Ukázka
Ukázka
Ukázka
Výchozím bodem grafického románu Niny Bunjevac je mýtus o Siproitovi, ve kterém bohyně Artemis promění mladíka v ženu za pokus o znásilnění. Hlavní hrdina, Benny, je oním proměněncem, jehož nutkavé myšlenky jej již od dětství poměrně přímočaře vedou k nedobrému konci. Imaginativní a sugestivní příběh, který Bunjevac vytvořila, čtenáře dozajista zneklidní. Zároveň jej ohromí vizuální formou, černobílé kresby plné symbolů zůstávají v paměti ještě dlouho po zavření knihy.

Komiks získal nominaci na cenu Willa Eisnera a dostal se také do užšího výběru na cenu komiksového festivalu v Angouleme.

Vyšlo jako 12. svazek velké řady edice Argomiks


Scénář
Nina Bunjevac
Art
Nina Bunjevac
Obálka
Nina Bunjevac
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Soňa Benediktová, Anežka Dudková, Martin Šust, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
erotický, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-257-2806-2 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 270 mm
Tisk
černobílý
Váha
1083 g
Stran
200
Cena
498 Kč
Originál
Bezimena (System Comics, 2018)
  • davefa
    davefa12.5.2021 18:07Bezimena
    Zajímavý počin, který se na prvních stránkách vůbec netváří tak vážně, jak tématem nakonec je. Kresba je nevšední, ale nekazí v žádném případě požitek z četby. Jediné mínus, ale to je spíše můj obsesivní problém, je velikost knihy. Mrzí mě, že není stejný formát jako ostatní knihy z velké řady Argomiksu :-(. Když má člověk všechny vydané tituly z tého řady, zrovna tahle kniha je stále trnem v oku :-)
  • karl173
    karl173 mecenáš8.6.2020 19:43Bezimena
    Tak trošku nevím co si o tomto komiksu mám myslet. Autorka na jednu stranu zakryla příběh pod tajuplný háv, pod který vás nechá jen tak letmo nakouknout. Zároveň to co z komiksu vyplývá nejvíce, se tak trochu rozchází s doslovem. Bohužel více se to rozebírat nedá, aniž bych prozradil podstatu příběhu, který by jste si měli přečíst sami. Je to totiž velmi zajímavé čtivo, které vám zabere sic jen chvíli, ale po celou dobu nad tím budete velmi zaujatě dumat.
    Kresba je už vlastně jen takový příjemný bonus, díky kterému se vlastně tato kniha stává komiksem.
    Abych to shrnul. Jednou za čas je dobré přečíst si něco takového co vám aspoň trochu otevře oči. Pláštěnky jsou fajn, ale dost často neví o životě vůbec nic. 4*
  • sedw
    sedw21.12.2019 21:55Bezimena
    Rozporuplné pocity. Začátek parádní, velmi sugestivní a čtivý. Konec na mě trochu zmatený a asi jsem úplně nepochopil, co se autorka snažila říci. Velké plus musím ale dát za kresbu, to byla naprostá paráda a pastva pro oči.
  • Norri
    Norri mecenáš16.12.2019 23:05Bezimena
    Je to zvláštní kniha o závažném tématu sexuálního násilí. A já tak nějak nevím, jak ji mám hodnotit. Nemám rád sexuální násilí a ani knihy o něm. A není ani moc důležité, jestli je to úchylná fikce a nebo osobní zpověď oběti. Nelíbí se mi, že se to děje a nelíbí se mi o tom ani číst. I když uznávám, že je asi potřeba, aby takové osobní zpovědi a knihy kritizující jakékoliv násilí vznikaly. Od Niny Bunjevac jsem četl už Otčinu a s její kresbou nejsem úplně srovnaný. Působí na mě celkem depresivně, ale po přečtení Bezimeny si s její kresbou dokážu představit pěkný erotický komiks. Děj by ovšem musel být diametrálně jiný. Nevím jak Bezimenu ohodnotit. Odkládám ji s pocitem ošklivosti, ale s vědomím, že obsahuje důležité poselství. Není ale úplně jisté, jaké to poselství je. Celá kniha je totiž možná sebemrskačstvím oběti za to, že mlčela, tiše se litovala a utekla, místo aby promluvila a pomohla zabránit dalšímu násilí.
  • perak
    perak25.10.2019 13:50Bezimena
    Hezký emotivní příběh s nádechem tajemna a plný různých symbolů a náznaků. Asi někdy později zkusím knihu přečíst znovu a jsem zvědav, co nového objevím.
    A především musím ocenit kresbu - mám rád černobílou kresbu, kde každý obrázek je příběhem sám o sobě a kde můžete každý obrázek dlouho zkoumat a objevovat další detaily díla.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš23.6.2019 15:56Bezimena
    Zajímavé, procítěné a emotivní. Chytal jsem se za hlavu, ale zároveň jsem kolikrát nevěděl kvůli čemu se za ni mám chytat. Když už jsem si říkal, že se chytám, tak jsem otočil na další dvoustranu a zase nic. Tohle se nedá pochopit na jeden zátah. Je to asi nový žánr komiksu, který se ve světě rodí, tzv. symbolický komiks (nebo komiks symbolismu). Kresba je nádherná a velmi realistická, co se proporcí a lokalit týče. Pro mě to bylo zase něco nového, ale jelikož jsem z toho takový perplex, a trochu mi i vadilo to ne-panelování, tak nevím, jestli dát 4 nebo 5. Nejradši 4,5, ale budu favorizovat kresbě, takže nakonec 5 ;-).
  • flipflop
    flipflop22.6.2019 11:13Bezimena
    Kresba je fakt propracovaná. Příběh zajímavý, ale těžko pochopitelný. Ani doslov mi to moc neulehčil, spíš naopak. Bohužel to pořád nějak nechápu. Jako nevšední raritka ale dobrý.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš26.5.2019 13:17Bezimena
    Mrazivý komiks s úchvatnou kresbou a ještě mrazivější doslov.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.5.2019 18:36Bezimena
    Po dlouhé době konečně dobrý erotický příběh. A velmi silný doslov, který to celé skutečně posouvá kamsi dále.

    Celkový dojem: 70%
  • cyboy
    cyboy mecenáš13.5.2019 17:11Bezimena
    Zajimave. Ten doslov tomu dava smysl, ale obstalo by to i bez nej, i kdyz by to asi vyznelo jinak.
    70%
  • RadimNemec
    RadimNemec admin13.5.2019 17:05Bezimena
    Asi je třeba, aby tyhle věci vznikaly. Silné, emotivní, krásná kresba. Závěrem zatrne...
4186