Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Ikona erotické literatury spolu s legendou erotického komiksu!

V osmnáctém století napsal proslulý markýz de Sade svůj příběh o prokletí dobrých mravů – příběh, který i přes své stáří vychází stále znova a je bezpečně schovaný v mnohých knihovnách. A koncem minulého století se ho chopil italský tvůrce Guido Crepax a stvořil podle něj neméně úspěšný komiks. I když má Crepax pro SM a jiné fetiše slabost, nejde v jeho případě jen o erotiku, jde i o její umělecké ztvárnění. O důraz na postavy, na pohyb, na výraz. Guido Crepax je jeden z těch autorů, které oceníte, i když je vám jinak tento styl komiksů cizí.

Scénář
Guido Crepax, Markýz de Sade
Art
Guido Crepax
Obálka
Guido Crepax
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Denisa Streublová
Redakce
Filip Gotfrid, Boris Hokr, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
erotický, historický
ISBN/ISSN
978-80-7449-687-5 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
190 x 260 mm
Tisk
černobílý
Váha
726 g
Stran
160
Cena
449 Kč
Originál
Justine (Olympia Press, 1979)
  • Norri
    Norri mecenáš28.7.2019 16:10Justina
    Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán. Justina je moje první setkání s Crepaxem i s de Sadem. Hned na začátku musím říct, že nesnáším sexuální násilí a ponižování. Z tohoto pohledu je Justina otřesná. Samotná myšlenka knihy je ale zajímavá, tj to, že svět patří těm zlým, zvráceným a nemorálním, a pro ctnost a slušnost v něm není místo. De Sadovy argumenty, které v Justině zaznívají, jsou až děsivě logické. Je to téma, které od doby de Sada nijak nezestárlo, ale naštěstí se změnila společnost a ti nemorální už nemají tak velkou převahu. Je ale otázka, nakolik dobu de Sada můžeme posuzovat podle jeho díla. Mám za to, že zvrhlost společnosti, vykreslená v Justině, je záměrně vyhnaná do extrému, aby vznikl co největší kontrast k extrémní Justinině ctnosti. Čtenář je pak natolik šokován, že sám začne přehodnocovat vlastní morálku a začne si říkat, jaká je Justina husa, že se nepodvolí a neušetří se všeho toho násilí. Potom si ale uvědomíte, jak je zvrhlé soudit někoho za to, že se drží své cti, morálky a slušnosti. Tohle je totiž přesně ta vlastnost, která dává vzniknout hrdinům v totalitních společnostech. No je to prostě zajímavé…
    Co se týče Crepaxova zpracování, tak jeho kresba ženských křivek je úžasná. Občas jsem se ale ztrácel v tom, která žena je která. Také musím říct, že se mi nelíbí to, jak kreslí chlapy. V podstatě stejně jako u Manary jsou u Crepaxe chlapi většinou nakreslení jako slizcí hnusáci. Možná je to tak záměrně, aby na první pohled byla zřejmá jejich povaha a jejich úmysly - těžko říct. Každopádně rád bych si od Crepaxe přečetl něco méně násilného.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš16.7.2019 12:12Justina
    Ale jo, to ušlo. Markýz de Sade je podle mě nevděčné téma. Píše o něčem, co už je dnes překonané, viz celosvětová zásoba pornografie, a z hlediska uměleckého to není žádné terno. Neřeším dobový kontext. Takže co s tím. Je to dnes už klasika a tak s ní zacházet, nebo je to nadčasová věc, která se ale už dnes míjí účinkem... Cáceres mě víc bavil kresbou, ale bylo to strašně zkratkovité a navíc spojil dvě díla v jedno. Tohle je pravda komplexnější a necítím tak potřebu číst Justinu. Domnívám se, že to, jak to adaptoval Crepax je dostatečné. Je to velmi detailní a vytknul bych mu snad jen málo erotiky a sexu. Buď kecy o ctnosti anebo bičování. Pak z toho mám jen chlupaté kromaňonce a záběry na ženské přirození a zadek. Pravda, dobově je tam rozdíl 30 let, mezi Crepaxem a Cáceresem, a dnes si zkrátka víc dovolit. Nebo jinak, těžko říct, jestli to byl záměr od Crepaxe být takto eroticky "skromný" nebo ho tlačila doba do umírněnějších vod. Buď jak buď pro mě je toto krásná sonda do určité části tehdejší francouzské společnosti a do jisté míry i evropské. Cáceres nám ukazoval sexuální choutky ve všech možných směrech, Crepax nám ukazoval krutost doby. Kresba do toho není úplně něco, co by mé oko bralo. Strašně rušivá kresba a připadal jsem si, jak kdyby někdo reprodukoval sny. Stylizace postav do určitých archetypů beru a sedělo to. Celkově je to dobrý počin, který drží pohromadě a je uchopitelný, ale místy je tam určitých prvků moc, resp. se moc opakují a není to tak rozmanité (mluvíme-li o sexu a erotice). Přesto je to pořád kvalita a ty 4 hvězdy mi tam sedí.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.6.2019 11:00Justina
    Za mě totální nuda. Co jiného také čekat od de Sadeho - abych parafrázoval jiného uživatele naší databáze. Přesto je to o mnoho lépe odvyprávěné a o mnoho lépe nakreslené, nežli Cacéresova Justina a Julietta.

    Celkový dojem: 40%
  • kaylin
    kaylin19.6.2019 13:13Justina
    Na komiksu "Justina" je trochu škoda to, že některé postavy jsou nerozeznatelné. Přiznám se, že v některých scénách mi vizuální podoba nestačila k tomu, abych poznal, která z žen je Justina. Naštěstí z děje se to dalo celkem pochopit. Příběh je pak vyprávěn celkem chronologicky, kromě začátku. Pak je to ale slet jednotlivých scén a událostí, které jako kdyby Justinu vrhaly do stále horší a horší situace, jako kdyby sama byla magnetem na lidské průsery. A tohle dokáže Crepax skvěle zachytit. Jako kdyby se Justina neměnila, ale psychicky je na tom stále hůře a hůře. A do toho je součástí skutečně krásně nakreslených erotických scén. Myslím si, že komiksové zpracování legendárního díla Markýze de Sade je celkově stravitelnější, ale s tím, že myšlenky, jež měl Markýz ve svém prozaickém díle, zde zůstaly zachovány. Docela by mě zajímalo, jestli by v dnešní době, pokud by byla "Justina" napsána nyní, byla stále brána jako tak kontroverzní, či nikoli.
24321