektní osnovu, kde je každý sešit přesně zapadajícím dílkem a příběh kráčí po ose k perfektnímu rozuzlení. Potěšila mě přítomnost mého oblíbence Spectreho, stejně tak Phantoma Strangera, Deadmana a Etrigana, kteří musejí mít prsty v každé magické události DC vesmíru. No a rostlinný sex, nebo splynutí na konci bylo tak perfektně psychonautické, že podezřívám Moora z nadměrného užívání LSD, či DMT během psaní. Well done !
  • Fimi
    Je to úžasné, co na to říct, nejlepší Moore. Tohle je prostě nesmrtelný
  • Fimi
    Fimi mecenáš13.4.2019 00:10Swamp Thing - Bažináč #02: Láska a smrt
    Tady nejde jinak, tohle je něco, co mě absolutně sedne. Jde krásně vidět, odkud Gaiman čerpal nápadu pro Sandmana. Tolik všemožných pocitů jsem necítil už pěkně dlouho...tedy respektive, tohle jsem si přečetl po hrozně dlouhé době a je to pořád stejně úžasné, originální a čtivé.
  • Peppa
    Tuhle sérii mám rád.
    Nejvíce se mi líbil příběh POG.
  • Spike
    Tak tohle byla opět paráda. Druhý díl jede už od začátku, žádné nadechnutí před skokem, žádné ticho před bouří, tady je atmosféra zahuštěná už od první strany. První dvě kapitoly se pocit blížícího se zla dokonale stupňuje a já si vychutnával každý panel, každé slovo, a nemohl se odtrhnout. První výtka přichází až s kapitolou třetí, kdy skoncování s mocným protivníkem proběhne až příliš jednoduše. Nemůžu říct přímo odflákle, pořád je to Moore takže nebudete mít pocit že byste byli o moc ochuzeni ale stejně - mohlo to být o sešit delší a po tak luxusní přípravě na střet s opravdu démonickým soupeřem jsem se skutečným průběhem finále cítil přeci jen lehce ošizen. Já vím, že to je obecně problém mnoha komiksů, kdy zlo se jeví opravdu jako všemocné a neporazitelné, proto scénárista musí sáhnout k nějakému deus ex machina aby se ho pak mohl zbavit, ale tohle je Alan Moore - od něj se očekává že si s tím poradí líp. A oproti ostatním autorům jistě, ale i tak to celé bylo ukončeno moc narychlo. Nevím, u takového Gaimana se mi tohle stává taky, možná jsem už jen moc náročný a u určitých tvůrců už se jen s 'dobrým' ukončením jen tak nesmířím, když zbytek příběhu byl vynikající. Další příběh kdy si Bažináč jde pro duši své milé do Pekla, je už bez jakýchkoli výtek. Ta atmosféra, vizuální stránka, setkání s později velmi důležitými postavami, dojemné zakončení - tohle je paráda a asi vrchol knihy. Další kapitola s mimozemšťánky se zezačátku může zdát trochu mimo, ale i tyhle epizodky do světa Bažináče patří. Je to stejnou měrou úsměvné i dojemné, necháte-li se vtáhnout a rozleží se vám to v hlavě, je to krásná hořkosladká jednohubka. Šestá kapitola pak dozajista potěší příznivce Sandmana, a kromě příjemného retro příběhu a naznačení rozvinutí Bažináčovy mytologie, postav Kaina a Abela a hutné atmosféry přináší i první náznaky věcí příštích, které v dalších knihách narostou do zatím netušených rozměrů. Už za to, jakým způsobem měl Moore naplánovaný příběh daleko dopředu, zaslouží uznání. A příběh poslední, nejvíce diskutovaný, je už spíše pocitovou záležitostí. Jako zakončení nabité knihy v poklidnějším duchu více než vhodné, jen jsem úplně nepochopil proč u mnoha jiných je tento sešit tak kontroverzní - veškerý styk mezi člověkem a rostlinou se tu nese na psychické a pocitové úrovni, jde především o mentální, ne tělesné splynutí - takže nějakého zoofilního porna se opravdu bát nemusíte. A ta práce s panely a celkový vizuál - to je prostě krása i dnes kdy možnosti komiksu již značně pokročily. Tomu se říká nadčasovost. Ve výsledku musím knize udělit stejné hodnocení jako předchůdci. Je tu více kratších kapitol, tyhle povídky jsou skvělé. Hlavní příběh je luxusní, oproti první knize ještě o něco víc zhoustla i hororová atmosféra, jen škoda toho zjednodušeného skoncování s výborným protivníkem. To ale není důvod ubírat na hodnocení, protože celkově vzato mám dojem že druhá kniha je ještě o píď lepší než první, a tohle je skvost u kterého hvězdičkami opravdu šetřit nemusím.
  • S4TW
    Tohle je prostě hrozně husté dílo. Možná jsem to úplně (nebo vůbec) nepochopil. Možná si myslím, že je to úplně o něčem jiném, než autor původně zamýšlel. Ale i tak jsem byl unesen, unesen do jiného světa, nadpřirozeného světa, světa fantazie. Místy jsem si skutečně přišel jak v nějakém snu. Moore se nebojí psát velmi filozoficky, pro čtenáře místy až komplikovaně, někdy se to skutečně četlo velmi náročně, ale celé to působí hrozně kouzelně, neustále máte pocit nad každým panelem a větou přemýšlet, Tohle je přesně ten komiks, který byste měli přečíst víckrát. Pravdou je, že do hororu to máte u mě ještě dost daleko (možná prostě na mě tenhle žánr v komiksu obecně nefunguje), ale na druhou stranu to má z jiných žánrů hrozně moc a tam to na mě funguje skvěle – existencionální, psychologické, snové drama i s přesahem do ekologie či až náboženství. Ani nevím, jak přesně se vyjádřit, abych vám sdělil svůj pocit, ale věřte, že jsem nadšený. Navíc ta kresba! To je opět parádní práce. Práce s panely na té nejvyšší úrovni. Poslední sešit mě dostal asi nejvíc, to bylo až lyrické dílo. Je to prostě takový “vyšší“ komiks, u kterého musíte přemýšlet daleko víc než obvykle a to mě baví!
  • autokineton
    Bažináč.... je prostě super! Moore ve vrcholné formě a jeden z nejlepších komiksů co znám. Komplexní filozoficko-eko-existenciální sága okořeněná Moorovým specifickým humorem. Zejména 4. díl Hejno vran s opulentním finálem je prostě skvost. Hodnocení celé série 100% - koneckonců jedině Bažináč může zachránit Supermana :-)
  • Norri
    Norri mecenáš31.1.2017 20:43Swamp Thing - Bažináč #02: Láska a smrt
    Parádní. Jak příběh s Arkánem, tak romantický závěr.
  • luky.kuky10
    Těšil jsem se na opravdu hororovou atmosféru, ale má očekávání nebyla naplněna. Nějak se mi nedařilo pořádně se ponořit do píběhu, hlavní v první polovině knihy. Od půlky už to začlo být mnohem lepší a takový příběh s Pogem je skvělý. BB/art by měl vydat znovu první díl, do něj půjdu určitě a ostatním dílům dám také šanci. Snad se dočkám té správné mrazivé atmosféry.. Kniha je moc hezky zpracovaná, Bažináč jako postava se mi líbí a kresba je povedená. Celkově hodnotím 3,5*
  • louza
    Na první pohled poměrně standardní lepší intelektuálovka, která bez problémů zapadne do poliček plných Sandmanů a Luciferů. Šok přichází ve chvíli, kdy čtenář zjistí, že Moore všem zase vypálil rybník, protože jeho příchod k Bažináčovi se datuje dobrých pět let před legendárními prvními sešity Sandmana. I nejslavnější Gaimanovo dílo je tak stejně jako drtivý zbytek jeho tvorby pouhý plagiát v němž přepoužívá principy a postavy (Kain a Ábel ve snovém pojetí tady nejsou jen použití dříve, ale dokonce i na chlup stejně vypadají) z jiných děl a "jen" je komponuje zcela nezaměnitelným způsobem dohromady. Úspěšné je to jen díky tomu, že Bažináč za svým nohosledem přece jen v mnoha aspektech zaostává. Horror i pocitová složka je tu přítomná. Na dobu svého vzniku je tu i zarážející vizuální prezentace, která musela v roce 1985 doslova vyrážet dech (asi tak jako Sandman Overture v době svého vydání). Co je naopak velmi moorovaté je až nestydatý důraz na pocitovou stránku věci, což přivádí na scénu onu dobře známou bezdějovou nudu, která se občas zableskne v jeho raném díle. Z hlediska snahy šokovat kniha funguje. Po dějové a spádové stránce už méně.

  • Fry
    Když jsem si pohrával z myšlenkou zkusit Bažináče, nikdy jsem si nemyslel, že to bude opravdu tak dobré, jak to dobré je. Bažináč sice nesedne každému, ale jak už jsem někdy četl (a souhlasím s tím): "Bažináč se bude líbit těm, kterým se líbil Sandman, nebo Lucifer".

    "Swamp Thing - Bažináč - Láska a smrt" - Tentokrát kniha začíná opravdu silným příběhem o "Abygail" (snad to píšu dobře), která zjišťuje, čím se vlastně po autonehodě její manžel stal, nebo spíše v co se proměnil. Příběh, který opravdu umí hrát na city se skvělými kulisami - ano, toto opravdu najdete v "Bažináči" Asi není spoiler (možný spoiler), že vám řeknu, že v této knize Aby zemře a že se pro ni musí do pekla vydat sám "Bažináč" aby ji mohl opět přivést na svět. Cestou potká plno postav, které se prolínají celkovým DCčkem, takže o nudu je postaráno. V druhé polovině knihy na vás čekají ještě další tři příběhy: "Pog", ve kterém zjistíte, co se stane, když se "Bažináč" setká s Pogem a jeho posádkou. "Opuštěné domy", ve kterých se ukáží (pro lidi, kteří četli Sandmana" známí "Kain a Ábel", kteří provedou Aby v jejím snu a prozradí ji, co by se mohlo stát. A v "Svěcení jara" dojde i na jedno přiznání, které ovlivní mnohé a když myslím mnohé, tak jde fakt o mnohé. Nemyslím si, že "Láska a smrt" byla lepší jak jednička, ale nicméně "Bažináče" jsem si nějak tak zamiloval a nejspíš určitě budu chtít "Moorův run" dotáhnout do konce.
  • kaylin
    Ne, „Bažináčovi“ prostě není možné cokoli vytknout, protože jako komiks je skvělý, děsivý i romantický, veselý i nostalgický. Naprosto nesrovnatelné s filmovými provedeními. Společnost BB/art k němu přistoupila s láskou a „Bažináč“ dostal podobu, kterou si i na našem trhu zaslouží. Jedná se rozhodně o jeden z nejlepších hororových komiksů, které u nás byly vydány, ale strhující je i díky svému žánrovému přesahu. Vzhledem k barevnosti, dávám více než u prvního dílu. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/04/30-swamp-thing-bazinac-laska-smrt-95.html
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš27.2.2013 20:25Swamp Thing - Bažináč #02: Láska a smrt
    Než jsem si dal dvojku, tak jsem si musel dát jedničku. Znova během tří měsíců (jaksi se mi to líbí čím dál tím víc). Jako starýho hororovýho fandu mě nejvíc vzala první povídka. Vznášející se záporák se spoustou much kolem mi dal vzpomenout na Lord of Illusions od Barkera (nepřípomíná mi to něco už podruhé během pár měsíců? (Buďto si z toho co jsem viděl pamatuju k uzoufání málo a nebo mám hluboké až Freudovské asociace-ale ono opravdu není moc vznášejících se záporáků když nepočítám létající marveláky). Povídka o maličkých nesmrtelných emzácích, kteří hledají svou paní je skoro dojemnej a Bažináč je tady spíš jako posluchač. Za pár stránek si mě naprosto získali. Zbytek fajn. Barvy se mi v některých povídkách líbili a v některých maloučko rušili. Neměl jsem už takové orgasmy jako u jedničky, ale přesto jak píší ostatní-rozložení panelů, struktůra (štruktůra jak by řekl Zlatý Úd) je pecka. Bažináč je pro mě tak trochu jako The Thing. Nedám víc **** ale přesto jsem atmosférou celkem unešen a vracím se k tomu...Tohle budu číst určitě víckrát a doufám, že přibude v Bažináčovi víc čistokrevných horůrků...
  • Syndrom
    Vyzrálost hlavního hrdiny, pestrost lokací (respektive jejich perspektiva), formální invence (cyklické vyprávění, rozložení panelů,) odporný záporák, brilatní kolorace.
  • Kapis
    Kapis mecenáš11.10.2012 07:59Swamp Thing - Bažináč #02: Láska a smrt
    Mám z toho takový neodbytný pocit, že se Bažináč tak trochu točí v kruzích a postavy se furt ukájejí v sebelítosti, ale to vůbec nevadí. Je opravdu signifikantní, že Moorův génius dokázal na takové béčkové postavě vybudovat tak nadčasový epický příběh. Cesta peklem byla zatím ta nejlepší z podobných "démonských putování", co jsem v komiksu viděl, veršující půldémon prostě neměl chybu, tady si Viktor taky musel dát dobrou šichtu. Přesahy "pocty Pogovi" bohužel bez znalostí této postavy nemohu ocenit, ale překladatelsky to taky musel být masakr, nicméně "we found the enemy and he is us" by se mohlo tesat do kamene. Poslední dva příběhy skrz snění a splynutí, kruh dokončily a všechno dává smysl a dostává řád. Co musím vyzdvihnout krom příběhu je pak geniální, ale opravdu geniální práce s panely, je to skoro 30 let staré, ale v tomhle to zůstává nepřekonáno, ty hravé a plynulé přechody, dvojstrany, nekonvenční způsoby čtení - opět v kruzích - je to radost se tím pročítat. Já jsem až zasněn a musím opět smeknout p. Moorovi velkou poklonu až k zemi a snad se to nikdo nebude pokoušet natočit;-) Už jen kvůli němu.
  • Kabukiman
    Musím říct, že ani první kniha bažináče mě příliš neuchvátila a druhou jsem si koupil tedy jen kvůli Alanu Moorovi. Bohužel ani do druhé knihy jsem se nějak zvlášť nezačetl. Pog byla nevšední podivnost plná nosočistoplen místo kapesníků :D Klobouk dolu před panem Janišem!!! :) Neumím si ani představit jaké anglické hrůzy jste musel překládat :) Stačí si jen představit jaké by to asi bylo tuhle českou verzi překládat do jiného jazyka. Pro milovníky Sandmana je Bažináč povinný nákup.


  • Kaluž
    Kaluž mecenáš29.6.2011 01:14Swamp Thing - Bažináč #02: Láska a smrt
    Úvodní a nejdelší Láska a smrt se mi zdála slabší a nijak zvlášť nenadchla. Zato zbylé tři povídky jsou tím pravým bažinatým. Nejlepší je jednoznačně mimozemský POG s jinomluvou (ti malí emzáčci vypadají jako Kůstek narvaný do skafandru). Tady se určitě Viktor Janiš na překladu vyblbnul, povedlo se. 'Sandmanovské' Opuštěné domy mají své kouzlo, čtenáře zaháčkují a nepustí. V závěrečném Svěcení jara Alan Moore zase posvačil nějaké ty drogy a pustil fantazii na špacír. Výsledkem je fantaskní porno, nic hlubokého, ale kresba a skladba panelů parádní. Z nadšením vyhlížím další Moorovy příhody z mechu a kapradí.
  • Wittgenstein
    Jen na vysvětlenou: Pog je láskyplná pocta Kellyho stripu "Pogo" (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Pogo_%28comics%29 ). Některé narážky z této epizodky najdete vysvětleny zde: http://www.angelfire.com/pop/bay55/SwampThing/SwampBook032.html - za sebe musím říct, že tohle byl jeden z nejnáročnějších překladatelských úkolů, s jakými jsme se musel poprat, množství slovních hříček tam bylo obludné.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin5.9.2010 17:56Swamp Thing - Bažináč #02: Láska a smrt
    ... ještě bych dodal, že strhávám nějaké to procento za některé dialogy a myšlenkové pochody postav, které jsou tak polopatické až dělají ze čtenáře blbce, nebo jsou hloupě nedůvěryhodné. Aneb někdo o něčem přemýšlí a vůbec nemá páru a hle, na druhém panelu na všechno přišel. Další minus je za místy velkou dávku patosu.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin5.9.2010 17:54Swamp Thing - Bažináč #02: Láska a smrt
    Další z řady komiksů, ke kterému jsem přistupoval dosti obezřetně. Další Bažináč? To zase bude nudná natahovačka, říkal jsem si. Listoval jsem si tím a barvičky (v tomto případě ještě vytržené z kontextu) na stránkách na mě mrkaly a říkaly: podívej se, jak jsem ošklivej kýčovitej shit. Inu, stejně jsem se začetl a po pomalém rozjezdu jsem se začínal nořit do příběhu, který je právě díky svému ilustrovanému doprovodu místy až fascinující. Nadpozemské sféry či jakési předpeklí s hromadou příšer jsou skutečně velmi dobře vykresleny. Člověk si vzpomene na Danteho, nebo třeba na obrazy z filmu Jak přicházejí sny. Vše tohle ale skončí 4. kapitolou. Následuje typická natahovačka (kapitoly vycházely původně samozřejmě postupně), ze které na nás vyletí roztomilí ufounci cestující v jakési želvě a člověk zůstane s otevřenou pusou civět a jediné na co se zmůže je jedno veliké WTF? Co zase Moore hulil nebo jaké houbičky pojídal? Ve skutečnosti se ale jedná o velmi působivou a pro mě myšlenkově zajímavou kapitolku, která mě až dojala... V poslední kapitole pak po různých psychedelických obrázcích "přírodního vnímání" lze dospět k názoru, že to byly spíše houbičky. Ale to není rozhodně na škodu...
  • brkowycz
    Tenhle díl přináší to, co nepřinesl první. Více horové atmosféry, lepší scénářské obraty, napínavější příběh, barvy...
    Celé to atmosférou a konstrukcí příběhů opět o něco víc blíží stylu Sandmana a to jen potěší. Dokonce se dostaneme i do světa snů a navštívíme dva známé ze Sandmanovi serie... Opravdu velice, velice dobré, lituji že se to tu nechytlo, je to ohromná škoda.
    Asi nejlepší pasáž je ta, kde Démon našeptává lidem, aby zabíjeli, načež se rozhlédne po všech těch vraždách a "Vidí, že jeho dílo je dobré" (Pokud neznáte tuto větu, přečtěte si první příbeh v Genesis, kde bůh tvoří svět). Tahle malý inteligentí vtípek řadím mezi nejlepší, co sem kdy četl.
    VŠEM TO DOPORUČUJU!!!
  • erik
    Po rokoch som sa dočkal. Druhý diel začína tam, kde prvý skončil. Je tu toho dosť, hmyzí démon, mimozemšťania, výkvet podivných mainstreamových superhrdinov, Bloodovo veršujúce alter ego, rastlinný sex...

    Napriek uvedenému som sklamaný. Prvé, čo udrie do očí, je hrozná farba tohto farebného diela. Jej efektný nástup sa dá popísať štyrmi písmenami - hnus. ČB je čb, hoci v tom rastlinnom vnímaní v záverečnej poviedke by farebný rozmer asi chýbal.

    Druhé, čo udrie do očí, je scénár k prakticky každému príbehu. Pri horore by som sa mal báť, ale tu sa nič nedeje. Postavy a ich utrpenie som neprecítil (moja chyba, viem). Premúdrelé filozofovania v kombinácii s bažinovitým terénom videným v CGA neštandardnej farebnej palete ma nudili. Humorná vsuvka mimozemšťankov sa k ústrednej postave a jej životu nehodili, love story elementála a oživlej mŕtvoly ma tiež nepresvedčila.

    Celkom ma prekvapil Neil Gaiman, ktorý z tejto únavnej zmesky spravil v jeho písanom slove zásadné dielo (historicky to tak môže byť, v dobe vzniku, dnes je to skôr relikt do múzea).

    Maximálne sklamanie, tešil som sa na pokračovanie a toto som nečakal. Dávam 60, za tvrdú väzbu a chvíľkové okamihy (Etrigann a jeho reči, Kain a Ábel).
83481631
Četl/a (74)
2scha, Al0f0k, BadBoy, Bubákolog, calvin10, Carnage, Cemino, Craxx, cyboy, dajik, Deckard, Denis, Django, Doctor_Sk, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Georgíno J., Goldfinch, Hanussen, hromotlk, hroubek, Hugin, hypermlok, Infarkt, invape, Ivan Kucera, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Joker189, kallenved, kaylin, Kiko, Knowho/Wullcann38, lantan1, LookAss, Lord Baltimore, malylada, MEGA, Mercurio, mineralk, Mleako, MonsterGyre, NecRoman, Ozymandias, Paldini, PatrikTheMighty, pavlosson, pearlxjam, PeNNy, PH79, punisher, puolpm, Qvestor, raenius, Rinter, roswelll, Schimi85cz, Schirru, Sikk, Spacecore, Spike, Symbi, the.kasztan, Tommar, Tony TwoDee, trudoš, TZcomics, Václav Mikula, Wasps, xflori01, xxSIMIxx, zlejzmrd
(221)
2scha, Abe, adam.ra, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, Azbest, BadBoy, Badgu.y1902, bboorreekk, blackJag, Blair, bmc75, Borg3po, Bubákolog, calvin10, Carnage, Cemino, comicsland, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, davidek, Deckard, deefha, DegiCZ, Denis, Deži, disclose, Django, DKoscik, doophy, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, faster86, fifas, filemon, Filip123, FilipNejdl , filosh, Flowtek, Fox01, Fry, Georgíno J., gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Goldfinch, hahahoho, Hanussen, herrman, hlavathor, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hugosnowden, husakpetr93, hypermlok, Infarkt, invape, JackOneil, Jak, jakub186, James, jardoom, Jay-jay, jd., jh666, Jimbeam90, Johny87, Joker189, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kadas97, kallenved, Kapis, Karel Sec, Kareru, KdG, Keenkeen, kendor007, Kiko, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, komik.sx, komiksák007, koudak89, Kouzelnik7, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, Lobok257, LookAss, Lord Baltimore, malylada, Mamut12, Mariomichal, Matio, matty87, Maty48, MB, mcezik, mcleek, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, michaldca, MickeyStuma, mikado, Mikei, mimo_provoz, mineralk, Mitthrawnuruodo, miuanek, Mleako, MonsterGyre, Montiseus, MP, Mr. Bobeček, namdnas, NecRoman, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Nyxxie, Olesh, opytz, oru, Paldini, parado, PatrikTheMighty, paulmuaddib, pavel, pavlosson, pearlxjam, pechna, PeNNy, perper, PH79, Pietro26, Piros0013, pk123x, plema, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, Radkos, raenius, raimi, regressiv, Ricarderon, RicHard. , Rinter, roswelll, royan, Rumburaq, S313, saja, Sajmon, Schimi85cz, Schirru, semi41, Sidi Santini, Sikk, Skot, SlavaBurlac, slavik38, Spacecore, Spike, Stlucius, superheroesstuff, t0mas, T3ss, tacmud, tejkli, the.kasztan, TheoDread, timek, Tomasino79, Tomate, Tommar, tomned, trudoš, tulipstros, Tyfus, Ursus, utresyby, Václav Mikula, Viking, vishnar, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, Wasps, xai, xflori01, xintax, xxSIMIxx, Yefery, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, zdoog, zikaa, zlejzmrd
Chce (7)
Azik2586, barthez, deadpool, delsemela, dvoracekpetr1, Premek, Sebastian the wise
Shání (1)
suricattaontheway