Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Léta 1531 až 1535, Francie za vlády Františka I., zvaného „Rytířský král“, kdy v Evropě začínají bratrovražedné války mezi křesťany…

Zvítězí meč, zbraň rytířů či rapír, zbraň kupců? Zůstane bible v latině nebo se začne tisknout i v jazyce prostých lidí? Neúprosný střet starého s novým v příběhu souboje o úřad Králova Mistra meče…

Vyšlo jako 3. svazek edice ERB (Ediční Řada Bande dessinée)

Scénář
Xavier Dorison
Art
Joël Parnotte
Obálka
Joël Parnotte
Lettering
Jiří Nevěřil
Překlad
Jitka Musilová
Redakce
Jaroslav Hlaváček, Jiří Nevěřil, Josef Vybíral
Žánry
historický, náboženský, válečný
ISBN/ISSN
978-80-880-98-35-5 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 315 mm
Tisk
barevný
Váha
770 g
Stran
96
Cena
499 Kč
Originál
Le maître d'armes (Dargaud, 2015)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš14.12.2023 06:31Mistr meče
    Drsný, pochmúrny komiks z roku 1535. Tým je povedané všetko, asi je zbytočné písať viac. Dorisona ako scenáristu nie že nejak extra nemusím. Proste v ňom nevidím žiadny enormný talent, skôr mi pripadá ako šikovný človek, ktorý sa vyskytol v správny čas na správnom mieste, zaplnil dieru na trhu a už v nej zostal zabetónovaný (stopercentne sa mi od neho páčil azda len bombový Dlouhý John Silver). Dorison vie vytvoriť pútavé postavy, vyberá si atraktívne prostredia a doby, ale scenár ako celok zvykne odfláknuť, ako aj v tomto prípade, kedy sa dočkáte takých bolestivých klišé, ako že hrdinu majú na kolenách, informuje ich, že v najbližšej dobe ich zabije, začnú sa smiať... a on ich zabije. Alebo zvádzajú ukrutný súboj záporná a kladná postava, kladná zvíťazí, chystá sa záporáka prebodnúť... a objavia sa zvyšné záporné postavy a zabránia jej v tom pod hrozbou zavraždenia priateľa. Toto ozaj nepovažujem za špičkovú scenáristickú prácu, Xavier. Kresba Francúza Joëla Parnottea je super, krásne nakreslený komiks. Je skvelé, že u nás vychádzajú takéto veci a v takomto sexi formáte. Štvrtá hviezda za kresbu.
  • ludek.n
    ludek.n12.6.2023 14:01Mistr meče
    „Král neřídí jen království… Svými činy ukazuje, co je dobro a co zlo, co je pravda a co lež, co je přijatelné a co je zakázáno. Král je příkladem pro všechny své poddané. A když se člověk podívá na krále… to první co uvidí, je jeho meč.“ Xavier Dorison se ve svém scénáři k tomuto komiksu ovšem nezabývá králem, ale jeho mistrem meče. Tím, který cti staré hodnoty, jako jsou čest a trpělivost i tím, kterého zajímají jen peníze a snadná vítězství. Jejich vzájemný konflikt začíná na prvním panelu a končí na posledním. Mezitím si užijeme drsných způsobů, vražedných bojů, křiku, krutosti, krve a násilí. Hlavu nám zamotá něco málo teologických rozprav, poznáme sílu vůle a nezměrné odhodlání splnit poslání. Kresba Joëla Parnotta je precizní a vypadá velmi dobře. Skvěle má zvládnuté pohybové sekvence, takže všechny ty švihy, údery a kopy máte před očima jako z partesu. Zimní krajina přidává příběhu na mrazivosti, na druhou stranu se nevyhneme jisté barevné monotónnosti. Příšerně mě iritovaly ledové krystalky rozeseté všude po panelech. Také letteringu je v některých místech více než dost a ve velkých plochách, což jde samozřejmě na úkor kresby. I přes tyto výhrady je Mistr meče solidní zábava.
  • sedw
    sedw11.12.2021 22:13Mistr meče
    Velmi příjemný francouzský historický komiks. Kvůli délce se na jednu stranu velmi dobře četl, na druhou ale tato déle neumožnila, abych se tolik sžil s postavami, jak bych si přál. Klidně bych si tento příběh dal na dvojnásobném počtu stran, proto hvězda dolů.
  • Lord Baltimore
    Lord Baltimore5.1.2020 13:15Mistr meče
    Klasickej Dorison, což není vůbec špatně, některý věci trochu skřípaly.
  • karl173
    karl173 mecenáš3.1.2020 16:35Mistr meče
    Zpočátku poměrně krkolomně odvyprávěné a postavy nezajímavé a nevýrazné. Ale postupně jsem se s postavami dokázal více sžít a začal jsem chápat podstatu příběhu. A dost mě to ke konci chytlo a zaujalo. Kresba je tu nádherná, ale sem tam jí chybí větší nápad. Pracuje se tu neustále se stejnými barvami a prostředím a to může po chvíli už trochu nudit. Nicméně souboje a některé pasáže jsou hezky dynamické, což mě u evropského komiksu překvapilo, protože z mojí zkušenosti s tím je u evropského komiksu někdy trochu problém. Tak jako tak jsem se především díky druhé polovině bavil a hodnotím to jako další fajn jednohubku od Vybírala. Trochu krkolomné a přesto zábavné 4*
  • perak
    perak31.12.2019 16:23Mistr meče
    Další povedený příběh od Xaviera Dorisona využívající jeho oblíbenou šablonu osamělého hrdiny, který pro nějaký důvod (čest, pomsta, slib, ...) neváhá nasadit život, aby dosáhl svého cíle. Dorison však vždy dokáže vytvořit nové kulisy, v nichž se jeho příběhy odehrávají a těchto kulis využít k dobrodružnému a napínavému příběhu. Ne jinak je tomu i u Mistra meče a knihu mohu jen doporučit.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš20.11.2019 00:06Mistr meče
    Moje první setkání s tímto autorem, čekal jsem něco uplne jinýho, protože jsme jen viděl obálku a název díla. Tohle se mi trefilo do noty, je to béčko jak vyšitý. Rádoby outsider hlavní hrdina, jenz je podcenovan a znalým je náležitě vychvalen, pomůže kámošovi s jeho úkolem, což vyžaduje trochu putování v zimě, přičemž je pronásledován dvěma skupinkami zabijáků s rozdílným názorem. V příběhu je náboženská tématika hugenoti vs katolíci, cíl je dostat přeloženou bibli do tisku a tím mezi prostý lid, poněvadž je zneužita ku prospechu moci díky jazykové bariéře. ;) Některý pasáže textu, např. Srovnávání meče a tapírů mi přišly vypatlany a kazí dojem (že rapír vezmu do ruky a já hned profík, zatímco a mečem se musím učit od kolébky, abych byl profík?). Též závěr příběhu pokazí dojem z celé knihy, takovej ten typ, že si každej řekne, že to tam bylo přidáno na rychlo navíc, aby se to rozseklo. ;) Líbí se mi boj borce proti přesile, potažmo proti svrchovanému řadu, cest a její obhajoba, náboženská tématika i středověk, hezky se to čte, kresba tomu sedne, je líbivá, evropskej standart. ;)

    Výše uvedené jsem si předepsal 7.11., teď už je 00:01 20.11. a já dopsal hodnocení u sykese, na něhož jsem jde dost těšil a mírně mě zklamal. V tomhle byl zkratkovitý závěr a v sykesovi byly zkratkovite úryvky v celém příběhu. Když knihy srovnám , tak mistrovi meče dám nakonec 4*

    Asi kvůli tomu, že hlavní hrdina zaujal, az mě to donutilo si ho vyhledat a náboženský přesah.

    Vylíčeni reality ohledně Hans talhoffera:
    http://www.myschwerk.webzdarma.cz/talhoffer.html ;)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.8.2019 08:36Mistr meče
    Trochu utahané a místy nepochopitelné pasáže v příběhu, ale jinak dobrý. Kresba je sice od pohledu francouzská, ale je opravdu vymakaná. Parnotte racuje s barvami opravdu překrásně a jednotlivé záběry, zvlášť ty velké, doslova překypují životem. Kdyby to nebylo tak utahané a i ukecané, dal bych 4 hvězdy. Jinak to za mě funguje, historický přesah také, kresba také. Takže proč ne.
  • Multiverzum
    Multiverzum26.7.2019 10:14Mistr meče
    Akčný a krvavý lesný survival, ktorý ťahá hore ideologický konflikt, ktorý sa síce nerieši úplne priamo, ale jeho myšlienky sú prítomné počas celého príbehu.
    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/xavier-dorison-mistr-mece/
  • JohnyG
    JohnyG5.7.2019 09:14Mistr meče
    Parádní dějově svižný komiks, ve kterém je hodně dynamiky, boje a pronásledování, ale má také duchaplný příběh o cti, principech a smyslu lidského údělu, církevní příslušnosti versus osobnímu vztahu k Bohu atd. Poměrně jednoduchá, přehledná kresba podle mě nevyžadovala tak velký formát knihy. Barvy jsou střízlivé a kvůli prostředí hor pořád dominuje světle modrá, což i vzhledem k prosté realistické kresbě po chvíli omrzí. Uťaté údy a smysluplné motivace postav jsou zde ale zárukou zábavy. Období reformace, nábožensko-politických sporů a počátek nové epochy vytváří reálný background, ze kterého by nicméně šel celý příběh o mistru meče klidně zasadit do fantasy kulis. Proto se mi komiks tak dobře četl.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš9.6.2019 21:30Mistr meče
    Jedním dechem. I díky ne úplně perfektní kresbě a samozřejmě svižnému a napínavému ději z atraktivního prostředí temného středověku jsem si připadal, jak když jsem kdysi v Kometě hltal Křižáky od Kociána a Matějky.
  • Darker
    Darker mecenáš30.5.2019 20:18Mistr meče
    Zatím nejlepší, co jsem od Dorisona četl. Žádné náboženské fantasmagorie, žádná výprava do pralesa záoceánskou plachetnicí, ani přepálený vikingský Ragnarok. Tohle se drželo při zemi a komorní lov v horách s důrazem na postavy a jejich cíle se mi líbil.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš26.5.2019 15:07Mistr meče
    Za mě velká spokojenost. Úvodní motiv mistra meče je brzy odsunut na vedlejší kolej, aby později vytvořil záminku svižného dění na pozadí velkých skutků. Mladík a starý učenec, bývalý králův lékař, se vydávají na obtížnou cestu. Vědí, že elita národa si pro sebe uzurpuje vědění bible v latinském jazyce a náležitě toho využívá, aby si udržela bohatství a moc, přičemž prostý lid nemá způsob, jak se ke svatému textu dostat, tím spíš, že latinsky nikdo moc neumí. Proto chtějí potají rozmnožit francouzský rukopis bible, a tím ji všem zpřístupnit. Všechno se ale zamotá a nastává hon na "hugenotské krysy." Jediná drobná naděje spočívá v bývalém mistrovi meče Hansovi. Podaří se dílo vykonat?
    Komiks mi vzdáleně připomněl příběh Roberta J. Thomase, misionáře, jenž chtěl pronést Slovo do Koreje. Sice se mu to podařilo v roce 1866 na lodi Generál Sherman, ale zaplatil za to vlastním životem. Muž, který mu sťal hlavu, si stránkami bible polepil zdi domova, později se díky tomu obrátil na víru a sám Písmo i šířil. Proto chválím výběr Vybírala s tématikou utlačování, o touze po svobodě a o hrdinství, které je potřeba činit. Hodně se mi líbí i dynamická kresba.
  • Norri
    Norri mecenáš22.5.2019 14:11Mistr meče
    Strýček Xavier vypráví příběh o krutých pastýřích, zarputilém ovčáckém psovi, zbloudilých ovečkách a o drsném vlku samotáři, ke kterému se ovečky obrátily s prosbou o pomoc. Mistr meče je historický dobrodružný příběh, ve kterém nejde o nic menšího, než je čest, pravda a náboženská svoboda. A také tam jde o život, samozřejmě. V roce 2017 získal Mistr meče zlatou cenu v soutěži “Japan International MANGA Award”. Příběh i kresba dokážou čtenáře pohltit a na konci ho spokojeného vyplivnout. Potřísněni hrdinstvím si budete říkat, že boj za vyšší ideály má smysl a stojí za ně bojovat až do úplného konce. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/mistr-mece-za-pravdu-cest
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.5.2019 16:11Mistr meče
    Námět i pointa velmi dobrá, místy napínavé, místy až dojemné. Ale souhlasím s tím, že Dorison umí lépe. Už v předmluvě tak trochu opomíná Wycleffa, Husa a všechna historicky předcházející "schizmata", ale snaží se navnadit na zajímavý historický příběh s reformační tématikou. Jenže nakonec předkládá spíše takovou klasickou dobrodružnou rubačku v typickém frankofonně-komiksovém hávu. Škoda!

    Nicméně Vybíral se vytasil se skutečně dobrými či zajímavými komiksy v poslední době. Jen tak dál.

    Celkový dojem: 60%
  • louza
    louza15.5.2019 14:06Mistr meče
    Čisté historické drama. Dorison se pouští do náboženské tématiky v historických konotacích. Příběh je v podstatě jedna velká, přehledně zpracovaná honička mezi jejími řádky prosvítají myšlenky cti a vyšších hodnot. Premisy příběhu jsou skvělé. Samotné vyprávění má i přes svojí jednoduchost spád a někdy jsou dopady autorova meče opravdu drtivé. A je to zase něco trochu jiného. Kniha není tak fantaskní jako třeba Asgard a jediné přímé srovnání snese s Třetím zákonem, který však není zdaleka tak povedený a nemá takový tah na branku. Přesto i samotný Dorison umí lépe.
  • cyboy
    cyboy mecenáš15.5.2019 12:28Mistr meče
    Jako nakreslene je to pekne, ale jinak nevim. Mozna je to tematem, nebo tim, ze je to takove odtazite, takze jsem si k nikomu vztah nevytvoril, kazdopadne jsem si z toho na zadek nesednul. Dokonce bych rekl, ze se mi vic libila i druha polovina Tretiho zakona.
    60%
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš15.5.2019 10:33Mistr meče
    Jedná sa o prekvapivo priamočiary survival. Príbehom je podobne jednoduchý ako Asgard, obsahuje znovu málo postáv a vlastne sa všetko odohrá v jednom lese. Akcie je dosť, hlavný hrdina má charizmu na rozdávanie a je to aj pekne kreslené. Síce je to pre mňa zatiaľ najhorší Dorison, ktorý u nás vyšiel, ale aj napriek tomu je to stále kvalitný komiks.
274816
Četl/a (107)
2Hitman3, 2scha, AlmightyMates , Arnal, Ash Pointak, BadBoy, Benny, Berry669, Bonpar, Bronn, cobe, Const.ex, cyboy, dajik, Dalamar, DanielT, Darker, Darth Raelchi, davidek, Davispear , Deckard, Dekssan, Dezodoo, Draco nobilis, fel68, Final, Finvarra, flipflop, Fox01, Garp, Géba, Georgíno J., Giskard, Glumal, Hawwwran, hellblazer, HellWeber, Honzin, house192, hypermlok, IndyP, invape, Ivan Kucera, J.Connor, Jahunda, James, Jay-jay, jh666, jiskra, JohnyG, Kaaos, kadas97, kallenved, karl173, KdG, Killingjoke, kinak, Lachvos, lacoste, lantan1, Light, Lord Baltimore, ludek.n, maco, Mamut12, Mariohurbanek, Matthew, Mercurio, mineralk, monte walsh, mstefl, namdnas, NecRoman, Negan, Nexis, Noci, Norri, Onkel 1928, Ozymandias, pechna, PeNNy, perak, porculan, punisher, RadimNemec, rooty, Scaleo1, sedw, SNUFKIN, start05, tacmud, taidana, terrordemon, the.kasztan, trudoš, Unerr, Valdaufinka, vankobra, vojti85, vranakx, Wasseg10, wolfgang, Yaromil, Yefery, yogi, Zbysek2410, zlejzmrd
(162)
2Hitman3, 2scha, adevr, Alfi, Alfred, AlmightyMates , Ash Pointak, Azbest, BadBoy, bboorreekk, Beng.D, Benji, Benny, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, Borg3po, burzum, calvin10, Caylen-Tor, cobe, Const.ex, CSE_AC/DC, cyboy, Dalamar, DanielT, Darker, davidek, Davispear , Deckard, Dekssan, Dezodoo, Dinik, disclose, DKoscik, Draco nobilis, erik, farnhajt, fel68, filosh, Final, Fox01, Géba, Georgíno J., Glumal, gongon44, Hades, Hawwwran, hellblazer, HellWeber, herrman, Honzin, house192, hugosnowden, hypermlok, IndyP, invape, Ivan Kucera, J.Connor, Jahunda, James, jankie, Jay-jay, jh666, jiskra, jjjirik, Kaaos, kadas97, kallenved, Karel Sec, karl173, KarlosJB, Kazumaki, KdG, kendor007, Killingjoke, kubosos, lacoste, Lenny, listr, Lojza, Macek78, maco, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, Matthew, mcleek, Mercurio, merhyx, Mighty_Morphine, mineralk, misa, Mitak, moiqpiom, MP81, Mr.Plysh, mstefl, NecRoman, Negan, Nexis, Noci, Norri, Nyxxie, o2t2, Olesh, Onkel 1928, Paldini, pavel, pearlxjam, pechna, PeNNy, Poseidon1978, Premek, punisher, Raido26, Ricarderon, rooty, roswelll, royan, S313, Saran, Scaleo1, Šedo, SHORTY, SickNail, Skot, sleepless, SNUFKIN, songoku, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, tacmud, taidana, Ter, terrordemon, the.kasztan, Tialster, Tomket.Tom, tomned, TonyT, trudoš, tulipstros, Valdaufinka, valon, vankobra, VanTom, VasaX, Viking, vishnar, vojti85, vranakx, willis, wolfgang, xintax, Yaromil, Yefery, Zajo original, Zbysek2410, zlejzmrd
Chce (10)
Blacklarch, delsemela, DracoAn, dvoracekpetr1, Fida, KarlosJB, monty.cl, Nightmare, OldaB, Thorug
Shání (1)
Nightmare
Nabízí (2)
Ivan Kucera, Jahunda