Ukázka
Ukázka
Ukázka
Ždibřich – nositel tohoto jména vám zkazí den, unudí vás k smrti, znechutí svojí povýšeností a vytočí sarkastickými poznámkami. Zrodil se, aby kritizoval, glosoval, nenechal na vás jedinou nit suchou. Je to podivín, který má rád jen sám sebe, ostatní ho ale milují. Jak to?

Specifický styl humoru, který Richard Skolek nadělil své komiksové postavě, vzbuzuje různé reakce a emoce. Někdy pozitivní, někdy negativní, někdy žádné. Ždibřich vznikl z potřeby vnést do světa komiksových stripů něco nového, jiného, a to se rozhodně povedlo.

V knize najdete přes 200 stripů, z nichž některé jsou zde publikovány zcela poprvé. Dotýkají se aktuálních témat, jako je politika, ekologie, společenské dění, ale také mezilidských a partnerských vztahů, náboženství, práce a smyslu života. Ždibřich je vtipným a velmi trefným glosátorem na úrovni, který vás pobaví a přinutí k zamyšlení.

Scénář
Richard Skolek
Art
Iveta Stehlíková
Obálka
Petr Bernát, Iveta Stehlíková
Redakce
Petr Bernát, Pavel Kristián, Iva Šišperová
Žánry
humorný, stripy
ISBN/ISSN
978-80-7413-403-6 (Zoner Press (ZONER software, a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 150 mm
Tisk
černobílý
Stran
128
Cena
220 Kč
  • trudoš
    „Příroda se nás snaží udělat šťastné, lékaři to ovšem kazí. Když jsme umírali ve čtyřiceti, nestihli jsme si uvědomit, že náš život nemá žádný smysl. Do osmdesáti to však dojde téměř každému.“
    Jízlivý humor, předkládaný s povýšeným úsměvem samozvaného intelektuála, pravděpodobně neosloví úplně každého. Tohle je zkrátka otázkou vkusu, jak komu prezentace společenských absurdit vyhovuje. U mě Richard Skolek trefil do černého, přičemž poprvé jsem se s ním seznámil až s touto knihou, páč stripy, poletující internetem, jdou malinko mimo mě. Každopádně Ždibřich pobavil maximálně - je chytrý, vtipný, úderný, a i po stém kousku mi měl stále co říct (stačí mu k tomu cca pět opakujících se obrázků). Autor zůstává věren praktikám stand-up komiků a cíleně útočí na ty nejslabší kousky ze stáda, avšak mimo hledáček nezůstanou ani ti nejsilnější. Asi se to nedá číst v jednom kuse, protože všechna ta pichlavost snadno splyne, ale každý den stránku dvě a hned se mi do světa vyráželo s lepší náladou.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.9.2019 16:57Ždibřich - Komiksové stripy ze života intelektuála
    Ha, někdo se mnou nesouhlasí.
    A má poměrně logické argumenty.
    Zablokovat.


    Na tohle jsem se těšil. Od autora jsem dostal v mailu vynadáno (respektive ozvalo se jeho uražené a asi ješitné ego), když jsem se o tento komiks lehce otřel v mém komentáři u Pac & Pussy. Po přečtení tohoto komiksu neustoupím ze svého komentáře ani o píď. Poněkud statické obrázky a opakující se pokusy o "moudra" (cituji klausovsky sebe a také str. 78 tohoto komiksu) se postupně stávají při delším čtení trochu nudnými. Není to Garfield nebo Calvin a Hobbes, který je zábavný, i když čtete sto šedesátý druhý strip v řadě, protože se tam furt něco děje. Není to zároveň tak geniální humor jako Hovory z rezidence Schlechtfreund. Zde jsou některé vtipy poněkud hloupé, laciné, pseudointelektuální a jelikož jsem znalec internetových humorů a memů, tvrdím, že některé jsou sprostě obšlehlé. Zajímavé je též, kterak se Ždibřich neustále potácí mezí nezměrným egem a překvapivou sebereflexí. Asi jako chytrý kluk, co to o sobě ví, ale jen tak si nezašuká.

    Ale. Jsem člověk snažící se o korektnost a objektivitu. U mnohých vtipů jsem se upřímně pousmál, některé věty a postřehy mi přišly více než trefné, a to ne primárně z důvodu, že konvenují mému světonázoru, ale protože byly prostě vtipné. Ždibřicha na facebooku už delší dobu lajkuju a nestydím se za to.

    Jinými slovy, ač tomu zatím hodnocení nenasvědčuje, není to úplně hloupé, místy naopak, ale časem to omrzí. V tom tkví veškerá pointa. Je to lepší než Zlá ovce a Pac & Pussy, je to rozhodně horší než třeba Brok Špindíra.

    Hádku s idiotem lze vyhrát jen stěží. Člověk se totiž musí snížit na jeho úroveň... čímž mu poskytne výhodu zápasu na domácí půdě.

    Celkový dojem: 60%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.9.2019 09:42Ždibřich - Komiksové stripy ze života intelektuála
    cyboy: Já jsem v podstatě strašně milej s tím hodnocení a rozhodně tím nechci nikoho odrazovat, své fanoušky si to jistě najde. Ale stačí si rozkliknout zdejší ostatní hodnocení a začínám si říkat "ajajaj", kolik Ríša Skolek bude muset napsat ještě mailů :-D
  • cyboy
    Hm, jak tak ctu komentar GWB, tak svuj radeji ani nebudu psat, aby nezacal nejaky sileny autorsky flame. Jsem rad, ze jsem si to nemusel koupit a stalo me to jen tu chvili casu u regalu.