Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Cyklus temných fantasy příběhů, který vzešel ze spolupráce scenáristy Jeana-Pierra Dionneta s kreslířem Jeanem-Claudem Galem, se odehrává ve fiktivním barbarském dávnověku. Zatímco Dobyvačná vojska jsou řetězec mikropříběhů popisujících fantastický svět metodou „najít celé moře v každé kapce vody“, Arnova pomsta a Arnův triumf jsou klasické příběhy typu „hrdinova cesta“ a nabízejí pád a vzestup mladého vládce v krutém světě plném nájezdníků a podlých intrik. Spolu s už vydanou Diosamante (Argo, 2018) navíc dostává český čtenář do rukou téměř kompletní dílo fenomenálního a bohužel předčasně zesnulého Jeana-Clauda Gala, jehož neuvěřitelná barokně rafinovaná kresba dodnes ohromuje čtenáře. Díla byla oslnivá už v původních černobílých vydáních; nynější skvěle kolorovaná edice je posunula ještě o stupeň výš.

Vyšlo jako 13. svazek velké řady edice Argomiks

Scénář
Jean-Pierre Dionnet, Bill Mantlo, Philippe Picaret
Art
Jean-Claude Gal
Barvy
Jean-Claude Gal
Obálka
Jean-Claude Gal
Lettering
Vladimír Nevosad
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Hana Gelnarová, Richard Klíčník, Erik Lukavský, Vladimír Nevosad, Pavel Růt
Žánry
akční, fantasy, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-257-2860-4 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
228 x 320 mm
Tisk
barevný
Váha
1233 g
Stran
208
Cena
598 Kč
Originál
Les Epopées Fantastiques (Les Humanoïdes Associés, 1995)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš21.11.2022 08:26Dobyvačné armády
    Kresba predčasne zosnulého (zomrel v r. 1994 ako 52-ročný) Francúza Jeana-Claudea Gala je rovnaká, ako v Diosamante: veľkolepá, úchvatná, kapitola sama osebe, precízna, svojím spôsobom geniálna, nezameniteľná, nezabudnuteľná, „barokně rafinovaná“, nádherne orientálna, epicky pompézna, ohromujúca. Gal sa vyhral s každým (aj fakt kvázi najnepodstatnejším) detailom tak mocne, až je to pomaly až rušivé. To všetko s fantastickými farbami (pôvodne bol komiks čierno-biely a už to akiste bola krása, ale po dodatočnej kolorizácii je to ozaj perla). Scenár od Jeana-Pierrea Dionneta (u nás týmto debutujúceho, „troška“ oneskorene) fantastickú kresbu nemal šancu tromfnúť. V komiksoch je samozrejme „fajn“ mať kvalitný scenár, ale sú výnimky, kedy je príbeh podružný a ide o výtvarné orgie. Toto vždy platilo u Gala. Niektoré panely sú omračujúce, ale príbeh ma až tak nebavil a o postavách si trúfam tvrdiť, že sú neviditeľné. Tak obludne detailná a pritom gigantická kresba má tendenciu pohlcovať príbeh, nech by bol akokoľvek výnimočný, čo tento nie je. Oceňujem historicko-fantazijný nádych a magicky drsnú atmosféru; temer som čakal, kedy spoza skaly vyskočí Thorgal alebo aspoň Conan. Bonusy tvorí 4-stranové Dionnetove úvodné slovo a 11-stranový čierno-biely komiks Katedrála, ktorý vyšiel v r. 1986 vo francúzskom časopise Pilote a kuriózne je, že ho napísal Bill Mantlo, marvelácka legenda majúca pero v X-Menoch, Hulkovi, Fantastická štvorka alebo v Spider-Manovi, teda človek, ktorý sa ku Galovi očividne vôbec nehodí. Po dočítaní finálnej „šokujúcej“ pointy som si povedal (ironicky) : „No jasné, už v tom Billa cítim“. Tá pointa je totiž naozaj naivná a úsmevná, o logike nehovoriac a hlavne som ju čakal od chvíle, ako architekt kráľovi povedal, že mu „to“ povie až po dostavaní. Situáciu tak zachránila Galova skvelá kresba (v realite mám pre podobné gigantické stavby, katedrály atď. slabosť). Dobyvačné armády sú krásna komiksová kniha, viac ako dvesto strán komiksu na kvalitnom „tvrdom“ papieri, k tomu pevná väzba, červená lacetka...
  • Norri
    Norri mecenáš9.6.2021 21:05Dobyvačné armády
    Dobyvačné armády je fantasy odehrávající se v blíže nespecifikovaných fantaskních zemích. Kniha se dá rozdělit na tři logické části, respektive dvě části a jeden bonusový komiks, který nemá s Dobyvačnými armádami nic společného, kromě osoby výtvarníka Jean-Claude Gala.

    První část dala název celé této knize a obsahuje pět krátkých vypointovaných příběhů, které se zaměřují na osudy jednotlivců. Hned první příběh mě docela vyděsil, protože jsem se začal bát, že celá kniha bude jako tento příběh. Jeho děj je velmi prostý a jeho vyprávění by se vešlo do pár vět. Jenže ten komiks nefunguje. Má začátek, má konec, ale to co se mělo odehrát mezi tím moc nedává smysl a celkově je to prostě nuda. Podobné je to i s druhým příběhem. Třetí příběh má jen čtyři stránky a nemá smysl se o něm nějak rozepisovat. Čtvrtý a pátý příběh jsou z těchto krátkých příběhů nejlepší a vtipně ukazují, jak vrtkavý osud může být.

    Hlavní část knihy obsahuje dvě alba s názvem Arnova pomsta a Arnův triumf. Arnův příběh by se vzdáleně dal přirovnat k filmovému Barbarovi Conanovi. Mladému barbarovi Arnovi jsou zabiti rodiče a on je uvržen do vězení. Po letech uteče a vydává se za svou pomstou proti celému Impériu. Arnův příběh je docela zajímavý a má nečekané zvraty. Překvapí především krutost, a to jak záporáků, tak i samotného Arna.

    Hlavní devizou této knihy je kresba Jean-Claude Gala. Na první pohled jsem měl pocit, že je jeho styl velmi podobný stylu Richarda Corbena. Přispěla k tomu i atmosféra prvních dvou příběhů, které mi atmosférou připomněly Corbenovu knihu Duchové mrtvých. Už druhý pohled ale ukázal, že styl J-C Gala je pro mě mnohem stravitelnější - bohům díky. Gal i Corben mají potřebu nimrat se v nejmenších detailech. Avšak zatímco Corben se vyžívá především v detailech rozkladu, tak Gal až maniakálně a naprosto precizně vykresluje detaily a ozdoby zbrojí, oblečení, měst, ruin a detailně prokresluje dokonce i obyčejné skály. Zpočátku mi trvalo, než jsem si ke Galově kresbě našel cestu, ale nakonec jsem si ji docela užíval.

    Dovolím si jednu poznámku na závěr. Nechápu potřebu cpát na všechny knihy parciální lak. Někde je to vyloženě na škodu. U této knihy vypadá spodní hrana přední desky jako by byla hnusně olezlá a oloupaná - jenom kvůli tomu zpropadenému laku. U komiksů od Arga to není poprvé a obávám se, že ani naposled.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš22.12.2019 23:22Dobyvačné armády
    Úchvatná epochální fantasy a moc příjemné překvapení, jako neznalý jsem totiž žádná velká očekávání neměl. U Gala mě tedy ne vždy braly obličeje a někdy i celé postavy, které mi zřídka přišly i podivně statické, ale to všechno vynahrazují až maniakální scenérie a exteriéry. Dřina, kterou musel vynaložit, je až hmatatelná.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš22.9.2019 13:51Dobyvačné armády
    Porovnal som si to s originálnou čiernobielou verziou a na moje prekvapenie sa na to lepšie pozerá vo farbe, ktorá tomu predsa len dodáva väčšiu pútavosť. Čo ma však veľmi mrzí je to neustále šetrenie Arga na kvalite papiera, lebo tie farby sú matné a nevýrazné a mali by žiariť! Chápem, že chcú šetriť, ale keď si to porovnám s kvalitou papiera od Crew alebo Vybírala tak je tam rozdiel vo farbách obrovský. Inak však toto vydanie nemá chybu. Krátke príbehy Dobyvačných armád mali zaujímavé pointy a bavili ma viac ako kompaktný, no scenárom trochu nudný Arn, kde ale všetko zachraňuje Galova kresba. Síce nie je dokonalá, lebo občas sú nejaké tváre postáv alebo zvieratá dosť divne nakreslené, ale inak ma veľmi bavila a vidno na nej hodiny a hodiny tvrdej práce a nechýbajú jej hravé nápady.
  • het2
    het231.8.2019 16:21Dobyvačné armády
    Dobyvačné armády, komiksové dílo scénáristy Jean-Pierre Dionneta a fenomenálního kreslíře Jean-Claude Gala, se skládá ze dvou částí (a jednohubky na závěr v podobě vypointované povídky Katedrála). Částí první jsou Dobyvačné armády samy - fresky z nekončícího Dobyvatelova tažení zeměmi dávno zavátými písky času. Částí druhou je pak mnohem kompaktnější a epičtější příběh Arna - příběh o křivdě, odhodlání a odplatě. Příběhy sami nejsou vůbec špatné, co ale komiks pozvedá do výšin, je úžasná Galova kresba (původně jen černobílá, dodatečně pro toto vydání kolorovaná). Jeho starověká města, přístavy, neúprosné pouště a v nich ztracené a zapomenuté rozvaliny vám ožívají před očima a některé celostránkové/dvoustránkové obrazy doslova vyrážejí dech. Ten svět je nemilosrdný a krutý. Zároveň je ale díky Galově kresbě i neskutečně přitažlivý. Stejně nádherně a pečlivě jsou nakreslené i postavy a jejich kostýmy - roucha kněží, zbroje a standardy vojáků. Škoda, že Gal nenakreslil žádný Conanův příběh, jeho Stygie by byla úžasná... 4,5*
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.8.2019 08:55Dobyvačné armády
    Grafické porno. Co víc dodat. Až jsem i rád, že to vyšlo až teď a i dodatečně kolorovaně. Ano ano, už to není to původní a co by řekl GAL... V předmluvě se píše, že to i chtěl kolorovaně, ale nějak to nešlo. Takhle, černobílý komiks mi vůbec nevadí. Na konci jeden je a je super. Takhle, když srovnám např. Hermetickou garaž a tohle, tak je jasné, že tam jsou sakra rozdíly a přitom ani jeden z komiksů není blbě udělanej. Oba hrají, akorát jsou každý vytvořený jinou technikou a s jinou precizností. Buď jak buď, Gal byl detailista a za to mu velké dík, že po sobě zanechal skvosty. Ať barevné nebo ne. Dobyvačné armády jsem pravda čekal, že budou zcela jiné. Nakonec t byla série mikro příběhů poukazující na hrůzy války. To je škoda, že tam nebylo něco dějové delšího. Přesto jsem to ale hltal každičkou minutu. Ta preciznost a detaily!!! Nádhera. Pak přišel Arn. No pecka. Z ryze válečného komiksu tu nakonec máme duchovní. Rovněž se to povedlo a jsem rád, že takové příběhy neumí psát jen Jodo, ale i další. Nemám co dodat. Příběh konzistentní a funguje. Jen mě mrzí, že první díl není o druhého oddělený nějakou obálkou. Je to škoda. Aspoň to ale máme navazující na sebe. Poslední příběh Katedrála byl úplně boží a to to ještě dělal Bill Mantlo. Nic proti němu, jen mě šoklo to jméno, protože by mě ani ve snu nenapadlo, že Hulkista bude dělat s Galem, a ještě takhle dobře. Celá edice se prostě naprosto povedla. Toto je pro mě prostě komiksová špička i na úkor toho, že už se do toho dělaly moderní zásahy (kolorování). Prostě to jako celek funguje, ať si říká, kdo chce co chce.
  • robur31
    robur3123.8.2019 20:25Dobyvačné armády
    Povedené dílo. Nádherná kresba, příběhy postupně gradují. Katedrála je prostě skvost. Pokud by Dobyvačné armády nebyly tak snové a roztrhané, bylo by to na pět.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš6.8.2019 19:00Dobyvačné armády
    Panejo, překvapilo mě to rozdrobení na uzavřené kapitolky v první půlce, ale Galova ultraprecizní kresba je vážně slintuhodná. Navíc každý, kdo někdy musel kreslit katedrálu se všemi těmi serepetičkami, ví, jaké to je peklo, a tak už snad jen za tu fenomenální dvojstranu 198-199 napálím plný počet.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.7.2019 14:30Dobyvačné armády
    Zajímavý námět a zajímavý svět, ve kterém se příběhy odehrávají. Dějově průměr.

    Celkový dojem: 60%
  • cyboy
    cyboy mecenáš25.7.2019 19:34Dobyvačné armády
    Zcela zaslouzene klasika. Cas se na tom prakticky nepodepsal. Ma to hlavu a patu a je to skvele nakresle a do detailu prokreslene. Co vic chtit.
    90%
152141
  • cyboy
    cyboy mecenáš25.7.2019 19:31Dobyvačné armády
    cca 95% knihy je kolorovano. Knihu uzavira posledni kratky pribeh o cca 8 stranach, ktery je cernobily.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš25.7.2019 19:16Dobyvačné armády
    Máte napísaný tisk - čiernobiely a v popise komiksu je - nynější skvěle kolorovaná edice... Tak ako teda?
Četl/a (56)
2Hitman3, 2scha, AlmightyMates , BadBoy, Berry669, calvin10, Caylen-Tor, cyboy, Dalamar, Darker, Darth Raelchi, Draco nobilis, Fox01, Georgíno J., Glumal, Grrr, het2, house192, hypermlok, IndyP, invape, Ivan Kucera, J.Connor, Jay-jay, kallenved, Killingjoke, kubosos, lantan1, Light, Mamut12, Mariohurbanek, monte walsh, NecRoman, Nexis, Norri, Ozymandias, pechna, Plechy, RadimNemec, RudyRod, S313, Scaleo1, schefik, Schirru, SHORTY, SNUFKIN, start05, terrordemon, the.kasztan, trudoš, Ukko, Valdaufinka, vankobra, wolfgang, Zbysek2410, Zlord_Antijezis
(111)
123peta, 2Hitman3, 2scha, adevr, Alfi, AlmightyMates , arnecht, BadBoy, Benji, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, Borg3po, Bubákolog, burzum, buscheer, calvin10, Caylen-Tor, Const.ex, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, Dalamar, Darker, Deckard, disclose, DKoscik, Draco nobilis, farnhajt, fel68, filemon, filosh, Fox01, Georgíno J., Glumal, Hawwwran, het2, house192, hugosnowden, hypermlok, IndyP, invape, J.Connor, Jabba, jankie, Jay-jay, kallenved, Kazumaki, Kouzelnik7, kubosos, Lenny, Light, Lobok257, Lojza, maara, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, mcleek, merhyx, Mikei, MIKER65, Mitak, NecRoman, Nexis, Norri, Olesh, Paldini, pavel, pechna, PH79, Philologus, Poseidon1978, Radek Blacksad, RadimNemec, Ricarderon, RudyRod, S313, Saran, Scaleo1, schefik, Schirru, Šedo, SHORTY, Skot, sleepless, SNUFKIN, start05, Stlucius, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Tialster, timek, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, vallyslayer, vishnar, vranakx, willis, wolfgang, xintax, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zlord_Antijezis
Chce (10)
Blacklarch, delsemela, Goldfinch, HellWeber, Himlik, Infarkt, monty.cl, Nightmare, Tarka Daal, XGMan!ak
Shání (4)
D.K.Logic, mineralk, Nightmare, XGMan!ak