Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Enid a Rebecca jsou dvě obyčejné holky, které na konci puberty hledají svoji image a místo ve světě. Bezcílně se potulují po předměstí, cynicky glosují všechno a všechny kolem, úporně se snaží chovat dospěle, ale přitom se nostalgicky dojímají nad vlastním dětstvím. Hlavní otázkou však zůstává – přečká jejich přátelství vykročení k dospělosti?

Mrtvej svět Daniela Clowese je stěžejním dílem amerického nezávislého komiksu. Je oceňován pro dokonalé zachycení teenagerských duševních strastí, zmatků a váhání. Byl přeložen do 13 jazyků a v roce 2001 jej režisér Terry Zwigoff zfilmoval pod názvem Přízračný svět, s Thorou Birchovou, Scarlett Johanssonovou a Stevem Buscemim v hlavních rolích.

Vyšlo ve standardní brožované verzi a extra limitované sběratelské verzi v kartónové krabici s vinylovou samolepkou. Původní HitHit kampaň: https://www.hithit.com/cs/project/5959/daniel-clowes-mrtvej-svet

Scénář
Daniel Clowes
Art
Daniel Clowes
Barvy
Daniel Clowes
Obálka
Daniel Clowes
Lettering
Jakub Gnóm Němeček (Typonaut)
Překlad
Martina Knápková
Redakce
Miloš Mičátek (Mankin), Miroslav Němeček, Eduard Pensiero
Žánry
psychologický, underground, ze života
ISBN/ISSN
978-80-906058-4-8 (Trystero)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
modrobílý
Váha
333 g
Stran
80
Cena
399 Kč
Originál
Ghost World (Fantagraphics Books, 1998)
Varianty
Mrtvej svět (2019)
Mrtvej svět (sběratelská edice) (2019)
  • deefha
    deefha mecenáš5.2.2023 11:19Mrtvej svět
    Možná to bude znít divně, ale tak trochu mi přijde, že Čermák tohle musel znát, když o deset let později přišel s Hanou a Hanou :-) Ne, tohle samozřejmě kulhá na obě nohy, ale dialogy Enid s Rebeccou a zvlášť jejich (neexistující) pointy mi Hanu s Hanou opravdu v něčem připomínaly. Mrtvej svět je naprosto parádní bezradně existenciální záležitost, u které jsem měl tu smůlu, že jsem se jako první setkal se zfilmovanou verzí. Ta je samozřejmě taky špičková, ale v mnohém se od své předlohy liší natolik, že jsem měl při čtení komiksu trochu problém si ujasnit, která verze se mi vlastně líbí víc. No, vyřešil jsem to po svém - líbí se mi obě, ale každá jinak. Dospívání je holt svinstvo. Něco o tom vím, taky jsem měl svoje "punkový dny" a víte co? Mám je doteď...
  • faster86
    faster8610.12.2022 10:54Mrtvej svět
    Přátelství jsou pomijivá? nebo co sem si z toho měl vzít? Autorovi se musí nechat, že pokud chtěl mít hlavní postavu příběhu naprostou píču tak se mu to skvěle povedlo. Jde o náhled do života holky, která měla skončit otcovi v kapesníčku. Naprosto nezajímavé, otravné a místy předvídatelné. No, takže první nahlédnutí trysteru na dvorek skončit naprostou katastrofou.
  • Covenant
    Covenant15.11.2021 09:09Mrtvej svět
    První co mě napadlo při čtení, jak dokáže Clowes vystihnout komunikaci dvou puberťaček. A hned na to mě napadlo. A jak já to vlastně můžu posoudit? Je to vůbec o těch puberťačkách? Taky mě zajímalo, jak Clowes vlastně vypadá, protože víte proč. A v jednom z těch článků jsem konečně narazil i na názor nějaké ženy, kde popisuje toto dílo jako zpověď muže ve středním věku (de facto autora). Cvak. Tento názor sdílím a začíná mi to dávat smysl. A celý mi to najednou přijde strašně geniální. Ale ne tak geniální, abych tomu dal plnou palbu. Na tom konci jsem chtěl, aby mě v těch "nostalgických" emocích vykoupal, ale bylo to tak krátké, že jsem si nestihl ani připravit kapesníky. Film jsem taky kdysi dávno viděl a je jasný, že se na něj musim podívat znova.
  • MEGA
    MEGA11.4.2021 20:45Mrtvej svět
    Velmi originální komiks, od kterého jsem se nemohl odtrhnout. Postavy působí reálně a dialogy jsou zkrátka geniální. Musím ale říct, že první polovina byla velmi nesoustředěná a nejsem si jistý, jestli to měl být záměr, či autor stále tápal, kam komiks povede. Každopádně to je kvalitní dílko s nezapomenutelnými postavami a s pár emocí nabitými momenty.
  • Lobok257
    Lobok25719.12.2020 11:32Mrtvej svět
    Asi jsem od toho čekal větší "clowesovu úchylárnu". Je to prostě/sprostě příjemně civilně divné úchylné.
  • perak
    perak13.7.2020 21:36Mrtvej svět
    Lehké a zároveň těžké časy dospívání. Být plný emocí, ale přitom se tvářit a chovat, jako že o nic nejde, být za všech okolností cool a nad věcí. Zpočátku to vypadá jen jako série vtipných hlášek, avšak postupně vše dostává širší záběr a konec jako nevyhnutelná srážka s realitou je zajímavým vyvrcholením povedeného příběhu (i když možná by si konec zasloužil o něco více stránek).
  • Skot
    Skot mecenáš4.5.2020 19:18Mrtvej svět
    Velké očekávání a velká reklama jako obvykle u intelektuálního komiksu. Anatomie dívčí puberty s nekonečnými vzpurnými dialogy , kniha se vleče, některé postavy se jen zbytečně mihnou bez vlivu na děj, kresba vedlejších postav splývá a pochopení děje příliš nepomáhá. Konec toto dílo vylepšuje, pád do reality bolí , intelektuálku více než ostatní. Pokud mám ale srovnávat s Černou dírou tak tato kniha na ni nemá . Za konec 4 hvězdy jinak 75%.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš15.1.2020 17:07Mrtvej svět
    Dokonalý. Vždycky obdivuju, když nějaký umělec takhle věrně, povědomě a autenticky dokáže zachytit nějaký fenomén či etapu života, v tomto případě vzpurné fáze adolescence. Film už si moc nepamatuju, víceméně kromě toho, že se mi líbil, ale i z toho mála je mi zřejmý, že se drží komiksu jen volně. Nevím, jestli na mě nedoléhala ta vědomost o jeho existenci, ale přišlo mi, že Ghost world ke zfilmování na poli amerického indie filmu přímo svádí. Po zklamání, které mi přinesla Patience je tohle reparát jako hrom.
  • Negan
    Negan12.12.2019 20:06Mrtvej svět
    Geniální a pro mě docela vtipné.
    Dobře napsané postavy a poutavý příběh.Krásná kresba a úžaný coloring
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš5.12.2019 22:48Mrtvej svět
    Já to prostě nepochopil. Četl jsem originál a doufal jsem že mi něco uniklo. Po přečtení české verze jsem zjistil, že to byla celá myšlenka příběhu. Mebylo to ale jazykem, protože s českou verzí mám uplně stejný provlém.
  • Pán rostlin
    Pán rostlin1.12.2019 06:02Mrtvej svět
    Tak tohle je absolutní bomba. Po čase dávám sekvenčnímu umění druhou šanci, když jsem UKK prodal kámošovi, a hned trefa do černýho. Až mi to kapku připomnělo můj život. Film jsem viděl, už si ho moc nepamatuju, vím jenom, že se od komiksu liší, ale asi si ho budu muset dát znova. Vlastně je to docela depresivní, s lehce tragickým koncem, ale c´est la vie...
  • Spacecore
    Spacecore19.11.2019 23:31Mrtvej svět
    Tohle jsem absolutně nepochopil. Možná, kdyby mi bylo 16 ocenil bych všudepřítomné kecy o nonkonformitě víc, kdyby nebyly tak moc konformní. No vážně, holky celou dobu řeší to, jak moc se liší, nebo chtějí lišit, až vlastně nedělají nic jiného a jsou povrchní až běda. Možná to byl účel? Nevím, nebavilo mě to číst dost na to, abych si domýšlel filozofii díla a doufal jsem, že se to nějak lépe vyvine. Konec by fungoval, kdyby to bylo možná delší a já si stihl udělat větší vztah k postavám, ale to by mě už asi jeblo.
  • Suši
    Suši22.8.2019 18:55Mrtvej svět
    Komiks, dle mého, určen výhradně pro nenáročné puberťačky. Ačkoli se přece jen nějaké myšlence dosáhne, celý průběh vyprávění je naprosto o ničem, a jen představuje hlavní hrdinky. Nejspíš nemám smýšlení pubertální dívky, abych měl pochopení pro otravné komentování okolního světa. Přehršel jmen a postav bez nějakého propojení se minul účinkem. Problém vidím také v náhlé změně časových linií, jako by bylo moc náročné, přikreslit 3 políčka pro lepší uvedení do jiné situace. Kresba a vydání zachraňují komiks od nálepky laciného čůča.
    Neoslovilo.
  • sala
    sala16.7.2019 08:29Mrtvej svět
    Hlavní postava je tak úžasně překomplikovaná že si to brzo přečtu znova.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš21.6.2019 21:02Mrtvej svět
    Spousta lidí mi o tomhle komiksu řekla, že to je nutnost, že to prostě musím přečíst. Nedalo mi to a komiks jsem upaloval koupit a už dočteno. Opravdu nevím, co se na tom každému z mých známých líbilo, já to tam asi nevidím. Možná je to profesní deformace, ale kecy teenagerů a brblání lidí mám v práci každej den. Pro mě nic nového a asi jsem otupělý vůči dialogům v Mrtvém světě. Nicméně to ve finále, a to je potřeba zdůraznit, že ve finále si to sedlo a komiks hodnotím vcelku kladně a musím říct, že už jsem aspoň trochu pochopil, co na tom lidi vidí. Kresba je specifická a jistá dávka zvyku je vyžadována, ale nic dramatického. Odstín modro-zelené dodal komiksu jistý ráz, který byl ctěn po celou dobu a tím pádem to mělo nějaký směr (asi reminiscence, odtažitost od reality, nevím, to je na každém z nás). Často se v komentářích opakuje zkrácený konec, protáhnout, apod. Ten pocit jsem neměl. Spíš jsem si říkal, co bylo dál, no co je sakra dál, ale naopak mi to sedlo přesně tak, jak to mělo. Konec to celé uvedl na úplně jinou rovinu. Jdeme pomalu do kopce a pak strmý pád, tzv. plot twist se povedl. Opravdu je to prostě změť pubertálních výroků a nespokojeností, které až ale ve finále dostanou patřičný rámec a troufám si říct i pochopení.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.6.2019 01:58Mrtvej svět
    Titul, který mám dlouhodobě ve svém osobním žebříčku nejoblíbenějších (a nejčtenějších) komiksů umístěný na jedné z předních příček. Taková ta láska na celý život...

    Před pár lety jsem se o tom vztahu trochu rozepsal zde: http://edblok.blogspot.com/2013/11/ghost-world.html
  • karl173
    karl173 mecenáš16.6.2019 21:39Mrtvej svět
    Zajímavý komiks o dospívání, který je silný především v tom, jak trefně vystihuje realitu. Zpočátku se to čte jen jako zábavný komiks o dvou pubertálních holkách, co si myslí jak jsou děsně cool, a při kterém se sem tam zasmějete, jenže v duchu si budete stále říkat " v čem že je to tak skvělý, že to všichni tak chválí ", ale postupně jak budete číst dál tak zjistíte, jak se to hrozně hezky pozvolna vyvíjí a jak ty postavy postupně poznáváte. Konec mi přišel v kontrastu se zbytkem trochu uspěchaný a možná by nebylo na škodu, tam ještě pár stran přihodit, ale je dost možné, že by se to tím mohlo i celé rozbít.
    Na kresbu jsem si musel chvíli zvykat, jelikož něco takového běžně nečtu. Ale stejně jako příběh si mě postupem času získala.
    Ve výsledku jsem byl nakonec velmi spokojený a jedná se zaručeně o příjemnou záležitost, kterou si rád přečtu znovu a navíc se rád podívám i na film.
  • disclose
    disclose12.6.2019 19:32Mrtvej svět
    po dlouhe dobe komiks ktery mi zustane dlouho v hlave...skoda jen ze to neni tahle edice http://www.amazon.com/Ghost-World-Special-Daniel-Clowes/dp/1560978902
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.6.2019 16:52Mrtvej svět
    Příznačný svět je jeden z mých nejoblíbenějších filmů ever. Komiksová předloha rozhodně nezklamala, byť to není úplně paradoxně a "zpětně" ono (ach, filmová Scarlett a její "vykouřený" hlas - od tohoto filmu jsem do tebe platonicky zakoukaný, dávno předtím, než jsi byla nějakou lehce prvoplánovitou Black Widow), navíc ty pozérské řeči holek, tedy zejména Enid, mě tu jaksi lehce štvou, byť sám jsem podobný nadřazený bručoun. Ale početl jsem si hezky.

    Celkový dojem: 80%
  • Norri
    Norri mecenáš11.6.2019 23:19Mrtvej svět
    Moje druhé setkání s Clowesem a na rozdíl od “Rukavice” mě tohle bavilo a líbilo se mi to. Sice nejsem ženská, abych to mohl posoudit, ale věřím, že nějak takhle to holky v pubertě mají. Dialogy mi přišly uvěřitelné a vtipné. Zpočátku se mi zdálo, že celá kniha bude jenom sbírka historek bez nějakého vývoje. Celé se to ale velmi pomalu a nenápadně měnilo až ke konečné a nevyhnutelné srážce s realitou dospělosti. Nečekaně se mi líbila i Clowesova kresba. Hlavní hrdinky jsou nakreslené pěkně a k příběhu mi sedí i celkový výtvarný styl. Je tam ale také několik nesympatických ksichtů, které mě iritovaly, ale když se nad tím zamyslím, tak ty vlastně tak nějak odrážejí charaktery jejich majitelů a nebo to, co si o nich ty holky myslí. Takže celkem spokojenost...
  • kaylin
    kaylin8.6.2019 09:59Mrtvej svět
    Dospívání je tou stříbrnou linkou, která se vine celým komiksem, ale základem jsou různé epizody ze života dvou dívek. Nejprve se zdá, že nikam nevedou, že to je jen takové tlachání v bistru, pomlouvání, závidění, ale ono je to vlastně skvělé vypravěčské utváření osobností, kdy v závěru už cítíte ty emoce, které v tom jsou, stejně jako cítíte, že se pak životy postav mohly vydat v podstatě kamkoli. Tak, jako netušily dívky, co na ně čeká po škole, pořádně ani netuší, co na ně bude čekat dál. Život je komplikovaný a komiks "Mrtvej svět" tohle zachycuje v jednoduché dokonalosti. Dvě holky si myslí, že jim svět leží u nohou, že je tu pro ně, ale on na ně sere, je jen na nich, jak se jim podaří ho přežít. A ne, není to snadné. Nejspíš to znáte sami. Najít si místo v mrtvým světě je pěkně komplikované. Ale v Clowesově perfektní lince to stojí za to.
  • Fry
    Fry admin3.6.2019 18:53Mrtvej svět (sběratelská edice)
    Mrtvej svět - Mám přečteno, sice zatím pouze elektronickou formou, a svou sběratelskou krabici si budu moct očichat až někdy později, ale svůj účel to dokonale splnilo. Tohle je zkrátka úchvatně napsaný, a také nádherně nakreslený, exkurz do života dvou strašně cool kamarádek, které aktuálně prožívají své teen období a myslí si, že právě ony jsou ty nejúžasnější a nejrozumnější osoby na světě. Nejednou jsem se zasmál, a i tak trochu zavzpomínal na střední školu, která je svým způsobem velkým životním milníkem každého z nás ... Za mě 5*!
22261272
  • Lenny
    Lenny mecenáš26.7.2019 23:26Mrtvej svět
    SPOILER. SPOILER. SPOILER.

    Hawwwran: Holky se cestou v autě definitivně odloučí. Enid řekne Becce, že nemůžou věčně žít poflakováním jako na střední a je čas jít dál. Becca si následně uvědomí, že musí dospět. Její život nemá žádný ambice, takže si najde práci, začne randit s Joshem, založí rodinu a "zapadne do systému". Enid to odmítá/nezvládá. Nesnáší svůj život, nesnáší to město, neví jak dál. Takže několik let jenom osaměle bloumá kolem a přežívá. Naplno si to uvědomí, když uvidí graffiti a dojde jí, že je jenom duch (ghost world). A protože vlastně nic nemá a nežije, rozhodne se začít znovu někde jinde.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš26.7.2019 23:10Mrtvej svět
    Četl jsem originál, četl jsem českou verzi... Já to pořád nechápu :-/ chápu její charakter a tak, ale závěr prostě nechápu. Nejsem si na posledních stránkách ani jistý časovou posloupností a dobou v čase. Můžete mi to někdo prosím vysvětlit?
  • Norri
    Norri mecenáš17.6.2019 10:14Mrtvej svět
    Já jsem se kvůli tomu komiksu včera taky podíval na ten film. Bylo zábavné sledovat, kolik detailů se do filmu z toho komiksu dostalo. Ale mám pocit, že se v tom filmu vytratila ta celková pointa a znovu ho vidět nepotřebuju...
  • Lenny
    Lenny mecenáš16.6.2019 23:44Mrtvej svět
    Český vydání mě donutilo kouknout na film a je super. Navíc je zajímavý sledovat, jak si jde vlastní cestou a občas vyloženě otáčí charaktery.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.6.2019 22:37Mrtvej svět
    karl: Film si dej, fakt vřele doporučuju...
  • Light
    Light7.6.2019 21:38Mrtvej svět
    Už mám též na poště, planý poplach :)
  • rajot
    rajot7.6.2019 20:24Mrtvej svět
    Light: taky dorazilo.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš6.6.2019 13:04Mrtvej svět
    Dnes mi přišel papír od pošty, ať si pro to zajdu :)
  • rajot
    rajot6.6.2019 13:02Mrtvej svět
    Taky čekám :)
  • Light
    Light6.6.2019 11:44Mrtvej svět
    Přišlo to už někomu, kdo podpořil na hithitu? U mě stále nic :)
Četl/a (80)
2Hitman3, Alfi, Ashek, Benny, ben_bella, caroluxurians, caro_luxurians, choze, cobe, Covenant, Darth Raelchi, davidek, deefha, Django, Draco nobilis, fanae, farnhajt, faster86, filmator, Fox01, Freckles, Géba, Georgíno J., Glumal, Hawwwran, hellblazer, Himlik, hromotlk, J.Connor, jankie, Jay-jay, jindroush, jiskra, John Wick, kallenved, Kaluž, karl173, kaylin, Keno, Kerbellos, Khagrael, kinak, Kocour, lacoste, lantan1, Light, Lobok257, MEGA, misa, Moyek, NecRoman, Negan, Nexis, Noci, Norri, Ozymandias, pechna, perak, raimi, rajot, Rinter, sala, Scaleo1, Skot, Spacecore, spagr, start05, Suši, the.kasztan, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, tuzexchrist, Unerr, Velkej šéf, vranakx, wolfgang, Yaromil, zd, zgrywus
(99)
2scha, Alfi, Benji, Benny, ben_bella, Bob, calvin10, Černá Krysa, cobe, Crazyliquid, davidek, deefha, DEmnoG, Destiny666, disclose, Django, Draco nobilis, dre, fanae, farnhajt, filemon, flynander, Fox01, Géba, Georgíno J., Glumal, Hades, Hawwwran, hellblazer, herrman, Himlik, hromotlk, invape, J.Connor, jankie, Jay-jay, jindroush, jiskra, John Wick, kallenved, karl173, Kazumaki, Keno, kinak, Kjon, Kocour, krupan, kubosos, lacoste, Lenny, listr, Lobok257, Lojza, maara, Mamut12, mcleek, MEGA, merhyx, Michal Opitz, misa, monty.cl, moris.cz, Moyek, NecRoman, Negan, Nexis, Noci, Norri, Olesh, opytz, pearlxjam, pechna, Poseidon1978, raimi, Rinter, sala, Saran, Scaleo1, Skot, sleepless, smazenapikantniskeble, SpiderJerusalem, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, tuzexchrist, Velkej šéf, vranakx, Vrenn, wittos, wolfgang, Yaromil, yogi, zd, zgrywus
Chce (7)
Ashek, besikv, BreakingAway, Dezodoo, filosh, Infarkt, James
Nabízí (1)
Draco nobilis