Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 1 další ukázka

Koupit
„Jsem Pacifický oceán a jsem ze všech největší.“ Tak začíná tato fantastická balada, která zavede Corta Malteseho na ostrov Escondida, tajemné sídlo mocného piráta jižních moří.

Lovec odměn, námořník a dobrodruh Corto Maltese, neboli Corto Malťan, je stálicí mezi oblíbenými postavami komiksové literatury v Evropě i v zámoří. První svazek nazvaný Balada slaného moře, uvádějící tohoto hrdinu na scénu, vyšel poprvé v roce 1967 a od té doby se dočkal vydání v mnoha jazycích a reedicích. Příběh se odehrává během první světové války v Pacifiku a na jeho začátku se Corto Maltese dostává na loď ruského piráta Rasputina. Komiks poté popisuje Cortova dobrodružství na ostrově Escondida, která zcela jistě osloví fanoušky příběhů plných akce, stejně jako náročnější čtenáře. Předmluvu k tomuto vydání napsal Umberto Eco.

V červnu 2020 vyšlo druhé vydání (se stejným ISBN) s upraveným původně rozpixelovaným tiskem.

Scénář
Hugo Pratt
Art
Hugo Pratt
Obálka
Hugo Pratt
Lettering
Art D – Grafický ateliér Černý s.r.o.
Překlad
Alice Flemrová
Redakce
Stanislav Kadlec, Alena Mrázová
Žánry
dobrodružný
ISBN/ISSN
978-80-2524-641-2 (Egmont ČR (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 285 mm
Tisk
černobílý
Váha
930 g
Stran
184
Cena
699 Kč
Originál
Corto Maltés: La Balada del Mar Salado (Arte de Autor, 2017)
  • faster86
    Předmluvu jsem přeskočil hned po první stránce... Příběh je to takový abíčkový céčkový tak nějak nemastný neslaný, bez zvratů. Co mi tu přišlo jako hlavní problém je, že jsem měl pocit jakoby autor měl v hlavě vymyšlené všechno, ale do komiksu se mu dostala jen půlka. Postavy mění chování ze stránky na stránku, samotný Corto je tam jen do počtu, chvílema jsem měl pocit že mi tam ze dvě stránky chybí.... Pozitivní je tu kresba která je řekl bych fajn, a cena 39 korun byla taky pěkná.
  • Norri
    Norri mecenáš30.4.2022 20:18Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Tahle komiksová kniha má u nás celkem hloupý osud, který ale vůbec není spojen s tím komiksem jako takovým. Peripetie s jeho vydáním je ostatně možné vyčíst ze zdejších diskuzí. Z údajně zásadního díla, se stala předražená kniha vytisknutá z nekvalitních podkladů. Za sebe ještě dodám, že tomu komiksu musela podrazit nohy také škaredá obálka. Skončilo to přetiskem, takže tisk je nyní opravdu dobrý, a nakonec i výprodejem za 29,- Kč. Přes to všechno, anebo právě proto, jsem byl na tu knihu hodně zvědavý.

    Kniha překvapivě začíná výtvarnými studiemi domorodců a předmluvou Umberta Eca, který dopodrobna rozebírá zeměpisné nepřesnosti ve světě Balady o slaném moři. Podle mě by to bylo mnohem lepší na konci, ale naštěstí to nijak nevyzrazuje děj.

    Je to příběh o pirátech, ale odehrává se za první světové války v Pacifiku. Vůbec jsem netušil, že i tam probíhala první světová válka. Říkal jsem si, že je to sice ještě exotičtější, než klasičtí piráti z Karibiku, ale zdaleka ne tak romantické. Piráti, ponorky a lodě naložené uhlím. Znělo mi to jako moc divná kombinace. Ale víte co? Je to moc pěkný pirátský příběh. Je to napínavé, udržuje si to tajemství, obsahuje to spoustu dobrodružství a nepostrádá to humor. Navíc je v příběhu povídání o kultuře Maorů a Melanésanů. To bylo obohacující. Hlavní hrdina Corto Maltese se zpočátku zdá jako pěkný bídák, ale postupně, jak ho více poznáváte, tak zjistíte, že jste si ho už stihli oblíbit.

    Co se týká kresby, tak jen občas jsem narazil na něco, co se mi nelíbilo. Jinak jsem si ji hrozně užíval. Asi nikde jinde jsem neviděl pěkněji nakreslené lodě na moři. Celkově zajímavá je práce s tenkou linkou tuší v kombinaci s širšími tahy štětcem. Vlastně si moc neumím představit, jak by tento příběh fungoval s jinou kresbou. Byla by vážně škoda, kdyby tahle pěkná kresba s jejími tenkými linkami zůstala rozrastovaná na kostičky.

    Je jen málo věcí, které se dají tomu komiksu vytknout a všechny jdou za vydavatelstvím Egmont. To, že si nedali tu práci a nepřeložili zvuky, to dokážu pochopit a příliš mi to nevadí. Spíše je škoda, že se nesnažili lépe vycentrovat texty v bublinách. I přesto budu hodnotit plným počtem hvězdiček. Celkově je mi líto, že už u nás asi další kniha příběhů Corto Maltese nevyjede.
  • cyboy
    cyboy mecenáš31.8.2019 16:31Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Vlastne temer bez vyhrady souhlasim s Darthem. Jen bych pridal par poznamek. Je to cistokrevne abickovkske dobrodruzstvi, takze necekejte pribeh s velkou pointou. U ceho mam vazne potrebu se zastavit je zpracovani, ktere je vazne naprosto tristni. Cele to totiz vypada, jako kdyz to nekdo delal na koleni v malovani. Centrovani bublin, ktere zminuje i Darth je vyslovene rusive a tluce do oci vic nez rozpixelovane kontury a tyka se prakticky kazde druhe/treti bubliny. Vazne tragedie. A kdyz k tomu vezmete v uvahu i fakt, ze na neco takhle odflaknuteho a cernobileho nekdo nalepil cenovku 699,-, tak to zavani neskutecnou drzosti. Ten pomer cena/kvalita je tak propastny, ze bych se vubec nedivil, kdyby to kvuli tomu spousta lidi vubec nekoupila. A jestli by byla chyba to nekoupit? Na to se tezko odpovida. Je to klasicky dobrodruzny pribeh (sam autor v predmluve rika, ze ke Conradovi se dostal az nasledne a to odpovida, protoze Conrad je uplne jina liga a tohle tomu nesaha ani po kotniky), nic vic a nic min. Pokud mate radi "abickove" pribehy, tak se vam to urcite bude libit, pro konzumenty mainstreamu to urcite neni a budou tech 700,- nejspis litovat. Ja jsem v tomto celkem rozpolceny. Jsem rad, ze jsem si to precetl a celkem se mi to libilo (na nobelovu cenu za literaturu to samozrejme neni), ale neskutecne me stve, ze jsem za tak odflaknutou vec vyplaznul tolik penez.
    Takze asi tak. Stejne jako Darth davam ctyri hvezdy, ale narozdil od nej jsem o peti ani nepremyslel.
    70%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš31.8.2019 10:14Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Tak mám konečně dočteno a musím říct, že jsem moc spokojený. Příjemný dobrodružný příběh - a jak já je moc nemusím v knižním podání, tak takhle nějak si je představuji, že by měly být, abych se neunudil k smrti. Dále, rozhodně mě nijak zvlášť nevadilo to rozostření u určitých panelů. Je to už tak starý komiks, který je dělaný určitou formou, že to prostě není až tak rozpoznatelné. Navíc Pratt je minimalista a nezabývá se ve velkém nijak zvlášť detaily a pouze nám představí to nutné na každém panelu, aby mohl odvyprávět děj (samozřejmě některé panely si vychutnal, ale není jich moc). Takže toliko k edičnímu problému se skeny a panely.
    Tenhle komiks spíš nesedne těm lidem, kteří prostě celkově nejsou na takový typ komiksu zvyklý, ale kdo je odkojen touto dobou, u nás např. Ábíčkem, tak mu to nepřijde. Mně se hned vybavil komiks Abo Falio od Milana Ressela. Jedinou snad velkou výhodou, takovým tahákem pro ostatní čtenáře, je doba, ve které se děj odehrává - mně se docela líbil ten mix mezi romantismem dobrodružné literatury a moderním pojetím této fikce (optikou doby vzniku komiksu) - stará doba se střetává s tou novou, což vystihuje i válečnictví v 1. světové válce.
    Proč nedávám 5 hvězd je i z důvodů, že právě vlivem jednoduchosti v kresbě mi občas určité události a situace splývaly a někdy jsem nevěděl, kdo je kdo a co se tam odehrálo. Někdy je třeba ta černá tak výrazná, že to přebije zbytek panelu. Pak jsou některé panely bohaté až překypující a naproti tomu hned vedle je panel jako by tužkou nastíněný až nedodělaný (viz odplouvající loďka - uvidíte sami, co myslím). Buď jak buď, čtivé to nějak je, ale je to prostě dobrodružná žánrová fikce, která si na nic nehraje.
    Druhý důvod, proč nedávám 5 hvězd, je jistá zkratkovitost mezi dějstvími. Opticky to vypadá krásně, 168 stran, ale realita je taková, že celý příběh trpí roztříštěností. Pokud si pamatuji, tak původně byl serializován a v této knize je to opravdu vidět. Skáčeme od jednoho dějství do druhého a přitom nemáme jasné a čisté rozuzlení oněch dějství, na které ale čekáme na dalších stranách a ve finále se nám nedostává takové, jaké bychom čekali a spíš se nám dostane rozuzlení, které vyplývá z posledních událostí a nějakým způsobem nám i uzavře ty předcházející události stylem, aby se neřeklo a nějak to zapadalo.
    Takže závěrem, spokojený ve finále jsem, ale je to dnes prostě už pro fajnšmekry komiksu anebo naprosté milovníky dobrodružné fikce spadající do přelomu minulého století. Kresba je krásná a nádherná, čtivá dalo by se říci, ale opět vyžaduje jistý zvyk nebo tzv. načtenost. Celkově to nějak drží pohromadě a vše ve finále odsýpá a na to, že to je z roku 1967, tak komiks není až tak ukecaný a čte se i pořád dobře po těch letech.
    PS: nenechte se odradit nějakým článkem o (ne)kvalitě edice, ať je jaká je, vždy jde ve finále o obsah a kdyby to opravdu byla taková katastrofa, tak se to při čtení opravdu pozná a za mě dobrý. Jedině snad text v bublinách byl někdy nevycentrovaný, ale bylo jich pár. Dále, předmluva Umberta Eca byla milá, ale nehodila se mi tam, dal bych ji jako doslov, protože jsem se coby neznalec Corto Maltese vůbec nechytal.
2761
  • emanek
    emanek mecenáš16.12.2019 11:18Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Tak opravené vydání je již v tiskárně.Dnes mně to potvrdili z Egmontu.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.9.2019 17:18Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Říkám, nemám srovnání, nemůžu posoudit. Díky Gmork za osvětlení ;-).
  • Gmork
    Stářím komiksu to určitě nebude, vlastním Baladu o slaném moři od polského nakladatelství Post a u něj je vše ostré a ve vysokém rozlišení. Je to prostě
    zanedbaná péče na české straně.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.9.2019 15:38Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Ja to proste na prvni dobrou nepoznam a je mi to ve finale jedno. Neznam original a nevim jestli to je nasledek stari nebo nekvalita edice anebo oboji. Kdyz ctu tak se tim nenecham rusit. Obcas neco proslo hlavou ale rikam si dobry jdu dal. Krom tech bublin - to mi prijde hodne mimo misu jak jsem psal. Ale ja to fakt nepoznam kdyz neznam original ze to nekdo zmrsil. Jenom mi vadi ty prachy obecne ale nejak to jde prekousnout. Mne to proste neprijde. Samozrejme to neomlouva ale mam pratta takze asi tak 🙂.
  • baatcha
    George Walker Bush: Nedivil bych se a byl bych za to velice rád, protože tohle zpracování si Pratt (a ani čtenáři za takové prachy) nezaslouží. To rozpixelování je neskutečně odporná nekoukatelná prasárna. Hrozně to bodá do očí a ruší v četbě, protože je to v úplně celém komiksu, tedy s výjimkou předmluvy, a ten kontrast v kvalitě je ve srovnání s ostrým textem v bublinách nepřehlédnutelný. Prostě mrzení. Rozhodně nemá pravdu Darth Raelchi, že "to prostě není až tak rozpoznatelné". Přesně naopak, je to tím horší, že jde o černobílou pérovou kresbu plnou drobných linek. Pokud si to koupíte kvůli kresbě a při čtení musíte neustále koukat na rozpixelované šedé tvary místo vlasů na čele sexy dívky, zážitek z četby vám to zaručeně pokazí. Nemluvě o tom, že je to fyzicky nepříjemné, protože pořád máte pocit, že vidíte rozmazaně. Tohle se fakt nepovedlo. A jo, koupil jsem, protože samotná Prattova kresba je famózní.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin4.9.2019 09:23Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Tak jsem zaslechl (nemám to stopro ověřené), že se tohle vydání bude stahovat z prodeje a příští rok vyjde nové. Je-li to pravda, majitelé mají doma takového hezkého malého komiksového modrého Mauritia :-D
  • cyboy
    cyboy mecenáš30.8.2019 23:49Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Darth Raelchi: OK, beru te za slovo.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš29.8.2019 19:43Corto Maltese: Balada o slaném moři
    cyboy: rád bych řekl "počkej si na komentář jednoho z nás a pak se rozhodni :-)", ale mně se ta kresba líbí, k tomu to vypadá jako poctivé dobrodruženstvo a ve finále jde vždycky o obsah. Neříkám, že kvalita skenu nehraje roli, ale myslím si, že bys do toho měl jít. Jestli se ti to nebude nakonec líbit, zvu tě na pivo nebo co normálně piješ ;-) and I MEAN IT!
  • cyboy
    cyboy mecenáš29.8.2019 13:50Corto Maltese: Balada o slaném moři
    GWB: A ja myslel, ze Eca uz ctu jenom ja. ;)
    Ale jinak jsem zvedavy na nejakou smysluplnou recenzi. Nejak me to totiz nepresvedcilo ke koupi, ale zase bych nerad, kdyby mi uteklo neco zasadniho.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.8.2019 10:35Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Měl jsem to v ruce, číst to asi nebudu (i když k tomu cosi píše můj milovaný Eco!). Prolistoval jsem to a unikajícího textu z bublin jsem si na první pohled nevšiml. Ovšem ty pixely jsou podle mě dost hrozné a odporné.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.8.2019 21:14Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Souhlasim, par panelu je trochu rozostrenych, ale da se to. Spis mi jde o princip, ze kdyz po mne nekdo chce 700 kc za komiks o nejakych 180 stranach, tak mi to prijde jako pojeb na ctenare. Bud to delat poradne a o ty penize si rict anebo at to je za pakatel, klidne i v mekke vazbe a s chybami. Problem je, ze to rozostreni neni konzistentni. Bud cela strana nebo nic ne, ale je to napreskacku. Uvidim az to budu cist. Kazdopadne jsem rad, ze to tu mame.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš26.8.2019 18:25Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Komiks jsem ještě neměl čas přečíst, ale z prolistování mi to nepřijde nijak hrozné. Je z toho trošku cítit nepatrná rozostřenost a na některých místech možná i pár těch pixelíků, ale myslím, že to není nic, co by konkrétně mně bránilo ve čtení.
  • Darker
    Darker mecenáš26.8.2019 17:58Corto Maltese: Balada o slaném moři
    Máte někdo tento komiks?
    Je to rozkostičkování vážně tak hrozné, jak se píše zde:
    http://www.reflex.cz/clanek/kultura/96989/promarnena-sance-ryzi-padouch-corto-maltese-v-cestine-rozostreny-a-odflaknuty.html