Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

V českém komiksovém rybníčku bylo vždy více autorů než autorek, jak to ale vypadá dnes? Sborník Laydeez do Comics Praha se na tuto otázku snaží odpovědět. Soubor komiksů od 21 mladých autorek, které se během tří let zúčastnily komiksových sympozií pořádaných LDC Praha, dokazuje, jak bohatá je aktuální tvorba mladých umělkyň.

OBSAH:
Nicola Streeten: Jak to všechno začalo
Tereza & Štěpánka: My a Laydeez
Dvojrozhovor: Lucie Lomová & Renáta Fučíková
Dvojrozhovor: Toy_Box & Lela Geislerová
Dvojrozhovor: Kamila Pokorná & Anežka Židková
Tomáš Prokůpek: Tvůrkyně československého komiksu
Sympozium 2016: Gender: Redefined
Eva Mária Ondová
Eli Sochneva
Ester Kuchynková
Lenka Šimečková
Terezie Unzeitigová
Štěpánka Jislová
Zuzana Čupová
Sympozium 2017: Princezny: šťastně až navěky?
Kateřina Čupová
Anna Mastníková
Anna Trousilová
Daria Bolšich
Lucie Šťastná
Rufina Bazlova
Štěpánka Jislová
Lucie Vostárková
Tereza Drahoňovská
Sympozium 2018: Žena 2.0
Oipooik
Justine Sarlat
Helena Lasovská
Aliona Baranova
Anežka Židková
Markéta Brecherová
Štěpánka Jislová
Poděkování


Scénář
Aliona Baranova, Maryia R. Bazlová (Rufina), Daria Bolšich, Markéta Brecherová, Kateřina Čupová (Faqy, Chechula), Zuzana Čupová (Suwi), Tereza Drahoňovská, Zuzana Ester Jíchová (Oipooik), Štěpánka Jislová, Ester Kuchynková (Yone), Helena Lasovská, Anna Mastníková, Eva Mária Ondová, Justine Sarlat, Lenka Šimečková, Eli Sochneva, Lucie Šťastná, Anna Trousilová, Terezie Unzeitigová, Lucie Vostárková, Anežka Židková
Art
Aliona Baranova, Maryia R. Bazlová (Rufina), Daria Bolšich, Markéta Brecherová, Kateřina Čupová (Faqy, Chechula), Zuzana Čupová (Suwi), Tereza Drahoňovská, Zuzana Ester Jíchová (Oipooik), Štěpánka Jislová, Ester Kuchynková (Yone), Helena Lasovská, Anna Mastníková, Eva Mária Ondová, Justine Sarlat, Lenka Šimečková, Eli Sochneva, Lucie Šťastná, Anna Trousilová, Terezie Unzeitigová, Lucie Vostárková, Anežka Židková
Lettering
Honza Chabr
Publicistika
Tereza Drahoňovská, Renata Fučíková, Lela Geislerová, Štěpánka Jislová, Lucie Lomová, Kamila Pokorná, Tomáš Prokůpek, Nicola Streeten, Klára Tellnerová (Toy_Box), Anežka Židková
Redakce
Honza Chabr, Tereza Drahoňovská, Štěpánka Jislová, Iveta Křenková
Žánry
feministický, publicistika, sborník
ISBN/ISSN
978-80-907306-6-3 (Pointa (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
černobílý + barevný
Váha
482 g
Stran
116
Cena
349 Kč
  • cyboy
    cyboy mecenáš10.10.2019 03:19Komiksodějky
    Nemel jsen v planu to kupovat, nicmene nakonec se mi to dostalo do rukou pujcene od znameho. Pres hodinu jsem ted rozjimal nad tim, jestli na tom vubec neco bylo dobre. A moc toho, pri nejlepsi vuli, nevidim. Postavit knihu ciste na zenskych autorkach to (minimalne v nasem rybnicku) dost diskvalifikuje, protoze kriteriem pro zarazeni evidentne nebyla kvalita, ale pohlavi. A to je principialne spatne, protoze cca polovina praci by se pres nejakou normalne fungujici redakci nedostala (pokud by tedy vydani takove knihy nebylo pokusem o ritualni nakladatelskou sebevrazdu). Chapu, ze ted asi slapu ma spoustu kurich ok a delam si mraky nepritelkyn, ale jak uz jsem tady mnohokrat psal - kdyz je neco spatne, tak je to proste spatne a nevidim duvod to lakovat na ruzovo (tady vlastne skoro doslova). Jako zasadni problem obecne vidim "namyslenost" mnoha nasich (vlastne nejen nasich) autoru a autorek, kteri se mylne domnivaji, ze kdyz umi zajimave kreslit (nebo alespon nejak), tak ze jsou automaticky i dobri scenariste a maji skvele napady a naopak. Obavam se, ze takto obdarenych lidi je ve svete docela malo, ale evidentne si to o sobe mysli kdekdo. Pokud bych mohl neco skromne doporucit - najdete si dobrou scenaristku (scenaristu si doporucit ani nedovolim).
    Ne, ze by v knize nebyly zajimave prace, ale obavam se, ze bych je dokazal spocitat na prstech jedne ruky. Ty jsou take duvodem proc davam dve hvezdy a ne jednu. Kvuli cca 20% knihy proste nemuzu jit vys.
    Prokupek jako obvykle odvadi dobrou praci, ale stejne se nemuzu zbavit pocitu, ze zarazeni vetsiny textu je jen vyrazem zoufalstvi, prameniciho z nedostatku kvalitniho obsahu.
    40%
    P.S.: Jak naznacuje GWB pode mnou, tak i ja jsem mel pomerne silny pocit, ze ctu nejaky Aargh Special.
  • RadimNemec
    RadimNemec admin10.8.2019 07:34Komiksodějky
    Vícero autorek - něco sedne,něco ne, ale člověk se dostane i k věcem, do kterých by asi jinak nešel a rozšíří si obzory. Díky za to a jen tak dál!
  • kaylin
    kaylin3.8.2019 20:10Komiksodějky
    Kniha je rozdělena na dvě části – první jsou rozhovory a články, druhá část jsou samotné komiksy, ty jsou pak navíc ještě děleny do tří témat. Těmito tématy jsou: "Gender: Redefined", "Princezny: Šťastně až na věky?" a "Žena 2.0: Existuje nová verze ženství?". Ne, nebudu tvrdit, že se mi všechny komiksy líbily. Někde mě zarazil styl, který mi přišel jednoduchý, někdy jsem nevěděl, co chtěla autorka říct. Ale Rozhodně bych si tu našel autorky, které bych rád sledoval dál, ať už je to Lenka Šimečková, Štěpánka Jislová nebo Daria Bolšich, jejíž pojetí a styl mě velmi zaujaly. Přesto mě nejvíce dostaly spíše textové části, kde se autorky zajímavě prezentují a kde Tomáš Prokůpek prezentuje, jak málo autorek jsme v historii v komiksu měli, což ale nic nemění na tom, že jejich dílo zanechalo stopu. Snad kniha "Komiksodějky" pomůže i dalším autorkám, aby se v komiksu uchytily a my od nich dostávali více a více zajímavých děl.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.7.2019 15:20Komiksodějky
    Mrzí mě trochu dětinský komentář pode mnou, mrzí mě, že s tím holky měly tolik útrap, co jsem slyšel, mrzí mě, že my donátoři nejsme vyvedeni zlatým písmem na konci knihy (dělám si srandu), mrzí mě ta feministicko-genderová optika, která mi není úplně vlastní, mrzí mě, že jsem dostal jako dárek vytištěnou reprodukci a ne nějaký originální byť jenom rychločrt, mrzí mě, že jsem vlastně všechna díla už viděl na nějakých těch plzeňských či pražských výstavách...

    Na druhou stranu se mi moc líbily rozhovory s již profláklými autorkami (Lela Geislerová, Toy_Box, Lucie Lomová, Renáta Fučíková), líbí se mi výsek děl (zde musím říct, že Štěpánka Jislová se svými dvěma díly docela válcuje a vyčnívá) a shrnutí ženské tvorby (Tomáš Prokůpek), líbí se mi ta růžová barva a líbí se mi ten font a celkové provedení, které jako by zapadá do již vydaných sborníků - tohle mohlo klidně být Aargh: Special Female Edition.

    Celkový dojem: 60%
  • Ricky Gervais
    Ricky Gervais28.6.2019 13:41Komiksodějky
    Většina docela amatéřina.
652