Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Časopis Čtyřlístek:

Dobrý skutek - Zuzana Janků, Jaroslav Němeček. Myšpulín se účastní vědomostní soutěže o historii Třeskoprsk. Jeho soupeř se však léčkou pokusí zhatit Myšpulínovy šance na vítězství. A jak to dopadne, se dozvíte v novém příběhu.

Hubert & Hugo - Nikkarin. Hubert a Hugo se v novém dobrodružství utkají s Vakodlakem. Záhadou však bude, jestli si Hubert celou historku nevymyslel. Vypráví ji totiž na besedě s dětmi.

Kňour a Mník - Dan Černý. Kocouři Kňour a Mník prožijí další povedenou taškařici.

Dinosauříci od Modré skály - Roman Kliský. Opět se setkáte s partou veselých dinosauříků od Modré skály. Tentokrát je čeká výprava do tajemného pralesa, kde se setkají s jedním prazvláštním tvorem.

Tryskošnek - Škola superhrdinů - Dan Černý. Být superhrdinou a zachraňovat třeba tucet žížal z bláta není med a pomocná ruka by se hodila. Proto si Tryskošnek založí školu superhrdinů, aby učil malé broučí žáky. Nic však nejde hladce, zvlášť pokud se do toho připlete Bratrstvo střevličí brvy.

Číslo 8/2019, ročník 51.

Scénář
Nikkarin, Dan Černý, Zuzana Janků, Roman Kliský
Art
Nikkarin, Dan Černý, Roman Kliský, Jaroslav Němeček
Obálka
Jaroslav Němeček
Redakce
Radim Krajčovič, Irena Vorlíčková (Matěnová)
Žánry
dětský, magazín
ISBN/ISSN
ISSN 1211-4219 (Čtyřlístek)
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
78 g
Stran
36
Cena
39 Kč
  • baatcha
    Už obálka vás hezky navnadí svou tajuplnou noční scenérií, kdy se světla Čtyřmobilu propalují temným lesem, zatímco v dáli prchá dvojice antagonistů coby černé stíny, ostře se rýsující proti obřímu měsíci v úplňku. Samotný příběh "Dobrý skutek" pak představuje jednu z variací na téma "Čtyřlístek versus záludní mladí lidé z Třeskoprsk". Ovšem zároveň se nám ve druhém plánu odehrává rodinné drama sourozenců, zanedbávaných vlastní (patrně rozvedenou či ovdovělou) matkou, která své potomky místo studování neustále nutí štípat absurdní množství dříví do kamen (to v Třeskoprskách ještě nezavedli elektrifikaci a plyn?). Patrně je to právě nedostatek matčina zájmu, co donutí oba mladé delikventy k podvodu, jehož cílem má být opětovné získání matčiny přízně. Zajímavé je, že si oba sourozenci neustále uvědomují morální dilema, pramenící z jejich odsouzeníhodného chování! S úplně čistým štítem ovšem nevyvázne ani Čtyřlístek, který oba provinilce zamkne přes noc v kůlně. Pokud správně odhaduji, že se tito hříšníci pohybují ve věku žáků základní školy, pro něž je tento komiks určen, vyvstávají nám tu velice naléhavé otázky. Proč je jejich despotická matka v noci vůbec nehledá? Že by to nebylo poprvé, co zmizeli z domova? Nebo o ně úplně ztratila zájem? To by dále potvrzovalo teorii, že příběh v sobě ukrývá témata, vhodná pro odbor sociální péče.
    Pan Němeček si stále uchovává překvapivou hravost a když v jeho kresbě probleskne realismus (krajinky, noční les), je vidět, že ho to pořád baví. Noční scéna s muchomůrkami mě velice potěšila, protože tohle nejsou generické kresbičky unaveného umělce, ale houby odpozorované ze skutečného lesa! Fakt, že se příběh ve výsledku neodehrává za úplňku a pár bublin je prohozených, už zmíním jen z povinnosti. "Dobrý skutek" nenadchne, ale nijak neurazí a zanechá ve vás pozitivní, optimistický pocit.
    Obrátíte stránku a bouchne vám hlava.

    Nikkarin! A pere to tam pod tlakem a s grácií! Co okamžitě zasáhne vaši pozornost, je vyspělá kresba v manga stylu, famózní koloring a také odkaz na splash page ze Čtyřlístku č. 39 "Ďáblova stěna". Příběh je svěží, vtipný a v jeho závěru vytáhne Nikkarin (jazykově i výtvarně) tak těžký kalibr, že bych jeho komiks Hubert & Hugo okamžitě navrhl na cenu Huga! (Tedy vlastně Willa Eisnera, ale to bych se musel obejít bez téhle skvostné jazykové hříčky, že.) A navíc přijde i Miloš Zeman! Nikkarin je prostě extratřída!

    Pokračujeme jednohubkou "Kňour a Mník" Dana Černého, který se i na malém prostoru skvěle odváže a potěší vás humorem i svou obecně známou láskou k paleontologii. Za povšimnutí stojí, že ve srovnání s jeho dalším komiksem v tomto čísle, tedy Tryskošnekem, jsou Kňour a Mník klasickou pérovou kresbou, kolorovanou akvarelem.

    Následují "Dinosauříci od Modré skály", kteří bohužel spadají do kategorie "demence z kredence" a srážejí hodnocení tohoto čísla ze čtyř hvězdiček na tři. Jednoduchý příběh s nehezkým výtvarnem, logickými lapsy a násilně působícími morálními ponaučeními v každé druhé bublině. Něco podobně blbého jsem kdysi kreslil do třídního časopisu, takže je celkem potěšující vidět, že i věc na úrovni žáka základní školy to za určitých podmínek může dotáhnout až do celorepublikového magazínu.

    A závěrem je tu zmíněný Tryskošnek Dana Černého, který ve dnešním čísle představuje pravidelnou dávku vysoce kvalitního čtiva pro dospělé čtenáře. Libová kresba, hustá koncentrace verbálních i vizuálních vtipů (plus Danova verze několika obálek kultovních komiksů!), všudypřítomné houbičky a zároveň morální ponaučení jako z Rychlých šípů s koncem, který vlastně ani není happyendem a bude ve vás dlouho rezonovat. Nechybí muchomůrky, masožraví dinosauři maskovaní jako místní flóra, a skvostný závěrečný panel, který bych si s radostí nechal vytisknout na tričko. Nemohl jsem si nevzpomenout na příběh s myšákem Koumesem, když kdysi otevíral detektivní školu, což by byla druhá poklona klasikům v tomto čísle. Čili paráda! Ale ani podobnost s Rychlými šípy nebude náhodná, protože hlavní protivník jednoznačně vypadá jako Bohouš... Tyhle metaúrovně, když Čtyřlístek už není jen do sebe uzavřeným časopisem, ale hraje si s vlastní historií i se světem komiksu, mě neskutečně baví!

    Jako celek tedy dostanete dost silné číslo, které sráží jen Dinosauříci, co nejvíc připomínají někdejší zhůvěřilost pod názvem Klofáč a Tlamáč. Holt není každý den posvícení. Na druhou stranu tu máte geniálního Nikkarina, dvojitou dávku neméně geniálního a prudce vtipného Dana Černého a ucházející Čtyřlístek. Kupte si to a garantuji vám, že nebudete litovat!